Μουσικής...ιστορίες | Ο Νίκος Μωραΐτης µας διηγείται την ιστορία του τραγουδιού «Το βαλς των χαμένων μετά»!

''Κάθε τραγούδι κι ένας καινούριος κόσμος. Άλλοτε χαράς κι άλλοτε λύπης, άλλοτε έρωτα κι άλλοτε χωρισμού, όμως σίγουρα πάντοτε περί ζωής! Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιος δρόμος τα έφθασε στη γέννησή τους; Κάθε μουσική εξομολόγηση κρύβει πίσω της έναν ολόκληρο κόσμο, που κάθε φορά, σχεδόν «μεταφυσικά» φτιάχνει τα βήματα, ώστε μια ιδέα να γίνει λέξεις, να βρει τον ήχο της, να πάρει υπόσταση και να φθάσει στο ηχείο του αυτιού, ενίοτε και της ψυχής. Αυτές οι ιστορίες που κάθε τραγούδι κρύβει και μόνο οι «πρωτομάστορες», οι δημιουργοί μπορούν να εξομολογηθούν...''
Αυτές οι μουσικής... ιστορίες...


Νίκος Μωραϊτης - Το βαλς των χαμένων μετά

Δουλεύουμε ήδη με τον Ευστάθιο Δράκο. Έχουμε γράψει τέσσερα - πέντε κομμάτια, τα έχουμε παρουσιάσει στη Δήμητρα Γαλάνη, έχει δώσει το ok για το δίσκο, ζητώντας να έχει και τραγούδια που θα τα μοιραστεί η ίδια ερμηνευτικά με τον Ευστάθιο. Το ένα ντουέτο είναι ήδη δεδομένο, είναι η "Εκδρομή". Το δεύτερο;

Ο Ευστάθιος μου στέλνει μια μελωδία με τη σημείωση "για ντουέτο". Βάζω, ακούω και από την πρώτη ακρόαση μου έρχεται η φράση "σ' ένα βαλς των χαμένων μετά". Όλα ξεκλειδώνουν αυτόματα. Η Δήμητρα και ο Ευστάθιος ως ζευγάρι που κοιτούν απ' το παράθυρο "κι η ζωή απ' το τζάμι περνά". Η μελαγχολία του παρόντος χρόνου. Ο συνθέτης Ευστάθιος Δράκος είναι "σαν να έχει καταπιεί τον Χατζιδάκι", όπως λέει η Δήμητρα.

Η παραπομπή στα 60's του Χατζιδάκι, στο περίφημο "Βαλς των χαμένων ονείρων" του. Ταυτόχρονα ξεκλειδώνει και όλο το ιδεολογικό περίγραμμα του δίσκου μας. Γιατί αν στα 60's χόρευαν ακόμα τα όνειρα - έστω και χαμένα-, σήμερα βρισκόμαστε στο μετά των ονείρων. Στην εποχή που απουσιάζουν τα όνειρα.

Με το που γράφω τον στίχο ξέρω ότι το τραγούδι αυτό θα αποτελέσει το κέντρο βάρους του δίσκου μας. Είναι ένα κομμάτι που συμπυκνώνει την ένωση των δυο τους και ό,τι ο καθένας κουβαλά. Ο Χατζιδάκις που "κατάπιε" ο Ευστάθιος ως ακροατής, συναντά τον Χατζιδάκι που πρόλαβε και τραγούδησε η Δήμητρα σε πρώτη εκτέλεση, ο ρομαντισμός του τότε συναντά τον μεταρομαντισμό του δίσκου μας σήμερα.

Στο στούντιο όλα γίνονται τόσο απλά και φυσικά. Δεν ηχογραφεί ο καθένας το δικό του μέρος. Μπαίνουν και οι δύο μαζί, δύο μικρόφωνα, δύο ζευγάρια ακουστικά, κοιτάζονται και μπλέκουν τις φωνές τους. Σαν από πάντα. Τους βλέπω από το τζάμι να τραγουδούν και σκέφτομαι. Πόσα χρόνια τούς χωρίζουν; Περίπου σαράντα. Είμαι ο μέσος όρος τους.

  

Δήμητρα Γαλάνη - Ευστάθιος Δράκος - Νίκος Μωραΐτης

Στίχοι: Νίκος Μωραΐτης

Μουσική: Ευστάθιος Δράκος

Εταιρεία: Minos EMI

Στίχοι:         

Θα αποδράσουμε δες, κάποια μέρα ξανά
Το λες και κοιτάς μακριά
Κι η ζωή απ' τo τζάμι περνά
Σ' ένα βαλς των χαμένων μετά

Κι η ζωή να κυλά
Σ' ένα βαλς των χαμένων μετά

Στο 'χα υποσχεθεί
Μου 'χες πει πως το μέλλον θα βγάλει φτερά
Το 'θελα βαθιά, μα η ζωή απ' το τζάμι περνά
Σ' ένα βαλς των χαμένων μετά

Κι η ζωή να κυλά
Σ' ένα βαλς των χαμένων μετά

Κι η ζωή να κυλά
Σ' ένα βαλς των χαμένων μετά

Κι η ζωή να κυλά
Σ' ένα βαλς των χαμένων μετά

  

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη

Έξυπνη αναζήτηση Μουσικής:

Γράψε τον τίτλο ή τον καλλιτέχνη και βρες το τραγούδι που θέλεις:


Tip: Γράψε μία λέξη κλειδί ή το επίθετο του καλλιτέχνη