Συνέντευξη: Γιώργος Δημητριάδης: «Όσοι θέλουν τα Απόλυτα, ας τρέξουν να κρυφτούν μέσα τους»!

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Γιώργος Δημητριάδης

Όσοι θέλουν τα Απόλυτα,
ας τρέξουν να κρυφτούν μέσα τους

   

Ο Γιώργος Δημητριάδης είναι ένας άνθρωπος που μετουσιώνει όλα όσα σημαίνει η λέξη «καλλιτέχνης». Εκφράζει αυτό που νιώθει, χωρίς προσχήματα και εμπορικές «επιταγές», ζει τη στιγμή, πιστεύει στη δύναμη της μουσικής και ενός πιο δημιουργικού αύριο, παρόλο που το σήμερα φαντάζει «μηδενιστικό». Με άλλα λόγια ζει γι’ αυτό που κάνει και δεν κάνει αυτό για να ζει. Όπως κάθε γνήσιος καλλιτέχνης που βάζει ψυχή σε κάθε νέα του δουλειά, έρχεται σε επαφή με το κοινό του που τον ακολουθεί πιστά, ακόμα κι αν εκείνος προτιμάει να διατηρεί χαμηλούς τόνους και μηδενίζει το κοντέρ για να επανέλθει δυναμικά με το καινούριο του άλμπουμ με τίτλο: «Απ’ το Μηδέν» προχωρώντας μπροστά, κρατώντας μόνο «Όσα είναι Αληθινά»! Μέσα στον Φλεβάρη θα έχετε την ευκαιρία να τον απολαύσετε στον Σταυρό του Νότου ενώ τον Μάρτη, στον ίδιο χώρο, μπορείτε να τον δείτε από κοντά στην επίσημη παρουσίαση του καινούριου του άλμπουμ!
 
M.C: Σωτήριο έτος 2013 και εσείς ετοιμάσατε το 13ο album σας που ονομάζεται «Απʼ το Μηδέν», μια χρονιά που όλα όντως έχουν φτάσει στο μηδέν. Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά. Αλήθεια, τι είχατε στο μυαλό σας όταν σκεφτόσασταν αυτόν τον τίτλο;
 
Γ.Δ: Ο τίτλος αυτός αντανακλά την ανάγκη μου για προχώρημα, προσωπικό μέσα σε ένα συλλογικό Εγώ που έχει υποστεί σοκ. Γιατί η ζωή που ήξερε αυτό το Εγώ έχει τελειώσει οριστικά. Ο συλλογισμός μου, η ματιά μου, ακούγονται στο πρώτο, ομότιτλο κομμάτι του δίσκου. Συνεχίζω σε αυτή τη δουλειά, προχωρώ παρακάτω χωρίς να φοβάμαι, κρατώ όσα είναι καλά και αφήνω άλλα που πια δεν μου χρειάζονται.Έχει έναν συμβολισμό αυτό βέβαια,σαν μία κοινωνική αναφορά για όλα αυτά που μας συμβαίνουν κι έχουν αλλάξει τις ζωές μας σε αυτόν τον τόπο.
 
 
M.C: Ποια από τα τραγούδια του καινούριου σας δίσκου σας εκφράζουν περισσότερο;Μιλήστε μας λίγο για τα ερεθίσματα αυτής της δουλειάς.
 
Γ.Δ:Όσα έγραψα εκφράζουν κομμάτια αυτού που είμαι κι έχω μέσα μου. Δεν μπορώ να νιώσω διαφορετικά όταν κυκλοφορώ ένα album. Κάθε τραγούδι ανεξάρτητα από το αν θα περάσει ή όχι στα ούτως ή άλλως αλλοτριωμένα ραδιόφωνα από την playlist, έχει έναν λόγο που βρίσκεται μέσα στον δίσκο. Κάνω δίσκους για ακρόαση, γιατί έτσι μεγάλωσα κι εγώ. Άκουγα κι ακούω πολύ. Ξέρετε κάτι, κάποια τραγούδια ξεκινούν όντως από ‘ερεθίσματα’- με την έννοια κάποιων προσωπικών εμπειριών ή περιστατικών- αλλά όλη αυτή η δουλειά έχει να κάνει περισσότερο με το ‘Βίωμα’, γιατί αυτό προϋποθέτει αφομοίωση, επεξεργασία χρόνων. Με αυτή την έννοια ο δίσκος αυτός που έκανα μεταφέρει βιώματα, συναισθήματα, αντιδράσεις, μνήμη, ανάμνηση, απολογισμό και προχώρημα.
 
M.C: «Όσα είναι αληθινά» λέγεται ένα από τα τραγούδια του νέου σας άλμπουμ. Τι θεωρείτε σήμερα ότι παραμένει αληθινό;
 
Γ.Δ:Δυστυχώς αληθινό παραμένει το ψέμα που αγκαλιάσαμε, που το αφήσαμε να μας αγκαλιάσει κι αυτό, και αγκαλιασμένοι σιγά-σιγά,σε ένα βαλς του θανάτου οδηγηθήκαμε στον γκρεμό ένοχοι κι ‘αθώοι’…Αληθινό είναι να αναγνωρίζεις πρώτα τα δικά σου λάθη,  αληθινό είναι να μην είσαι όσα έχεις, αληθινό είναι ό,τι σκότωσες μέσα σου για να ανελιχτείς, να ανεβείς στην σκάλα της ματαιοδοξίας, αληθινό είναι η εμπιστοσύνη στους άλλους που δεν έχεις πια, αληθινό είναι η αγάπη που χάνεις επειδή είσαι ένας εγωιστής και μισός. Αληθινό είναι ψυχή σου που την έχει καταπιεί ο εγωισμός σου. Δυστυχώς αυτό είμαστε. Μία εγωιστική κοινωνία. Πολλά εγώ, που όλο θέλουν, επιθυμούν και λένε ψέματα στον καθρέφτη μπροστά, με άλλοθι πως πάντα φταίνε οι άλλοι. Γι’αυτό τρωγόμαστε μεταξύ μας συνέχεια.
 
M.C: Ποιες θεωρείτε τις σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα σας; Αν γυρνούσατε τον χρόνο πίσω, σε ποιες περιόδους θα σταματούσατε, τι θα αλλάζατε και τι θα ξανακάνατε;
 
Γ.Δ: Να ξεκαθαρίσω ότι με την λέξη καριέρα ποτέ δεν είχα καλές σχέσεις. Μου θυμίζει άλλα, δικηγορία, ιατρική, Δημόσιο, Χρηματιστήριο, κ.λπ.
Θα το πω πορεία, έναν δρόμο, άλλοτε ίσιο, άλλοτε κακοτράχαλο στα κατσάβραχα, με σταυροδρόμια και παρακάμψεις. Δεν θα άλλαζα τίποτα. Δεν μετανιώνω για τίποτα, γιατί έμαθα από τα “λάθη” μου. Όταν ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μας, ίσως έχουμε την εντύπωση πως μπαίνουμε σε αυτό έτοιμοι…εγώ αυτό δεν το ασπάζομαι, γιατί νομίζω πως πάντα θα γίνει ένα ‘λάθος”.Το θέμα είναι να το δεις και να μην το επαναλάβεις. Αλλά γενικά σε αυτά έχω μάθει και κρατώ μία απόσταση, από το τι είναι τελικά λάθος και τι όχι. Έχω την εντύπωση πως η ζωή δεν είναι έτσι. Όσοι θέλουν τα Απόλυτα, ας τρέξουν να κρυφτούν μέσα τους.
 
 
M.C: Από τότε που ξεκίνησε η σχέση σας με τη μουσική, πόσα πράγματα έχουν αλλάξει και πόσα μοιάζουν «Σαν να μην Πέρασε μια Μέρα»;
 
Γ.Δ:Παραλίγο να γίνει μεγάλη ζημιά. Η αιτία ήταν όλα αυτά που είχα αρχίσει να αντιμετωπίζω μέσα στον χώρο μας. Είχα φτάσει σε ένα σημείο βαθιάς κατάθλιψης όπου δεν ήθελα να αντικρύσω την κιθάρα μου. Κατάφερα όμως και ξεκόλλησα από εκεί, γιατί έκανα αυτοκριτική, λέγοντας στον εαυτό μου πως δεν θα έκανα το χατίρι σε κανένα να κρεμάσω την κιθάρα στον τοίχο και πως τελικά έπρεπε να πάω ξανά πίσω και να θυμηθώ όσα είχα ξεχάσει αλλά και όσα όμορφα είχα βρει κάνοντας και παίζοντας μουσική, γράφοντας τραγούδια. Συνειδητοποίησα πως παίζοντας μουσική είναι σαν να βρίσκομαι στη καρδιά της ζωής που είναι το Μεγάλο Παιχνίδι στο οποίο βρεθήκαμε τυχαία και ο καθένας μας ψάχνει να βρει ένα νόημα.
 
M.C: Εσείς τι χρειάστηκε να μηδενίσετε για να «το πάρετε από την αρχή» στη ζωή σας;
 
Γ.Δ:Λέγοντας ‘ψέματα’ στον εαυτό μου πως ξεκινώ τώρα…Λέγε-λέγε όμως το πίστεψα,έγινε αλήθεια γιατί έτσι ένιωθα, καινούριος και δημιούργησα αυτό το νέο μου δίσκο.
 
M.C: Ποιους καλλιτέχνες ξεχωρίζετε στη μουσική σκηνή του σήμερα; Και με ποιους από αυτούς θα θέλατε να συνεργαστείτε;
 
Γ.Δ: Συνεργάζομαι ήδη με τους Lexicon Project, έχω γράψει τη μουσική στο νέο τους single που λέγεται ‘ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ’ και θα παίξουμε στον Σταυρό Του Νότου-Stage Club στις 19 και 26 Φεβρουαρίου. Μέσα στον Μάρτη θα κάνω και την επίσημη παρουσίαση του νέου μου album στον ίδιο χώρο. Θα μιλήσω γι’ αυτούς τώρα όμως. Εκτιμώ τη δουλειά που κάνουν, γράφουν και παίζουν καλά κι έχουν ένα στυλ που μ’αρέσει και είναι σοβαρά παιδιά.Από τις ελάχιστες μπάντες πια που με όπλο τον ελληνικό λόγο-εννοώ στίχο-γράφουν μουσικές και τραγούδια της πόλης. Αυτό εγώ το στηρίζω γιατί το θεωρώ σαν το πιο ουσιαστικό στοίχημα…
 
 
 
M.C: Υπάρχει ελπίδα για το ελληνικό τραγούδι σήμερα; Πως βλέπετε το μέλλον με τα σημερινά δεδομένα τόσο σε μουσικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο;
 
Γ.Δ: Ακούω κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και ασχολούμαι με το παρόν που ολοένα δημιουργεί τις προϋποθέσεις και τα ενδεχόμενα του αύριο…
Ελληνικό τραγούδι θα υπάρχει όσο θα υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που θα ομιλούν την Ελληνική. Όσον αφορά στην ποιότητά του τη μελλοντική, τι να σας πω; Αν συνεχίσει ο κόσμος να έχει μία αισθητική φερ φορζέ καρέκλας με ροζ σεντόνια στη κρεβατοκάμαρα, πείτε μου εσείς τι θα ακούει;
 
M.C: Τι είναι ροκ για εσάς; Αλήθεια, πιστεύετε ότι υπάρχουν αυθεντικοί ροκάδες σήμερα; Όχι μόνο στη μουσική, αλλά και στον τρόπο ζωής.
 
Γ.Δ: Δεν θα σας πω, γιατί δεν θέλω να προσδιορίζω με λόγια τι είναι το καθετί που νιώθω και ειδικά αυτό το Πράμα που λέγεται ή είναι Το Rock. Τη μουσική τη νιώθεις, δεν την εξηγείς. Τις όποιες μου αυτοκαταστροφικότητες, τις έχω αφήσει πίσω όσον αφορά στον τρόπο ζωής. Απορώ τι εννοούμε όταν λέμε τρόπο ζωής. Αυτά είναι στερεότυπα και θα απαντήσω λέγοντας πως με αυτό που εσείς καταλαβαίνετε ως rock έμαθα να αντιστέκομαι στα στερεότυπα και να είμαι ο εαυτός μου.
 
M.C: Ονειρεύεστε ακόμα; Ποια είναι τα όνειρά σας;
 
Γ.Δ: Ονειρεύομαι στον ύπνο μου.Στον ξύπνιο μου δρω.
 
M.C: Πείτε ένα τραγούδι που μετουσιώνει το μότο και τη φιλοσοφία της ζωής σας.
 
Γ.Δ: “I’m Not Like Everybody Else” των Kinks.
 
M.C: Μια ευχή για το 2013;
 
Γ.Δ: Θα έλεγα τώρα κάτι που κάνει και ρίμα, αλλά άστε το καλύτερα…
Η ζωή μας δεν φτιάχνει με ευχές αλλά με πράξεις.
 
Ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις σας παιδιά! Τα λέμε παρακάτω στον δρόμο….
 
 
Το νέο single του Γιώργου Δημητριάδη «Όσα Είναι Αληθινά»:
 

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

video

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα