Nana Simopoulos - Skins / Νέο Άλμπουμ!

Nana Simopoulos
«Skins»

 

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα δημιουργός, πολυοργανοπαίκτρια, συνθέτρια, ερμηνεύτρια, και παιδαγωγός Nana Simopoulos, παρουσιάζει το νέο άλμπουμ «Skins», που αποτελεί την έβδομη κατά σειρά ηχογραφημένη δουλειά της.

Το «Skins», αποτελείται από οκτώ αυθεντικές συνθέσεις της Νάνας, εκτελεσμένες με έξοχη ερμηνεία από ένα μουσικό σχήμα τζαζ παγκοσμίου κύρους, αποτελούμενο από μουσικούς κορυφαίου επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού σαξοφωνίστα Dave Liebman και του βιρτουόζου στο Ινδικό σαράγκι, Ustad (Mαέστρου) Sultan Khan.

To υλικό του άρτια ηχογραφημένου άλμπουμ, αντλείται από πλούσιες πηγές και έχει επιρροές που έχουν τις ρίζες τους ανά τους αιώνες, σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη, με τη συνθέτρια να κάνει χρήση αναφορών από διάφορες κουλτούρες, αλλά και από το ίδιο της το παρελθόν.

Ο τίτλος του CD «Skins», προέρχεται από ένα κομμάτι το οποίο είχε γράψει η Nana Simopoulos για μια παράσταση. Κατά τη διάρκεια της, μια χορεύτρια χρησιμοποιούσε στο σώμα της προβολές από διαφορετικά δέρματα ζώων, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο εικονικά κοστούμια.

Ο τίτλος, θα μπορούσε να συνδεθεί και με την ίδια τη Simopoulos, καθώς η καλλιτέχνις ως ένας "μουσικός χαμαιλέων" έχει διερευνήσει διαφορετικούς τρόπους έκφρασης μέσω του ήχου. Το ενδιαφέρον της δημιουργού, έχει κερδίσει ανά καιρούς η δυναμική των ήχων που παράγουν διάφορα ετερόκλητα αντικείμενα, όπως τα εργαλεία, τα υλικά κατασκευών και αξιοποιώντας τις ηχητικές δυνατότητες τους, έχει συνθέσει έργα για εξειδικευμένη εκτέλεση επί τόπου (site- specific). Ως συνθέτης, έχει γράψει μουσική για θέατρο και ταινίες, μουσική για κινησιολογία και χορό, για κλασικό μπαλέτο και κλακέτες, καθώς επίσης και μουσική για απαγγελία ποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nana Simopoulos, συνδέεται βαθιά και ουσιαστικά με τη μουσική της Ινδίας, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και φυσικά της Ελλάδας. Είναι γνωστή για το ότι βάζει το δικό της στίγμα, τη δική της προσωπική σφραγίδα σε κάθε παράσταση και σε κάθε σύνθεση. Εκτός από την ιδιαίτερη χροιά στη φωνής της δημιουργού και τη μοναδικότητα της οπτική της, στο άλμπουμ «Skins», διακρίνονται σαφείς επιρροές από τη τζαζ, τη New Age και τη World Μusic.

Το «Skins», αντλεί λυρική έμπνευση από πηγές στις οποίες κανείς εντοπίζει την ίδια διαφορετικότητα που συναντάται στον Ρουμί - τον Πέρση Σούφι ποιητή- αλλά και στη σαμάνο γνωστή ως «Γυναίκα Κουκουβάγια».

Στους στίχους εντοπίζεται μια αίσθηση πνευματική και συνάμα αισθησιακή. Το αποτέλεσμα είναι ένα απάνιο μουσικό κράμα.

Ανάμεσα στα καλύτερα σημεία του δίσκου, συγκαταλέγονται:

Το κομμάτι «For no Reason», straight-ahead κομμάτι, με μια δυναμική γραμμή στην κιθάρα, έξοχα ερμηνευμένο από τη Nana Simopoulos, μαζί με τη φωνητική ροή των στίχων, τα οποία εμπνέονται από τα γραπτά του Σούφι ποιητή Hafiz. Τα «Inside» και «Let Fire Burn Me», αποτελούν κομμάτια με αίσθηση και γεύση από Ανατολή, εμπνευσμένα από τον Ρουμί.

Το «Inside», αναδεικνύει το πανέμορφο, εσωστρεφές ξύλινο φλάουτο, συνδυασμένο με σόλο σαξόφωνο από τον Dave Liebman, τον βετεράνο μουσικό, στο ζενίθ των δυνατοτήτων του.

Το «Let Fire Burn Me», λάμπει με τα πολυεπίπεδα φωνητικά του. Πρόκειται για έναν εύθραυστο, διαπεραστικό ρυθμό που αποπνέει μια ήρεμη δύναμη.

Οι στίχοι του ατμοσφαιρικού και ντελικάτου «Merely to know», βασίζονται σε κάποιο ποίημα της «Kojiju», μιας Βουδίστριας μοναχής του 12ου αιώνα από την Ιαπωνία. Η Simopoulos, που προσφάτως συνέλαβε τους στίχους , τους συνέδεσε με τη μελωδία του «Till we Meet again», μια ακόμα δική της σύνθεση, η οποία πρωτοηχογραφήθηκε στη δεκαετία του '80.

Το «Pathway», βασίστηκε στα γραπτά μιας Σούφι ποιήτριας του 12ου αιώνα. Η Simopoulos, έγραψε στίχους για το «Elements», ένα ακόμη δικό της κομμάτι, προερχόμενο από προηγούμενη ηχογράφηση της.

Για το «Skins», η Nana Simopoulos, επέλεξε ένα μοναδικό σχήμα, αποτελούμενο από παγκοσμίου κύρους Τζαζ Μουσικούς πρώτης τάξης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται: Ο σαξοφωνίστας Dave Liebman, ο οποίος έχει συνεργαστεί με σύμβολα της Τζαζ όπως ο Miles Davis, ο Elvin Jones, o Chick Corea και ο McCoy Tyner. Τα νούμερα που συνδέονται με το όνομά του είναι εντυπωσιακά: Σε διάρκεια μισού αιώνα, ως επαγγελματίας Μουσικός και Παιδαγωγός, ο ΝΕΑ Jazz Master, έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 500 δισκογραφικές δουλειές, στις 200 δε από αυτές διετέλεσε ως leader. Έχει γράψει εκατοντάδες κομμάτια, αποσπώντας πολλαπλά βραβεία και διακρίσεις. Ο αείμνηστος Ustad Sultan Khan, αποτελούσε Μάστερ του Σαράγκι, του πολυεγχόρδου αυτού μουσικού οργάνου, με το οποίο συνδημιούργησε μαζί με τους Ravi Shankar, George Harrison, και Zakir Hussain. Ερμηνείες του επίσης συναντάμε και σε πολλά soundtracks ταινιών, που γυρίστηκαν στην πατρίδα του την Ινδία αλλά και σε άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μπασίστρια Mary Ann Mc Sweeney, αναφέρει τον θρυλικό Ray Brown, ως πηγή έμπνευσης. Η ίδια η Mc Sweeney, σε ηλικία μόλις 16 ετών, έπαιξε στο τζαζ φεστιβάλ του Monterey, μαζί με τους Thad Jones/Mel Lewis big band. Είναι απόφοιτος μουσικών σχημάτων με επικεφαλής τους Dizzy Gillespie, την Joanne Brackeen και τον Lee Konitz και έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως ο Leonard Bernstein, ο Lalo Schifrin αλλά και ο John Williams. Κάνοντας λόγο για τον Royal Hartigan, αναφερόμαστε σε έναν διάσημο ντράμερ, πιανίστα και κρουστό, επιδέξιο χορευτή κλακετών καθώς επίσης και παιδαγωγό. Σπούδασε με τον εμπνευσμένο ντράμερ Ed Blackwell και βραβεύτηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Fulbright. Είναι ο συγγραφέας του «Blood Drum Spirit», σύγγραμμά το οποίο αποτελεί μια ανάλυση των διεθνών παραδόσεων των κρουστών. Ο ίδιος επίσης αποτελεί Ακαδημαϊκό Διδακτικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης/ Dartmouth. Ο μπασίστας Μάνος Λούτας, ο ντράμερ Μιχάλης Ορφανίδης, οι κρουστοί Jamie Haddad, Solis Barki και Greg Beyer. Οι σαξοφωνίστες Charlie Tokarz και Δημήτρης Βασιλάκης, οι τραγουδιστές Caryn Heilman, Μάρκος Σιμόπουλος και Davi έχουν επίσης μια μεγάλη και σημαντική συμβολή.

Το «Skins», μετά από ένα μεγάλο διάστημα προετοιμασίας και πειραματισμού, αποτελεί την πρώτη νέα κυκλοφορία της Simopoulos μετά το 2001.

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι άξιζε την αναμονή!

H Nana Simopoulos θα παρουσιάσει το album Skins σε ένα ξεχωριστό live στον Κήπο του Νομισματικού την Πέμπτη 16 Ιουνίου

Nana Simopoulos - Skins

Κυκλοφορία:  16/6/2016

 

Σχετικά Άρθρα:

Έξυπνη αναζήτηση Μουσικής:

Γράψε τον τίτλο ή τον καλλιτέχνη και βρες το τραγούδι που θέλεις:


Tip: Γράψε μία λέξη κλειδί ή το επίθετο του καλλιτέχνη