Συνέντευξη: Γιώργος Περρής «Κάθε τραγούδι είναι μία ξεχωριστή, αληθινή ιστορία.Είναι κομμάτια του εαυτού μου...»!

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Γιώργος Περρής

Κάθε τραγούδι είναι μία ξεχωριστή, αληθινή ιστορία.
Είναι κομμάτια του εαυτού μου....


                                      

Περιπλανώμενος μεταξύ Ελλάδος και Καναδά έχοντας στα χέρια του ένα δίσκο- διαμάντι πολλών καρατίων, που φέρει τις υπογραφές των σπουδαιότερων δημιουργών παγκοσμίως, ο Γιώργος Περρής έκανε ένα διάλειμμα για μια όμορφη κουβέντα μαζί μας. Με ύφος μικρού παιδιού και χαμόγελο βγαλμένο από άλμπουμ παιδικών φωτογραφιών, μας μίλησε για τους ξεχωριστούς ανθρώπους της ζωής του, τα μουσικά του ταξίδια και φυσικά την καινούρια, γαλλόφωνη δισκογραφική δουλειά του, «Un souhait».


M.C: Όντας κατά το ήμισυ Γάλλος και μεγαλωμένος υπό τους ήχους των γαλλικών λέξεων στην καρδιά της Ελλάδος, την Αθήνα, ανέπτυξες μία δισυπόστατη κουλτούρα, η οποία σε πολλά σημεία συγκλίνει. Ωστόσο, κάθε γλώσσα έχει τη δική της «προσωπικότητα». Ποια «στοιχεία προσωπικότητας» είναι αυτά, που αγαπάς στις δύο αυτές γλώσσες και σε κάνουν να θέλεις να «τις τραγουδάς».


Γ.Π: Η ελληνική γλώσσα, λόγω της μεγάλης ιστορίας που κουβαλά, έχει μια πολυπλοκότητα ενώ, ταυτόχρονα, όσον αφορά το ηχητικό μέρος, διακρίνεται από άκρα απλότητα. Όλα τα γράμματα προφέρονται με καθαρότητα, είναι τελείως «ανοιχτά». Αυτό είναι ένα στοιχείο, το οποίο εκτός από τη γοητεία που κρύβει, αποτελεί και πρόκληση, μιας και πρέπει να είσαι άρτιος τεχνικά, προκειμένου να καταφέρεις να τραγουδήσεις σωστά. Φυσικά, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελληνικής γλώσσα, το οποίο μου προκαλεί ένα έντονο αίσθημα συγκίνησης, είναι το μεγάλο ταξίδι της στο χρόνο. Η συνειδητοποίηση πως τις λέξεις, που τραγουδώ εγώ σήμερα, τις πρόφεραν κάποιοι άνθρωποι πριν χιλιάδες χρόνια, είναι ανατριχιαστική. Από την άλλη πλευρά, η γαλλική, ενώ από άποψη προφοράς είναι πιο δύσκολη και έχει τελείως διαφορετικές τοποθετήσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι δύσκολες για έναν τραγουδιστή, είναι μία γλώσσα ιδιαιτέρως ερωτική και αισθησιακή. Ωστόσο, επειδή είναι η μητρική μου, η γλώσσα των παιδικών μου χρόνων, για μένα συνδέεται και με μία πολύ τρυφερή και αθώα αίσθηση.

M.C:  Και μετά από τη μεγάλη δραστηριοποίηση στο διεθνές στερέωμα έρχεται ένας γαλλόφωνος δίσκος με συνεργασίες με ανθρώπους- θρύλους της διεθνούς σκηνής, με τίτλο «Unsouhait». Πώς προέκυψε;

Γ.Π: Η ιστορία αυτού του δίσκου είναι πολλή όμορφη κι αυτό γιατί είναι πολλή «περίεργη». Πριν 4 χρόνια έλαβα ένα μήνυμα στο MySpaceλογαριασμό μου, στο οποίο ένας άντρας μου έκανε ένα πολύ θετικό σχόλιο για τη φωνή μου και μου πρότεινε, εάν κάποια στιγμή αποφάσιζα να κάνω ένα γαλλόφωνο δίσκο, να γράψει για μένα. Ο άντρας αυτός ήταν ο FrederickBaron, ένας από τους σπουδαιότερους στιχουργούς του γαλλόφωνου τραγουδιού, ο οποίος έχει συνεργαστεί με κάποιους από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες διεθνώς. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε το ταξίδι του δίσκου και ταυτοχρόνως μια δυνατή φιλία, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο και στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Γνωρίζοντάς με τόσο καλά, ο Frederiqueδημιούργησε κομμάτια πατώντας πάνω στα στοιχεία της προσωπικότητάς μου και την ίδια μου τη ζωή. Κάθε τραγούδι είναι μία ξεχωριστή, αληθινή ιστορία. Είναι κομμάτια του εαυτού μου.

M.C: Σε ποια μουσικά ύφη ακουμπά;

Γ.Π: Είναι ένας δίσκος pop με στοιχεία popcrossover, μιας και έχει πιο κλασικές χροιές. Φυσικά, χρησιμοποιώ τον όρο pop, υπό την έννοια πως εκφράζει συναισθήματα τα οποία αγγίζουν τον κόσμο, το λαό. Πολλές φορές, δυστυχώς, ταυτίζουμε τα μουσική είδη με τον τρόπο που εκφράζονται από ένα συγκεκριμένο καλλιτέχνη. Για παράδειγμα, pop δεν είναι μόνο αυτό, που κάνει η BritneySpears, αλλά και η μουσική της CelineDion και του EltonJohn.

M.C: Η συνεργασία με προσωπικότητες τέτοιου βεληνεκούς φαντάζομαι πως γεννά τόσο καλλιτεχνική ευτυχία, όσο και μεγάλη ευθύνη. Δεν υπήρχε μέσα σου η αγωνία για να ανταπόκριση στα καλλιτεχνικό τους «ύψος»;

Γ.Π: Φυσικά! Το άγχος μου ήταν πολύ μεγάλο! Όταν ήμουν στο αεροπλάνο, πηγαίνοντας στο Μόντρεαλ –μιας και όλος ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο Μόντρεαλ- για να έρθω πρώτη φορά σε επαφή με τους συντελεστές του δίσκου, έπαθα κρίση πανικού! Η ανάγκη μου να ανταποκριθώ στο βάρος της καλλιτεχνικής προσωπικότητας αυτών των ανθρώπων, μιας και πρόκειται για μοναδικά κεφάλαια του καλλιτεχνικού στερεώματος και να αποδείξω πως μπορώ να εκπροσωπήσω τα δημιουργήματά τους με το μέγιστο βαθμό αλήθειας, με τροφοδοτούσε με αγωνία. Παρ’ όλα αυτά, πέρα από το άγχος και τη βαριά αίσθηση ευθύνης, υπερτερεί η αίσθηση τύχης και ευγνωμοσύνης! Η ευκαιρία, που μου δόθηκε, να βιώσω μία τέτοιου ύψους εμπειρία, είναι ανεκτίμητη. Βέβαια, είναι αλήθεια πως από την εκκίνηση της επαγγελματικής μου πορείας έχω σταθεί αρκετά τυχερός. Η μητέρα μου λέει πως έχω γεννηθεί κάτω από το «καλό αστέρι». Και ίσως είναι αλήθεια, τελικά. Στο δρόμο μου έχουν βρεθεί πολύ σπουδαίοι καλλιτέχνες και κυρίως πολύ σπουδαίοι άνθρωποι, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα μου, με βοήθησαν, με προστάτεψαν. Είναι τόσο σπάνιο και ταυτοχρόνως σπουδαίο να συναντάς τέτοιους ανθρώπους, σε αυτόν τον τόσο «τοξικό» χώρο!

M.C: Στο δίσκο υπάρχει κι ένα ντουέτο με τη LaraFabian…

Γ.Π: Η γνωριμία μου με τη Laraέγινε πριν κάποια χρόνια σε μία συναυλία του Μάριου Φραγκούλη και στη συνέχεια συνεργαστήκαμε σε μία ευρωπαϊκή περιοδεία της, όπου άνοιξα όλες τις συναυλίες της. Η σχέση μας πέρα από επαγγελματική είναι και βαθειά προσωπική. Έτσι, όταν ήμουν στη διαδικασία προετοιμασίας του δίσκου, της έστειλα το συγκεκριμένο κομμάτι, το «Masolitude», για να μου πει τη γνώμη της και η ίδια μου πρότεινε να το κάνουμε ντουέτο. Η χαρά μου ήταν τεράστια. Η Laraέχει σφραγίσει όλη την εφηβική μου ηλικία και ο θαυμασμός μου για εκείνη και τα καλλιτεχνικά βήματά της είναι τεράστιος. Αυτή η συνεργασία μας είναι η εκπλήρωση ενός μεγάλου ονείρου! Η ημέρα της ηχογράφησης, που έγινε στις Βρυξέλλες, ήταν μαγική. Ήμασταν όλη την ημέρα στο στούντιο, γελούσαμε, κλαίγαμε, κυλιόμασταν στο  πάτωμα, τραγουδούσαμε! Επίσης, μου έκανε την τιμή να μου χαρίσει και την ακόμη πιο δημιουργική πλευρά της, γράφοντας τους στίχους του τελευταίου κομματιού, του «Dis-moicommentt’ aimer».

M.C: Το ελληνικό κοινό είναι δεκτικό σε τέτοιου είδους προσκλήσεις- προκλήσεις;

Γ.Π: Αυτό δεν το γνωρίζω. Εύχομαι το ελληνικό κοινό να είναι δεκτικό και κυρίως ανοιχτόμυαλο. Εύχομαι να έχει ανοιχτούς ορίζοντες, προκειμένου να μπορεί να δεχθεί κάτι διαφορετικό, κάτι καινούριο. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία χώρα απαράμιλλης ομορφιάς και ασύγκριτου πολιτισμού, πρέπει, όμως, να καταλάβουμε πως γύρω από εμάς υπάρχει ένας ολόκληρος πλανήτης, ο οποίος δημιουργεί εξίσου όμορφα πράγματα. Πιστεύω πως η κριτική ικανότητα του ελληνικού κοινού είναι αρκετά ανεπτυγμένη, ώστε να μπορέσει να αναγνωρίσει μια καλή δουλειά. Αρκεί, βέβαια, να βρεθεί ο τρόπος να φθάσει η πληροφορία στα αυτιά του!

M.C: Το καλλιτεχνικό ημερολόγιο τι περιλαμβάνει για το μέλλον;

Γ.Π: Όσον αφορά το γαλλόφωνο δίσκο, ο οποίος προς το παρόν είναι διαθέσιμος μόνο στον Καναδά και σε όλα τα iTunes, αναμένεται το φθινόπωρο η κυκλοφορία του στην Ευρώπη, ενώ η κυκλοφορία του στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη σίγουρη. Σε λίγες ημέρες θα βρίσκομαι στο Μόντρεαλ, όπου θα κάνω την προώθηση του δίσκου. Στις 21 Ιουνίου θα είμαι στη Βοστώνη, όπου θα τραγουδήσω ως καλεσμένος, μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τη Hayley Westenra, στη συναυλία που θα κάνει ο Μάριος Φραγκούλης μαζί με τη μυθική ορχήστρα BostonPops, προκειμένου να παρουσιάσει το νέο του δίσκο «Beautifulthings». Στη συνέχεια, με την επιστροφή  μου στην Ελλάδα θα κάνω κάποιες συναυλίες, ενώ το Σεπτέμβριο αναμένεται η κυκλοφορία ενός liveδίσκου, μιας συλλογής ελληνικών και ξένων κομματιών σε παραγωγή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, στον οποίο θα περιλαμβάνεται και ένα νέο κομμάτι, σε στίχους και μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη. Η συναισθηματική φόρτιση που ακολουθεί τη συνεργασία μας είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, μιας και η Άλκηστις είναι η μοναδική ελληνίδα τραγουδίστρια που άκουγα μικρός και η αδυναμία που της έχω είναι τεράστια. Γνωρίζοντάς την και προσωπικά και ξεκινώντας τη συνεργασία μας, διαπίστωσα πόσο σπουδαία είναι. Πέρα από το βεληνεκές της καλλιτεχνικής της προσωπικότητας, είναι μία σπουδαία επαγγελματίας, που δουλεύει με όρεξη, πάθος, πρόγραμμα και επιμονή. Είναι ανεκτίμητης αξίας αίσθηση να γνωρίζεις το καλλιτεχνικό σου είδωλο προσωπικά κι όχι απλώς να μην το απομυθοποιείς, αλλά, αντιθέτως, να το μυθοποιείς ακόμη περισσότερο.Μετά την κυκλοφορία του δίσκου, ο οποίος είναι πιθανόν να κυκλοφορήσει και σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, τον Οκτώβριο θα κάνω κάποιες συναυλίες στην Αμερική και το Νοέμβριο θα ξεκινήσω περιοδεία στον Καναδά, προκειμένου να συστηθώ στο κοινό, μιας και εκεί τώρα ξεκινώ την ένταξή μου στα μουσικά πράγματα της χώρας.

 

 

  • Video 1
  • Video 2
 
 

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα