"Νίκος Καζαντζάκης". Η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή ξεκινά γυρίσματα στις 26 Σεπτεμβρίου!

Έναρξη γυρισμάτων στις 26 Σεπτεμβρίου
από την Κρήτη κάνει η πολυαναμενόμενη ταινία
του Γιάννη Σμαραγδή "ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ "
έχοντας συμπληρώσει
το λαμπερό καστ των πρωταγωνιστών

Στο ρόλο του γηραιού Καζαντζάκη, ο καταξιωμένος ηθοποιός, πρωταγωνιστής του θεάτρου
και του κινηματογράφου,
Στέφανος Ληναίος

Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους το 2017, μια χρονιά που έχει κηρυχθεί από τον Υπουργό Πολιτισμού κο Μπαλτά ως Έτος Νίκου Καζαντζάκη, γιορτάζοντας τα 60 χρόνια από το θάνατό του.

Με δεδομένο ότι το νεαρό Καζαντζάκη υποδύεται, ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ο οποίος ήδη έχει κάνει αίσθηση με την μεταμόρφωσή του, τότε έχουμε ένα τρομερό πρωταγωνιστικό δίδυμο, το οποίο δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για αυτήν την ήδη πολυσυζητημένη ταινία.

«Μοιάζω σαν τα χελιδονόψαρα από τις τοιχογραφίες της Κνωσού που πηδάνε έξω από το νερό χωρίς να υπολογίζουν το θάνατο ή την πτώση γιατί ίσως θέλουν να γίνουν πουλιά. Και εγώ, μ' αυτή τη ταινία, πηδάω στο χείλος της αβύσσου μήπως και για λίγο φτερουγίσω σαν χελιδόνι ή αηδόνι, κελαηδώντας την αμόλευτη Αγάπη.» σημειώνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής λίγο πριν το πρώτο «πάμε» των γυρισμάτων.

Μια λαμπρή ομάδα από εξαιρετικούς ηθοποιούς θα υποδυθούν τους πολλούς ρόλους της ταινίας ενώ ο καταξιωμένος ηθοποιός, πρωταγωνιστής του θεάτρου και του κινηματογράφου, Στέφανος Ληναίος, ο οποίος μοιάζει καταπληκτικά με τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα, θα ενσαρκώσει τον ενήλικα Νίκο Καζαντζάκη. Τον νεαρό Καζαντζάκη υποδύεται, ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ο οποίος ήδη έχει κάνει αίσθηση με την μεταμόρφωσή του, τότε έχουμε ένα τρομερό πρωταγωνιστικό δίδυμο, το οποίο δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για αυτήν την ήδη πολυσυζητημένη ταινία.

Σχεδόν όλοι οι ρόλοι θα υποστηριχτούν από σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς. Το πλήρες καστ της ταινίας είναι: Στον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη η Μαρίνα Καλογήρου, τον Γιώργη Ζορμπά υποδύεται ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Θοδωρής Αθερίδης, τον Άγγελο Σικελιανό ο Νίκος Καρδώνης. Στον ρόλο της Μητέρας του Καζαντζάκη η κατέχουσα τρία βραβεία Χορν Μαρία Σκουλά. Στον ρόλο του Πατέρα του Καζαντζάκη ο Αργύρης Ξάφης. Την Μελίνα Μερκούρη υποδύεται η Ζέτα Δούκα, τον Καθηγητή Θεολογίας ο Πάνος Σκουρόλιακος, τον Καθηγητή Φυσικής ο Ηλίας Λογοθέτης, την Χαροκαμένη Κρητικιά η Έρση Μαλικένζου. Στον ρόλο της Ίτκα η Γιούλικα Σκαφιδά, στον ρόλο της Εύας Σικελιανού η Αμαλία Αρσένη, η Ολγα Δαμάνη, η Τερέζα Κουίκ, ο Νίκος Κορομβόκης και πολλοί άλλοι. Στο ρόλο του Ελ Γκρέκο ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης, ο οποίος συμμετέχει φιλικά και στο ρόλο του Ιερωμένου, εντελώς μεταμορφωμένος, ο Στάθης Ψάλτης.

Στους παραπάνω ηθοποιούς έρχεται να προστεθεί η φιλική συμμετοχή της Ελληνοαμερικανίδας Anthoula Katsimatides, στον ρόλο της καλής μάγισσας, Χρυσούλας Πουαριέ. Η Anthoula Katsimatides είναι ηθοποιός που ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη και έχει συμμετάσχει σε αμερικάνικες ταινίες με πιο γνωστή την ταινία The Family με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Τον ρόλο του μικρού Καζαντζάκη, ο Γιάννης Σμαραγδής εμπιστεύτηκε στον οχτάχρονο Ηρακλιώτη Αλέξανδρο Καμπαξή, ο οποίος έχει ήδη κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο του θεάματος στην παράσταση Ο Μικρός Πρίγκηπας.

Για την συμμετοχή του σ' αυτή τη ταινία, ο σπουδαίος πρωταγωνιστής και σεμνός άνθρωπος Στέφανος Ληναίος δήλωσε: «Όταν ο Γιάννης Σμαραγδής μού χάρισε αυτό το μεγάλο δώρο, να ζωντανέψω στο φακό, τον Νίκο Καζαντζάκη στην ώριμη ηλικία του, αμέσως ξύπνησαν μέσα μου πολλές μνήμες. Θυμήθηκα τη γιαγιά μου τη Μαριώ που μου μιλούσε για κάποιους «νεραιδοπαρμένους» που πέρασαν κάποτε από τα μέρη μας, τη Στούπα και την Καρδαμύλη και κοιμόντουσαν πάνω στην αμμουδιά της Καλογριάς. Θυμήθηκα τη Δραματική Σχολή, όταν οι σπουδαίοι δάσκαλοί μας, ο Παπανούτσος, ο Κακριδής, ο Κίμων Φράιερ και ο Καραντινός, μας μιλούσαν για τον Καζαντζάκη και το Σικελιανό και κατάλαβα ότι αυτοί ήταν οι δυο «νεραιδοπαρμένοι». Κι από τότε, τα βιβλία τους και η ζωή τους σημάδεψαν για πάντα και τη δική μου τη ζωή. Θυμήθηκα τους καθημερινούς καυγάδες μας στο ιστορικό πατάρι του Λουμίδη, με όλους αυτούς που προσπαθούσαν να απομυθοποιήσουν τον Καζαντζάκη, τα έργα του και τα πιστεύω του. Θυμήθηκα και τον Οκτώβρη του 1957,όταν ξεκίνησε το τελευταίο του, μεγάλο ταξίδι προς την αιωνιότητα κι έγινε Σύμβολο και σημείο αναφοράς για όλη την ανθρωπότητα. Και τώρα, ήρθε η δική μου η καλή ώρα. Να προσπαθήσω να ζωντανέψω στο φακό, τη ζωή και το χαρακτήρα του Νίκου Καζαντζάκη, στην ώριμη ηλικία του. Είθε...»

Ο νεότερος Καζαντζάκη της ταινίας, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, έκανε την εξής δήλωση: «Όταν πριν από δύο χρόνια περίπου Γιάννης Σμαραγδής με φώναξε στο γραφείο του για να συζητήσουμε 'κάτι ενδιαφέρον', όπως μου είπε στο τηλέφωνο, ποτέ δεν φανταζόμουν πως επρόκειτο να μου χαρίσει κάτι τόσο πολύτιμο που θα μου άλλαζε, όσο κι αν ακουστεί υπερβολικό, την ζωή. Αισθάνομαι ευγνώμων για το ταξίδι αυτό που κάνουμε παρέα όλον αυτόν τον καιρό μέσα στον συναρπαστικό κόσμο του Νίκου Καζαντζάκη και ευτυχής που αυτή η ταινία γίνεται η αφορμή να συναντηθώ, μελετώντας όλο αυτό το διάστημα, με αυτό το σπάνιο, θαυμάσιο και συνταρακτικό Πνεύμα.»

Ο σκηνοθέτης αποφάσισε σε αυτήν την ταινία να είναι κυρίαρχη γλώσσα τα Ελληνικά, ώστε να ακουστεί ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη, του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα μετά τον Όμηρο.

Για το σενάριο την ταινίας που είναι στηριγμένο στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Αναφορά στον Γκρέκο και έχει γράψει ο σκηνοθέτης, μόνο καλά λόγια ακούγονται από όσους το έχουν διαβάσει. Ο Γάλλος συμπαραγωγός της ταινίας Vincent Michaud, θεωρεί το έργο αυτό «προστατευόμενο», ενώ ο Λάκης Λαζόπουλος που ήταν ο πρώτος αναγνώστης του σεναρίου έγραψε:

«Γιάννη μου, το Αιγαίο που τόσο ωραία περιγράφεται στο σενάριο, με κρατούσε μακριά απ' τα διαβάσματα και τα δικά μου γραψίματα. Είναι πάρα πολύ ωραίο σενάριο. Αγάπησα τον Καζαντζάκη ακόμα περισσότερο, μα μ' ένα περίεργο τρόπο
αντιπάθησα αυτό το φριχτό τίποτα που έχουν μέσα τους οι Έλληνες. Το δεύτερο πάτωμα κατά τους κινέζους είναι που χαλάει την ιστορία. Κακοί απόγονοι και κάποιοι λίγοι στα χνάρια των προγόνων μόνο. [...] Δίπλα σου θα 'μαι και σ' αυτό το τεράστιο έργο που ανέλαβες.

Είδες ο καπετάνιος που περνά φουρτούνες, αντίς να ησυχάσει ζητάει περισσότερες. Ήθελα τα πρώτα λόγια να σ'τα στείλω γραπτά. Τα άλλα τα λόγια των τηλεφώνων χάνονται. Τα τρώνε τα καλώδια. Πολύ ωραίο σενάριο, πολύ ωραίοι ρόλοι. Η Ελλάδα θα χαρεί, οι Έλληνες θα κλάψουν που θα δουν τον μικρό τους κακό εαυτό.»

Συντελεστές της ταινίας:
Διευθυντής φωτογραφίας: Άρης Σταύρου
Ενδυματολόγος-σκηνογράφος: Γιώργος Πάτσας
Ηχολήπτης: Άρης Αθανασόπουλος
Παραγωγός: Ελένη Σμαραγδή
Διευθύντρια παραγωγής:Τζένη Πανουτσοπούλου.

Την διανομή της ταινίας για την Ελλάδα και την Κύπρο έχει αναλάβει η ελληνική εταιρεία διανομής Audiovisual S.A., η οποία είχε επίσης διανείμει και την μεγάλη εμπορική επιτυχία EL GRECO (1.200.000 εισιτήρια), ενώ την παραγωγή στηρίζει η FORTHNET GROUP, καθώς και ιδιωτικοί χρηματοδότες, και η παραγωγή αναμένει την επίσημη συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ.

-----------------------------------------------------------------------------------
Και σε αυτή τη ταινία όπως και στον EL GRECO, συμπαραστάτης του Κρητικού σκηνοθέτη είναι η Κρήτη και του συμπαραστέκονται οι:
Οικογένεια Τσατσαρωνάκη-TO MANNA, Μιλτιάδης Καράτζης και τώρα ο γιος του Αντώνης, Αντύπας Σηφάκης, Γιάννης Λεμπιδάκης, MINOAN LINES, ΜΑRIS HOTELS- Ανδρέας Μεταξάς, , Ένωση Ξενοδοχείων Χανίων- GIANNOULIS HOTELS-Μανώλης Γιαννούλης, ΘΑΛΟΡΗ Μάρκος Σκορδαλάκης, Χριστόφορος Ανδρουλιδάκης- Ξενοδ. ΚΟΝΤΕΣΑ, , Αλέκος Δάνδαλης, Αδελφοί Αλεξάκη, 'Χορεύειν' Γωγώ Παντελοπούλου, Δήμος Αγίου Νικολάου, Δήμος Χανίων,Δήμος Πλατανιά.
Επίσης, η ταινία έχει τη στήριξη της Νέλλης Κάτσου, του Ηρακλή Xατζή κ.α.

 

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη