«Παι-ζωντας με τις λέξεις» με τον Δώρο Δημοσθένους!

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Δώρος Δημοσθένους

Παι-ζωντας με τις λέξεις

 

Με μουσικές καταβολές που βάζουν στο ίδιο τραπέζι τον Elvis Prisley και το Μάνο Χατζιδάκι, ο Δώρος Δημοσθένους ελίσσεται από τη Rock n' Roll στη swing και από εκεί στην ελληνική έντεχνη μουσική. Καταθέτει κάθε φορά ένα κομμάτι της εσωτερικής του ανάγκης και αυτό είναι που τον κάνει ειλικρινή, σε όποια περίσταση. Δυναμικός και ουσιαστικός γνώστης, με μια παιδεία που διαφαίνεται από τον τρόπο που μιλά μέχρι τον τρόπο που προσεγγίζει τα τραγούδια.

Θα τον ακούσεις να συζεύει την τέχνη με τη ζωή, λέγοντας πως το ζητούμενο είναι «Η τέχνη της ζωής που όλοι ψάχνουμε και οφείλουμε κάποια μέρα να την κατακτήσουμε». Μπορείς να ανακαλύψεις τον κόσμο του στη Ρότα των Εξαρχείων, σε δύο βραδιές, εκεί που θα συνοδεύεται μόνο από ένα πιάνο.

 

«Παίζουμε;» την ρώτησα.
«Τι εννοείς;» μου απάντησε όλο απορία.
«Παί- ζουμε με τις λέξεις;»
«Μα αυτό δεν κάνουμε πάντα;»
«Μόνο, που, αυτή τη φορά, θα υπάρχουν κανόνες...»
«Δηλαδή;»
«Οι κανόνες είναι πως... δεν υπάρχουν κανόνες. Για κάθε λέξη ή φράση που θα σου δίνω, θα μου δίνεις πίσω αυτό που έρχεται πρώτα στο μυαλό σου. Είτε είναι μια λέξη, είτε σελίδα ολόκληρη. Κι έτσι θα μιλήσουμε για τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη που συγκατοικούν μέσα σου, για τον τρόπο που βλέπεις την τέχνη και για την αφορμή που βρεθήκαμε.»
«Και θα λέμε μόνο αλήθεια;»
«Μόνο!»

 

Ο άνθρωπος

Jazz-er & s(w)ing-er: Δεν ξέρω ούτε εγώ τι είμαι, απλά ένας τραγουδιστής που προσεγγίζει ό, τι αγάπησε κι ό, τι αγαπά. Ένα πλησίασμα στον κόσμο και στο ανεξήγητο θείο αυτό συναίσθημα που έχει η μουσική και οι άνθρωποι όταν μοιράζεσαι μαζί τους συναισθήματα κι αγάπη.

Αγάπη, όπως λέμε...: Γαλήνη, απόλαυση, προστασία, ύπνος γλυκός, δημιουργία. Φως κι αλήθεια. Φάρμακο για κάθε πόνο της ψυχής.

Εάν η ζωή μου ήταν ένας στίχος...: «Θέλω να πετάξω ελεύθερα πιο πέρα κι απ' το κενό.... είμαι ακροβάτης και γυρεύω δικό μου θεό»
(Αγαθή Δημητρούκα, Μάνος Χατζιδάκις) «Η προσευχή του ακροβάτη»

 

Ο καλλιτέχνης

Το ξεκίνημα...: Η αρχή, αναμονή, θα θυμηθώ άραγε τα λόγια; Το πρώτο συναίσθημα όταν κλείνεις τα μάτια κι αρχίζεις το τραγούδι.

Ο πιο σημαδιακός σταθμός...: Πολλοί και σημαντικοί σταθμοί : Τρίτη γυμνασίου πριν κλείσουν τα σχολεία, πίσω απ' τις κόκκινες κουρτίνες της σκηνής του θεάτρου με το πρώτο μου συγκρότημα τους Invators, η χαρά, το άγχος κι η αδρεναλίνη στα κόκκινα. Στα 15 μου με ξεχώρισε απ' την χορωδία ο  Δημήτρης Λάγιος και μου κάνει  την πρόταση όταν τελειώσω το σχολείο να αναλάβει την μουσική μου παιδεία. Η  πρώτη φορά που τραγούδησα στην παράσταση του Δημήτρη Παπαΐωαννου «Ενός λεπτού σιγή»  τα τραγούδια της Αμαρτίας του Μανού Χατζιδάκι και Ντίνου Χριστιανόπουλου. Όπως και όταν τραγούδησα δισκογραφικά και το ανέκδοτο τότε ποίημα του Νίκου Γκάτσου, «Αμοργός», στην μελοποίηση του Χατζιδάκι.

Το μελλοντικό «βήμα»...: Τα δικά μου τραγούδια. Αυτό είναι ένα βήμα που το οφείλω στον εαυτό μου. Όμορφες συνεργασίες με ανθρώπους που εκτιμώ καλλιτεχνικά, ωραίες παραστάσεις ωραίες στιγμές. Λιγότερα όνειρα, περισσότερη δουλειά, πιο πολύ φως στην ζωή μου, υγεία, κι επιτέλους να τελειώσω τον δίσκο με τις διασκευές swing των παλιών τραγουδιών που ξεκίνησα να ηχογραφώ πριν 3 χρόνια.

 

Μια «ματιά» στην τέχνη

Τέχνη, όπως ζωή
ή
Ζωή, όπως τέχνη...;:

Η τέχνη της ζωής που όλοι ψάχνουμε και οφείλουμε κάποια μέρα να την κατακτήσουμε. Το εύχομαι.

Elvis Presley: Η φωνή και το στυλ του έκανε την επανάσταση στην συντηρητική κοινωνία και στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας. Σημαδεύει την  εφηβεία μου. Όταν ήμουν μικρός είχα μαγευτεί, θυμάμαι ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα  έγχρωμη ταινία και ξετρελάθηκα με το στυλ και την φωνή του. Φυσικά η φωνή του μ' αρέσει περισσότερο την τελευταία περίοδο του λίγο πριν πεθάνει.

2014-2015 : Η επανάσταση του retro... (;): Ή ίσως και η κατάχρηση του. Είναι μια μόδα των των τελευταίων 2-3  χρόνων αλλά ταυτόχρονα  και μια  επιστροφή στο ωραίο, το άμεσο και ερωτικό τραγούδι που μας ταξιδεύει σε μια πιο ρομαντική εποχή.

Κάτι θα μείνει από όλο αυτό σίγουρα.

 

Η αφορμή

Δώρος Δημοσθένους live@ Ρότα, 21/3/2015:

Το Σάββατο 21 Μαρτίου επιστροφή στην Ρότα στην Σόλωνος στα Εξάρχεια στις 22.30, σ' ένα χώρο ζεστό και παρεΐστικο, για να τραγουδήσουμε και να έρθουμε πιο κοντά. Μαζί με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο, σ' ένα πρόγραμμα που κρύβει πολλές εκπλήξεις ακόμα και για μας και βασίζεται πολύ και στην διάθεση του κόσμου.

Επίσης, την Πέμπτη 19 Μαρτίου συμμετέχω στην συναυλία του σημαντικού συνθέτη  Μιχάλη Γρηγορίου, για την μελοποιημένη ποίηση, τραγουδώντας τον κύκλο «Ο Οδυσσέας στο ποτάμι» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Πέμπτη, 26 Μαρτίου, συμμετέχω μαζί με πολλούς άλλους καλλιτέχνες, στη συναυλία του radiofono.gr«Το ποίημα που έγινε τραγούδι», στο Βοτανικός liveStage.

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα