Συνέντευξη: Μελίνα Κανά: «Ο έρωτας με Ε κεφαλαίο είναι υπεράνω των πάντων»!

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Μελίνα Κανά

Ο έρωτας με Ε κεφαλαίο είναι υπεράνω των πάντων

 

Μάλλον φέτος είναι η χρονιά της. Η διάθεσή της δείχνει καλή και η ίδια ανανεωμένη. Καλλιτεχνικά τολμά να ανέβει στο θεατρικό σανίδι και μάλιστα απευθυνόμενη σε κοινό παιδικό. Εκείνη, που με το κρύσταλλο και την ρωγμή της φώτιζε τους πόνους και τις βαθιές ανεπάρκειες των αμετανόητα ενηλίκων.

Η Μελίνα Κανά λοιπόν. Η ανατρεπτική, η δοτική, η πάντα με την συνεργασία για σημαία πιάνει το μικρόφωνο. Ξανά με τον Γόη του Θησείου, στον αγαπημένο Σταυρό του Νότου υπόσχονται ποικιλία και ψυχαγωγία βαθιά. Αληθινή. Γλέντι και συναίσθημα. Εμείς μιλήσαμε μαζί της για τις συνεργασίες της, τα τραγούδια της, την σχέση της με το live και τον πανταχού παρόντα έρωτα.

 

Ξανά με τον Γόη του θησείου επί σκηνής. Τι σας ενώνει;

Μας ενώνουν η αγάπη μας για τα τραγούδια και μια κοινή μουσική αισθητική. Ταιριάζουν τα γούστα μας! Οι μουσικές φόρμες που μου προτείνουν με βρίσκουν πάντα σύμφωνη.

Τι ζητάς από έναν καλλιτέχνη προκειμένου να βρεθείς μαζί του στην σκηνή;

Επιλέγω να συνεργάζομαι με ανθρώπους που σέβομαι και μου είναι συμπαθείς ως προς το ρεπερτόριό τους αλλά και ως προς τη στάση τους στα κοινά. Επίσης θέλω ο καλλιτέχνης που είμαστε μαζί στη σκηνή να με πείθει και σαν κοινό, όχι μόνο σαν συνεργάτη.

Δεδομένου ότι οι συνεργασίες σου υπήρξαν πάντα μακροχρόνιες και έδωσαν σημαντικές στιγμές δημιουργίας, θεωρείς ότι οι συνεργασίες οφείλουν να είναι μακροπρόθεσμές για να έχουν αποτέλεσμα; Σου έχει συμβεί ποτέ συνεργασία «κεραυνοβόλα»;

Το πόσο θα διαρκέσει μια συνεργασία μέσα στα χρόνια δεν το ξέρουμε προκαταβολικά. Νομίζω πως είναι θέμα στιγμής ν'αποφασίσει κανείς. Τη στιγμή που συνάντησα τα συγκεκριμένα τραγούδια μου ένιωσα πως υπήρχε μια ιδιαίτερη βαρύτητα, κάτι που δεν εξηγείται. Τη στιγμή που διαλέγω κάποιο τραγούδι, δεν το διαλέγω προκειμένου να έχει μακροπρόθεσμη ισχύ, το διαλέγω γιατί με πείθει 100%. Αν αυτό είναι κάτι αληθινό, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμη ισχύ, να αντέξει στο χρόνο.

Είσαι από τις καλλιτέχνιδες που έχουν κάνει πράξη το «Η μουσική δε έχει σύνορα και ταμπέλες», πάντα πίστευες στα διάτρητα σύνορα των μουσικών ειδών ή μεγαλώνοντας απελευθερώνεσαι καλλιτεχνικά;

Ισχύουν και τα δύο. Απλά μου δόθηκε η δυνατότητα μέσα από τις επιλογές μου να πραγματοποιήσω αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν είναι απομονωμένα τα είδη της μουσικής και παντού υπάρχουν όμορφα πράγματα να πεις.

Πώς μπορούν να συνδεθούν σκηνικά παραδοσιακοί ήχοι με ροκ στιγμές και λαϊκά ξεσπάσματα;

Να που γίνεται! Γι'αυτό λέμε ότι η μουσική είναι μαγική. Έχει τον τρόπο της να αγκαλιάζει όμορφα λόγια απ'όπου κι αν προέρχονται. Είτε είναι ποιητικά είτε πιο λαϊκά είτε παρμένα από τον κόσμο της παράδοσης. Αν είναι συναφή τα νοήματα και δημιουργούν έναν κόσμο, όλα γίνονται.

Στην πορεία σου έχεις πραγματοποιήσει συνεργασίες που έγραψαν ιστορία. Μπαίνεις στην διαδικασία να νοσταλγήσεις κάποια από αυτές;

Δεν είμαι άνθρωπος που γυρνάει εύκολα προς τα πίσω. Έχω ωραίες και λιγότερο ωραίες αναμνήσεις. Αφήνω το χρόνο να κάνει την επιλογή του. Προσπαθώ να ζω τη στιγμή, τις νοσταλγίες τις αφήνω για αργότερα.

Έχεις μπει ποτέ στον πειρασμό να αντιγράψεις τον εαυτό σου; Να αναζητήσεις ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα με αυτό που προηγήθηκε αναπαράγοντας ουσιαστικά μια προηγούμενη μουσική σου στιγμή;

Και να θέλω να το κάνω, δε νομίζω ότι είναι εφικτό. Όμως γενικά δεν είμαι άνθρωπος που πατάει στην προηγούμενη εικόνα.

Δισκογραφικά οι εμφανίσεις σου είναι προσεγμένες και όχι τακτικές. Αντίθετα τα live σου είναι συχνά και επιτυχημένα. Studio ή stage?

Και τα δύο. Το καθένα έχει τις απαιτήσεις του και τις ιδιαιτερότητές του. Αλλά βρίσκω ότι και τα δυο είναι πολύ δημιουργικά και απαραίτητα. Και χρήσιμα ως εμπειρία!

Είσαι από τις καλλιτέχνιδες που κάνουν το προσωπικό, συλλογικό. Συνήθως το κοινό σου ταυτίζεται μαζί σου, με τα ακούσματα ή τα συναισθήματά σου. Αυτό έχει κόπο ή συναισθηματική πληρωμή;

Δεν έχει κόπο σίγουρα για μένα. Αυτό είναι η σχέση που δημιουργώ με το κοινό η οποία είναι αμφίδρομη και όσα σου παίρνει, τόσα σου δίνει. Στο τέλος της βραδιάς, αν όλα έχουν πάει καλά, νιώθω και ανακουφισμένη, σαν να έχει φύγει ένα φορτίο από πάνω μου, αλλά και πολύ γεμάτη.

Ως κατ' εξοχήν ερμηνεύτρια του συναισθήματος. Πόσο σε επηρεάζουν εξωγενείς συνθήκες όπως είναι αυτές οι έντονες κοινωνικές που βιώνουμε;

Δεν ξέρω τι εννοείτε με την έννοια ερμηνεύτρια του συναισθήματος αλλά σίγουρα με επηρεάζει πάρα πολύ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και όσα γίνονται, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σ'ολόκληρο τον κόσμο. Ομολογώ πως έχω ένα μόνιμο αίσθημα ανησυχίας και ανασφάλειας. Προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα αισιόδοξα, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό και να μην χάνω την πίστη μου σε βασικές ιδέες που θέλω να διέπουν τη ζωή μου.

Πιστεύεις ότι ο έρωτας είναι υπεράνω των πάντων;

Ο Έρωτας με Ε κεφαλαίο ναι, είναι υπεράνω πάντων!!!!

Δύο βραδιές στον Σταυρό του Νότου. Σε τι φάση βρίσκεται η ενέργειά σου;

Από την έναρξη της νέας χρονιάς έχω κάνει αρκετά πράγματα που έχουν πάει πολύ καλά. Εκτός από τις εμφανίσεις με το Γόη του Θησείου, είχα και το πρωινό θέατρο. Συμμετέχω σε μια παράσταση για παιδιά με τίτλο ''Πρίγκιπας και φτωχός''. Αναφέρεται σ'ένα παραμύθι του Mark Twain. Η σκηνοθεσία και τα κείμενα είναι της Κέλλυς Σταμουλάκη κι ανεβαίνει στο παιδικό στέκι Αβάκιο. Είμαι λοιπόν πολύ ικανοποιημένη απ'όσα έχουν γίνει και.....συνεχίζω!

Ραντεβού στο Σταυρό του Νότου+. Ελπίζω να είναι όμορφες οι βραδιές...

Σας ευχαριστώ!

 

Info: 

Η Μελίνα Κανά live στον Σταυρό του Νότου Plus την Κυριακή 10 και 17 Απριλίου 2016

Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμή εισιτηρίων:
12€ με μπύρα-κρασί
Πληροφορίες - κρατήσεις:
210 9226975

Περισσότερες πληροφορίες για το live και διαγωνισμός για δωρεάν είσοδο...

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα