×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 792

Συνέντευξη: Δημήτρης Μυστακίδης: "Μια κοινή γλώσσα για όλους. Αυτό είναι το λαϊκό τραγούδι"!

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Δημήτρης Μυστακίδης

Μια κοινή γλώσσα για όλους. Αυτό είναι το λαϊκό τραγούδι

 

Δεξιοτέχνης της λαϊκής κιθάρας, δάσκαλος και ερευνητής της. Ο Δημήτρης Μυστακίδης ακολουθεί τη λογική μιας σπουδής στη δισκογραφία, με σκοπό να συμπεριλάβει στις δουλειές του όλες τις τεχνικές της λαικής κιθάρας. Τα τραγούδια που διασκευάζει και ενορχηστρώνει προέρχονται από όλη την πορεία του αστικού λαϊκού τραγουδιού στο χρόνο. Έχει καταφέρειι να τα κάνει να ακουστούν και πάλι και να αγαπηθούν από ένα ενδεχομένως νέο κοινό.

Με τραγούδια από όλες τις περιόδους του ρεμπέτικου, διασκευασμένα μόνο για λαϊκές κιθάρες, ο Δημήτρης Μυστακίδης ολοκληρώνει την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου τον κύκλο εμφανίσεων του στον Σταυρό του Νότου. Μαζί μιλήσαμε για τη λαϊκή κιθάρα, τον τελευταίο του δίσκο, αλλά και όσα ακολουθούν.

 

Έχω την αίσθηση ότι η ενασχόληση με τη λαϊκή κιθάρα δεν είναι τόσο διαδεδομένη. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτή τόσο επισταμένα και ποιος είναι ο ρόλος της στο λαϊκό τραγούδι;

Σαφώς αυτοί που ασχολούνται με την λαϊκή κιθάρα είναι πολύ λιγότεροι απ' αυτούς που ασχολούνται με πιο δημοφιλή όργανα όπως το μπουζούκι ας πούμε, αλλά είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι. Το να ασχοληθείς με ένα όργανο που δεν θα σου δώσει τη λάμψη του σολίστα, δηλώνει συνειδητή επιλογή. Σήμερα βέβαια ο αριθμός αλλά και η ποιότητα των λαϊκών κιθαριστών είναι πολύ μεγαλύτερος απ ότι πριν 10 χρόνια.

Εγώ ασχολήθηκα τόσο πολύ λόγω της διδασκαλίας. Διδάσκω λαϊκή κιθάρα εδώ και 15 χρόνια στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα οπότε «αναγκάστηκα» να ψάξω και να αναλύσω σε βάθος όλες τις τεχνικές δυνατότητες του οργάνου, τόσο στο σολιστικό όσο και στο συνοδευτικό της ρόλο. Αυτός άλλωστε είναι και ο σημαντικότερός της ρόλος. Είναι ο «φέρων οργανισμός» του λαϊκού τραγουδιού. Η στέρεη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι μελωδικές γραμμές.

Πως επιλέγετε το υλικό το οποίο σας απασχολεί στους δίσκους σας; Πως δημιουργήθηκε ο Εσπεράντο; Και γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα;

Η ιδέα ήταν να καλύψω όλες τις περιόδους και τις τεχνικές που αναπτύχθηκαν σε όλη την πορεία του αστικού λαϊκού τραγουδιού. Ο τελευταίος δίσκος, ο Εσπεράντο, δημιουργήθηκε και για άλλους λόγους. Σ' αυτόν ασχολήθηκα με το μεταπολεμικό ρεπερτόριο που δεν είχα ασχοληθεί στους προηγούμενους δίσκους μου, θέλησα να αναδείξω τους ρόλους που μπορεί να πάρει η λαϊκή κιθάρα μέσα από νέες ενορχηστρώσεις και να επικαιροποιήσω τις τεχνικές της, αλλά παράλληλα να δημιουργήσω με τον δίσκο αυτό κι έναν κοινό τόπο όπου καταξιωμένοι μέσα από διαφορετικά είδη τραγουδιστές θα συναντηθούν, θα συνυπάρξουν και θα αναδείξουμε όλοι μαζί της αξία της λαϊκής μας μουσικής. Και ίσως έτσι, αυτή να φτάσει σε κόσμο που ενδεχομένως δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το είδος.

Όπως καταλαβαίνεις, ο τίτλος ήταν πλέον αυτονόητος: Εσπεράντο, που είναι μια τεχνητή γλώσσα, μια γλώσσα που δημιουργήθηκε για να επικοινωνούν εύκολα μεταξύ τους άνθρωποι από διαφορετικά έθνη και κουλτούρες. Μια κοινή γλώσσα για όλους. Αυτό που θεωρώ ότι είναι το λαϊκό τραγούδι για όλους μας.

Ο δίσκος ήταν για δυο μήνες στο Νο2 των World Music Charts Europe, παρέμεινε συνολικά τέσσερις μήνες στο Top 10 της ίδιας κατάταξης. Πως εκλαμβάνετε εσείς την απήχηση που είχε;

Αυτό για μένα δείχνει ότι το λαϊκό μας τραγούδι έχει μεγάλη καλλιτεχνική αξία και ότι του αξίζει να έχει μια θέση ανάμεσα στις άλλες Μουσικές του Κόσμου. Αυτό που χρειάζεται είναι η κατάλληλη υποστήριξη, τόσο από τους δημιουργούς και τους συνεργάτες τους, όσο κι από το ίδιο το κράτος, όπως γίνεται και στις άλλες χώρες του κόσμου. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε εσωστρεφείς και με επαγγελματικό και σοβαρό τρόπο να δείξουμε την αλήθεια μας στο εξωτερικό.

Πιστεύετε ότι το λαϊκό τραγούδι έχει σήμερα δημιουργούς που μπορούν να το εξελίξουν;

Φυσικά και έχει. Κάθε εποχή έχει τους συνθέτες της. Απλά είναι πολύ δύσκολο να αναδειχθούν γιατί έχουμε περάσει 30 χρόνια μαζικής αποχαύνωσης από τα ΜΜΕ και ο κόσμος, που είναι αυτός που αναδεικνύει τα καλά λαϊκά τραγούδια, είναι ακόμα σε φάση ανασύνταξης και αναθεώρησης. Θα πάρει λίγο χρόνο αλλά πιστεύω πως τα καλύτερα είναι μπροστά. Σε ότι αφορά το λαϊκό τραγούδι τουλάχιστον.

Τι κινδύνους έχει το να καταπιάνεται κανείς και να παραδίδει διαφορετικά, τραγούδια που έχουν αποτυπωθεί με συγκεκριμένο τρόπο στο μυαλό του κοινού;

Ο προφανής κίνδυνος είναι να απορριφθούν άμεσα. Είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν. Είναι πολύ σημαντικό η οποιαδήποτε προσέγγιση σ' αυτό το υλικό να γίνεται με μεγάλο σεβασμό και γνώση. Αυτό είναι κάτι που ο κόσμος το καταλαβαίνει αμέσως.

Τα τραγούδια ειπωμένα αλλιώς και οι διασκευές είναι κάτι που έχει ένα μεγάλο ρεύμα τα τελευταία χρόνια. Πώς βλέπετε αυτή την τάση και υπάρχουν κάποια τέτοια κομμάτια ή καλλιτέχνες που ξεχωρίζετε;

Eάν αυτές οι προσπάθειες γίνονται με σεβασμό και γνώση είναι καλοδεχούμενες. Οι διασκευές που έχουν ταπεινά κίνητρα δεν έχουν καμία ελπίδα γιατί η μουσική έχει φοβερή ικανότητα αυτοκάθαρσης. Τίποτα δεν μένει αν δεν αξίζει. Μια καλή διασκευή όμως πάντα δίνει το έναυσμα για να γυρίσεις και να ακούσεις και το πρωτότυπο. Και ακούγοντας το του ξαναδίνεις την δύναμη να συνεχίσει το ταξίδι του στον χρόνο.

Εσείς τι μουσική ακούτε στο σπίτι ή ποιους θα επιλέξετε να ακούσετε από κοντά;

Ακούω τα πάντα αναλόγως της στιγμής και της διάθεσης. Λόγω επαγγελματικής διαστροφής πάντα προσπαθούσα να καταλάβω με τεχνικούς όρους την μουσική και έχανα την μαγεία. Τώρα όμως αυτό έχει αλλάξει και αφήνω μόνο το συναίσθημα να λειτουργεί. Ότι με συγκινεί το ακούω χωρίς ταμπέλες και περιορισμούς.

Τι περιλαμβάνουν οι εμφανίσεις σας στον Σταυρό του Νότου;

Παρουσιάζουμε τραγούδια από όλες τις περιόδους του ρεμπέτικου, διασκευασμένα μόνο για λαϊκές κιθάρες. Φυσικά δίνεται έμφαση στο κιθαριστικό ρεπερτόριο που είναι αρκετά μεγάλο, αλλά παίζουμε κι άλλα τραγούδια που αγαπάμε. Επειδή όμως ο κόσμος είναι σε όλες μας τις παραστάσεις ο έκτος της μπάντας, κάθε φορά αυτός μας οδηγεί να επιλέξουμε τραγούδια που θα μιλήσουν στις καρδιές μας και θα τα τραγουδήσουμε όλοι μαζί.

Είναι στα μελλοντικά σας σχέδια να φτιάξετε ένα δίσκο με δικά σας τραγούδια ή έχετε κάποια άλλη ιδέα στα σκαριά;

Αυτόν τον καιρό ηχογραφώ ένα δίσκο με τραγούδια παιγμένα με την τεχνική της «τσιμπητής» κιθάρας. Είναι μια ιδιαίτερη τεχνική που αναπτύχθηκε κυρίως από τους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με κύριους εκπροσώπους τον Κατσαρό, τον Δούσα και τον Κωστή. Μ' αυτόν τον δίσκο κλείνει και ο κύκλος της παρουσίασης των διάφορων τεχνικών της λαϊκής κιθάρας. Επίσης είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο μια δεύτερη δουλειά στην οποία διασκευάζω με τελείως διαφορετικό τρόπο απ' ότι μέχρι τώρα λαϊκά τραγούδια και για πρώτη φορά με ορχήστρα. Μετά απ' αυτά βλέπουμε! 

Info:

O Δημήτρης Μυστακίδης στον Σταυρό του Νότου Plus

"Εσπεράντο, τα Ρεμπέτικα της Κιθάρας"
Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, 4 & 11 Νοεμβρίου

Περισσότερες πληροφορίες για το live

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

 

 

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα