Συνέντευξη: Άννα Σεβαστή Τζίμα: «Αν ο κόσμος ήταν μια παιδική σκηνή, θα ήταν εκείνη, όπου ο captain Hook προσπαθεί απεγνωσμένα να γραπώσει τον Πήτερ Παν, αλλά… δυστυχώς αποτυγχάνει»!

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Άννα Σεβαστή Τζίμα

Αν ο κόσμος ήταν μια παιδική σκηνή, θα ήταν εκείνη, όπου ο captain Hook προσπαθεί απεγνωσμένα να γραπώσει τον Πήτερ Παν, αλλά… δυστυχώς αποτυγχάνει»

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Άννα Σεβαστή Τζίμα. Μια γυναίκα, που αγαπάει το παραμύθι και πιστεύει, ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα μαζί με τα παιδιά και τη θετική ενέργεια των μεγάλων! Έχει δοκιμάσει τον εαυτό της και τις δυνάμεις της μέσα από όλες τις…. μορφές έκφρασης. Ίσως γι’ αυτό υποσυνείδητα επέλεξε να τις εκφράσει μέσα από το γνωστό θεατρικό χώρο «Μορφές Έκφρασης». Είναι ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, μουσικός. Στην επόμενη ζωή της θα γίνει …. αστροναύτης, έτσι ώστε να έχει το δικό της διαστημόπλοιο και να μοιράζει χαμόγελα στα παιδιά όλου του κόσμου ή ο Πήτερ Παν, για να ταξιδεύει συνέχεια μαζί με τους! Μία από τις… «παιδικές» της ανησυχίες είναι να διασκευάσει τα «Τρία γουρουνάκια» με φόντο τη σημερινή πραγματικότητα! Σίγουρα, ακούγεται ενδιαφέρον! Φέτος γράφει, σκηνοθετεί και παίζει στην παράσταση « Το Παιδί και το Κουδουνάκι». Ένα λαϊκό παραμύθι, που διδάσκει στα παιδιά τη σπουδαιότητα του να βοηθάμε τον πλησίον μας. Και απ’ ότι φαίνεται, σήμερα, το έχουμε ανάγκη όσο ποτέ! Η παράσταση περιλαμβάνει ζωντανή μουσική με μουσικά όργανα, εμπλέκοντας και τα παιδιά σε όλο αυτό. Κάθε Κυριακή στις 3.00 σας περιμένει να αλλάξετε τον κόσμο στο θέατρο «Μορφές Έκφρασης»!

 


M.C:Τι σας χτύπησε το… κουδουνάκι για να εμπνευστείτε και να γράψετε το έργο «Το παιδί & το κουδουνάκι»;
Α.Σ.Τ: Βασικά, η ίδια η κατάσταση, που ζούμε. Σε αυτήν την κρίση υπήρξε αρχικά η εντύπωση, ότι, όσοι εκμεταλλεύτηκαν και καταχράστηκαν καταστάσεις και χρήματα, όσοι λειτούργησαν άδικα απέναντι στους άλλους, τελικά υπήρξαν οι πιο ευνοημένοι. Και από την άλλη υπήρξε μια κατάσταση, όπου ο ένας έριχνε την ευθύνη στον άλλον. Όλο αυτό είναι «πολύ» και πραγματικά εγώ ως καλλιτέχνης βρήκα διέξοδο σε αυτό το λαϊκό παραμύθι. Το παραμύθι αυτό μας διδάσκει, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην την «πληρώσεις», όταν κάνεις κάτι άσχημο και άδικο. Μπορεί να μην είναι τώρα, ούτε σε δυο μέρες ή μια βδομάδα, μπορεί να μην είναι καν το ίδιο πρόσωπο, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει. Τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα και μπορούν μέσα από τα παραμύθια να αντλήσουν πληροφορίες αλλά και γνώση. Επίσης, υπήρξε για μένα η ανάγκη να κατανοήσουν τα παιδιά, ότι στη ζωή είναι απαραίτητο να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Στους καιρούς, που ζούμε, πιστεύω, ότι τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν έτσι. Είναι η μόνη λύση.

M.CΠότε συνειδητοποιήσατε, ότι θέλετε να ασχοληθείτε με το παιδικό θέατρο; Υπήρξε μια χαρακτηριστική στιγμή, που κάτι σας έκανε «κλικ»;
Α.Σ.Τ: Πάντα είχα πολύ καλή σχέση με τα παιδιά και μια ευκολία να επικοινωνώ μαζί τους. Η παρέα τους μου ήταν πάντα ευχάριστη και ευπρόσδεκτη. Το «κλικ» έγινε, όταν γεννήθηκε ο γιος μου… ήταν κάτι καθοριστικό για μένα ομολογώ. Τότε ένιωσα, ότι καταλαβαίνω τον κόσμο από την αρχή! Είναι φανταστική η ενέργεια και η δύναμη, που έχουν τα παιδιά. Είναι το μέλλον, ο αυριανός κόσμος και αυτή η συνειδητοποίηση με έκανε να στραφώ στο παιδικό θέατρο. Θεωρώ, ότι αποτελεί ένα σημαντικότατο εκπαιδευτικό εργαλείο, αλλά και ένα εξαιρετικό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας. Η παράσταση είναι για μένα η ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί τους, αλλά και να τα γνωρίσω. Είναι υπέροχο να γνωρίζεις το μέλλον!

M.C:
Ποιες στιγμές ή ατάκες των παιδιών, που έρχονται στο θέατρο, σας έχουν μείνει αξέχαστες;
Α.Σ.Τ: «Εγώ θα σε βοηθήσω!» Είναι κάτι που ακούμε συχνά από τα παιδιά στην παράσταση «το παιδί και το κουδουνάκι», αλλά δεν είναι τόσο αυτό που λένε αλλά ο τρόπος που το λένε, το λένε και το εννοούν, μ’ έναν τρόπο τόσο αυθόρμητο και ειλικρινή.

M.C: Ποια πράγματα σας κάνουν να νιώθετε ακόμα παιδί;
Α.Σ.ΤΣχεδόν τα πάντα εκτός από τις ειδήσεις και την πολιτική, γι’ αυτό και τ΄ αποφεύγω και τα δύο.

M.C: Έχετε βάλει σε έργο σας κάποιο γεγονός από τα παιδικά σας χρόνια ή τα παιδικά σας χρόνια έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τα έργα, που γράφετε;… Πείτε μας ένα χαρακτηριστικό γεγονός.
Α.Σ.ΤΝαι, υπάρχουν πολύ έντονες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία και πολλά ερωτηματικά. Όταν ήμουν παιδί πολλά πράγματα μου φαίνονταν αδιανόητα, όπως για παράδειγμα,το γιατί κάποιος να θέλει να βλάψει κάποιον άλλον. Δεν μου έκανε αυτό νόημα, ήταν κάπως περίεργο. Γεννήθηκα στις Βρυξέλλες από μετανάστες γονείς, είμαι ένα παιδί της κρίσης, αφού έζησα στο Βέλγιο την περίοδο, που η χώρα αυτή πέρασε την μεγαλύτερη οικονομική της κρίση. Έζησα με παιδιά και γείτονες απ’ όλες τις γωνιές του κόσμου και εκεί είδα πως, όταν οι άνθρωποι βρέθηκαν στην ανάγκη, στηρίχθηκαν ο ένας στον άλλον, αψήφησαν κάθε εθνική, ή θρησκευτική διαφορά και μπόρεσαν να τα καταφέρουν. Όλα αυτά είναι θέματα, που θίγω στα έργα μου. 

M.C:Το 2004 δημιουργήσατε το σχολείο των τεχνών «Παιδί & Τέχνη». Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.
Α.Σ.ΤΩς άτομο κατάφερα να δω και να κατανοήσω πολλά πράγματα για τον εαυτό μου αλλά και τη ζωή μέσα από την ενασχόληση μου με την Τέχνη, αλλά και να βρω και χώρο για ελεύθερη σκέψη και έκφραση. Ως παιδί επίσης ένιωθα έντονα την ανάγκη να εκφράσω τη διαφωνία μου για τον κόσμο των μεγάλων και αυτό μπορούσα να το εκτονώσω ζωγραφίζοντας ή φτιάχνοντας ένα σκετσάκι. Πιστεύω, ότι κάθε παιδί έχει ανάγκη να μάθει, να καταλάβει, αλλά και να εκφράσει την άποψη του. Ο κόσμος το προβληματίζει. Τα παιδιά έχουν έντονο το αίσθημα της ευθύνης σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Επιπλέον, η τέχνη τους δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να μαγευτούν, να θαυμάσουν το ωραίο στο καθετί. Αυτό καλλιεργεί έναν τρόπο σκέψης. Το «Παιδί & Τέχνη» δημιουργήθηκε γι’ αυτόν τον λόγο, ονομάστηκε και σχολείο των Τεχνών βασικά από τα ίδια τα παιδιά, και ειδικότερα από τα μικρότερα που λένε στη μαμά τους «Πότε θα πάμε στο σχολείο της μουσικής;» ή «στο σχολείο με το θέατρο;» και άλλες παραλλαγές. Έτσι κατάλαβα, ότι τα παιδία βλέπουν αυτόν το χώρο σαν ένα δικό τους ιδιαίτερο και διαφορετικό σχολείο.

M.C: Πώς βλέπετε το παιδικό θέατρο σήμερα σε σχέση με το παιδικό θέατρο της προηγούμενης δεκαετίας; Έχει εξελιχθεί; Τι θετικό και τι αρνητικό βλέπετε στο χώρο της παιδικής σκηνής σήμερα; 
Α.Σ.Τ: Πιστεύω ότι έχει κάνει ένα βήμα μπροστά. Το παιδικό θέατρο αντιμετωπίζεται πλέον από τους περισσότερους καλλιτέχνες ως μια πολύ σημαντική δράση και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο. Μου αρέσει και χαίρομαι, γιατί σήμερα υπάρχουν αρκετές καλές παραστάσεις για παιδιά, αλλά και πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις. Το αρνητικό, που βλέπω, είναι, ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ηθική και οικονομική υποστήριξη από διάφορους φορείς και αυτό μικραίνει το όραμα του κάθε καλλιτέχνη. Το θέατρο απαιτεί και τεχνικά μέσα, τα οποία δυστυχώς συνήθως δεν έχουμε. Πολλές φορές έχω αναγκαστεί να αλλάξω πράγματα, είτε στο κείμενο είτε στη σκηνοθεσία, λόγω έλλειψης πόρων. Δε μπορώ να κάνω ακριβώς αυτό, που θέλω, αλλά πάντα επιμένω στο να κάνω το καλύτερο με τις δεδομένες συνθήκες. Είναι συγκινητικό, όμως. ότι οι ίδιοι οι γονείς μας είναι κοντά μας με την παρουσία τους και τα καλά τους λόγια.

M.C: Πώς επηρεάζεται σήμερα το παραμύθι από την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια;

Α.Σ.Τ: Αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία. Τα παιδιά είναι τόσο εξοικειωμένα και απαιτητικά με την εικόνα, που θα ήταν αδιανόητο να προσπαθήσουμε να την ανταγωνιστούμε. Το παραμύθι όμως είναι κάτι άλλο, είναι η ζεστή, ανθρώπινη επαφή και η επικοινωνία. Αυτά είναι που έχουν περισσότερο ανάγκη τα παιδιά σήμερα. Να μας νιώσουν κοντά τους.

M.C: Αν ο κόσμος ήταν παιδική σκηνή, τι ρόλο θα παίζατε και πώς θα εκφράζατε το «σήμερα» με παιδικό τρόπο;
Α.Σ.Τ: Θα έπαιζα τον Πήτερ Παν! Ο κόσμος σήμερα θα ήταν η σκηνή όπου ο captain Hook προσπαθεί απεγνωσμένα να γραπώσει τον Πήτερ Παν, αλλά… δυστυχώς αποτυγχάνει. Νιώθω, ότι σήμερα αυτό, που συμβαίνει στην ανθρωπότητα, είναι πολύ τρομαχτικό. Προσπαθούν να μας γραπώσουν και να μας απομακρύνουν από την παραμυθένια μας χώρα και αυτό είναι ό, τι χειρότερο θα μπορούσε να μας συμβεί. Τι είναι ο άνθρωπος χωρίς όνειρα; Χωρίς ελπίδα; Χωρίς λίγη μαγεία στη ζωή του; Όμως στο χέρι μας είναι, πρέπει να το παλέψουμε, όπως και ο Πήτερ Παν, να κρατήσουμε τη παιδική μας πλευρά ζωντανή!

M.C:
Έχτε υπηρετήσει την τέχνη με πολλούς τρόπους. Μέσα από το τραγούδι, το χορό, την υποκριτική, τη συγγραφή θεατρικών έργων, αλλά και τη σκηνογραφία. Ποιο απ’όλα σας εκφράζει περισσότερο και τι ανάγκες σας συμπληρώνει το καθένα;
Α.Σ.Τ: Όλες οι μορφές έκφρασης με συγκινούν και κάθε μια έχει να μου δώσει άπειρο χώρο για επικοινωνία. Για μένα η Τέχνη ευρύτερα εκφράζει την ανάγκη μου για επικοινωνία!

M.C:Ποιος ήταν ο αγαπημένος σας παιδικός ήρωας;
Α.Σ.Τ: Ο Πήτερ Πάν και ένας γάτος, ο Φέλιξ! Αλλά … αυτός, που στα μάτια μου υπήρξε πραγματικός ήρωας ήταν ο πατέρας μου και ο Τσάρλι Τσάπλιν !

M.C: Θα σας άρεσε να «πειράξετε» και να εκσυγχρονίσετε κάποιον κλασικό ήρωα παραμυθιών; Ποιος σας προκαλεί περισσότερο;
Α.Σ.Τ: Τα τρία γουρουνάκια, αυτή την εποχή μου κάνουν πολύ κέφι και ανακάλυψα, ότι έχουν πολλά να μας πουν! Πιστεύω, ότι θα το κάνω αυτό πολύ σύντομα!!! Θα είναι πολύ αστείο.

M.C:  Η σύγχρονη πραγματικότητα περνάει με κάποιο τρόπο στο σύγχρονο παιδικό θέατρο;
Α.Σ.Τ: Ναι, ζούμε σε αυτήν , τα παιδιά ζούν σε αυτήν και αναγκαστικά μας επηρεάζει. Άλλωστε και οι επικοινωνιακοί κώδικες έχουν αλλάξει, πολλές φορές δεν το καταλαβαίνουμε αλλά συμβαίνει.

M.C:  Τι άλλο μας ετοιμάζετε;
Α.Σ.Τ: Μμμμ… Ι--φι---γέ---νεια; Γιατί; Ε, αυτά θα σας τα πω σε άλλη συνέντευξη!

M.C: Όταν μεγαλώσετε, τι θέλετε να γίνετε;
Α.Σ.Τ: Αστροναύτης! Θα ήθελα να έχω το δικό μου διαστημόπλοιο και να πηγαίνω όπου υπάρχουν παιδιά, που χρειάζονται βοήθεια!

 




 

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα