Συνέντευξη: Μίμης Πλέσσας - Κώστας Χατζής. Δυο μαέστροι μας μιλούν για μια Μεγάλη συνάντηση!

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Μίμης Πλέσσας - Κώστας Χατζής

Δυο μαέστροι μας μιλούν για μια Μεγάλη συνάντηση

 

Μίμης Πλέσσας και Κώστας Χατζής. δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερους δασκάλους της μουσικής μας σκηνής. Δυο δημιουργοί που έχουν αγγίζει εδώ και χρόνια την σφαίρα του κλασικού. Απόλυτα ιδιαίτεροι, συνήθως πρωτοπόροι και σίγουρα αγαπητοί.

Αυτές οι δύο σημαντικές προσωπικότητες θα συναντηθούν στην σκηνή του Μικρού Παλλάς και θα μας χαρίσουν στιγμές μουσικά μαγικές, καθώς από την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη ένα πιάνo, μια κιθάρα μια ορχήστρα και δυο φωνές, υπόσχονται να μας μυήσουν σε μια... μεγάλη συνάντηση! Οι δυο τους μιλούν στο musicity.gr για την σχέση του, το παρελθον και το παρόν τους και μας εξηγούν πώς προέκυψε η σχέση δασκάλου και μαθητή.

 

Πώς προέκυψε αυτή η «Μεγάλη Συνάντηση»;

Κ.Χ: Πριν καιρό είχαμε συναντηθεί στον Αυλό όπου γίνεται κάθε Μάρτιο ένα μάζεμα καλλιτεχνών της δεκαετίας του 60' και είπαμε να κάνουμε κάτι μαζί. Το να κάνω κάτι μαζί με τον Πλέσσα είναι πολύ σημαντικό για μένα. Είναι μια σπουδαία φυσιογνωμία, με εμβέλεια στο εξωτερικό, έπειτα όταν ήρθα στην Αθήνα ήταν ο πρώτος που με έβαλε στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο Πλέσσας μου έγραψε ένα δίσκο που έκανε εντύπωση στον χώρο των καλλιτεχνών και μετά έπαιξα μαζί του στην Μεγάλη Βρετάνια με ερμηνευτές τη Τζενη Βάνου και τον Αλέκο Πάντα. Εκείνος ήταν ο μαέστρος κι εγώ ήμουν απλά οργανίστας, αλλά αυτό ήταν σπουδαίο για μένα.

Μ.Π: Φωλιασμένο κοινό όνειρο και των δυο μας και ήρθε η στιγμή να το πραγματοποιήσουμε.

Δεν ξέρω πώς σας ακούγεται, αλλά είστε δύο καλλιτέχνες που δεν θα περίμενε κανείς να σας δει εύκολα μαζί πάνω στην σκηνή.

Κ.Χ: Εγώ δεν έχω μεγάλη σχέση με τον Πλέσσα. Εκείνος είναι τέρας μορφώσεως ενώ εγώ μουσικά δεν έχω ιδέα από νότες. Εγώ υπηρετώ τον λόγο. Αναφέρομαι στα ανθρώπινα δικαιώματα και καταγγέλλω την πολιτεία με σεβασμό. Εγώ δεν καταλαβαίνω από μουσική. Είμαι αυτοδίδακτος.

Μ.Π: Τόσο μικρές είναι οι προσδοκίες σας; Εγώ με τον Κώστα θα πήγαινα και στο Φεγγάρι.

Γιατί επιλέξατε ένα θέατρο για να συναντηθείτε μουσικά;

Μ.Π: Θυμηθείτε τον παππού Αριστοφάνη. Τί διάλεξε για τις κωμωδίες του, τις τραγωδίες του και τη μοναδικότητα των έργων του;

Τα δύο αυτά ξεχωριστά ύφη των μουσικών σας με τον Κώστα Χατζή πώς θα συνταιριάξουν;

Κ.Χ: Τα τραγούδια δεν έχουν σύνορα. Εμείς βάζουμε σύνορα και ταυτότητες. Μπορεί το είδος και αυτό που εκφράζει ο καθένας να διαφέρουν κάποιες φορές, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Άλλοι υπηρετούν την διασκέδαση, άλλοι την ψυχαγωγία, άλλοι το δημοτικό τραγούδι, άλλοι το λαϊκό, αλλά όλα αυτά μπορούν και συμβάλλουν στον πολιτισμό και στον κοινωνικό χώρο.

Μ.Π: Θα έρθετε. Θα ακούσετε. Και εύχομαι στο τέλος να έχετε νιώσει πως η μουσική είναι μία. Και ο καθένας μας την ερωτεύεται και την υπηρετεί με τον δικό του τρόπο.

Έχετε επιλέξει δύο νέους ερμηνευτές για να ερμηνεύσουν τις μουσικές σας. Την Αντωνία Χατζίδη και τον Μαυρίκιο Μαυρικίου. Γιατί αυτοί οι δυο ερμηνευτές;

Κ.Χ: Ο Μαυρίκιος είναι πολύ καιρό με τον Μίμη και τον εκφράζει. Η Αντωνία είναι δική μου τραγουδίστρια και είναι και γυναίκα μου και έχει πολλά χρόνια που τραγουδά αυτό το είδος τραγουδιού. Τραγουδά πολύ ωραία τις μπαλάντες και τα μπλουζ τα δικά μου και μου αρέσει πολύ.

Μ.Π: Εγώ δεν διάλεξα. Η χροιά της φωνής τους και η πίστη τους στο ταπεινό μου έργο, τους έφερε κοντά μου και τους «χρησιμοποιώ» για να πάνε παρακάτω το ταλέντο που έχουν για προικιό.

Κύριε Πλέσσα, διαβάζω ότι ο Κώστας Χατζής σας αποκαλεί «δάσκαλο». Πώς νιώθετε όταν σας αποκαλούν έτσι καλλιτέχνες που επίσης έχουν διανύσει μια μεγάλη καλλιτεχνική διαδρομή;

Μ.Π: Κολακευμένος. Και νιώθω να τους χρωστάω...
Η «Μεγάλη Συνάντηση» μου δίνει την ευκαιρία να τους συντροφεύσω στο δύσκολο ταξίδι που διάλεξαν.

Κ.Χ: Ο Πλέσσας με έβαλε και τραγούδησα πρώτη φορά σε ταινία. Ήταν ο άνθρωπος που περνώντας από την έρημο μου έδωσε, όχι ποτήρι, αλλά έναν κουβά με νερό. Μου φέρθηκε πολύ ωραία, γιατί πάντα ήμουν περιθωριακός. Και εκείνη την περίοδο παρουσιαζόμουν ως Βραζιλιάνος ή ως Σπανιόλος, δεν έλεγα ότι ήμουν τσιγγάνος. Εκείνος με καθιέρωσε.

Μετά από τόσα χρόνια στην μουσική. Μετά από τόσα διαφορετικά πράγματα που έχετε κάνει, τι είναι εκείνο που μπορεί να σας συγκινήσει ακόμα; Τι σας τραβά το ενδιαφέρον;

Κ.Χ: Εμένα με συγκινεί να τραγουδώ μπαλάντες που να αναφέρονται στα ανθρώπινα δικαιώματα και να καταγγέλλω με σεβασμό την εξουσία και την πολιτεία. Ξέρετε έχω πάρει διαζύγιο από τη πολιτική, δεν θέλω να τα συζητάω. Είμαι εδώ και χρόνια απογοητευμένος και νιώθω σε μεγάλο βαθμό την προδοσία, όταν λέω καταγγέλλω την πολιτεία το κάνω με σεβασμό, με μουσική, με ωραίο τρόπο. 

Μ.Π: Η δυνατότητα που νιώθω να κάνω κι άλλα. Καινούρια. «Μπροστάρικα». Αλλιώτικα. Και το προσπαθώ παντί σθένη.

Έχετε περάσει από όλα τα στάδια της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας και έχετε βιώσει το κοινό σε όλες τις δεκαετίες. Πώς βλέπετε το κοινό σήμερα; Τι νομίζετε ότι έχει ανάγκη;

Κ.Χ: Το κοινό σήμερα είναι πνευματικά ανώτερο, υπάρχει μεγαλύτερη μόρφωση. Τότε υπήρχε ένας σεβασμός μια αγάπη, μια εκτίμηση, είχαμε ηθικές αρχές. Τώρα υπάρχει γνώση, αλλά δεν υπάρχει επίγνωση. Και για αυτό δεν αναπτύσσεται η κοινωνία, έχουν χαθεί οι βασικές αρχές και αξίες. 

Μ.Π: Διψασμένο, αχόρταγο, εύκολη λεία των δήθεν.
Πόσο τιποτένιος πρέπει να είσαι για να προσπαθείς να κοροϊδέψεις ένα τέτοιο κοινό;

Η γενιά σας έβγαλε σπουδαίους συνθέτες και δημιουργούς. Πώς βλέπετε τους νέους δημιουργούς; Ξεχωρίζετε κάποιους;

Κ.Χ: Εγώ δεν έχω βρει κάποιον καλλιτέχνη που να μην μου αρέσει. Απλώς δεν συμφωνώ με το συντακτικό που μπορεί να χρησιμοποιούν. Δεν μου αρέσουν κάποια πράγματα στον λόγο.

Μ.Π: Ψυχραιμία παιδιά. Η κάθε γενιά έχει μεγάλους δημιουργούς. Και τα νέα παιδιά, σε λίγο, με τα έργα τους, θα χαρακτηρίζουν τη διαφορετικότητα ή τη μοναδικότητα της γενιάς τους.

 

Info: 

Μίμης Πλέσσας - Κώστας Χατζής
"Μεγάλη Συνάντηση"
Στο θέατρο Μικρό Παλλάς
Από Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

 

 

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα