Φωτεινή Δάρρα: "Δεν είναι τυχαίο που οι Έλληνες μελοποιούμε τους ποιητές μας"

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Φωτεινή Δάρρα

Δεν είναι τυχαίο που οι έλληνες μελοποιούμε του ποιητές μας

 

Έχει τραγουδήσει μουσικές σπουδαίων συνθετών και στίχους μεγάλων ποιητών. Το όνομά της έχει ταυτιστεί με μεγάλες ερμηνείες, αλλά στην συνείδηση του κοινού είναι συνδεδεμένη με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Μαζί οι δυο τους θα ανέβουν στην σκηνή του θεάτρου Παλλάς, σε ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο με τον τίτλο «Να πλημμυρίσει ο κόσμος φως», όπου θα ακουστεί το έργο του ποιητή «Μεγάλη θεατρίνα», ενώ παράλληλα το μουσικό δίδυμο θα συμπράξει με τον Θανάση Αλευρά.

Το musicity.gr συνάντησε την σημαντική ερμηνεύτρια και μας μίλησε για τα όσα θα συμβούν στην σκηνή του Παλλάς στις 13 Μαΐου, για την «σχέση» της με τον Γκάτσο και την μαγεία της ποίησης.

 

Πώς θα πλημμυρίσει ο κόσμος φως στις 13 Μαΐου στο Παλλάς;

Στις 13 Μαίου γιορτάζουμε την επέτειο ενός από τους μεγαλύτερους στιχουργούς-ποιητές της Ελλάδας με ένα καινούργιο έργο σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Έργο που γράφτηκε στο τέλος της ζωής του Νίκου Γκάτσου και προοριζόταν για να μελοποιηθεί από τον Χατζιδάκι, αφιερωμένο στον Γιώργο Μαρίνο. Γιορτάζουμε αυτήν την επέτειο στο «Παλλάς» εκεί όπου πρωτο παρουσιάσαμε το «Λουλούδι στη φωτιά» σε στίχους του Γκάτσου, κύκλος τραγουδιών που περιλάμβανε το «Τρέχει το νερό» και το «Παρασκευή Μεγάλη». Όλα τα τραγούδια του Γκάτσου, καθώς και άλλα τραγούδια μας σε στίχους και άλλων στιχουργών και ποιητών θα τραγουδήσουμε εκείνο το βράδυ.
Ο τίτλος της συναυλίας είναι παρμένος από τους στίχους του Γκάτσου στο τραγούδι «Όλα τ' αστ'ερια τρύπια» στον δίσκο μας «Λουλούδι στη φωτιά».
Λέει για την ακρίβεια: «..Πρώτος ανάμεσα στους ίσους
Στάσου απροσκύνητος κι ορθός
Και διώξε τα πουλιά του μίσους
Να πλημμυρίσει ο κόσμος φως»
Δίνοντας ένα πολύ δυνατό μήνυμα στον σημερινό έλληνα να έχει κουράγιο για να αντέξει τις δυσκολίες των καιρών. Διαχρονικός ο λόγος του Νίκου Γκάτσου και πάντα επίκαιρος, ταξιδεύει μέχρι σήμερα.

Πότε και πώς ξεκινά η σχέση σας με τον Νίκο Γκάτσο;

Συμπίπτει με την αρχή της καλλιτεχνικής μου πορείας, μιας και το «Τρέχει το νερό» είναι από τα πρώτα τραγούδια που είπα. Κάναμε το τραγούδι αυτό για το σήριαλ «Λένη» και έγινε αμέσως επιτυχία. Αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο και εξακολουθεί η αγάπη αυτή. Σχεδον πάντα μου το ζητούν στις συναυλίες μου και που μαθαίνω ότι πολλοί γονείς ακόμα και παιδικοί σταθμοί το μαθαίνουν στα παιδιά τους, θεωρώντας το must στα ελληνικά παιδικά τραγούδια. Είναι ένα τραγούδι που περιγράφει την παιδική αθωότητα που πρέπει να κρατήσουμε για πάντα μέσα μας.

Πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, κάναμε μαζί με τον Δημήτρη και την άδεια της Αγαθής Δημητρούκα, τον δευτερο κύκλο τραγουδιών σε στίχους- ποίηση του Γκάτσου. Ήταν το «Λουλούδι στη φωτιά». Είναι ο τρίτος κύκλος τραγουδιών του που θα τραγουδήσω. Μαζί μας θα είναι και ο εξαιρετικά ταλαντούχος Θανάσης Αλευράς για να τραγουδήσει για πρώτη φορά τον μεγάλο μας ποιητή.

Τι είναι εκείνο που σας γοητεύει στην ποίηση του Γκάτσου;

Η αμεσότητά του σε συνδιασμό με την ελληνικότητα του λόγου του και μια έξυπνη σαρκαστική, πολύ συχνά αυτοσαρκαστική ματιά.

Έχοντας ερμηνεύσει ξανά στίχους του Νίκου Γκάτσου, σε τι θα λέγατε ότι διαφέρει η «Παγωμένη θεατρίνα» από τα άλλα του έργα;

Είναι πολύ πιο έντονο, πολύ τολμηρό. Είναι πρόκληση για μένα ένα τέτοιο έργο, καθώς και το γεγονός ότι προοριζόταν για τον Μάνο Χατζιδάκι, αλλά δεν πρόλαβε να το μελοποιήσει. Το έργο αυτό συνομιλεί με την ιστορία.

Πώς βιώνετε την μεταμόρφωση της μουσικής του Δημήτρη Παπαδημητρίου από έργο σε έργο και μάλιστα όταν πρόκειται για έργο εμπνευσμένο από τον ίδιο ποιητή, εν προκειμένω τον Γκάτσο;

Είναι μαγικό να μπορείς να βρεθείς στον κόσμο ενός συνθέτη και ενός ποιητή ταυτόχρονα. Με τον Δημήτρη ξεκινήσαμε μαζί αυτό το ταξείδι στην ποιηση του Νίκου Γκάτσου πριν χρόνια. Αλλάζουμε κι εμείς μέσα στο χρόνο αλλά και ο Γκάτσος από έργο σε έργο. Σήμερα κοιτάζω την «παγωμένη θεατρίνα» με μεγαλύτερη ωριμότητα. Πριν κάποια χρόνια θα ήμουν πολύ πιο κουμπωμένη απέναντι στους τολμηρούς στίχους της λόγω νεότητας. Σήμερα τους καταλαβαίνω περισσότερο και τους αποτιμώ ως ακόμα πιο σπουδαίους

Διαβάζω ότι η «Παγωμένη θεατρίνα» χαρακτηρίζεται έργο προφητικό. Γιατί;

Μιλάει για την Ελλάδα του σήμερα ενώ γράφτηκε πριν τριάντα ολόκληρα χρόνια. Είναι σαν να μας κοιτάζει από εκεί πάνω ο Γκάτσος και να μας μιλάει. Καταγράφει τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, συμπονά τον έλληνα, καταδεικνύει τις αγκυλώσεις του, συμπονά.

Ποιος θα είναι ακριβώς ο ρόλος του Θανάση Αλευρά στην παράσταση;

Θα τραγουδήσουμε μαζί την «Παγωμένη θεατρίνα» χρησιμοποιώντας και τις δυο μας ιδιότητες (του ηθοποιού και του τραγουδιστή) . Πιστεύω πως θα «δέσουμε» οι δυο μας. Ο Θανάσης είναι ένας καλλιτέχνης που μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Είμαι σίγουρη πως θα καταφέρει να συγκινήσει και να διασκεδάσει τον κόσμο.

Στην συναυλία σας στο Παλλάς θα παρουσιάσετε και την συνθέτρια Ειρήνη Βαλεντίνοβα-Ζαμάνου. Τι ύφους είναι οι συνθέσεις της;

Έχει δικό της ύφος, ρομαντικό και επικό κάποιες φορές. Σίγουρα πρόκειται για μια μεγάλη σολίστ του πιάνου και μια πολύ αξιόλογη συνθέτη.

Τι ανακαλύπτετε κάθε φορά που ασχολείστε με τους στίχους κάποιου ποιητή;

Ότι δεν είναι τυχαίο που οι έλληνες μελοποιούμε και τραγουδάμε τους ποιητές μας. Το ελληνικό τραγούδι, καθώς και η ελληνική ποίηση είναι βασισμένα στην ίδια παράδοση, αυτήν που ταξιδεύει μέχρι τις μέρες από την αρχαία ελληνική τραγωδία, που ήθελε τον λόγο και τη μουσική δεμένα σαν να είναι ένα.

Τι να περιμένουμε από εσάς από 'δω και πέρα;

Αλήθεια δεν ξέρω. Όπως δεν σχεδίαζα τίποτα μέχρι σήμερα, έτσι δεν μπορώ να σχεδιάσω κάτι από εδώ και πέρα. Μόνο να ελπίζω σε νέες δημιουργίες.

Info:

Εμφάνιση: Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Περισσότερες πληροφορίες...

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα