Συνέντευξη Μάγδα Βαρούχα: «Η μουσική είναι η ζωή μου. Δεν είναι κάτι πρόχειρο»

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Μάγδα Βαρούχα

Η μουσική είναι η ζωή μου, δεν είναι κάτι πρόχειρο



Κάτω από κάποια παχιά πράσινα φύλα στην πλατεία του Μεταξουργείου ήπιαμε καφέ με την Μάγδα Βαρούχα, ένα ηλιόλουστο απόγευμα καθημερινής. Πάντα είναι ωραίο να ακούς τους ανθρώπους που τώρα χτίζουν τον καλλιτεχνικό τους εαυτό. Να μοιραστούν μαζί σου τις ανησυχίες τους, τις απόψεις τους για τα πράγματα, τα όνειρά τους.

Με την Μάγδα συζητήσαμε πολλά από αυτά. Μου είπε ότι δεν της αρέσουν οι προχειροδουλειές, ότι συγκινείται να τραγουδάει δικές τις συνθέσεις μπροστά σε κόσμο και ότι θέλει ο καλλιτέχνης να έχει ψυχή. Παράλληλα μιλήσαμε για το πώς και πότε ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική και πώς βλέπει την γενιά της. Μια γενιά που αν μην τι άλλο γράφει και τραγουδάει. Κυρίες και κύριοι, η Μάγδα Βαρούχα.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα και σπούδασα Marketing. Έψαχνα κάτι να κάνω, να είναι δημιουργικό. Μπήκα στην διαδικασία να ασχοληθώ αρχικά με την γραφιστική αλλά κατέληξα στο marketing. Δούλεψα και λίγο πάνω σε αυτό. Πάντα ασχολούμουν με την μουσική ερασιτεχνικά. Είχα μια κιθάρα και χαζοέπαιζα, ένα μικρό πιάνο, λίγο τραγουδούσα... όταν τελείωσα το σχολείο ξεκίνησα τυχαία να τραγουδάω σε ένα piano bar στην Κηφισιά, μετά συνεργάστηκα με τον Αλέξανδρο Χατζή και το ένα έφερε το άλλο. Δεν το επέλεξα ακριβώς συνειδητά. Τον τελευταίο χρόνο να πω την αλήθεια νιώθω πιο ώριμη να το τρέξω. Μέχρι τα 23 μου μάθαινα, κάθε μέρα μαθαίνεις, αλλά τώρα νιώθω πιο έτοιμη.

Έκανα κάποια μαθήματα κιθάρας, δεν μου άρεσε πολύ να διαβάζω. Πήρα όμως κάποια πράγματα. Κάνω θεωρητικά μαθήματα και γενικά προσπαθώ να μελετάω, απ΄ όλες τις απόψεις. Είτε από το να ανοίξω τυχαία ένα βιβλίο και να διαβάσω, είτε να ακούσω μια ώρα μουσική από όλο τον κόσμο.»

Και πώς ανακάλυψες ότι έχεις ωραία φωνή;

Ήμουν μικρή και το ανακάλυψε η μητέρα μου, που επίσης τραγουδάει ωραία. Με άκουσε λοιπόν να τραγουδάω και μου είπε ότι το κάνω αρκετά όμορφα για την ηλικία μου. Κάποια στιγμή γύρω στα 15 ξεκίνησα μαθήματα φωνητικής και σιγά σιγά άρχισα να το εξελίσσω.

Τι άκουγες μικρή;

Τα πάντα. Η μητέρα μου άκουγε παραδοσιακά, ο πατέρας μου λαϊκά, ο αδερφός μου ροκ κι εγώ άκουγα, θέλοντας και μη, τα πάντα.

Έχεις αποφασίσει ποιο μουσικό είδος θέλεις να ακολουθήσεις;

Είμαι σε μια διαδικασία που σκέφτομαι ότι ακόμα δεν έχω αποφασίσει τι ακριβώς με εκφράζει απόλυτα. Με εκφράζει το οτιδήποτε μου δημιουργεί ταχυπαλμία ή μου βγάζει κάποιο συναίσθημα. Μπορεί να είναι ένα ξένο κομμάτι, ένα παραδοσιακό, μπορεί να είναι κάτι από μια αγαπημένη μουσική κουλτούρα, όπως αυτή της Αρμενίας. Δεν μπορώ να αποφασίσω ακόμα. Στην ουσία αυτό που κάνω τώρα είναι να χτίζω, κυρίως μέσα από τις δικές μου εμπειρίες. Κάθε μέρα προσθέτεις και κάτι. Εχθές είχα πέσει πάνω σε ένα συγκρότημα country και λέω «κοίτα να δεις, κι από δω μπορείς να πάρεις κάποια ωραία πράγματα». Αφού γράφω προσπαθώ να τα αποδώσω σε αυτά που γράφω. Ακόμα δεν έχω προσδιορίσει τι με εκφράζει πιο πολύ να τραγουδάω.

Οι συνεργασίες σου είναι περισσότερο αυτό που θα ονομάζαμε έντεχνο – λαϊκό.

Οι συνεργασίες μου ναι. Τα δικά μου τα live δεν είναι τόσο λαϊκά. Η συνεργασία μου με τον Πάνο Παπαϊωάννου και τον Χρυσόστομο Καραντωνίου, για παράδειγμα, ήταν κάτι πιο λαϊκότροπο, υπήρχαν όμως μέσα και διασκευές που έχουμε κάνει με την δική μου μπάντα. Ας πούμε, το «Μάλιστα κύριε» είναι ένα κομμάτι που το έχουμε "πειράξει" λίγο και δεν είναι ακριβώς όπως το έχουμε συνηθίσει.

Υπάρχει κάποιος Έλληνας συνθέτης που θα ήθελες να σου γράψει τραγούδια;

Έχουμε εξαιρετικούς συνθέτες. Δεν μπορώ να διαλέξω. Από τον καθένα μπορώ να βρω αγαπημένα σημεία.

Δεν έχεις κάποιο τραγούδι που να πεις ότι σε συγκινεί πολύ;

«Το μυστικό» που το έχει πει η Λιζέτα Καλημέρη και είναι του Γιώργου Καζαντζή. Έχω πολλά αγαπημένα κομμάτια, αλλά δεν επικεντρώνομαι πάντα τόσο στον συνθέτη, όσο σε αυτό που μου δίνει το τραγούδι.

Σκηνή ή studio;

Το κάθε ένα είναι τελείως διαφορετικό. Μου αρέσει πολύ να τραγουδάω στην σκηνή στον κόσμο, είτε δικά μου κομμάτια - που είναι ό, τι καλύτερο, διότι έχεις δώσει την ψυχή σου για να γράψεις ένα κομμάτι και η στιγμή που το προσφέρεις στον κόσμο πολύ ιδιαίτερη. Περνάς απευθείας, από την "παραγωγή στην κατανάλωση" – είτε άλλων. Δεν με τρελαίνει τόσο το studio, θέλω όμως να έχω εκεί τα αυτιά και την συγκέντρωση και ομολογώ, πως είμαι απαιτητική. Δεν είναι ωραίο να σου ξεφεύγει κάτι και μετά να λες «έπρεπε να το πω καλύτερα». Πιστεύω βέβαια πως αυτό δεν μπορείς να το αποφεύγεις πάντα.

Έχεις περισσότερο άγχος όταν ερμηνεύεις live δικά σου κομμάτια;

Έχω περισσότερο άγχος. Γιατί σε αυτή περίπτωση πρέπει να είσαι ολόσωστος και συνήθως μπερδεύομαι σε στίχους που έχω γράψει εγώ...

Πώς ξεκίνησες να γράφεις στίχους;

Στίχους έγραφα από μικρή. Το έβλεπα σαν ημερολόγιο και μετά τα έκανα στιχάκια. Δεν θυμάμαι ηλικία.

Ανέτρεξες ποτέ σε κάτι που έγραψες παλιά;

Έχω πολύ καιρό. Το έκανα τελευταία φορά πριν δύο χρόνια και να πω την αλήθεια πριν λίγες μέρες βρήκα ένα παλιό ντοσιέ και το κράτησα. Αλλά τα περισσότερα είναι πολύ παιδικά, βέβαια δεν θα ήταν άσχημα να προσπαθήσω να τα εξελίξω.

Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου τραγουδοποιό;

(Διστακτικά) Ναι. Τραγουδοποιό στο μυαλό μου έχω τον Αντώνη Βαρδή. Δεν βρίσκω κάτι που να με "ενοχλεί" στον όρο αυτόν.

Κάθε άλλο. Τελευταία, πολλά νέα παιδιά της γενιά σου γράφουν και τραγουδούν τα τραγούδια τους.

Αυτό είναι πολύ καλό. Εμένα μου αρέσει πολύ όταν ο ερμηνευτής γράφει κιόλας. Είναι ωραίο γιατί βλέπεις την εσωτερικότητα του από άλλη οπτική γωνία. Και είναι καλό γιατί το κοινό είναι πιο αυστηρό και απαιτητικό όταν δημιουργείς κιόλας εκτός από το να τραγουδάς. Εκθέτεις δύο πλευρές του εαυτού σου.

Όμως δεν υπάρχουν πολλοί νέοι που να γράφουν και να τα δίνουν σε άλλους.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλά ταλέντα, πόσο μάλλον στην μουσική. Νομίζω δεν είναι εύκολο να τα δώσουν. Εμένα μου στέλνουν τραγούδια και νέα παιδιά. Μου αρέσει πολύ να ακούω πράγματα και τα ακούω όλα. Κάθομαι σπίτι βάζω καφέ και τα ακούω όλα με μια σειρά. Τα ακούω και τα προσέχω όλα.

Υπάρχουν νομίζω νέοι, αξιόλογοι συνθέτες. Η κάθε γενιά έχει και τους δικούς της. Απλώς ο συνθέτης, κατά τη γνώμη μου πάντα, είναι πιο δύσκολο να μαθευτεί και να διαχειριστεί όπως θα ήθελε το υλικό του, γιατί δεν εκτίθεται άμεσα. Θα φτάσει πιο δύσκολα στην δημοσιότητα απ ότι ο τραγουδιστής. Ο Καραμουρατίδης, για παράδειγμα, είναι ένας νέος άνθρωπος. Θεωρώ ότι τα 30 - 35 είναι μια καλή ηλικία να έχεις μαζέψει υλικό που σε εκπροσωπεί και αυτό να βγει προς τα έξω.

Επειδή γράφεις, είσαι πιο αυστηρή με αυτά που ακούς;

Είμαι πιο αυστηρή κυρίως στο τι μου ταιριάζει. Αν μου το στείλουν για να πω την γνώμη μου ίσως να μην είμαι τόσο. Αν όμως μου το στείλουν για να το ερμηνεύσω εγώ, πρέπει να ταυτίζομαι και στο κομμάτι του στίχου και στο κομμάτι της μελωδίας αλλά και σε αυτό της ενορχήστρωσης, οπότε δεν γίνεται να μην είμαι απαιτητική. Θέλω να φτιάξω έναν χαρακτήρα που να μην έχει μέσα τραγούδια που δεν είναι εκατό τοις εκατό εγώ.

Συνάντησες ποτέ κάποιον συνθέτη που μέσα του να συναντήσεις τον εαυτό σου;

Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Άρης Κλεισούρας. Με τον Άρη, που έχει γράψει τα «Όνειρα» και την μουσική από το «Άρωμα ξένο», από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε ταιριάξαμε.

Πώς γνωριστήκατε;

Είχαμε πάει σε ένα studio να ηχογραφήσουμε ένα τραγούδι και εκεί τον συνάντησα τυχαία. Κάτσαμε, μου έπαιξε ένα τραγούδι και αμέσως με άγγιξε. Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι θα έχουμε μια κοινή πορεία και όντως μέχρι σήμερα έχουμε κάνει πολύ ωραία πράγματα παρέα.

Από την γενιά σου ξεχωρίζεις κάποια φωνή;

Μου αρέσει πολύ η Παυλίνα Βουλγαράκη με την οποία κάνουμε και παρέα. Είναι εξαιρετικό παιδί. Υπάρχει πολύ ταλέντο εκεί έξω και με χαροποιεί ιδιαίτερα. Δεν είμαι ανταγωνιστικός άνθρωπος, μου αρέσει να "ζηλεύω" θετικά. Συμπαθώ , η αλήθεια είναι, έναν ερμηνευτή παραπάνω όταν τον γνωρίζω και τον χαρακτήρα του. Στην Παυλίνα μου αρέσει η εσωτερικότητά της. Αγαπώ ό,τι βγάζει ψυχή και "βάθος". Δεν με αγγίζουν οι τεχνικά άψογες φωνές που δεν έχουν κάτι να σου πουν.

Πρόσφατα συμμετείχες σε ένα αφιέρωμα για τον Χρήστο Νικολόπουλο.

Ήταν όμορφα στο αφιέρωμα για τον Χρήστο Νικολόπουλο. Μας δόθηκε η ευκαιρία να τραγουδήσουμε και να διασκευάσουμε κομμάτια αγαπημένα και να δώσουμε μία αίσθηση πιο προσωπική, οπότε είμαι πολύ ευχαριστημένη. Είχα την χαρά να το αναλάβει αυτό ένας αγαπημένος συνεργάτης μου, ο Αλέξανδρος Κούρος, οπότε βγήκε κάτι πολύ ομαδικό και ένιωσα ότι είχα μια ωραία συμμετοχή. Στην σκηνή ήταν πολύ ωραίο το κλίμα. Είχα άγχος, αλλά νομίζω κύλησε πολύ όμορφα η βραδιά.

Πώς ήταν ο Χρήστος Νικολόπολος;

Είναι ένα πολύ ήρεμος άνθρωπος. Δεν χρειάζεται να πει πολλά πράγματα. Με ένα νεύμα του καταλαβαίναμε αν του άρεσε αυτό που κάναμε ή όχι. Πήραμε μια αίσθηση ότι έμεινε ευχαριστημένος...

Τι έχεις να κάνεις από δω και πέρα;

Έχω ένα live στο Passport Art στον Πειραιά στις 28 Μαΐου. Όλο τον χειμώνα κάναμε live στην επαρχία και παρουσιάζαμε πράγματα για να προετοιμάσουμε το κοινό για το "ύφος" του δίσκου. Κλείνουμε αυτές τις εμφανίσεις στον Πειραιά.

Πώς διαμορφώνεις το πρόγραμμά σου;

Το πρόγραμμα το διαμορφώνουμε παρέα με τον Αλέξανδρο Κούρο. Προσπαθώ να καταλάβω την ψυχολογία του κόσμου. Θέλω τα τραγούδια να ταιριάζουν σε εμένα, αλλά θέλω επίσης, και να κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή. Να μη βαρεθεί. Εννοείται θα μιλήσει, αλλά προσέχουμε να έχουμε το κοινό σε μια εγρήγορση.

Είσαι σε φάση να κοιτάζεις συνέχεια τις αντιδράσεις του κοινού; Αν μιλάνε, αν παίζουμε τα κινητά τους κλπ..

Όχι ιδιαίτερα. Καταλαβαίνω αν περνάει αυτό που κάνω ή όχι. Αλλά καταλαβαίνω επίσης, ότι ο άλλος έχει πάει να διασκεδάσει.

Πότε θα κυκλοφορήσει ο πρώτος σου δίσκος;

Ο πρώτος δίσκος θα κυκλοφορήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων Σεπτέμβρη με Οκτώβρη. Υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορήσουμε κάτι μέσα στο καλοκαίρι, αλλά θα δούμε. Στα περισσότερα κομμάτια έχω συμμετοχή είτε ως στιχουργός είτε ως συνθέτης και βέβαια γράφει και ο Άρης Κλεισούρας και θα υπάρξουν και κάποιες συμμετοχές. Έχουμε πολύ υλικό και πρέπει να κλείσουμε με αυτό.

Το περιμένεις;

Το περιμένω, αλλά δεν βιάζομαι. Είναι και η εποχή τέτοια. Θα βγάλεις έναν δίσκο και δεν ξέρεις πότε θα βγάλεις πάλι. Θέλω αυτό που θα κυκλοφορήσει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε εμένα. Δεν είμαι άνθρωπος που βιάζεται.

Δεν δίνεις περιθώριο επιτυχίας στον εαυτό σου;

Υπάρχει ένα περιθώριο και στοχεύουμε κάπου, αλλά δεν βιάζομαι να κάνω κάτι πρόχειρο. Για μένα η μουσική είναι η ζωή μου, δεν είναι κάτι πρόχειρο. Θέλω τα κομμάτια που θα μπουν στο δίσκο να «είμαι εγώ» και θέλω να είναι κάτι που θα το παρουσιάζω για χρόνια, με περηφάνια. Δεν θέλω να μην τρελαίνομαι με αυτό που θα τραγουδάω, κάθε φορά.

 

Η Μάγδα Βαρούχα στο Passport Art

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ώρα έναρξης: 22:00
Τιμή εισιτηρίων: 6 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες για το live 

 

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα