Συνέντευξη: Βασίλης Σκουλάς:«Στα απλά η αλήθεια λάμπει πιο εύκολα»!

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Βασίλης Σκουλάς

Στα απλά η αλήθεια λάμπει πιο εύκολα»

Ο Βασίλης Σκουλάς, κουβαλώντας στη φωνή και τη λύρα του τις γέφυρες ανάμεσα στην παράδοση και την αλήθεια με το σύγχρονο και την ουσία, δίνεται σε ό, τι επιλέγει, κινούμενος πάντοτε με βάση τη λαϊκή σοφία, που μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει στα λόγια και τη σκέψη του. Αυτή τη φορά, θα ανέβει στη σκηνή του Γυάλινο Μουσικού Θεάτρου, έχοντας δίπλα του τη Γιώτα Νέγκα και τον Παντελή Θαλασσινό, παρουσιάζοντας τον τελευταίο του δίσκο, αλλά και μέρος των παραστάσεών που έδωσε στο Ηρώδειο, κρατώντας φυσικά, τα δύο μεγάλα του όπλα «την αγάπη και την εκτίμηση... εκεί που στηρίζονται όλα»!

 

M.C: Γεννημένος καλλιτεχνικά μέσα στην έννοια της παράδοσης, ζώντας, ωστόσο, σε ένα «σήμερα», που πολλές φορές συγχέει το παραδοσιακό με το αναχρονιστικό, πώς βρίσκετε την ισορροπία, για να πατήσετε στη «σωστή» γραμμή;

Β.Σ: Η πείρα , οι εμπειρίες και το ένστικτο σε κρατάνε μακριά από τις σειρήνες του εφήμερου. Η παράδοση είναι σχολειό, που σου καλλιεργεί τα κριτήριά σου. Η θυμοσοφία, που υπάρχει στις Κρητικές μαντινάδες, οξύνει το νου και την καρδιά να «μυρίζεται» την αλήθεια και να αγαπά το ωραίο.


M.C: Από πού πηγάζουν οι δονήσεις, που συνεχίζουν τα προκαλούν αυτά τα ακούσματα;

Β.Σ: Ο ήλιος, τα βουνά, οι ανέμοι... Η ίδια η Κρήτη γεννάει τούτες τις δονήσεις! Είναι η ανάγκη του τόπου να υμνήσει τη χαρά, τον πόνο, τη ζωή.

M.C: Η έννοια του «αυθεντικού» διαφαίνεται πολύ πιο έντονα σε αυτές τις μελωδίες. Γιατί σήμερα, πια, είναι τόσο δύσκολη η προσέγγισή του καλλιτεχνικά;

Β.Σ: Το αυθεντικό είναι το αληθινό. Γιατί παλαιότερα οι άνθρωποι, αλλά και η ζωή η ίδια, ήταν πιο απλή. Στα απλά η αλήθεια λάμπει πιό εύκολα . Έπειτα, οι καλλιτέχνες ήξεραν τι θέλουν. Τώρα παρασύρονται από τις μόδες και τους καιρούς.


M.C: Ακολουθώντας μια πορεία γεμάτη ουσιαστικές συνεργασίες, νιώθετε πως η δύναμη της τέχνης βρίσκεται στην ανθρώπινη ένωση; Ίσως ένα μέρος της «κατολίσθησης» κρύβεται και στον «εγωισμό», που έχει επικρατήσει και στην τέχνη;

Β.Σ: Οι συνεργασίες είναι χαρά . Σου θυμίζουν πως δε ζεις μονάχος στη ζωή. Ο εγωισμός είναι αναγκαίος, ίσαμε να χτίσεις την ατομικότητα σου . Να δεις πως είσαι κάτι μοναδικό κι ατόφιο. Μετά θα δεις τους άλλους και θα καταλάβεις πως το «‘να χέρι νίβει τ΄άλλο και τα δυ το πρόσωπο».


M.C: Η τελευταία σας δισκογραφική δουλειά, «Στο ξέσπασμα του φεγγαριού», αλλά και οι εμφανίσεις σας στο Ηρώδειο, λειτουργούν ως επιχείρημα υπέρ της ιδέας πως «οι παρέες ακόμη δημιουργούν». Τι ιδιαίτερο ετοιμάσατε με αυτούς τους ανθρώπους; Ποια «υλικά» χρησιμοποιήσατε, ο καθένας ξεχωριστά;

Β.Σ: Στο δίσκο καταγράφεται μια επιλογή από τις αγαπημένες στιγμές της πορείας μου .Εκεί ήρθαν και οι φίλοι μου ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος ,η Γιώτα Νέγκα και ο Παντελής Θαλασσινός . Όλοι έγραψαν με την καρδιά τους τα τραγούδια . Ήταν σα μια γιορτή, κάτι σα γενέθλια . Η αγάπη, η φιλία έγιναν τέχνη κι αυτό γράφεται στο cd και το νοιώθει, ξέρεις, ο κόσμος.


M.C: Με πυρήνα αυτές τις εμφανίσεις, θα σας βρούμε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, με καλεσμένους τη Γιώτα Νέγκα και τον Παντελή Θαλασσινό. Πάνω σε ποια ιδέα στηρίχτηκε αυτή η παράσταση; Τι θα μας παρουσιάσετε;

Β.Σ: Το πρόγραμμα θα είναι μια διάνθιση αυτού, που παρουσιάσαμε στο Ηρώδειο . Θα είναι μαζί μου οι αγαπημένοι μου φίλοι ο Παντελής Θαλασσινός και η Γιώτα Νέγκα . Πάνω στην αγάπη και στην εκτίμηση στηρίζονται όλα!


M.C: Ποια ξεχωριστή πλευρά του έργου σας «αντανακλά» και παρουσιάζει ο καθένας από τους δύο αυτούς ερμηνευτές;

Β.Σ: Και οι δυό φίλοι μου έχουν την ευγένεια, την ευαισθησία, την αυθεντικότητα και την αλήθεια. Είναι παθιασμένοι με το καλό και το ωραίο. Αυτά παλεύω να κατακτήσω κι εγώ γι’ αυτό τους βλέπω σα φίλους και συγγενείς.


M.C: Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;

Β.Σ: Επεξεργάζομαι στο στούντιο τη ζωντανή ηχογράφηση από το Ηρώδειο, που αισιοδοξώ να κυκλοφορήσει σε cd.

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα