Γιώργης Χριστοδούλου - Καντάδα / Νέο άλμπουμ!

Γιώργης Χριστοδούλου
«Καντάδα»

 

Μ’ έναν εξ ολοκλήρου ελληνικό δίσκο επιστρέφει στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας -μετά από τέσσερα χρόνια στη Βαρκελώνη- ο γνωστός τραγουδοποιός, Γιώργης Χριστοδούλου. Ρομαντικές μελωδίες και ατμοσφαιρικές ενορχηστρώσεις συνθέτουν αυτήν τη νέα δισκογραφική δουλειά, υπό τον γενικό τίτλο «Καντάδα».

Έπειτα από δύο ολοκληρωμένους ισπανο-γαλλόφωνους δίσκους, ο γνωστός σε όλους ως «Flaneur» -που μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε Ισπανία και Ελλάδα και διαγράφει τα τελευταία χρόνια μια ξεχωριστή μουσική πορεία- επανέρχεται με μια άκρως προσωπική δουλειά με μεσογειακό DNA, ακουστικό ήχο και ελληνικό στίχο.

Μια ιδέα της Αρλέτας και η ανάγκη του Γιώργη να εκφραστεί μέσα από αγαπημένα τραγούδια με τα οποία είχε μεγαλώσει, ήταν αρκετά για να δώσουν το έναυσμα για τη δημιουργία αυτής της ξεχωριστής «Καντάδας». Το ομώνυμο προσωπικό μουσικό project παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2014 στην καρδιά των Κυκλάδων, στο κάστρο της Αντιπάρου. Από τότε, από τη Σάμο έως το Λονδίνο, από τον Πόρο έως τη Βαρκελώνη και από την Πλάκα ως τον κήπο του λαογραφικού μουσείου της Θεσσαλονίκης, η «Καντάδα» ταξίδεψε, αφουγκράστηκε την αγάπη του κοινού, ωρίμασε και αναδείχθηκε σήμερα σε μια από τις αγαπημένες δουλειές του Γιώργη Χριστοδούλου.

Στην «Καντάδα» μεγάλοι δημιουργοί που άφησαν εποχή -όπως Αττίκ, Λεό Ραπίτης, Κώστας Γιαννίδης, Μιχάλης Σουγιούλ- συμπορεύονται υπό την καλλιτεχνική υπογραφή του τραγουδοποιού. Η κομψότητα και το ξεχωριστό ύφος του Γιώργη συναντήθηκαν με τις jazz επιρροές και τις λιτές ενορχηστρώσεις, οι οποίες απελευθερώνουν τη δύναμη των τραγουδιών και επιτρέπουν στον ακροατή να εξερευνήσει την καλλιτεχνική τους αξία. Με όργανα ακουστικά, όργανα «δρόμου», όπως είναι η κιθάρα, το βιολί, το ακορντεόν, το κλαρινέτο, ο τραγουδοποιός δανείζεται τον όρο «Καντάδα» για να παρουσιάσει ένα δίσκο με τραγούδια που δεν πλήγωσε ο χρόνος, αλλά ανέδειξε πόσο ποτισμένα είναι με το ταλέντο των δημιουργών τους.

Έτσι, εννιά αγαπημένα τραγούδια σπουδαίων συνθετών, αλλά και ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι -σε στίχους και μουσική του Γιώργη Χριστοδούλου, διαμορφώνουν ένα υπέροχο μπουκέτο μουσικών επιλογών που υπόσχονται να σας μεταφέρουν στον ρομαντισμό άλλων εποχών. Σε μια Αθήνα μαγική με απλούς, ευαίσθητους και ευγενικούς ανθρώπους.

Πρόκειται για τραγούδια με αξεπέραστη «δύναμη» -όπως το «Ζητάτε να σας πω», «Καινούργια τώρα ζωή», «Κλαις» ή «Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά» - τα οποία συνταιριάζονται με άλλα, όχι τόσο γνωστά -όπως το «Δεν θέλω» ή το αδισκογράφητο ως τώρα «Πού ’ναι εκείνη η αγάπη μας» του Μ. Θεοφανίδη (το οποίο τραγούδησε για πρώτη φορά στην κινηματογραφική ταινία «Στουρνάρα 288» η αξέχαστη Σοφία Βέμπο).

Επίσης, τη δική της τρυφερή πινελιά στο ντουέτο «Έτσι είν’ η ζωή» του Κώστα Γιαννίδη, βάζει με την ερμηνευτική της συμμετοχή η Ανδριάνα Μπάμπαλη.

Ο δίσκος είναι ο έβδομος σε σειρά στη δισκογραφία του Γιώργη Χριστοδούλου και είναι αφιερωμένος στην αγαπημένη του γιαγιά για την οποία συνέθεσε τον επίλογο του άλμπουμ.

Συντελεστές του δίσκου «Καντάδα»:

Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν με τον «παλιό τρόπο», live στο στούντιο, διατηρώντας έτσι τη ζεστασιά του ζωντανού ήχου, με τους Γιώτη Παρασκευαΐδη και Παναγιώτη Αθάνατο στις κιθάρες και τον Ηλία Καρκαβέλια στο κοντραμπάσο, ενώ συμμετείχαν και ο δεξιοτέχνης Καταλανός κλαρινετίστας Juli Aymi -σταθερός συνεργάτης του Γιώργη στην Ισπανία, ο Ηρακλής Βαβάτσικας με τον γλυκό ήχο του ακορντεόν και ο Δημήτρης Κουζής στο βιολί.

Την εικονογράφηση του άλμπουμ ανέλαβε ο Κώστας Θεοχάρης, γνωστός από το βιβλίο του «Αθήνα - η ζωή στους δρόμους» συνδυάζοντας την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας με σύγχρονες πινελιές.

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Odeon με ηχολήπτη τον Ηλία Λάκκα και οι συμπληρωματικές ηχογραφήσεις στα Studio Sol de Sants της Βαρκελώνης.

Οι μίξεις και το mastering έγιναν στα στούντιο Soundflakes από τον Νίκο Παπαδόπουλο.

Γιώργης Χριστοδούλου- Καντάδα

Κυκλοφορία:  Οκτώβριος/2015

video

Σχετικά Άρθρα:

Έξυπνη αναζήτηση Μουσικής:

Γράψε τον τίτλο ή τον καλλιτέχνη και βρες το τραγούδι που θέλεις:


Tip: Γράψε μία λέξη κλειδί ή το επίθετο του καλλιτέχνη