Συνέντευξη: Ευρυδίκη & Ηρώ «Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει»

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Ευρυδίκη & Ηρώ

Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει

 

Δύο χροιές ιδιαίτερες, δύο φωνές ταυτισμένες με τον γυναικείο μύθο, δύο γυναίκες που εμφανίζονται μόνο όταν το έχουν ανάγκη. Η Ευρυδίκη και η Ηρώ συναντιούνται για πρώτη φορά στην σκηνή του Ιανού και υπόσχονται να χαρίσουν στο κοινό τους τραγούδια, κάνοντας στον χρόνο αναδρομές, σαν κι αυτές «που μας κάνουν να αισθανόμαστε παιδιά», όπως μας εξομολογούνται. Πλάι τους ο Ξενοφών Ραράκος, στήνει το μουσικό τους παιχνίδι με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Με αφορμή της έναρξη των εμφανίσεών τους στον Ιανό και την επικείμενη καλοκαιρινή τους περιοδεία, η Ευριδίκη και η Ηρώ, μας μιλούν για την συνεργασία τους, την αγάπη τους για το τραγούδι, τις «πιο όμορφες θάλασσες», ενώ απαντούν στο γιατί να παρακολουθήσει τα προγράμματά τους ένας άντρας.

 

Ευρυδίκη και Ηρώ, για πρώτη φορά μαζί στην σκηνή του Ιανού, λίγο πριν τις καλοκαιρινές σας συναυλίες. Τι να περιμένουμε στις εμφανίσεις σας στον Ιανό;

E: Όμορφα τραγούδια.Έτσι όπως αυτά μιλούν στις καρδιές μας. Άλλα μας κάνουν να χαμογελάμε, άλλα μας κάνουν να αναπολούμε, άλλα μας συγκινούν κι άλλα μας ξεσηκώνουν γιατί μας κάνουν να αιθανόμαστε παιδιά.

Η. Η Ευρυδίκη κι εγώ είμαστε δυο καλλιτέχνιδες που έχουμε εγγράψει μια πορεία αρκετών ετών στο χώρο της μουσικής η καθεμιά με το δικό της στίγμα. Ο Ιανός μας δίνει την ευκαιρία να τραγουδήσουμε ένα ρεπερτόριο με αναδρομή στο χρόνο σε ένα παιχνίδι με το σήμερα κι όσα θα θέλαμε να πούμε.

Πώς προέκυψε αυτή η ενδιαφέρουσα συνεργασία; Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε;

Ε: Ουσιαστικά ναι, είναι η πρώτη μας "επίσημη" συνεργασία, γιατί επί σκηνής βρεθήκαμε κι άλλες φορές αλλά για πολύ λίγο.Γεννήθηκε όμως η ιδέα και υπήρχε εδώ και πολύ καιρό, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό.από Κει και πέρα ήταν θέμα χρόνου να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε σκέψεις και να βρεθούμε τελικά να τραγουδάμε παρέα.

Η. φυσικά γνωρίζει η μια την άλλη όχι προσωπικά αλλά επαγγελματικά. Πιστεύω ότι σε μια τέτοια σύμπραξη όπου δεν υπάρχει ένα από τα τυπικά επαγγελματικά οφέλη, μπορεί να «διαβάσει» η μια τον κόσμο της άλλης και να ανοίξει ένα μουσικό διάλογο ανακαλύπτοντας ένα άλλο τρόπο ερμηνείας και έκφρασης μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Αυτό είναι το θετικό της δικής μας γενιάς. Ο προσωπικός χαρακτήρας του κάθε καλλιτέχνη .

Ποιος θα είναι ο ρόλος του Ξενοφώντα Ραράκου στις εμφανίσεις σας;

Ε: Ο Ξενοφώντας αγαπά τα τραγούδια, ζει και πλάθει ιστορίες μ' αυτά όπως κι εμείς. Είναι ένα αγαπημένο του "παιχνίδι" λοιπόν το να τα ανακαλύπτει και να τα βάζει στη σειρά. Αυτή τη φορά έπρεπε να φανταστεί και τις δικές μας φωνές ως καινούργιο στοιχείο...πώς θα δέσουν ώστε να ντύσουν με τον ωραιότερο τρόπο τις επιλογές του. Γιατί πέρα από δικά μας τραγούδια στην "πιο Όμορφη θάλασσα" ταξιδεύουν κυρίως τραγούδια άλλων ερμηνευτών που όλοι έχουμε αγαπήσει.

Η. Ο Ξενοφών σαν ένα παιδί στην ψυχή, ανακατεύοντας το σεντούκι των αμέτρητων τραγουδιών που έχει στο μυαλό του, μας ώθησε σε ένα τρόπο σκέψης ενός προγράμματος όπου τα στεγανά είναι ανύπαρκτα και το μυαλό μπορεί να φανταστεί οτιδήποτε χωρίς καν αυστηρή δομή... άλλωστε έτσι δεν είναι το μυαλό μας; Μια ατελείωτη ροη εικόνων γνώσης και φαντασίας χωρίς φραγμούς, χωρίς όρια.

Είστε δύο τραγουδίστριες οι οποίες είναι ταυτισμένες με τον «γυναικείο» στίχο και νομίζω ότι εκφράζετε την γυναικεία ιδιοσυγκρασία μέσα από τα τραγούδια σας. Να ρωτήσω λοιπόν κάτι προβοκατόρικο. Γιατί να έρθει ένας άντρα στον Ιανό;

Ε: Γιατί να μην έρθει;Όποιος Βρίσκει ενδιαφέρουσες τις γυναίκες θα πρέπει να βρει τρόπο να τις πλησιάσει.Ίσως να μάθει και κάτι από μας, σε σχέση πάντα με τον γυναικείο τρόπο σκέψης αλλά κυρίως σε σχέση με τον συναισθηματικό και ψυχικό μας κόσμο.

Η. Καταρχήν γιατί είμαστε όμορφες!!! Χα χα....δευτερον γιατί στην γυναικεία ιδιοσυγκρασία υπάρχει το αντρικό στοιχείο και στην αντρική ιδιοσυγκρασία το γυναικείο στοιχείο. Από καταβολής κόσμου το ένα συντίθεται από το άλλο και χωριστά δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν. Τι σημαίνει λοιπόν γυναικείο ή αντρικό;Το συναίσθημα δεν έχει φύλο και η μουσική είναι συναίσθημα.

Είστε δύο σημαντικές γυναίκες τραγουδίστριες και για τις γυναικείες συνεργασίες ακούγονται πολλά... Πώς είναι η συνεργασία σας;

Ε: Η Ηρώ έχει τρελό χιούμορ και καταφέρνουμε να γελάμε συνεχώς.Χάρη σ' αυτήν εννοείται.Εγώ είμαι μάλλον πιο ανήσυχη και αγχωτική και γι' αυτό.Είναι υπέροχο που σε αυτή τη συνεργασία είμαστε μαζί.Με την Ηρώ σαν δυό παλιές φίλες που γνωρίζουν η καθεμία τι κουβαλάει η άλλη και είναι εκεί και αλληλοστηρίζονται.

Η. Δεν νομίζω ότι η σχέση μας με την Ευρυδίκη έχει καμία χροιά έχθρας, ανταγωνισμού, αντεγκλήσεων κτλ. Είναι ένα εξαιρετικό κορίτσι με πολύ ευγένεια και λεπτότητα όπου δεν μπορείς παρά να την αγαπήσεις . Υπάρχει σεβασμός ανάμεσα μας και αλληλοεκτίμηση. Υπάρχει σεβασμός στην δουλειά μας κι αυτό από μόνο του δεν θα επέτρεπε καμία παρέκκλιση.

Τα τελευταία χρόνια και οι δύο συνηθίζετε εμφανίσεις σαν κι αυτή. Unplugged ενορχηστρώσεις, φωνή και πιάνο, με τραγούδια αγαπημένα και θα έλεγα... «απαλά». Πώς προέκυψε αυτή σας η ανάγκη;

Ε: Μάλλον μέσα από την επιθυμία να δούμε στα μάτια τον εαυτό μας....την αλήθεια μας.Και το τραγούδι γυμνό είναι πάντα πιο όμορφο, πιο ερωτεύσιμο, πιο αληθινό.

Η. καταρχήν προσωπικά εμφανίζομαι με πιάνο όλη μου την ζωή. Ακόμα κι όταν είχα ορχήστρα είχα πάντα ένα μέρος όπου τραγουδούσα solo πιάνο. Οπότε δεν είναι ανάγκη για μένα, είναι πορεία ζωής. Έπειτα , έχω μια άλλη επικοινωνία και μια άλλη ελευθερία στο ρεπερτόριο και αυτή η μοναχική διαδρομή με βοηθαει να αφουγκράζομαι την στιγμή και να μπορώ να μεταβάλω το πρόγραμμα σύμφωνα με αυτό που συμβαίνει εκείνη την ώρα.

Ο τίτλος των εμφανίσεων σας είναι: «Η πιο όμορφη θάλασσα». Ποια είναι η πιο όμορφη θάλασσα;

Ε: Αυτή της ψυχής μας, έτσι όπως τη ζωγραφίζουν τα Τραγούδια μας.Αυτά που γεννά ηίδια η ζωη

Η. Η πιο όμορφη θάλασσα, είπε ο Χικμετ, είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει...

 

info: Iανός, Σταδίου 24, Αθήνα, 210 3217810, Παρασκευή 22 & 29, Σάββατο 30 Μαΐου, 21:30, 10€

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα