Τι θα δούμε φέτος στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

Τι θα δούμε φέτος στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

 

Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» ξεκίνησαν! Ένα καλά εδραιωμένο φεστιβάλ κινηματογράφου, πλέον μετράει σχεδόν 20 χρόνια από τότε που ο εκλιπών εμπνευστής του, Γιώργος Τζιώτζιος του έδωσε σάρκα και οστά.

Έτσι ακριβώς όπως εξελίσσεται μία πλοκή σε μία ταινία και μαθαίνουμε τους χαρακτήρες, έτσι αναπτύσσεται και το φεστιβάλ κινηματογράφου από χρονιά σε χρονιά. Δεν λείπουν όμως οι σταθερές αξίες. Η αδυναμία στις μουσικές ταινίες, τα ντοκιμαντέρ, σκηνοθετικά αφιερώματα, θρίλερ και μικρού μήκους είναι μερικές από αυτές.

 

Ταινία έναρξης "Wild Stories" . Έναρξη!

 

Μας αρέσει η τάξη; Ας προσπαθήσουμε τότε να δούμε πώς οργανώθηκε το φεστιβάλ κινηματογράφου φέτος. Περίπου 18 κατηγορίες. Ψάχνουμε, ψάχνουμε... και πέφτουμε πάνω σε τρείς κινηματογραφικές φιγούρες. Αντρέι Ζουλάφσκι, Πολωνός σκηνοθέτης, γνωστός όμως κυρίως για τις γαλλόφωνες ταινίες του. Σταύρος Τορνές, Έλληνας κινηματογραφιστής, ένας «παραμυθάς» της δύσκολης εποχής. Ρομπερτ Ολτμαν, η επιτυχία του '70, ψυχογράφος της γυναικείας ύπαρξης.

Έχει και ντοκιμαντέρ! Ελλάδα, Ουκρανία, Κένυα, Αρχαία Επίδαυρος, Ισραήλ, βόλτες σε περιθωριακά ζητήματα, σε πολιτικές αντιξοότητες, σε διαφορετικές πραγματικότητες, με την κάμερα στραμμένη σε μία αλήθεια. Κάτι να μάθουμε κάτι να καταγράψουμε.

Για δες κ εδώ! Αγαπημένες μουσικές ιστορίες. Ταινίες που μας συστήνουν σε διάφορα είδη μουσικής, σε γνωστούς καλλιτέχνες και αξέχαστες στιγμές τους. Ανάμεσα τους και ο μύθος ταινία που περιμέναμε καιρό «20.000 days on Earth» για τον μοναδικό Nick Cave.

 

 

Ο φακός μεγεθύνει. Τα θέματα που μας ελκύουν; Αρχιτεκτονική στην οθόνη με επιμέλεια από την Άννα Σκιαδά και παράλληλες παρουσιάσεις στο γαλλικό ινστιτούτο. Focus στην Αυστραλία και τον κινηματογράφο που αγνοούμε ίσως ακόμα για το μεγαλείο του. Ενδιαφέρουσες επιλογές. Post Blue Velvet, o Αλέξανδρος Βούλγαρης ή αλλιώς «the boy», διαλέγει 5 ταινίες που θα χαρακτηρίζαμε λίγο παράξενες, δεμένες με την πρόσφατη καλλιτεχνική τάση και αισθητική που αγγίζουν την γνωστή απορία «τι θέλει να πει ο καλλιτέχνης;». Με λίγα λόγια αυτές που διαδέχτηκαν το Blue Velvet.

 


Έχει και προβολές για τους σκληρούς και σκοτεινούς τύπους. Αμέ! Μεταμεσονύχτιες κινηματογραφικές βόλτες και για τους βιαστικούς, πρεμιέρες της φετινής χρονιάς, λίγο πριν την ώρα τους.

 

 

Φυσικά δεν ξεχνάμε την αγαπημένη κατηγορία πανοράματος που εμπιστευόμαστε κάθε χρόνο για να γνωρίσουμε διεθνείς βραβευμένες ταινίες ή νέες ανακαλύψεις καθώς και τα κινηματογραφικά μεζεδάκια από μικρού μήκους ελληνικές και ξένες ταινίες.

Τα σημειώσατε όλα;

Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» έχουν πολλαπλό σκοπό. Να ενώσουν τους φίλους της μεγάλης οθόνης με τα μυστικά της 7ης τέχνης και να προετοιμάσουν το κοινό της για την εξέλιξη του κινηματογράφου δίνοντας ευκαιρία ακόμα και σε νέους δημιουργούς μέσω των διαγωνιστικών τμημάτων. Χαιρόμαστε πολύ που ένα γεγονός σαν αυτό ωριμάζει και που αγκαλιάζει νέους ανθρώπους. Ελπίζουμε να μην μας απογοητεύσει στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί καθαρή απόλαυση ενός μεγάλου ανεξάρτητου κινηματογραφικού μαραθώνιου. Περιμένετε ήδη στην ουρά;

Επίσημη Ιστοσελίδα: www.aiff.gr

Άννα Κάντα

 

 

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη