Twitch: μια νέα πλατφόρμα για τους μουσικούς

Twitch: μια νέα πλατφόρμα για τους μουσικούς

 

Η μουσική βιομηχανία παγκοσμίως έρχεται αντιμέτωπη με τεχνολογικές εξελίξεις που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική, αλλά και με πολλές ευκαιρίες που καλείται να εκμεταλλευτεί για να επιβιώσει. Μία από τις ευκαιρίες αυτές είναι και η Twitch, η εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα live streaming. Η Twitch κατάφερε να προσελκύσει ένα μεγάλο κοινό παγκοσμίως, αρχικά χάρη στους απανταχού φανατικούς του online gaming, στους οποίους έδωσε την ευκαιρία να δημουργούν τα δικά τους κανάλια για να μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο τις επιδόσεις τους σε βιντεοπαιχνίδια όπως το League of Legends και το Counter-Strike. Τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει εντυπωσιακή ανάπτυξη, με τους επισκέπτες των διαδικτυακών καναλιών της να φτάνουν τα 100 εκατομμύρια κάθε μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας.

Το ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι πλέον οι ζωντανές μεταδόσεις στην πλατφόρμα έχουν επεκταθεί και στη μετάδοση live μουσικής. Έτσι, πρόσφτα η Twitch μετέδωσε ζωντανά το μεγαλύτερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής της Νέας Υόρκης, το Electric Zoo Festival ( 4 -6 Σεπτεμβρίου 2015). Θεατές από 30 συνολικά χώρες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν από το σπίτι τους το εντυπωσιακό lineup του φεστιβάλ, που συμπεριελάμβανε ονόματα όπως τους Above & Beyond, Pete Tong, Alesso, αλλά και τον αγαπημένο του ελληνικού κοινού, Gramatik.

Δεν είναι όμως αυτή η πρώτη φορά που η Twitch κάνει δυναμική εμφάνιση στο χώρο της μουσικής με αναπάντεχες συνεργασίες. Τον Μάρτιο του 2015 οι Prodigy συμφώνησαν να συμπεριληφθούν δύο νέα κομμάτια από το καινούριο τους άλμπουμ, "The Day is my Enemy", στη μουσική βιβλιοθήκη την οποία ξεκίνησε να «κτίζει» η διαδικτυακή πλατφόρμα. Τον ίδιο μήνα η Twitch μετέδωσε για πρώτη φορά το διάσημο Ultra Music Festival ζωντανά από το Μαϊάμι.

Βέβαια, η στροφή προς τη μουσική είχε ξεκινήσει για την Twitch από την αρχή του 2015, όταν ανακοίνωσε τη νέα υπηρεσία music.twitch.tv η οποία να παρέχει σε νέους μουσικούς ένα βήμα για να παρουσιάζουν ζωντανά τη μουσική τους. Με τη νέα αυτή υπηρεσία, η Twitch ανταγωνίζεται ανοικτά το YouTube, όσον αφορά τη δυνατότητα ανακάλυψης απευθείας από το κοινό νέων μουσικών ταλέντων.

Μέχρι στιγμής ηχηρά ονόματα, όπως ο διάσημος παραγωγός της electro house μουσικής Steve Aoki και ο βραβευμένος με Γκράμι Καλύτερου Άλμπουμ Deadmau5, έχουν δημιουργήσει το δικό τους κανάλι στην πλατφόρμα. Στις μεταδόσεις του ο Deadmau5, ο οποίος σύμφωνα με το περιοδικό Forbes είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους DJs στον κόσμο, απαντά σε ερωτήσεις από τους θαυμαστές του, παρουσιάζει ζωντανά τον τρόπο με τον οποίο δημιουργεί τη μουσική του, αλλά και επιδεικνύει τις ικανότητές του σε παιχνίδια όπως το Diablo II.

Στους μη μυημένους, η Twitch μπορεί να μοιάζει ακόμα σαν μια εξειδικευμένη υπηρεσία για φανατικούς των video games. Στην πραγματικότητα όμως, τα κανάλια της πλατφόρμας αποτελούν ένα εναλλακτικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τους χρήστες, και οι συζητήσεις που εξελίσσονται σε πραγματικό χρόνο είναι μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για διάφορα θέματα. Άλλωστε, αν νομίζει κανείς ότι η μετάδοση ενός παιχνιδιού αφορά μόνο μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε τον τρόπο με τον οποίο οι streamers μπορούν να μετατρέψουν τη μετάδοση σε ένα πραγματικό show. Για παράδειγμα, το κανάλι του TrumpSC που έχει ως κύριο αντικείμενο το γνωστό παιχνίδι Hearthstone, βραβεύτηκε στα φετινά Blizzard Stream Awards από την Twitch για την υψηλή του «τηλεθέαση», χάρη στη ικανότητα του παρουσιαστή να διασκεδάζει μέχρι δακρύων το κοινό του.

Ακόμα και γνωστές εταιρείες έχουν στραφεί στη Twitch για να διευρύνουν τη βάση των χρηστών τους. Στις αρχές του έτους, η δημοφιλής πάροχος online πόκερ PokerStars δημιούργησε τον δικό της κανάλι live streaming, στο οποίο μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο παιχνίδια από τη δική της διαδικτυακή πλατφόρμα. Στο κανάλι αυτό μπορεί κανείς να βρεί απολαυστικά βίντεο στα οποία ο σχολιαστής του πόκερ και κωμικός Joe Stapleton μεταδίδει με χιούμορ τις εξελίξεις από τα διεθνή live τουρνουά, και ένας από τους πιο διάσημους επαγγελματίες του πόκερ, ο Jason Somerville εξηγεί στους ερασιτέχνες παίχτες την στρατηγική του στο Texas Hold 'em. Με τον τρόπο αυτό η PokerStars έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό που βρίσκεται εκτός της δικής της πλατφόρμας και να επεκτείνει την απήχησή της στον ολοένα και μεγαλύτερο κόσμο των gamers, αλλά και πέρα από αυτόν.

Άλλωστε οι χρήστες του Twitch δηλώνουν ότι προτιμούν να χρησιμοποιούν το live streaming για την ψυχαγωγία τους, σε σύγκριση με τα συμβατικά μέσα. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας λογισμικού livesource.com, το 71% των ατόμων που επισκέπτονται την Twitch προτιμούν να ψυχαγωγούνται μέσω της υπηρεσίας από το να παρακολουθούν τηλεόραση. Αυτή η προτίμηση του κοινού, σε συνδυασμό με τη νεαρή του ηλικία (το 49% είναι μεταξύ 18 και 34 χρονών), υποδηλώνει ότι η πλατφόρμα βρίσκεται στη πρoμετωπίδα μιας νέας εποχής για την ψυχαγωγία γενικά, και όχι μόνο για το gaming.

Αυτή δημοφιλία της Twitch στα νεανικά κοινά έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών που επιθυμούν να διαφημιστούν στην πλατφόρμα της, μεταξύ των οποίων είναι και η Red Bull, η Procter & Gamble και η Pizza Hut. Όπως το YouTube, έτσι και η Twitch δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να εισπράττουν μέρος από τα διαφημιστικά έσοδα που φέρνουν τα βίντεό τους. Επιπλέον, η Twitch συνάπτει επιμέρους οικονομικές συμφωνίες με μουσικούς για τη live μετάδοση των συναυλιών τους. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή των δυνατοτήτων για οικονομικές απολαβές που μπορούν να έχουν οι καλλιτέχνες μέσω της υπηρεσίας. Φανταστείτε, για παράδειγμα, πόσο εύκολο θα ήταν για τους φαν ενός συγκροτήματος να πληρώσουν ένα ελάχιστο ποσό για να παρακολουθήσουν ζωντανά τους αγαπημένους τους μουσικούς να ηχογραφούν το καινούριο τους άλμπουμ, και να ανταλλάσουν με αυτούς μηνύματα σε πραγματικό χρόνο. Το ελληνικό κοινό είναι άλλωστε ήδη εξοικειωμένο με αυτή τη μορφή επικοινωνίας χάρη στα λεγόμενα live sessions και τις ζωντανές μεταδόσεις e-concerts που διοργανώνουν ραδιοφωνικοί σταθμοί για την προώθηση των νέων δισκογραφικών δουλειών τραγουδιστών και συγκροτημάτων.

Αυτό που η Twitch προσφέρει στους νέους καλλιτέχνες είναι η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με το κοινό τους ανά πάσα στιγμή. Ακόμα και εάν ένας θεατής είναι ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους που παρακολουθούν την ίδια στιγμή ζωντανά έναν μουσικό, η αίσθηση οικειότητας είναι πιο έντονη από ό,τι σε κάποιο club. Μέσα από τις ζωντανές μεταδόσεις στα κανάλια τους οι μουσικοί έρχονται κοντά με το κοινό και κτίζουν μια σχέση αφοσίωσης. Η δημιουργία αυτού του είδους της σχέσης είναι άλλωστε και το πιο σημαντικό που θα πρέπει να επιδιώκουν οι νέοι μουσικοί στο σύγχρονο μουσικό τοπίο, όπου οι δυνατότητες κατανάλωσης μουσικής μοιάζουν απεριόριστες.

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη