Ο Βασίλης Σκουλάς με τον Haig Yazdjian & τον όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού!

Βασίλης Σκουλάς με τον Haig Yazdjian
& τον όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης
Σε παραδοσιακά τραγούδια Κρήτης & έργα Μίκη Θεοδωράκη
Καλλιτεχνική Δ/νδη Πιάνο Τατιάνα Παπαγεωργίου
στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

 

Η παράσταση που αποθεώθηκε από το κοινό για μια μονο βραδια στο Ηρώδειο.

Μια αριστουργηματική παράσταση ετοιμάζει ο Βασίλης Σκουλάς για το κοινό του στο Ηρώδειο στις 26 Σεπτεμβρίου 2015 με τίτλο «Σε ρυθμούς της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ο Πατριάρχης της Κρητικής μουσικής που με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα στο πέρασμα των χρόνων επιλέγει τα καλλιτεχνικά του βήματα βρήκε την καλλιτεχνική αιτία για να ανέβει στην σκηνή του Ηρωδείου και να αποζημιώσει για μια φορά ακόμα το κοινό του.

Ας σημειώσουμε ότι τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα στις μεγάλες του παραστάσεις και στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αναγνωρίζεται ως μια προσωπικότητα καθολικής αποδοχής και κύρους.

Ο Βασίλης Σκουλάς δουλεύει το τελευταίο διάστημα έργα του Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με την γνωστή πιανίστα και στενή συνεργάτιδα του συνθέτη Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία θα ερμηνεύσει και κλασικά έργα του συνθέτη εμπνευσμένα από την Κρήτη, τον τόπο καταγωγής του, όπως τον «Συρτό Χανιώτικο», μεταξύ άλλων , για πιάνο και κρουστά.

Έργο που γράφτηκε στην Κρήτη το 1952 «... στο Συρτό, μιμούμαι στο πιάνο το λαούτο που συνοδεύει την κρητική λύρα, εξου και επαναλαμβανόμενες στακάτες νότες... » θα γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης στην αυτοβιογραφία του όπου αφιερώνει σημαντικό μέρος στην κρητική μουσική και στον ρόλο που έπαιξε για τον ίδιο «... απέκτησα ένα μουσικό θεμέλιο που πάνω του θα εχτιζα την νέα μουσική μου...».

Οι ερμηνείες του Βασίλη Σκουλά, του σπουδαίου κρητικού ερμηνευτή, στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη αποτελούν την συνέχεια της προσέγγισης του έργου του συνθέτη με επίκεντρο την επιρροή στο εργο του της παραδοσιακής και ειδικά της Κρητικής μουσική, στοιχεία που εμφανίζονται πχ στα Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας του Γιάννη Ρίτσου, μέρος των οποίων θα ερμηνεύσει ο Βασίλης Σκουλάς και σε άλλα που θα ακούσουμε.

Το νήμα αυτό θα ξετυλίξει η Τατιάνα Παπαγεωργίου , που έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά το πρόγραμμα και μας έχει συνηθίσει σε σχεδιασμό παραγωγών κύρους και μεγάλης επιτυχίας στο Ηρώδειο για σειρά ετών.

Η πρώτη απόπειρα έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον περασμένο Μάιο με μεγάλη επιτυχία όπου το κοινό ανταποκρίθηκε με καθολική αποδοχή και αληθινή συγκίνηση ενώ τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ.

Με ενδιαφέρον περιμένουμε την παράσταση στο Ηρώδειο στις 26 Σεπτεμβρίου για να ακούσουμε δωρικές ερμηνείες από τον Ανωγειανο Βασίλη Σκουλά στο πνεύμα του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη.

Ερμηνείες που έχουν το πλεονέκτημα της βιωματικής προσέγγισης λογω εντοπιότητας, ευαίσθητης ψυχοσύνθεσης, κρητικής λεβεντιάς, με βαθύ στοχασμό και ψυχική καθαρότητα που χαρακτηρίζουν, τον τόπο, τον ερμηνευτή αλλά και τον μεγάλο συνθέτη.

Και κάτι ακομη όμως τον φέρνει στην σκηνή του Ηρωδείου και είναι η συνεργασία που κάνει τον τελευταίο καιρό με τον διεθνή ethnic καλλιτέχνη Haig Υazdjian (Χαικ Γιαζιτζιαν), δουλεύοντας σε παραδοσιακά τραγούδια Κρήτης και δημοφιλή Αραβόφωνα που συναντώνται και στην Κρήτη , όπως Χαλεπιανός Μάνες, Μεσοπέλαγα Αρμενίζω, Φιδελέ κα που θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε σε εναλλαγή ελληνικών κα αραβικών στίχων μια αριστουργηματική δουλειά που ενθουσίασε το κοινό.

Μαζί τους ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης το ιστορικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών που εντυπωσιάζει επί σκηνής με την αριστουργηματική τεχνική και τον συγχρονισμό αλλά και την πλούσια ιματιοθήκη και τις φορεσιές τους θα έρθει από το Ρέθυμνο συνοδεία με τους «Ριζίτες» στιβαρούς Κρητικούς που τραγουδούν ριζίτικα τραγούδια και θα συμπληρώσουν το πάνθεο μουσικής και θεάματος για το αθηναϊκό κοινό.

Μια αριστουργηματική παράσταση, με χρώματα, έντονους ρυθμούς, κρητικά στιβάνια και μαντήλια «σαρίκια» με αποκορύφωμα τους ήχους του Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη θα πρωταγωνιστήσει φέτος στο Ηρώδειο.

Αναμένεται ως η παράσταση της Χρονιάς ! Μην την χάσετε.

Μέρος των εσόδων θα δοθεί στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς – Πνευμόνων ''Η ΣΚΥΤΑΛΗ''.

 
 Πληροφορίες: 

 Εμφάνιση : Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

 Ώρα έναρξης: 20:30

  Εισιτήρια: από 16 ευρώ, 29 κ 45 ευρώ διακεκριμένη,

 Προπώληση:210-7234567, WWW.ΤΙCKETSERVICES.GR  - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 39(ΣΤΟΑ).

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Διέυθυνση: Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 3241807

  Χάρτης

Σχετικά Άρθρα:

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη