Συνέντευξη με τον Τάσο Ιορδανίδη: "Επιλέγω έργα που αφουγκράζονται την θεατρική κοινωνία"!

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Συνέντευξη με τον Τάσο Ιορδανίδη

Επιλέγω έργα που αφουγκράζονται την θεατρική κοινωνία

 

Ο Τάσος Ιορδανίδης αποτελεί ένα παράδειγμα σχεδόν μοναδικό στην θεατρική πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων. Ηθοποιός με ανησυχίες εξελίσσει συνεχώς τις ερμηνευτικές του ικανότητες και καταπιάνεται με ρεπερτοριακούς ρόλους δύσκολους σε παραγωγές που ο ίδιος αναλαμβάνει. Και σαν ο μεγάλος Θεός του θεάτρου να αγαπά τους τολμηρούς και ειλικρινείς, τον ανταμείβει με όλη του την εύνοια. Εφέτος ερμηνεύει τον εύθραυστο πλην θρυλικό Ρασκόλνικοφ, έναν από τους δημοφιλέστερους ήρωες του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο «Έγκλημα και τιμωρία» σε μία παράσταση σκηνοθετημένη από τον γεωργιανό Λεβάν Τσουλάτζε στο θέατρο Άνεσις. Αν μην τι άλλο μια παράσταση που κάνει αίσθηση. Ο Τάσος Ιορδανίδης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας που προέκυψαν από την εφετινή του παρουσία στην σκηνή.

 

M.C: Ήταν δική σου ιδέα ή του Λεβάν Τσουλάτζε να ανεβάζετε το «Έγκλημα και τιμωρία»;

Τ.Ι: Η ιδέα ανήκει στο Λεβάν Τσουλάτζε. Εγώ επιθυμούσα τη συνέχιση της συνεργασίας μας μετά το ''Λεωφορείο ο πόθος'' το οποίο ανεβάσαμε την προηγούμενη χειμερινή θεατρική περίοδο και του ζήτησα να μου προτείνει τι θα επιθυμούσε να κάνουμε. Δεν σας κρύβω ότι στην αρχή φοβήθηκα την ανάληψη της ευθύνης μιας τέτοιας παράγωγης αλλά και την υποκριτική αναμέτρηση με το ρόλο του Ρασκόλνικοφ. Όμως ο Λεβάν είναι ένας καλλιτέχνης που σέβομαι και εμπιστεύομαι απόλυτα και χαίρομαι πολύ που η επιλογή του, σύμφωνα με το κοινό που μας τιμά με την παρουσία του στο θέατρο Άνεσις, δικαιώνεται.

Μ.C: Υποθέτω ότι οι πρόβες σας ξεκίνησαν εν μέσω ταραχωδών κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων. Πώς βιώνατε αυτό το κλίμα στις πρόβες;

Τ.Ι: Προσπαθήσαμε να αφήνουμε έξω από τη θεατρική αίθουσα τους προβληματισμούς μας και τις ανησυχίες μας και να εστιάσουμε την προσοχή μας στην καλλιτεχνική μας εγκυμοσύνη. Ήταν κάτι που δεν ήταν εύκολο, καθώς υπήρχε έντονη ανασφάλεια για το αύριο αλλά το κείμενο του Ντοστογιέφσκι, η ευφυΐα του Λεβάν και το πολύ καλό κλίμα μεταξύ όλων των συντελεστών της παράστασης, αποτελούσαν ισχυρό αντίδοτο.

M.C: Μετά το «Λεωφορείο ο πόθος» ξαναφέρνεις στην Ελλάδα τον Λεβάν Τσουλάτζε. Τι είναι αυτό που σε κάνει να συνεργάζεσαι με τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη;

Τ.Ι: Η απλότητα στον καθόλου απλοϊκό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέατρο. Είναι ένας καλλιτέχνης που δεν πάσχει από ''σκηνοθετισμούς'' , βοηθά τους ηθοποιούς να αναγνωρίσουν τους ήρωες που υποδύονται χωρίς αυταρχισμό και νευρώσεις, ενώ συγχρόνως οι παραστάσεις του φέρουν τη σφραγίδα του. Έχουν μια μοναδικότητα στην ταυτότητα τους. Επίσης, ο τρόπος που δουλεύει κατά τη διάρκεια των προβών είναι απόλυτα συνυφασμένος με τις δικές μου πεποιθήσεις. Ένας βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος που το πρακτικό του επίπεδο είναι τόσο υψηλό όσο και η αυτό της πνευματικότητάς του. Θεωρώ τον εαυτό μου σαν ηθοποιό πολύ τυχερό που έχω τη δυνατότητα να καθοδηγούμαι από ένα τόσο σπουδαίο σκηνοθέτη και άνθρωπο.

M.C: Στάνλεϊ Κοβάλσκι πέρυσι και Ρασκόλνικωφ φέτος. Πώς είναι να καταπιάνεσαι με τόσο σύνθετους ρόλους; Τι δυσκολίες συναντάς;

Τ.Ι: Θα ξανά αναφέρω το όνομα του Λεβάν γιατί αυτό που πρόκειται να πω είναι μία πραγματικότητα... Για να καταπιαστείς με τέτοια μεγέθη πρέπει να έχεις σκηνοθέτη. Και στον Κοβάλσκι και τώρα στο Ρασκόλνικοφ, δύο εμβληματικούς, εκ διαμέτρου αντίθετους χαρακτήρες, είχα την τύχη να έχω κοντά μου το Λεβάν, να στρώσει το δρόμο και να ελαχιστοποιήσει στο μυαλό μου τις πολλές δυσκολίες. Από εκεί και πέρα χρειάζεται και πολύ προσωπική δουλειά και συγκέντρωση.

M.C: Σε προβλημάτισε το γεγονός ότι το «Έγκλημα και τιμωρία» είναι ένα μυθιστόρημα και όχι ένα θεατρικό έργο; Είχες ένα παραπάνω άγχος για την σκηνική του απεικόνιση;

Τ.Ι: Όχι γιατί τη διασκευή την ανέλαβε ο Λεβάν. Πέραν της γενικότερης εμπιστοσύνης που του έχω, είναι σημαντικό για το συγκεκριμένο εγχείρημα ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει μεγαλώσει στο πρώην σοβιετικό καθεστώς και τη γραφή του Ντοστογιέφσκι την έχει διδαχθεί, ενυπάρχει στην κουλτούρα του.

M.C: Το «ανέβασμα» λογοτεχνικών έργων στην σκηνή είναι μία συνήθης τακτική τα τελευταία χρόνια. Πού το αποδίδεις;

Τ.Ι: Διανύουμε μία πολύ ταραχώδη περίοδο σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα. Τα λογοτεχνικά έργα που μεταπηδούν στη σκηνή, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι σπουδαίων συγγραφέων. Η γραφή τους είναι πάντα διαχρονική και επίκαιρη. Έτσι, όταν τα ερεθίσματα που δεχόμαστε είναι τόσο ισχυρά, αναζωπυρώνεται η καλλιτεχνική ανάγκη της αναζήτησης κειμένων του Ντοστογιέφσκι, του Τολστόι, του Ζολά...

M.C: Παρατηρούμε μία στροφή πολλών θεάτρων στο λεγόμενο κλασικό ρεπερτόριο. Από πού προκύπτει αυτή η ανάγκη;

Τ.Ι: Ο λόγος είναι ακριβώς ο ίδιος, κατά την ταπεινή μου άποψη, με την προηγούμενη απάντηση που σας έδωσα. Το κλασικό ρεπερτόριο φέρει το επίθετο κλασικό γιατί είναι πάντα διαχρονικό και επίκαιρο. Το εύλογο είναι να αρθρώνεται ο λόγος αυτών των κειμένων, όχι με στείρα αντίληψη, αλλά ούτε και διαστρεβλωμένη.

M.C: Ποιο είναι το κριτήριο επιλογής των έργων που ανεβάζεις στο θέατρο; Έχει συγκρουστεί ποτέ η ιδιότητα του ηθοποιού με αυτήν του θεατρικού παραγωγού;

T.I: Προσπαθώ να επιλέγω έργα που αφουγκράζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή τις αναζητήσεις της ευρύτερης θεατρικής κοινωνίας. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι καλλιτεχνικές συναντήσεις οι οποίες μπορούν να διαμορφωθούν. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλω να ανεβάσω τον ''Οθέλλο'' αλλά να μην υπάρχει διαθέσιμος υποκριτής με ανάλογο βάρος για τον ομώνυμο ρόλο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Για τη σύγκρουση ανάμεσα στον ηθοποιό και τον παραγωγό... Ειδικά τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, η καλλιτεχνική μου ανησυχία κερδίζει συνεχώς έδαφος απέναντι σε αυτή του παραγωγού και είναι ευτυχές το ότι οι πορείες των δύο ιδιοτήτων έχουν αρχίσει να εφάπτονται και να μην υπάρχουν ''διαμαρτυρίες'' ούτε από τη μία αλλά ούτε και από την άλλη πλευρά.

M.C: Πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να έχει οικονομικές ευθύνες σε μία παραγωγή;

Τ.Ι: Το πιο δύσκολο. Αν δεν είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου σαν παραγωγός, πως μπορείς να αντιμετωπίσεις με την ιδιότητα του ηθοποιού τον απλήρωτο συνάδελφο πάνω στη σκηνή;

M.C: Θέλω να μου πεις εάν έχεις κάποιο πολύ συγκεκριμένο στόχο για το άμεσο μέλλον και αν υπάρχει ένας ρόλος που θέλεις να παίξεις οπωσδήποτε.

Τ.Ι: Πάντα υπάρχουν στόχοι και πάντα θα υπάρχουν ρόλοι. Παραμένουν όμως ακόμα στο επίπεδο της φαντασίωσης και των σκέψεων. Όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, θα μου χτυπήσουν την πόρτα. Αλλιώς θα προσπεράσουν και θα καταλήξουν σε πιο ριψοκίνδυνα και σε πιο ικανά χέρια από τα δικά μου.

 

Ο Τάσος Ιορδανίδης πρωταγωνιστεί στην θεατρική παράσταση "Έγκλημα και τιμωρία" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο θέατρο Άνεσις. Για περισσότερες πληροφορίες... εδώ

 

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα