Βεατρίκη Ψυχάρη

βρείτε με στο Facebook

Ακουλουθεί λίστα με όλα τα κείμενα μου:

Facebook profile: http://www.facebook.com/veatriki.psychari?fref=ts E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο Γιώργος Περρής γυρνάει τις σκηνές αυτού του κόσμου και τραγουδά. Σε διάφορες γλώσσες, σε διάφορους λαούς, υπό διαφορετικές συνθήκες. Φροντίζει πάντοτε, όμως, να διατηρεί ως μία, εκείνη την εσωτερική αφορμή που τον οδηγεί κάθε φορά μέχρι το βήμα του μικροφώνου. Κι αυτό είναι που τον κάνει να μπορεί να μιλάει σε μια γλώσσα που δε θέλει μετάφραση.

Η Ελλάδα και η Γαλλία χρωματίζουν τις ρίζες του και η Αμερική μετατράπηκε σε ένα δεύτερο καλλιτεχνικό σπίτι. Μετράει συνεργασίες με τους σπουδαιότερους δημιουργούς παγκοσμίως και έχει σταθεί στο πλάι των μύθων του καλλιτεχνικού στερεώματος. Και ενώ για άλλους αυτά θα ήταν σημαία, εκείνος έχει καταφέρει να αναγνωρίσει τα πραγματικά μεγέθη των πραγμάτων και να τα μετατρέψει σε σημεία αναφοράς για όλους εκείνους τους δρόμους που θέλει να τρέξει ακόμη. Με σωφροσύνη και ελευθερία ψυχής, με ευγνωμοσύνη και σεβασμό, ο Γιώργος Περρής ταξιδεύει στον κόσμο και σκορπάει την αγάπη μέσα από τις δύο φωνητικές χορδές, που είναι όλη του η περιουσία.

Φωνή βαθιά, διαφορετική, φερμένη, λες, από άλλες μέρες. Η Χριστίνα Μαξούρη ανεβαίνει στη σκηνή με τη λιτότητα που έχει το βλέμμα της καθώς σε κοιτά και αυτό είναι που την κάνει τόσο ανεξήγητα οικεία. Η αλήθεια της. Μια αλήθεια που έγδυσε από τα περιττά και την άφησε να γυρνάει την Ελλάδα δοκιμάζοντας να περπατήσει με «Δανεικά Παπούτσια». Στην παράσταση αυτή, τα τραγούδια της θα είναι σχεδόν χωρίς μουσική. Σε μικρά μαγαζιά, σε σκοτεινές γωνίες, η Χριστίνα τραγουδά τα περασμένα της και προκαλεί το συναίσθημα. Απλά, φυσικά, σαν την ανάσα που βγαίνει από το στόμα χωρίς σκέψη και σε κάνει να κερδίσεις ακόμη ένα δευτερόλεπτο ζωής.

Το οξυδερκές του βλέμμα θα προβλέψει τους κρυμμένους θησαυρούς της φωνής της, η λαχτάρα της θα δώσει χώρο και ώθηση σε αυτούς του θησαυρούς να βγουν στην επιφάνεια και ένας δίσκος ποιητικός, σημερινός αλλά και άχρονος θα επισφραγίσει το «μαζί» τους.

Νατάσσα Μποφίλιου. Ξέρω, θα μου πεις «γνωστή ιστορία». Μεγάλη τραγουδίστρια, ιδιοφυής performer, το φαινόμενο της σύγχρονης, ελληνικής μουσικής σκηνής που κατάφερε από τις μικρές παραγωγές να φθάσει στα υπερθεάματα μέσα σε δέκα χρόνια, καταβάλλοντας ως μοναδικό αντίτιμο την πίστη της σε αυτό που γεννάει η καρδιά η δική της και των δύο αχώριστων συνεργατών της, Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Οι σπουδαίοι άνθρωποι, εκείνοι που μετρούν ρίγη και όχι αριθμούς, είναι εκείνοι που καταφέρνουν απέναντι στο συναίσθημά τους να μένουν διαφανείς και αληθινοί. Χωρίς ταμπέλες, χωρίς τιθέμενους ορισμούς ή μια ανάγκη επιβολής μιας συγκεκριμένης εικόνας που δικαιολογεί την υπόστασή της, η Ελεάνα Βραχάλη ανήκει ακριβώς σε αυτή την κάστα. Πάνω από εκείνη είναι η τέχνη της, πάνω από το όποιο όνομα, η ανάγκη για απελευθέρωση. Και το καταφέρνει, είτε γράφει για λαμπερούς stars, είτε για ανθρώπους που τώρα μαθαίνει ο κόσμος το όνομά τους.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου είναι ένα ξεχωριστό σύμπαν, από αυτά που στην προσπάθειά σου να τα εξερευνήσεις, διαπιστώνεις πως είναι αδύνατον να ανακαλύψεις την αρχή τους και φυσικά, ακόμη πιο αδύνατο να θεωρήσεις πως έχουν τέλος. Σαν το δοχείο από το πηγάδι, πουες αεί θα ακολουθεί μια διαδρομή κατάδυσης και θα περνάει από το απόλυτο σκοτάδι για να βγάλει τελικά προς την επιφάνεια το πολύτιμο νερό, που θα δώσει τη ζωή. 

Τα πιο επιβλητικά μουσικά σύνολα τα έχω ακούσει σε αίθουσες μεγάρων, με ένα πλήθος οργάνων να γεννά το δεός. Τα έχω ακούσει σε κατάμεστα στάδια, να ανεβάζουν την αδρεναλίνη με τους ήχους των πομπόδων κρουστών και των μεγαλειωδών πνευστών. Όμως, εκστατική θα μένω πάντα να κοιτώ, εκείνα τα κρυμμένα θαύματα που εμφανίζονται μπροστά σου σε ανύποπτο χρόνο, σε μοιραίο χώρο και λαμβάνουν μέγεθος τιτάνα, κερδίζοντας «όγκο» από τις ανάσες που σου κλέβουν και μόνο.

Σελίδα 1 από 33