Συνέντευξη: Αλέξια "Η μουσική είναι η δύναμη που αποφασίζει τι κατεύθυνση ακολουθώ"!

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Αλέξια

Η μουσική είναι η δύναμη που αποφασίζει τι κατεύθυνση ακολουθώ

Κάπου στα 80s μια γλυκιά φυσιογνωμία με ένα μεγάλο εύρος φωνής τάραξε τα νερά της μουσικής σκηνής της Ελλάδας. Η Αλέξια, η κρυστάλλινη φωνή με τα μεγάλα εκφραστικά μάτια λατρεύτηκε όσο λίγοι από το φανατικό μουσικό κοινό των 80s και 90s και τοιχοκολλήθηκε ευλαβικά στα δωμάτια των εφήβων που συνέρρεαν για να αγοράσουν τους δίσκους της.

Λίγα χρόνια αργότερα η ίδια ακριβώς Αλέξια θα δείξει τον βαθύτερο μουσικό της εαυτό. Θα τραγουδήσει «Κλασικά» με τη Ρένα Βλαχοπούλου. Θα γίνει ερμηνεύτρια του Μίκη Θεοδωράκη. Θα συνεργαστεί με την εμβληματική μουσική φυσιογνωμία της jazz, Chick Corea. Θα ταξιδέψει στην Αμερική. Θα αναζητήσει νέους μουσικούς δρόμους μουσικής διδασκαλίας. Συζητώντας μαζί της νιώθεις ότι εκείνο που την κυριεύει είναι η χαρά της μουσικής. Από την pop ως την jazz και τους ύμνους Gospel, νιώθεις ότι η Αλέξια βρήκε στην μουσική την αξία της ζωής.

Συζητήσαμε μαζί της με αφορμή την συναυλία της στο Ηρώδειο στις 4 Οκτωβρίου.

 

Πώς προέκυψε αυτή σου η συναυλία στο Ηρώδειο;

Μου προτάθηκε από την στενή και έμπιστη μου φίλη Αντιγόνη Γιαλλουρίδου από την εταιρεία συναυλιών Cricos. Τώρα ήταν γιά μένα η καταλληλότερη στιγμή.

Μου γίνονται προτάσεις εδώ και πολλά χρόνια αλλά ταξίδευα και μάθαινα και τραγουδούσα και έτσι δεν αισθανόμουν ότι ήταν η σωστή στιγμή γιά μένα. Η στιγμή αυτή ήταν φέτος.

Γιατί την ονομάζεις συναυλία – Ρετροσπεκτίβα;

Διότι είναι αναδρομή/αναφορά σε όλη μου την καριέρα, από τα 80's μέχρι σήμερα.

Θα ήθελες να μας περιγράψεις την δομή της;

Η συναυλία μου αυτή θα περιέχει τραγούδια από όλο μου το ρεπερτόριο. Από τα Ποπ χρόνια μου και τα "Κορίτσια ξενυχτάνε", στο "Άσπρο - Μαύρο" της Eurovision, "Τα Κλασικά" με την Ρένα Βλαχοπούλου, τον δίσκο μου με τον Μίκη Θεοδωράκη, από τους δύο Jazz δίσκους μου, ο ένας με την συμμετοχή του θρυλικού πιανίστα Chick Corea και του μπασίστα John Patitucci, ο άλλος το "Birds have to Fly" που έφτασε μέχρι τα Grammy, από το χοροθέατρο Οκτάνα "Η κυρία με τις Καμέλιες" σε μουσική του φίλου μου Αριστείδη Μυταρά, το οποίο είναι ένα τρίφωνο χορωδιακό avant garde κομμάτι που θα τραγουδήσω μαζί με την καταπληκτική Μαρίνα Σάττι και το φωνητικό της σύνολο Φωνές.

Η συναυλία θα περιλαμβάνει και αρκετά από τα καινούργια μου τραγούδια από τον τριπλό δίσκο μου "Re-bE" σε στίχους δικούς μου και σε μουσική δική μου, το Backyards που είναι ένας από τους 12 δίσκους μου με φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς μαζί με τον φίλο μου κιθαρίστα, συνθέτη, παραγωγό Βασίλη Στεργίου από την Θεσσαλονίκη μας. Θα με συνοδεύσουν πολλοί από τους παλιούς και έμπιστους μου συνεργάτες, οι καταπληκτικοί, οι σπάνιας ποιότητας και ταλέντου δεξιοτέχνες μουσικοί: ο πιανίστας μου Antoni Donchev από την Σόφια, Βουλγαρία ("Κλασικά", "Re-bE"), ο Fergus Currie από την Σκωτία ("Αλέξια - Μίκης Θεοδωράκης", ταινία "Safe Sex", "Re-bE") κλασικός μπασίστας/ακουστικό μπάσο, ο μπασίστας Γιώργος Παλαμιώτης/ηλεκτρικό μπάσο ("Re-bE", "το Κυπριακό") ο οποίος και έχει μιά ιδιαίτερη, συμπαντική, μυστηριακή σχέση με τον ρυθμό. Θα μας φέρει κρουστούς από την Κούβα, την Ελλάδα, την Αργεντινή γιά να παίξουν. Συμμετέχει όπως προανέφερα η Μαρίνα Σάττι που έχει επιμεληθεί τα vocal arrangements / τις ενορχηστρώσεις γιά το καταπληκτικό πολυφωνικό φωνητικό σύνολο "Φωνές" μέρος του οποίου θα λάβει μέρος στην συναυλία μου, 8 υπέροχες γυναικείες φωνές. Θα υπάρχει επίσης ένα καταπληκτικό σύνολο εγχόρδων του οποίου ηγείται ο βιρτουόζος βιολιστής Διονύσης Βερβιτσιώτης, πνευστά με τον σπουδαίο Τάκη Πατερέλη και πολλοί άλλοι. Πλούσιο από κάθε άποψη πρόγραμμα.

Έχεις καταπιαστεί με τόσα πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Ποιο είναι τελικά εκείνο που σε μαγεύει περισσότερο;
Η Μουσική η ίδια.

Επειδή μελετώ συνέχεια και ταξιδεύω εκτενώς, δέχομαι συνεχείς και έντονες επιρροές από πάρα πολλα είδη Μουσικής και επειδή είμαι ανοικτή και δέκτης σε αυτά, αυτά αποφασίζουν με τι καινούργιο είδος θα ασχοληθώ την κάθε καινούργια φορά. Πάντως μετά από την Jazz, ο φωνητικός Αυτοσχεδιασμός και γενικά η αυτοσχεδιαστική Μουσική είναι το είδος το οποίο επιθυμώ να ερμηνεύω πιό εύκολα. Είναι το πιό απλό γιά μένα και μου ηρεμεί. Λατρεύω επίσης την Gospel, τα Spirituals.

Μίλησέ μας για την μέθοδο ακρόασης που έχεις δημιουργήσει και για το Alexia Vassiliou International Music Foundation.

Στο Λος Άντζελες, πριν από 3 χρόνια, ίδρυσα το: The Alexia Vassiliou International Music Foundation το οποίο φέρνει την Μουσική Ακρόαση στα σχολεία και στις κοινότητες. Έχω επίσης την δική μου Μέθοδο Μουσικής Ακρόασης, το Re-bE το οποίο σημαίνει ότι επανερχόμαστε στην αυθεντική μας κατάσταση, που είναι αυτή της χαράς, διά μέσου της Μουσικής Ακρόασης, της έκφρασης και του Αυτοσχεδιασμού. Η Μουσική Ακρόαση θα εφαρμόζεται με την προσθήκη 6 κατηγοριών από Δημιουργικές ασκήσεις.

Το Re-bE θα μπεί σε νηπιαγωγεία, σε σχολεία, σε γυμνάσια/λύκεια και στις κοινότητες αρχίζοντας από την Κύπρο, το Λος Άντζελες μέσα στο 2016 και συνεχίζοντας στην Ελλάδα, στις Σκανδιναβικές χώρες, στην Γαλλία κ.α. μέσα στο 2017.

Στις 15 και 22 Οκτωβρίου, έχω τα δύο πρώτα μου workshops στην Λεβέντειο Πινακοθήκη στην Λευκωσία. Στις 15 Οκτωβρίου θα απευθύνεται σε παιδιά από 6-13 χρόνων και στις 22 Οκτωβρίου σε εφήβους από 14-18. Ανυπομονώ!

Νιώθω ότι έχεις εντρυφήσει βαθιά στο θέμα της μουσικής. Τι σου πηγαίνει περισσότερο, η ερμηνεία, η διδασκαλία, το ορχηστρικό κομμάτι;

Όλα αυτά μαζί. Το ένα τρέφει και πληροφορεί το άλλο και όλα μαζί εμπλουτίζουν την ζωή μου.

Επίσης αγαπώ να γράφω Μουσική με την φωνή μου πολλές φορές, για ταινίες μικρού μήκους, feature films και ντοκυμαντέρ. Η πιό πρόσφατη μου δουλειά ακούγεται στο υπέροχο ντοκυμαντέρ "On Guardian Mountain" του φίλου μου Cory Tomascoff από την Βοστώνη!

Η σύνθεση είναι δική μου από τον δίσκο μου Re-bE και η κιθάρα του εξαιρετικού, στενού μου συνεργάτη Βασίλη Στεργίου από την Θεσσαλονίκη. Η ταινία πραγματεύεται την επί δεκαετιών έρευνα του αρχιτέκτονα Kenneth Barricklo από το Woodstock της Νέας Υόρκης, γιά να ανακαλύψει την αρχαία και ιερή γεωμετρία βάσει της οποίας χτίστηκε ο Παρθενώνας. Τον ακολουθούμε από την Νέα Υόρκη στην Αθήνα, όπου προσπαθεί να συναντήσει υπευθύνους της Εφορείας Αρχαιοτήτων γιά να τους παρουσιάσει τα ευρήματα του.

Το όνομά σου είναι ταυτισμένο με τις μεγάλες επιτυχίες της δεκαετίας του 80' και του 90'. Πόσο διαφορετική είσαι σήμερα από εκείνη την περίοδο;

Όλοι δίσκοι μου και όλες οι συνεργασίες μου ήταν σημαντικές και γιά πολλούς λόγους, αλλά οι σημαντικότερες είναι οι εξής: με ένα από τους σπουδαιότερους Διεθνώς, πιανίστες και συνθέτες της Τζαζ, τον Chick Corea τον εξίσου θρυλικό μπασίστα John Patitucci, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, την Άννα Συνοδινού, την Ρένα Βλαχοπούλου, τον Μίμη Πλέσσα, τον Andreas Vollenweider, την MILVA, τον Stevie Wonder, και τον προηγούμενο Μάϊο στο Λος Άντζελες μαζί με τον μαέστρο Carlo Ponti, τον γιό της Σοφίας Λόρεν και την ορχήστρα του Los Angeles Virtuosi σε μία καταπληκτική συναυλία με μουσική από κινηματογράφο. Η συναυλία μας ήταν Sold out και την απόλαυσα πολύ.

Αγάπησα και Αγαπώ όλους μου τους δίσκους μα πιό πολύ από όλους αγαπώ τον πρώτο μου δίσκο με τίτλο "Αλέξια" που περιέχει τα "Κορίτσια Ξενυχτάνε" και όλα τα άλλα τραγούδια που αγαπήθηκαν τόσο πολύ, διότι αυτός ο δίσκος είναι από τους πιό πιστούς μου φίλους!

Σε όποιο μέρος της γης κι' αν βρεθώ, θα με προσεγγίσουν τουλάχιστον 2-5 άνθρωποι, τους οποίους εγώ δεν γνωρίζω, γιά να μου εκφράσουν συγκινημένοι/ες το πόσο μεγάλο και σημαντικό μέρος της ζωής τους ήμουν και είμαι μέσα από αυτόν ειδικά αλλά και από τους άλλους μου δίσκους. Ειδικά αυτός ο δίσκος! Ήμουν μαζί τους όταν ήτανε μικρά παιδάκια και τα συντρόφευα με την φωνή μου και με τα τραγούδια αυτά.. Ευχαριστώ τους αγαπημένους μου Κώστα Χαριτοδιπλωμένο τον συνθέτη και τον Γιώργο Μίτσιγγα τον στιχουργό. Αυτό το βρίσκω, το νιώθω τόσο μα τόσο συγκινητικό.. Όπου και να βρεθώ, δεν είμαι ποτέ μόνη μου, πάντα θα με αγκαλιάσουν φίλοι από την εποχή και από τον δίσκο εκείνο. Είμαι συνεχώς συγκινημένη και ευγνώμων.

Κάποιες φορές με ορισμένες επιλογές σου νιώθω ότι θα ήθελες να ξορκίσεις εκείνη την περίοδο της pop Αλέξιας. Είναι αλήθεια αυτό;

Η Μουσική η ίδια είναι η Δύναμη που αποφασίζει τι κατεύθυνση πάντα ακολουθώ και όχι εγώ και σίγουρα δεν έχει σχέση με κανένα εξορκισμό, παρά δε την ίδια την μαγεία της Μουσικής πίστεψε με...

Απλά ακολουθώ ότι με Εμπνέει σε κάθε καινούργιο τρόπο και τόπο έκφρασης μου. Σπούδασα Μουσική στην Βοστώνη για πολλά χρόνια, ακόμα σπουδάζω Μουσική, δημιουργική γραφή, ότι μπορώ και ότι μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Η Μουσική είναι το δώρο και η πυξίδα και η δύναμη. Αυτή αποφασίζει και με οδηγεί.

Σε όσα μέρη του κόσμου κι αν βρεθείς ή ακόμα και όταν βρίσκεσαι στην Κύπρο, αισθάνομαι ότι το ελλαδικό έδαφος είναι για σένα σημείο αναφοράς. Είναι αλήθεια;

Λατρεύω την Ελλάδα μου. Έζησα εδώ, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη από το 1989-2009 και είχα ζωή εδώ, φιλίες αδελφικές και συνεργασίες σπάνιες που ακόμα αντέχουν μέσα από τις δεκαετίες. Παντού και πάντα και στο Λος Άντζελες η οικογένεια των φίλων μου είναι ως επί τω πλείστω Έλληνες. Είμαστε αγαπημένοι, ενωμένοι, βοηθάει ο ένας τον άλλον με ανιδιοτέλεια και με αγάπη. Η Ελληνική κοινότητα στο Λος Άντζελες ειδικά είναι σπάνια σε ποιότητα και σε αλληλεγγύη.

Το τρίπτυχο των χωρών που διέπουν την ζωή μου είναι: Κύπρος, Ελλάδα, Αμερική.

Τι συναισθήματα έχεις για την συναυλία στο Ηρώδειο;

Ανυπομονώ να τραγουδήσω, να χαρώ, διά μέσου της Μουσικής, να πλημμυρίσει η καρδιά μου Αγάπη και να ανταλλάξω Μουσική, Χαρά, Αγάπη και Έμπνευση με όλον τον κόσμο!
Σας ευχαριστώ!

Info: 

H Αλέξια
Για μια συναυλία στο Ηρώδειο
Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία εδώ

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

 

 

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα