Σινεμά/Είδαμε: Ο Νο1 Καταζητούμενος - A Most Wanted Man

Πληροφορίες

  • Σενάριο: Andrew Bovell (screenplay), John le Carre (novel)
  • Σκηνοθεσία: Anton Corbijn
  • Πρωταγωνιστούν: Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Daniel Brühl
  • Κατηγορία: Θρίλερ
  • Διάρκεια: 122 λεπτά
  • Χώρα παραγωγής: Αγγλία, ΗΠΑ, Γερμανία, 2014

 Ο Νο1 Καταζητούμενος / A Most Wanted Man

Η παρακολούθηση ενός Ρωσοτσετσένου Ισλαμιστή αποτελεί αφορμή διαμάχης μεταξύ μυστικών υπηρεσιών Αμερικής και Γερμανίας. Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των υπηρεσιών και ποιο το κόστος;

Όταν ακούς John le Carre περιμένεις πολλά. Περιμένεις να χαθείς στην πλοκή, να αγαπήσεις τον δραματικό ήρωα και να πάρεις μία γεύση από τη ρεαλιστική κατασκοπία. Μετά τον "Επίμονο Κηπουρό" και τον ατμοσφαιρικό Alfredson με το "Και ο κλήρος έπεσε στον Smiley", προσδοκείς να μπεις σε μία βαθειά σκοτεινή πλευρά της πλεκτάνης, εκεί στον σκληρό κόσμο του ψυχρού πολέμου. Ο Corbijn στην ταινία αυτή δεν αποτυγχάνει να μεταφέρει τον le Carre στην οθόνη αλλά δεν μας ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις.

H πλοκή της ταινίας αυτή τη φορά βασίζεται σε ένα καθόλου αδιάφορο ζήτημα μεταξύ ανατολής και δύσης. Γνωστό και χιλιοπαιγμένο το κυνηγητό αμερικάνων και ισλαμιστών μέσω μυστικών υπηρεσιών αλλά παρόλα αυτά δεν εισχωρεί βαθειά στο αιώνιο ζήτημα. Η άφιξη ενός Ρωσοτσετσένου στο Αμβούργο είναι η αφορμή για να ξετυλιχτεί η ιστορία μας με καχυποψίες φερμένες από την 11η Σεπτεμβρίου. Πλέον όμως λίγο κλισέ ο τρόπος που περιγράφονται «μυστικές υποθέσεις» με αμερικάνικες εισβολές σε θέματα ανατολής.

Η παρουσία του Seymour Hoffman στο casting σώζει την κατάσταση στην απόδοση του μυθιστορήματος. Είναι το φιζίκ του ή μήπως η εγκατάλειψη του εαυτού του που κάνει ενδιαφέροντα τον ήρωα; Οι προσωπικές του στιγμές παράλληλα με τον χαρακτήρα ενός επαγγελματία κατασκόπου που συχνά τον αμφισβητούν είναι τα στοιχεία που σε γοητεύουν στον ρόλο που υποδύεται. Ο ρόλος αυτός στο κύκνειο άσμα του Hoffman ταίριαξε απόλυτα με την δραματικότητα του θανάτου του. Βγάζει τη σκοτεινιά με έναν ανθρώπινο και απλό χαρακτήρα. Ο θεατής επανέρχεται όμως ευθύς αμέσως στην φιλτραρισμένη πραγματικότητα του δυτικού κινηματογράφου όταν δίπλα του συμπρωταγωνίστρια είναι η πανέμορφη Mc Adams (που μόνο εκεί δεν περίμενες να την δεις). Όσο ο Dafoe χρησιμοποιείται απλά σε ένα αδιάφορο πόστο ενός τραπεζίτη (ρόλος που δεν του ταιριάζει καθόλου) τα φώτα πέφτουν στην Τσετσένικη φιγούρα της ιστορίας χωρίς όμως να την σκιαγραφούν ουσιαστικά.

Ο Le Carre και ο Corbijn προσπαθούν να μας μεταφέρουν τα παιχνίδια εναλλαγών καλού και κακού προσώπου σε αυτή την ιστορία αλλά με όρια. Ευτυχώς για τους θεατές δεν λείπουν οι ανατροπές. Είναι μία απλή ιστορία χωρίς κενά και περιτροπές. Απολαύστε τον Hoffman στον εξαιρετικό αποχαιρετισμό του και δώστε προσοχή στο ηθικό προσωπείο του ήρωα που υποδύεται μιας και δεν είναι συχνό φαινόμενο στις μυστικές υπηρεσίες.

Από 4 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους.

 

Σκηνοθεσία: Anton Corbijn
Σενάριο: Andrew Bovell (screenplay), John le Carre (novel)

Παίζουν: Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Daniel Bruhl, Grigoriy Dobrygin, Willem Dafoe

Διάρκεια:122 λεπτά
Πρεμιέρα: Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014
Είδος ταινίας: Θρίλερ
Χώρα παραγωγής:Αγγλία, ΗΠΑ, Γερμανία, 2014
Εταιρεία Διανομής: Seven Films

video

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη