Μουσικής...ιστορίες | Ο Σωτήρης Καστάνης μας διηγείται την ιστορία του «Πεταλουδίτσες / Borboletas»!

Σωτήρης Καστάνης - Πεταλουδίτσες/Borboletas

Ο Σωτήρης Καστάνης θα περιπλανιέται τα βράδια στις μουσικές σκηνές και τα πρωινά θα γράφει μουσικές, που συνθέτουν το πάζλ της εσωτερικής του μελωδίας. Θα πειράζει τους ήχους, θα ενώνει διαφορετικών καταβολών μουσικά όργανα και θα πλέκει μια γκάμα συναισθημάτων, που θα ξεκινούν από τη χαρά φθάνοντας μέχρι τη μελαγχολία, σε ένα δίσκο με τίτλο γεμάτο φως, «Πορτοκαλί». Έτσι θα φτιάξει και τις «Πεταλουδίτσες», μοιράζοντας το τετράστιχό τους στα ελληνικά και τα βραζιλιάνικα, με την Γεωργία Κωσταντίνου και την Κατερίνα Πολέμη στους ρόλους των τραγουδιστών...
Εκεί, λοιπόν, που η σάμπα θα συναντήσει το πάφλασμα ενός κύματος και θα γίνει ατμοσφαιρική, ο Σωτήρης Καστάνης θα αποποιηθεί για λίγο τον «σοβαρό» εαυτό του και θα γράψει ένα τραγούδι που έχει εκ φύσεως πολύχρωμα φτερά... «Πεταλουδίτσες»!

 

''Υπάρχουν διάφοροι τρόποι στην διαδικασία της δημιουργίας ενός τραγουδιού. Για παράδειγμα, μπορεί ο συνθέτης να πάρει κάποιους στίχους και να τους μελοποιήσει. Η μπορεί ένας στιχουργός να κληθεί να γράψει κάτι πάνω σε μια ήδη γραμμένη μελωδία. Μπορεί επίσης να συλλάβει ο δημιουργός κάποιο στίχο και να μελωδία ταυτόχρονα.

Η Ιστορία αυτού του τραγουδιού λοιπόν ξεκινά την άνοιξη του 2013 όταν γεννήθηκε ταυτόχρονα η μελωδία και το τετράστιχο Ελληνικό ρεφρέν. Ξεκίνησα να το δουλεύω στο στουντιάκι μου αποφασίζοντας να του δώσω ένα Latin χαρακτήρα. Μετά την ηχογράφηση της Γεωργίας Κωσταντίνου στα Ελληνικά κι επειδή το ένα τετράστιχο ήταν λίγο είχα την ιδέα να βρω και μια φωνή να το τραγουδήσει και στα Βραζιλιάνικα. Κάτι σαν μουσικό διάλογο δηλαδή. Ρωτώντας και ψάχνοντας ένας φίλος μουσικός μου πρότεινε την Κατερίνα Πολέμη. Μετά από μερικά τηλέφωνα και mails ήρθε στο σπίτι μου λοιπόν για να ηχογραφήσουμε το μέρος της φωνής. Αφού τελειώσαμε και μιλήσαμε λίγο μου είπε ότι γράφει μουσική για μια ταινία χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ήταν μεγάλη η έκπληξη και η χαρά μου όταν στους τίτλους της αρχής της Μικράς Αγγλίας είδα το όνομα της στην σύνθεση της μουσικής!

Οι "πεταλουδίτσες" λοιπόν (ή borboletas αν προτιμάτε) ήταν έτοιμες να πετάξουν λίγες μέρες μετά που ολοκληρώθηκε η μίξη και να γίνουν ένα single που θα ανέβαινε για προβολή στο youtube . Mάλιστα,λόγω της πιο «ανάλαφρης» και χαλαρής διάθεσης του τραγουδιού, είχα ενδοιασμούς, ως «σοβαρός» καλλιτέχνης και σκεφτόμουν να τις παρουσιάσω με ψευδώνυμο! Ήταν ήδη αρχές του καλοκαιριού όμως και για ένα καλοκαιρινό hit ήταν αργά για να γίνει σωστά κάποιο promo. Αποφάσισα λοιπόν εγώ και οι συνεργάτες μου (δεν έχω αλλά πολύ μου αρέσει αυτή η έκφραση!) να αναβάλουμε την κυκλοφορία για το επόμενο καλοκαίρι μιας και αυτά τα εποχιακά τραγούδια (κάτι σαν τα Χριστουγεννιάτικα δηλαδή) λειτουργούν το ίδιο κάθε φορά που είναι η εποχή τους.

Λίγο μετά το καλοκαίρι άρχισε να γυρνά στο μυαλό μου η ιδέα της κυκλοφορίας ενός cd. Άρχισα να σκέφτομαι λοιπόν μήπως μαζί με τις πεταλουδίτσες να μαζέψω και κάποια άλλα κομμάτια με σκοπό την κυκλοφορία ενός ολόκληρου δίσκου.

Έτσι κι έγινε λοιπόν και ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις οι μίξεις και οι λοιπές διαδικασίες που σχετίζονται με μια κυκλοφορία δίσκου με σκοπό να προλάβω να είναι έτοιμος πριν το καλοκαίρι ώστε να ετοιμάσω και το έδαφος για τις «πεταλούδες» μου. Τελικά δεν πρόλαβα! Κι επειδή δεν υπήρχε περίπτωση να περιμένω ένα καλοκαίρι ακόμα το cd βγήκε προς το τέλος Ιούνη και οι «πεταλουδίτσες» πέταξαν με μια μικρή καθυστέρηση αλλά νομίζω τον σκοπό τους τον πέτυχαν και σε αυτό μάλλον βοήθησαν και τα video clips που γυρίστηκαν (μιλάω και για το borboletas).

Σύμπτωση?? Στα γυρίσματα των videoclip εκτός των φίλων που είχαν έρθει να βοηθήσουν με τη συμμετοχή τους ήταν τυχαία και μια παρέα που δεν γνώριζα. Το αγόρι ήταν Έλληνας και οι δύο κοπέλες Ελληνοβραζιλιάνες! Η μια από αυτές είχε κι ένα τατουάζ στην πλάτη. Μια πεταλουδίτσα....''

Σωτήρης Καστάνης

Σωτήρης Καστάνης- Πεταλουδίτσες

Μουσική/Στίχοι: Σωτήρης Καστάνης
Τραγούδι: Κατερίνα Πολέμη, Γεωργία Κωνσταντίνου
Album: Πορτοκαλί
Σκηνοθεσία: Gustam
Εταιρεία: Protasis Music

 

  

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη

Έξυπνη αναζήτηση Μουσικής:

Γράψε τον τίτλο ή τον καλλιτέχνη και βρες το τραγούδι που θέλεις:


Tip: Γράψε μία λέξη κλειδί ή το επίθετο του καλλιτέχνη