Αισχύλεια 2016 | Φεστιβάλ στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας!

Αισχύλεια 2016
Φεστιβάλ στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Ιούνιος - Νοέμβριος 2016

 

Έναρξη 29 Ιουνίου: Meeting the Odyssey στην Ελευσίνα

Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος: 1-10 Ιουλίου

Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία: 15-25 Ιουλίου

Κυρίως πρόγραμμα: 12 Αυγούστου -15 Νοεμβρίου 2016

Κινηματογραφικές προβολές: 26 Αυγούστου-19 Σεπτεμβρίου 2016

Μουσικοί κύκλοι: 26 Σεπτεμβρίου-17 Οκτωβρίου 2016

Μία από τις σημαντικότερες χρονιές της νεότερης ιστορίας της Ελευσίνας αποτελεί το 2016, μια χρονιά που η πόλη πέρασε στην τελική φάση και διεκδικεί δυναμικά τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Το Φεστιβάλ Αισχύλεια, που διοργανώνει ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και 42 χρόνια, για μια ακόμη χρονιά φιλοξενεί εκδηλώσεις που στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη.

Το στερεότυπο της υποβαθμισμένης πόλης παραμερίζεται με τη δυναμική παρουσία της Ελευσίνας, μίας πόλης που ξέρει, θέλει και μπορεί να μεταμορφωθεί σε βιώσιμη και δημιουργική οντότητα, πρότυπο προς μίμηση. Ο πολιτισμός γίνεται στην πόλη της Ελευσίνας τρόπος ζωής και βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση.

Σε αυτό το όραμα εντάσσονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια το έτος 2016 εκδηλώσεις ποιότητας και ήθους, από τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Συνολικά φιλοξενούνται περισσότερες από 65 εκδηλώσεις:
25 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 23 μουσικές, 8 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 3 περφόρμανς, ένας ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, ένα διεθνές συνέδριο, μία διάλεξη και μία διεθνής ημερίδα.
Το μεγάλο όχημα αυτής της προσπάθειας, το Φεστιβάλ Αισχύλεια, είναι το προμήνυμα για αυτό που θα ακολουθήσει και ο ούριος άνεμος για να γίνει η πόλη της Ελευσίνας Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Η έναρξη του φεστιβάλ γίνεται εντυπωσιακά στις 29 Ιουνίου με το ιστορικό ιστιοφόρο Hoppet που κατέπλευσε στο λιμάνι της Ελευσίνας στο πλαίσιο του "Meeting the Odyssey", ένα συναρπαστικό διαπολιτισμικό ταξίδι, που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και φέτος συνεχίζεται στην πατρίδα του Οδυσσέα την Ελλάδα και ειδικότερα στην Ελευσίνα. Μια πολυμελής ομάδα ερμηνευτών και καλλιτεχνών από όλη την Ευρώπη φτάνει στην υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021, για να παρουσιάσει τέσσερις μοναδικές παραστάσεις με δωρεάν είσοδο στο Παλαιό Ελαιουργείο με πολλά δρώμενα, σεμινάρια και workshops. Συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου θα παρουσιάσει το "Memories for Life", μια φυσική πολύγλωσση παράσταση σχετικά με το παρελθόν και το παρόν, το παλιό και το νέο. Η παράσταση εμπνέεται από την ομηρική Οδύσσεια και τον κόσμο, όπως είναι σήμερα, ενσαρκωμένο από ένα σύνολο νέων Ευρωπαίων ηθοποιών και σκηνοθετημένο από την Maria Lundström, καλλιτεχνική διευθύντρια του Viirus Theatre.

Επίσης, στις 30 Ιουνίου, καθώς και στις 2-3 Ιουλίου η ομάδα του "Meeting the Odyssey", θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παράσταση "Landing_an odyssey". Με αφορμή την έννοια της «επιστροφής» οι συντελεστές θα αναδείξουν την άλλη πλευρά του «νόστου», της νοσταλγίας – της επιθυμίας να αποκαλύψεις αυτό που πάντα οδηγεί σε νέες συναντήσεις, συγκρούσεις και τραγωδίες. Σκηνοθετημένη από τους Michele Losi και Peter Kirk, η παράσταση θέτει το ερώτημα «είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να γυρίσουμε στην Ιθάκη;». Και οι τέσσερις παραστάσεις είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ακολουθεί το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος- Baumstrasse από την 1-10 Ιουλίου 2016, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάζεται, κάτω από την γενική εποπτεία της Μάρθας Φριντζήλα, μια σειρά παραστάσεων και συναυλιών στο Παλαιό Ελαιουργείο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι εργασίες του 4ου Αττικού Σχολείου είναι επικεντρωμένες στον μεγάλο τραγικό ποιητή Ευριπίδη. Στο πλαίσιο της Σύγχρονης Θεατρικής Δημιουργίας από τις 15-25 Ιουλίου 2016 παρουσιάζονται, επίσης στο Παλαιό Ελαιουργείο, παραστάσεις που αναδεικνύουν τις νέες τάσεις στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο σε επίπεδο συγγραφής και παρουσίασης. Είσοδος 5 ευρώ.

Το κύριο μέρος του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2016 ξεκινά την Παρασκευή 12 Αυγούστου με την παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το θέατρο του Πολέμου». Πρόκειται για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του ομωνύμου προγράμματος που διοργανώνει το Hellenic Education & Research Center (HERC) σε σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου και Δημήτρη Λιγνάδη.

Ακολουθεί στις 18 Αυγούστου βραδιά πανσελήνου με την Σόνια Θεοδωρίδου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Τον λόγο έχει στις 24 Αυγούστου ο Σωκράτης Μάλαμας με τη συναυλία «πώς λαβώνεται ο χρόνος...», ενώ στις 28 Αυγούστου η Hangzhou Opera Theater παρουσιάζει την παράσταση «The honest advice unpleasant on the ear" βασισμένη στο έργο «Βασιλιάς Λιρ» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Huizhu Sun, Chunfang Fei.

Στις 31 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Θέατρο την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Ακολουθεί η «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στις 5 Σεπτεμβρίου. Στις 7 Σεπτεμβρίου δίνει συναυλία ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, στις 8 Σεπτεμβρίου η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει το έργο «Ο κουρέας της Σεβίλλης» βασισμένο στο θεατρικό έργο του Μπωμαρσαί και στις 9 του μήνα ο Γιάννης Κακλέας το «Συρανό». Μια διαφορετική διοργάνωση στις 10 Σεπτεμβρίου με τον 2ο Ημιμαραθώνιο «Στα ίχνη της ιεράς οδού».

Στις 12 Σεπτεμβρίου έρχεται από το Εθνικό Θέατρο η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και στις 15 του μήνα «Ίων του Πλάτωνα-ένα μικρό συμπόσιο», σε σκηνοθεσία Νάνας Παπαδάκη.
«Όλοι ένα φίλα με» μας λέει ο Σταμάτης Κραουνάκης παρουσιάζοντας τρεις γενιές τραγούδια στις 16 Σεπτεμβρίου. Στις 18 Σεπτεμβρίου η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας ανεβάζει τους «Ιππής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου. Στις 21 Σεπτεμβρίου το τρίδυμο της επιτυχίας, Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμης Καραμουρατίδης, Γεράσιμος Ευαγγελάτος μας προσκαλούν στη δική τους μουσική «Βαβέλ». Τέλος στις 2 Οκτωβρίου δίνει συναυλία η χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας.

Πλούσιο είναι το εικαστικό μέρος του Φεστιβάλ.

Στις 30 Αυγούστου ο κόλπος της Ελευσίνας μετατρέπεται σε θάλασσα πολιτισμού με το Video Installation Art πάνω σε αγκυροβολημένα πλοία "Europass"- Eye's Walk Digital festival.

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος η εικαστική έκθεση "Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες". Επιμέλεια Έκθεσης: Δρ Κώστας Πράπογλου. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Michele Bressan, Petrut Calinescu, Ioana Cirlig, Davin Ellicson, Carlo Gianferro, David Leventi, Andrei Nacu.
Στις 3 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στο Παλαιό Ελαιουργείο η εικαστική έκθεση της Ελένης Πανουκλιά "Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία". Επιμέλεια Έκθεσης: Καλλιόπη Μηνιουδάκη.

Ιδιαίτερες στιγμές των φετινών Αισχυλείων:
Στις 30 Σεπτεμβρίου, 1 και 2 Οκτωβρίου πραγματοποιείται το "3rd IHC International Conference in Heritage Management". Initiative for Heritage Conservation(IHC).

Για περισσότερες πληροφορίες: www.inherity.org/get/involved/join-us/

3 και 4 Σεπτεμβρίου: State of Em(u)rgence: ενότητα 'Δημόσιος χώρος' /Mixdoor Project: Κινούμενη site-specific δημιουργία, διεθνής συμπαραγωγή της Motus Terrae - Κέντρο για τις Τέχνες στο Δημόσιο χώρο. ώρα 8.30μμ. Σημείο έναρξης παράστασης: Συμβολή οδών Δήμητρος & Ερμού, Ελευσίνα.(συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Creative Europe της Ε.Ε.) Είσοδος ελεύθερη.
5 Σεπτεμβρίου: State of Em(u)rgence: ενότητα 'Δημόσιος χώρος'/ Διεθνής Ημερίδα "Ο Δημόσιος χώρος ως πεδίο πολιτιστικής ανάπτυξης", ώρα 10:30πμ, Ελαιουργική Ελευσίνας, Ιερά οδός 1 & Α. Μουρίκη 130. Είσοδος ελεύθερη.

Κινηματογραφικές προβολές: από τις 26 Αυγούστου ως τις 19 Σεπτεμβρίου στο θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας. Είσοδος 5 ευρώ.

Μουσικοί Κύκλοι: από τις 26 Σεπτεμβρίου ως τις 17 Οκτωβρίου συναυλίες σε τζαζ, κλασικές , έθνικ και έντεχνες διαδρομές. Είσοδος 5 ευρώ.

 

 
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Διεύθυνση: Παραλία Ελευσίνας
Τηλέφωνο: 210 5565612

 

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη