Σπύρος Γραμμένος "Βόλτα μετά μουσικής"| Συνέντευξη στο TechMatrix Gadget & Entertainment magazine

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Σπύρο Γραμμένος

Βόλτα μετά μουσικής

Παλιός κομμωτής, ραδιοφωνατζής από τα μικράτα του και εσχάτως τραγουδοποιός από τους σαρκαστικότερους και αμεσότερους της γενιάς του. Ο Σπύρος Γραμμένος Σαρκαστικός κι επαναστατικός στα τραγούδια του, γελωτοποιός στις εμφανίσεις του, συγκινητικός στις κουβέντες του. Ο Σπύρος Γραμμένος είναι πράγματι «16»...!

*Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το «Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ»

 

Πώς πήρες την απόφαση να έρθεις στην Αθήνα;

Κανονικά ο άνθρωπος πρέπει κάθε 15 χρόνια να αλλάζει τη ζωή του. Ήρθα στα 29 και πριν από την άφιξή μου δούλευα για 15 χρόνια ως κομμωτής. Έζησα για 15 χρόνια στην Ηγουμενίτσα, για 15 χρόνια στα Γιάννενα και τώρα... για 15 στην Αθήνα. Η ζωή δεν μπορεί να γίνεται ρουτίνα. Τα μέρη που ζεις τα φτιάχνεις εσύ. Ίσως όχι ολοκληρωτικά, όμως διαμορφώνεις τη ζωή και την καθημερινότητά σου. Η ζωή είναι μικρή και πρέπει τόσο γρήγορα να κάνουμε όλα όσα θέλουμε, επομένως αναγκαστικά πρέπει κάνουμε συγκεκριμένες επιλογές.

Λένε ότι ο φόβος του χρόνου είναι κατά συνέπεια ο φόβος του θανάτου...

Νομίζω πως τον φόβο του θανάτου τον έχω ξεπεράσει. Πάντα ο φόβος του θανάτου έχει να κάνει με τον δικό σου θάνατο. Όταν έχασα τον πατέρα μου, το πρώτο πράγμα που είπα ήταν «θέλω να κάνω ένα παιδί», να «εξασφαλίσω» δηλαδή τη συνέχειά μου. Μετά από δύο ημέρες που το συζητούσα με έναν φίλο ψυχολόγο, μου είπε πως δε θρήνησα τον θάνατο του πατέρα μου, αλλά τον δικό μου. Αρχικά μου φάνηκε σκληρό, αλλά κατάλαβα πως είχε δίκιο. Σε όλα είμαστε πολύ εγωιστές. Το ένστικτο της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης λειτουργεί αυτόματα. Όταν αγαπάς κάποιον, για σένα τον αγαπάς. Όταν του κάνεις τα χατίρια, για σένα τα κάνεις τα χατίρια...

Πώς θα χαρακτήριζες την τέχνη σου; Και μετέπειτα τη ζωή σου;

Σε όλους τους τομείς της ζωής αφήνω τα ίδια τα πράγματα να οδηγηθούν στο σημείο για το οποίο προορίζονται. Δίνω μια κατεύθυνση και μετά τα αφήνω να εξελιχθούν.

Τι είναι το χιούμορ και πόσο χωράει στην τέχνη σου;

Το χιούμορ είναι άμυνα και χωράει παντού, σε όλη τη ζωή. Δε γίνεται να αντιμετωπίσεις τίποτα στη ζωή χωρίς χιούμορ.

Μιλάς παραβολικά στα τραγούδια σου;

Αυτό προέκυψε λόγω της δουλειάς μου στο κομμωτήριο. Έπρεπε να αποφεύγω την ευθεία έκφραση ακραίων ιδεών, οπότε εκφραζόμουν πάντοτε μέσα από τέτοιου είδους ιστοριούλες.

Πώς γράφεις;

Ανοίγω τον υπολογιστή, παίρνω μια λευκή σελίδα που την κοιτάω για αρκετή ώρα και ξεκινάω. Σκέφτομαι και, αφού ξεκινήσω, όλα τα υπόλοιπα έρχονται πολύ γρήγορα. Ξέρεις δεν πιστεύω τόσο στην έμπνευση. Αν δεν καθίσεις πάνω από το χαρτί ακόμη και η έμπνευση περνά και φεύγει. Οπότε το καλύτερο είναι να σε βρει εκεί έτοιμο.

Στον καινούριο δίσκο, «16», μιλάς για τον «Πνιγμένο στο Αιγαίο» αλλά και για τον «Αθλητικό τύπο». Πώς διανύεις αυτή την «απόσταση»;

Είναι και τα δύο πράγματα της καθημερινότητάς μας. Ο δίσκος έχει τρομερές αντιθέσεις μέσα, αλλά, είναι όλα πράγματα που τα ζούμε καθημερινά. Τα έζησα όλα αυτά, τα ένιωσα, τα μάζεψα. Ο δίσκος είναι μια συλλογή.

Γιατί «16»;

Προσπαθώ να νιώθω 16 ξανά και είναι και το αγαπημένο μου κομμάτι μέσα σ' αυτό τον δίσκο, όπως και του παραγωγού μου, Χρήστου Kορτσέλη.

Πρώτη φορά συνεργασία με δισκογραφική;...

Ναι, και ενώ ήμουν κατά των εταιρειών και όλης αυτής της βιομηχανίας της μουσικής, δεν έχω μετανιώσει στιγμή τη συνεργασία μου με τη Feelgood Records. Με υποδέχτηκαν έτσι ακριβώς όπως είμαι, ήθελαν να παρουσιάσουν αυτό ακριβώς που είμαι και δεν προσπάθησαν να αλλάξουν ποτέ τίποτα.

Έρχεται ένα συναυλιακό καλοκαίρι;...

Μέχρι να καλοκαιριάσει θα κάνω κάποια ακουστικά live, δε θα κάνω παρουσιάσεις δίσκου με τιμές και κόκκινα χαλιά. Έτσι και αλλιώς, κάθε συναυλία είναι και μια παρουσίαση δίσκου. Το καλοκαιράκι με την μπάντα θα παίξουμε σε κάποια φεστιβάλ. Επίσης γράφω τη μουσική για μια παράσταση σε κείμενο της Λούλας Αναγνωστάκη και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Χατζή, που θα ανέβει το καλοκαίρι.

Το ραδιόφωνο πώς μπήκε στη ζωή σου;

Από μικρός ασχολιόμουν με το ραδιόφωνο, είχα δικό μου πειρατικό σταθμό, έφτιαχνα πομπούς. Το 1992 μου ζήτησαν κάποιοι φίλοι να τους βοηθήσω στην πρώτη τους εκπομπή στον σταθμό «Ράδιο Ιόνιο» στην Ηγουμενίτσα. Κατέληξα να μείνω για τρία χρόνια με δική μου καθημερινή εκπομπή. Αργότερα βρέθηκα στα Γιάννενα σε κάποιους σταθμούς και τώρα πια, στην Αθήνα, με ακούτε κάθε Τρίτη στις 11.00 από το radiofono.gr.

 

Νέα συνεργασία: Musicity.gr & Tech Μatrix - Το απόλυτο περιοδικό Gadget & Entertainment!

Κάπου ανάμεσα στον ιδιαίτερο κόσμο της τεχνολογίας και του πολιτισμού το Tech Matrix θα φιλοξενεί στις σελίδες του θέματα του musicity.gr. Διαβάστε περισσότερα...

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

 

*Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το «Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ»

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα