Δημήτρης Μυστακίδης '' Εσπεράντο, τα Ρεμπέτικα της Κιθάρας'' στο Γυάλινο Up Stage (Διαγωνισμός - Προσκλήσεις)!

Δημήτρης Μυστακίδης
Εσπεράντο
στο Γυάλινο Up Stage
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου,
Σάββατο 10 & 17 Οκτωβρίου 2015

 

Παράταση: 

Γοήτευσε με την Εσπεράντο του ο Δημήτρης Μυστακίδης στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και λίγο πριν το ταξίδι του για συναυλία στο εξωτερικό προγραμμάτισε μια ακόμη εμφάνιση το Σάββατο 31 Οκτωβρίου.

 

Είδαμε:

«Το κουκλί της κοκκινιάς», «Πασατέμπος», «Βουνό με βουνό δε σμίγει», «Παρτίδες», «Αλανιάρα και τσαχπίνα», «Αργοσβήνεις μόνη», «Υπόγα», «Κοντραμπατζήδες»... κομμάτια εποχής και πάντα διαχρονικά, μιλούν απευθείας στη καρδιά σε πρώτο ενικό και η κιθάρα, σωστή αφέντρα λαϊκή, μας ταξιδεύει. Πενιές που μας δίνουν μια γεύση από μπουζούκι, μελωδίες που ενσωματώνουν επιρροές από τη manouche, τα blues, το σύγχρονο έντεχνο και τη λαϊκοδημοτική μουσική μας παρασέρνουν σε ένα ταξίδι με ρεμπέτικη ταυτότητα αυθεντική και τόσο «ανοιχτή» συνάμα. 

Περισσότερα + φωτογραφίες...

[Κείμενο / review από τη Μάρη Γαργαλιάνου για το Musicity.gr απο το live, 10/10/2015 ]  

 

Η εξαιρετική επίδοση σε έναν τομέα της τέχνης εκφράζεται παντού με την ίδια λέξη, από τη λατινική ρίζα virtus. Έτσι, σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου, ακόμη και στα ρώσικα ή στα κινέζικα, αν πεις "virtuoso", όλοι καταλαβαίνουν τι εννοείς. Στα ελληνικά, το λέμε και δεξιοτέχνης. Όμως στην περίπτωση του κιθαρίστα Δημήτρη Μυστακίδη, το "βιρτουόζος" εκφράζει καλύτερα αυτό που είναι, αφού εκτός από το ταλέντο, εμπεριέχει και τη βαθιά γνώση του οργάνου, την εμπειρία και την μαγική ευχέρεια να κάνει ακόμη και τα πιο δύσκολα να ακούγονται σαν να μπορεί να τα παίξουν όλοι.

Μιλώντας για λέξεις και γλώσσες, μόνον τυχαίο δεν είναι που οι εμφανίσεις του Δημήτρη Μυστακίδη στο Γυάλινο, έχουν τον τίτλο «ΕΣΠΕΡΑΝΤΟ».

Η εσπεράντο είναι μια γλώσσα, που φτιάχτηκε τον 19ο αιώνα από το μηδέν για να απαλλάξει τον κόσμο από την Βαβέλ της πολυγλωσσίας. Είναι η πιο απλή γλώσσα του κόσμου, ώστε να μαθαίνεται εύκολα και, ανεξάρτητα από τη μητρική τους, να λειτουργεί σαν κοινός κώδικας όλων των ανθρώπων.

Για τον Δημήτρη Μυστακίδη, η εσπεράντο του, ο κοινός του κώδικας, είναι η λαϊκή κιθάρα, το όργανο που κατέχει ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Με αυτήν αναδεικνύει νέες δυνατότητες έκφρασης, αποκαλύπτει τις κρυμμένες πτυχές της και ενορχηστρώνει αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια με μια φρέσκια πνοή και με μια άκρως ενδιαφέρουσα οπτική. Έχοντας ενσωματώσει επιρροές από τη manouche, τα blues, το σύγχρονο έντεχνο αλλά και την λαϊκοδημοτική μουσική, κάνει την λαϊκή κιθάρα πρωταγωνίστρια, προσθέτοντας στον μουσικό του πλούτο τη δική του ορμή και την προσωπική του ευαισθησία.

Με τη συμμετοχή των Γιώργου Τσαλαμπούνη, Δημήτρη Παππά και Ιφιγένειας Ιωάννου, ο Δημήτρης Μυστακίδης ξεκινά στο "Γυάλινο" την Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου και συνεχίζει τα επόμενα δύο Σάββατα, 10 και 17 Οκτωβρίου.

ΕΣΠΕΡΑΝΤΟ λέγεται και το νέο CD του Δημήτρη Μυστακίδη που κυκλοφορεί σύντομα. Εκεί, δεκαέξι καταξιωμένα ονόματα ερμηνεύουν επάνω σε δικές του ενορχηστρώσεις και διασκευές για λαϊκή κιθάρα, ισάριθμα γνωστά ή λιγότερο γνωστά λαϊκά και ρεμπέτικα.

Δημήτρης Μυστακίδης

Είναι Σαββατογεννημένος και ιχθύς.

Θεωρείται ένας από τους πιο έμπειρους, πολυοργανίστες μουσικούς της ελληνικής σκηνής.
Από το 1994 ως το 2004 συμμετείχε στη μπάντα «Λοξή Φάλαγγα» του Νίκου Παπάζογλου παίζοντας κιθάρα και λαούτο, ενώ από το 2002 έως σήμερα συνεργάζεται με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Έχει ηχογραφήσει σε πάνω από 120 δίσκους και έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και Ευρώπη σχεδόν με το σύνολο των επώνυμων Ελλήνων καλλιτεχνών από πολλά είδη.
Διακρίνεται για την ικανότητα του να δημιουργεί ένα ιδιαίτερο, συμπαγές ρυθμικό και αρμονικό περιβάλλον, συνδυάζοντας τεχνικές της ακουστικής και της λαϊκής κιθάρας.
Από το 2001 διδάσκει Λαϊκή Κιθάρα και Μουσικά Σύνολα στη Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Ηπείρου στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Επίσης, διδάσκει λαϊκή κιθάρα στο μεταπτυχιακό του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Με την κυκλοφορία του πρώτου του προσωπικού δίσκου το 2007, «16 ρεμπέτικα με κιθάρα», έφερε στην πρώτη γραμμή την λαϊκή κιθάρα και την ιδιαίτερη τεχνική της.

Ο δίσκος αυτός έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί  ένα ολόκληρο ρεύμα νέων κιθαριστών που μελέτησαν  και ανέπτυξαν την ξεχασμένη τεχνική της λαϊκής κιθάρας.

Ακολούθησαν άλλοι δύο δίσκοι, οι «Αψιλίες» το 2009 και το «Ψιθυρίζοντας το ρεμπέτικο» το 2013. Και οι δύο αυτοί δίσκοι καλύπτουν διαφορετικές τεχνοτροπίες της λαϊκής κιθάρας διατηρώντας όμως τη ζωντάνια και το πάθος που το ίδιο το ρεπερτόριο κουβαλά.

Ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «Εσπεράντο» βρίσκεται υπό έκδοση.
Και σε αυτόν το δίσκο το ρεπερτόριο είναι η αφορμή  για να φωτιστεί η σύγχρονη τεχνική της λαϊκής κιθάρας.

Έχει εκδώσει δύο βιβλία. Το πρώτο, από τη σειρά «Παραδοσιακή Μουσική», το «Λαούτο, Τροπικότητα & Εναρμόνιση» και το δεύτερο, από τη σειρά «Αστική Λαϊκή Μουσική», το «Λαϊκή Κιθάρα, Τροπικότητα και Εναρμόνιση».

 Πληροφορίες: 

 Εμφάνιση: Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, Σάββατο 10 & 17 Οκτωβρίου 2015

 Ώρα έναρξης: 22.30

 Τιμές εισιτηρίων: 10€ με μπύρα κρασί στο bar | 12€ με ποτό στο bar |

 15€ με ποτό στο τραπέζι | 40€ φιάλη κρασί ανά 2 άτομα | 80€ φιάλη ανα 4 άτομα

 Προπώληση εισιτηρίων : τηλεφωνικά στο 11786 | viva.gr |

 Public | Παπασωτηρίου | Seven Spots | Ianos | Media Markt | Reload

Συμπληρώστε τη φόρμα και ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΙΠΛΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

Παρακαλούμε να γράφετε το όνομα σας στα Ελληνικά (όχι greeklish).

Η κλήρωση θα γίνεται κάθε Τετάρτη

Οι προσκλήσεις προσφέρουν δωρεάν την είσοδο και όχι το ποτό

Περισσότεροι διαγωνισμοί και οδηγίες...

 

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Διέυθυνση: Λεωφόρος Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη

Τηλέφωνο: 210 9316101

Official website: www.gialino.gr

  Χάρτης

Σχετικά Άρθρα:

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη