Ριχάρδος ο Β' με τον Άρη Σερβετάλη | Θέατρο Ροές

Ριχάρδος Β'
της Έφης Μπίρμπα
βασισμένo στο έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, Ο Βασιλιάς Ριχάρδος ο Β'
Στο θέατρο Ροές
Από Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

 

Το Rēs Ratio Network παρουσιάζει στο Θέατρο Ροές την τέταρτη σκηνοθετική δουλειά της Έφης Μπίρμπα, Ριχάρδος Β', βασισμένη στο έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, Ο Βασιλιάς Ριχάρδος ο Β', από Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016. Μαζί της μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών με επικεφαλής τον Άρη Σερβετάλη στον ομώνυμο ρόλο και τους Νίκο Καμόντο, Ερμή Μαλκότση, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέα Χαρίσκο.

Ο βασιλιάς ως ιερό πρόσωπο, ως Ήλιος. Ο βασιλιάς Ριχάρδος ως κεντρικό σώμα που φωτίζει τους δορυφόρους του –τους υπηκόους, τους κόλακες, τους σφετεριστές του θρόνου– τα γρανάζια του Μεγάλου Μηχανισμού της Ιστορίας, διαγράφοντας την πορεία του προς το Πάθος. Ο βασιλιάς Ριχάρδος κρημνίζεται από τις παραδοχές που συγκροτούν την εικόνα του, την ταύτιση με το ιερό και την αναμφισβήτητη αίγλη του προσώπου. Η βασιλεία ως κατασκευή, ως πηλός που πλάθεται με τα χέρια και σχηματοποιείται ως σφαίρα, μια ευπαθής Globus Crusinger, ο Kόσμος στα χέρια του βασιλιά. Ο βασιλιάς πέφτει. Ο τίτλος, η ιδιότητα, η εξουσία, αποσπώνται βίαια από το πρόσωπο του Ριχάρδου εξωθώντας τον να επιστρέψει στον εαυτό. Η τραγωδία της επίγνωσης, ενός κόσμου που απελευθερώνεται από την αυταπάτη.

Είδαμε:

Η ομάδα Res Ratio Network, μέσω των θέσεων αυτών, συστήνει τον δικό της Ριχάρδο. Στη σκηνή του θεάτρου Ροές -σε ό,τι συμ-βαίνει σε αυτή- έρχεται όχι να αποτυπώσει το έργο, αποποιούμενη κάθε καλλιτεχνικής και προσωπικής ευθύνης, αλλά να το αποδώσει, οπτικοποιώντας τις υψηλές προσδοκίες ενός σαιξπηρικού δράματος με έναν σύγχρονο, εποικοδομητικό τρόπο. Εδώ η κινησιολογία πρωταγωνιστεί. Σε ένα τοπίο διαρκώς γεμάτο, με συνεχείς εναλλαγές στη δυναμική, στην ποιότητα, στα επίπεδα κίνησης και στάσης, τα σώματα των χορευτών/ηθοποιών δομούν το περίγραμμα ενός χαρακτήρα που καλείται ο θεατής να διακρίνει. Εμφανώς μελετημένη κάθε χωρική και χρονική λεπτομέρεια, από το εκάστοτε υλικό μέχρι την ποιότητα των φωτισμών (ή της απόλυτης έλλειψής τους), η θεατρική εμπειρία μετατρέπεται για άλλη μια φορά σε εικαστικό έργο. Το οποίο ωστόσο, όσο απολαυστικά ρέει και όσο κίνηση και σκηνογραφία δεν απαλλάσσουν τη συμβολιστική τους αξία, άλλο τόσο μεταφέρεται ο θεατής σε μια συνθήκη ανοίκειας αναγνώρισης των δικών του, μύχιων ενστίκτων. Περισσότερα...

[Κείμενο / review από την Αγγελική Λυμπεροπούλου για το Musicity.gr απο την παράσταση, 16/02/2017 ]  

Αφορμώμενη από τις ανθρώπινες καταστάσεις, τα πάθη, την κατάρρευση της ηθικής τάξης και τον Μέγα Μηχανισμό της Ιστορίας που αποδεικνύεται ισχυρότερος από τα πρόσωπα και την εξουσία, η εργασία επικεντρώνεται στην τραγικότητα της εκθρόνισης του βασιλιά, της απογύμνωσής του από την κατάσταση της βασιλείας, από κάθε πλάνη και στον συνειδησιακό σεισμό που έπεται.

Το αντικείμενο που εικονίζεται στην φωτογραφία δημιουργήθηκε από την Έφη Μπίρμπα σε συνεργασία με τον κεραμίστα Χρήστο Τσούτη, με αφορμή την καλλιτεχνική εργασία της Carolina Vallejo "Jewellery for the Seven Sins-Pride"

Σύλληψη, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, κοστούμια: Έφη Μπίρμπα
Φωτισμοί: Θύμιος Μπακατάκης
Ηχητικός σχεδιασμός: Coti K.
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-επιμέλεια κειμένων: Μιχαήλα Πλιαπλιά
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Γεωργοβασίλη
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών: Αλέγια Παπαγεωργίου
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-Ειδικές κατασκευές σκηνογραφίας: Σωκράτης Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη-διαχείρηση ηλεκτρονικού υλικού: Μαριάνα Έλληνα
Εκτέλεση κοστουμιών: Tsouknida
Ερμηνευτές: Νίκος Καμόντος, Ερμής Μαλκότσης, Άρης Σερβετάλης, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέας Χαρίσκος

Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καπλανίδης
Video και teaser παράστασης: Γρηγόρης Πανόπουλος, Μakeyourownfilms

 Πληροφορίες:

 Πρεμιέρα: 25 Νοεμβρίου 2016

 Ημέρες και ώρες παραστάσεων: από Τετάρτη ως Κυριακή, 21:00

 Τιμή εισιτηρίου: Πέμπτη ως Κυριακή Τιμή γενικού εισιτηρίου 17€, Φοιτητικό 12€, Άνεργοι-  Ατέλεια 10€. Τετάρτη Ενιαίο προνομιακό εισιτήριο 10€

 Διάρκεια παράστασης:

 Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr, τηλ. 11876, Public, Seven Spots, Reload, Media Markt,        Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία

 

Θέατρο Ροές

Διεύθυνση: Ιάκχου 16, Αθήνα (Γκάζι)

Τηλέφωνο: 210.34.74.312

  Χάρτης

Σχετικά Άρθρα:

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη