Μεγάλη επιτυχία για τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου!

Μεγάλη επιτυχία για τον «Αστακό»
του Γιώργου Λάνθιμου!

 

Πέντε μόλις μήνες μετά την βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ των Καννών, απ' όπου ο «Αστακός», η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του έφυγε με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος, η μεγάλη εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως έρχεται να συμπληρώσει τις διεθνείς διθυραμβικές κριτικές.

Τα 30.000 εισιτήρια του πρώτου δεκαημέρου στις ελληνικές αίθουσες και οι ουρές που σχημάτιζαν οι θεατές στους 8 κινηματογράφους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου άνοιξε ο «Αστακός» μαρτυρούν το ισχυρό ρεύμα μιας ταινίας που συζητήθηκε έντονα από τις Κάννες για την ιδιαίτερη και τολμηρή γραφή της. Ο «Αστακός» θα συνεχίσει την εξαιρετική του πορεία στους κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και θα ανοίξει παράλληλα και σε 12 επαρχιακές πόλεις.

Αφοπλιστικά ρομαντικός και πιστός σε μια ιδιαίτερη κινηματογραφική γραμματική, ο Γιώργος Λάνθιμος πραγματοποίησε το αγγλόφωνο ντεμπούτο του με μια ιστορία που υπογράφει ο ίδιος και ο Ευθύμης Φιλίππου, ένα δίδυμο που το 2009 καρπώθηκε το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» με τον «Κυνόδοντα» στο φεστιβάλ των Καννών, αλλά και το βραβείο σεναρίου για τις «Άλπεις» στο φεστιβάλ της Βενετίας δυο χρόνια αργότερα.

Αντίστοιχη επιτυχία της ταινίας παρατηρείται και στο ευρωπαϊκό κύκλωμα που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα. Αναλυτικά, στην Αγγλία (όπου πραγματοποιήθηκε και η επίσημη πρεμιέρα της στο πλαίσιο του London BFI Film Festival) αλλά και στην Ιρλανδία (όπου γυρίστηκε ο «Αστακός») η ταινία έφτασε στις πρώτες 15 μέρες προβολής του τις 740.000 λίρες σε εισπράξεις, σημειώνοντας μάλιστα 10% αύξηση στα εισιτήριά του από την πρώτη εβδομάδα της, ενώ στη Γαλλία άνοιξε σε 126 αίθουσες κόβοντας την πρώτη εβδομάδα 17.500 εισιτήρια.

Στην Ολλανδία, η ταινία άνοιξε σε 28 αίθουσες, κόβοντας περισσότερα από 16.000 εισιτήρια την πρώτη εβδομάδα προβολής της, ενώ στην γειτονική Ιταλία, ο «Αστακός» έκοψε 50.000 εισιτήρια σε 48 αίθουσες μέσα στις 10 πρώτες μέρες προβολής.

Πέρα από τον Ατλαντικό, η ταινία άνοιξε στην Αυστραλία, όπου σε 8 αίθουσες κατάφερε να κάνει πολλαπλές sold-out προβολές, με εισπράξεις που υπερβαίνουν τα 100.000 δολλάρια, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει στη βόρεια Κορέα.

Σύνοψη

Μια μη συμβατική ερωτική ιστορία που λαμβάνει χώρα σε ένα κοντινό μέλλον όπου οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, είτε επειδή χωρίζουν είτε επειδή πεθαίνει ο σύντροφός τους, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι - σε διάστημα 45 ημερών- να βρούν κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν και να γίνουν ζευγάρι. Αν δεν τα καταφέρουν μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους. Ενας άντρας, μεταφέρεται στο Ξενοδοχείο, και απελπισμένος κάποια στιγμή δραπετεύει στο Δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται μια γυναίκα, πράγμα το οποίο είναι ενάντια στους κανόνες των Μοναχικών.

Η ταινία που είναι μια συμπαραγωγή της Faliro House, έχει ήδη εξασφαλίσει τη διανομή της στο εξωτερικό και θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τη Feelgood Entertainment.

Αποσπάσματα από κριτικές

«Μια αναπάντεχα συγκινητική, μαγευτικά παράξενη ιστορία αγάπης».
Indiewire

«Ο Αστακός είναι κομψός και εκκεντρικός, στο γνωστό πλέον στιλ του Λάνθιμου».
The Guardian

«Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι μια ευφυώς αστεία, απροσδόκητα συναισθηματική σάτιρα μιας κοινωνίας που έχει ψύχωση με τα ζευγάρια...κλιμακώνεται, μέσα από τη δική της οξύνουσα λογική, σε μια ιστορία αγάπης βαθιάς τρυφερότητας και πρωτοτυπίας».
Variety

«Ο Αστακός πραγματεύεται πολλές σημαντικές ιδέες αλλά τις εκτελεί με θρασύτητα και σαρδόνια ελαφρότητα».
Paste Magazine

Credits
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Σενάριο: Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου, Cast Colin Farrell, Rachel Weisz, Jessica Barden, Olivia Colman, Ashley Jensen, Ariane Labed, Aγγελική Παπούλια, John C. Reilly, Léa Seydoux, Michael Smiley, Ben Whishaw
Παραγωγοί: Ed Guiney, Lee Magiday, Ceci Dempsey, Yorgos Lanthimos
Εxecutive producers: Andrew Lowe, Tessa Ross, Sam Lavender
Συμπαραγωγοί: Xρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Leontine Petit,
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θύμιος Μπακατάκης
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
Παραγωγή: Element Pictures, Scarlet Films, Limp Films
Συμπαραγωγή: Faliro House Productions (Greece), Haut et Court (France), Carole Scotta, Joost de Vries και Derk-Jan WarrinkLemming Film (Netherlands)

Με τη συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την υποστήριξη του Eurimages.

 

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη