Συνέντευξη: Σοφία Αβραμίδου «Όταν το ταλέντο συνάντησε τη μουσική παιδεία και το μεράκι»!

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Σοφία Αβραμίδου

Όταν το ταλέντο συνάντησε τη μουσική παιδεία και το μεράκι

 

Μια πολυτάλαντη νέα ερμηνεύτρια, με σπουδές και συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάνει όλο και πιο συχνές τις εμφανίσεις της στις αθηναϊκές μουσικές σκηνές, έτσι που αρχίζουμε να ταυτίζουμε την στιβαρή και αισθαντική φωνή της με μεγάλα τραγούδια. Πρόκειται για την Σοφία Αβραμίδου, την οποία θα απολαύουμε την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στην σκηνή του Holy Wood stage, μαζί με τον συνθέτη Νίκο Παπαδογιώργο.

 

M.C: Η συνεργασία με τον συνθέτη Νίκο Παπαδογιώργο.

Σ.Α: Γνώρισα τον Νίκο μέσα από τη συμμετοχή μας στους «Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού» που διοργάνωσε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον Δεκέμβριο του 2013. Άκουσα πολλές από τις δουλείες του και τον εκτίμησα γιατί αφενός μου άρεσε η μουσική του, η οποία διαθέτει ένα ιδιαίτερο ύφος και χρώμα και αφετέρου γιατί είναι προσηλωμένος στο έργο του με μαγάλη συνέπεια. Η εκίμηση ήταν αμοιβαία κι έτσι μου πρότεινε να συμμετέχω στην νέα του δισκογραφική δουλειά. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια σειρά από μουσικές παραστάσεις παρουσιάζοντας τη μουσική του Νίκου αλλά και άλλων συνθετών και τραγουδοποιών που αγαπάμε.

M.C: Τα χιλιόμετρα σπουδών και η αναγνώριση.

Σ.Α: Καταρχήν ο χώρος μου δεν είναι αποκλειστικά ο χώρος του τραγουδιού και της ερμηνείας. Ασχολούμαι με την ίδια αγάπη και αφιερώνω πολύ χρόνο στην σύνθεση σύγχρονης μουσικής. Για να ξεχωρίσει κάποιος, προϋποθέτει πέρα από ταλέντο, πολλή δουλειά και χρόνο.
Σε ό, τι αφορά τον χώρο του τραγουδιού, επειδή τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει η ανάλογη μουσική παιδεία, τα κριτήρια με τα οποία αξιολογείται ένας καλλιτέχνης δεν έχουν ευθεία σχέση με την ποιότητα και την αξιοκρατική προσέγγιση των πραγμάτων. Οπότε το αν ξεχωρίζει ή όχι ένας καλλιτέχνης καθορίζεται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την κυρίαρχη αισθητική, τα επιχειρηματικά συμφέροντα που προσεγγίζουν την τέχνη σαν εμπόρευμα, αλλά και αρκετές φορές, ακόμα και από εξωκαλλιτεχνικούς παράγοντες.

M.C: Σημαντικές Συνεργασίες.

Σ.Α: Όσον αφορά στη μουσική μου εξέλιξη, ασφαλώς με βοήθησε πολύ η επαφή μου με πολλούς σημαντικούς ανθρώπους στον χώρο της μουσικής, κάποιοι από τους οποίους είναι και δάσκαλοί μου. Θα αναφέρω τον κύριο Χρήστο Σαμαρά, καθώς ήταν ο πρώτος μου δάσκαλος στη σύνθεση, αλλά και τον Ivan Fedele, με τον οποίο συνεχίζω τις σπουδές μου στη Ρώμη.
Στον χώρο του τραγουδιού θα ανέφερα την συνεργασία μου με τον Ηλία Λιούγκο, καθώς είναι ένας πολύ σεμνός και ηθικός άνθρωπος, κάτι που εκφράζεται και στη δουλειά του, μέσα από τις ερμηνείες του. Δεν ξεχνώ ποτέ τον Μανώλη Ρασούλη. Ένας εξαιρετικός άνθρωπος που με εκτίμησε και με στήριζε πάντα. Η γνωριμία μου επίσης με την Milva και την Dulce Pontes με οδήγησε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματική διάσταση της ερμηνείας.

M.C: Η αγάπη στον Μάνο Χατζιδάκι και ο χώρος για προσωπική δισκογραφία.

Σ.Α: Μακάρι να μην σταματήσουν ποτέ να υπάρχουν ερμηνευτές που να εκτιμούν βαθιά και να στηρίζουν το έργο ενός τόσο σημαντικού συνθέτη. Αγαπώ το έργο του Μάνου Χατζιδάκι και με συγκινεί απόλυτα, διότι πάντα με ταξίδευε σε έναν ιδανικό κόσμο. Το να αφιερώνει κανείς χρόνο στις μουσικές του ρίζες - και σίγουρα ο Μάνος Χατζιδάκις αποτελεί «ρίζα» του ελληνικού τραγουδιού - ασφαλώς και δεν τον απομακρύνει από το δικό του έργο. Αντίθετα, πιστεύω πως σε οποιαδήποτε προσωπική δημιουργία ακρογωνιαίος λίθος είναι η μουσική παράδοση και παιδεία.

M.C: Η προβληματική λειτουργία του χώρου της μουσικής στην Ελλάδα.

Σ.Α: Βασικό μας πρόβλημα είναι η έλλειψη μουσικής παιδείας, κάτι απόλυτα προφανές για τη χώρα μας, μιας που η παιδεία απουσιάζει από όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις της κοινωνικής μας ζωής. Συνέπεια αυτού είναι η αναξιοκρατική προσέγγιση της μουσικής δημιουργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από αυτή την χώρα πέρασαν εξαιρετικοί μουσικοί και δημιουργοί, οι οποίοι όχι μόνο δεν είχαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους μια στοιχειώδη αναγνώριση, αλλά αντίθετα έζησαν και πέθαναν στην αφάνεια και στη φτώχεια. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι του υποτιθέμενου καλλιτεχνικού χώρου, που πολλές φορές αγγίζουν την σφαίρα του γραφικού, οι οποίοι τυχαίνουν μεγάλης αποδοχής και αναγνώρισης.

M.C: Οι στόχοι και τα όνειρα.

Σ.Α: Στόχος μου είναι να διατηρήσω μια συνεπή πορεία στον χώρο της μουσικής με βάση την αισθητική και τις αξίες μου, καταθέτοντας το μικρό ή μεγαλύτερο μουσικό μου στίγμα.

M.C: Επόμενα σχέδια.

Σ.Α: Καταρχήν υπάρχουν κάποιες ήδη προγραμματισμένες συναυλίες στις οποίες θα παρουσιαστούν δικές μου συνθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Επίσης στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με τον Νίκο Παπαδογιώργο, προγραμματίσαμε μια σειρά συναυλιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και κάποιες άλλες πόλεις της Ελλάδας.

M.C: Όταν η Σοφία Αβραμίδου δεν τραγουδά και δεν γράφει μουσική...

Σ.Α: Βρίσκεται μεταξύ Ρώμης και Θεσσαλονίκης...

 

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

video

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα