Ρωμαίος και Ιουλιέτα από την Καμεράτα ορχήστρα των φίλων της μουσικής | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Διαγωνισμός - Προσκλήσεις)!

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Όπερα σε τρεις πράξεις
του Niccolo Antonio Ζingarelli
Από την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής
Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

 

Σε μια από τις πιο λαμπρές στιγμές της πορείας της, η Καμεράτα, υπό τη διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, παρουσιάζει, σε πρώτη παγκόσμια αναβίωση, την όπερα του Niccolo Antonio Ζingarelli,
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (1796).

Συμπληρώστε τη φόρμα και ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΙΠΛΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

Παρακαλούμε να γράφετε το όνομα σας στα Ελληνικά (όχι greeklish).

Η κλήρωση θα γίνει το Σάββατο

Περισσότεροι διαγωνισμοί και οδηγίες...

To έργο, θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή με ελληνικούς υπέρτιτλους, σε μια συμπαραγωγή με το Salzburg Whitsun Festival.

Την Δευτέρα 9 Μαΐου, λίγο πριν από την παρουσίαση της παραγωγής στο φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, το αθηναϊκό κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει την αναβίωση ενός σπουδαίου έργου του ιταλικού bel-canto,
αλλά και να δει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τρεις διάσημους σταρ της όπερας:

Τον διάσημο κόντρα τενόρο Franco Fagioli, μία φωνή-φαινόμενο με υπερφυσική έκταση 3,5 οκτάβες στο ρόλο του Ρωμαίου, την Αnn Halenberg, μία από τις σημαντικότερες μέτζο-σοπράνο της εποχής μας
στο ρόλο της Ιουλιέτας και τον τενόρο Bogdan Mihai, που σαγηνεύει το κοινό στο μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου στο ρόλο του σκληρού πατέρα Everardo.

Τη διανομή συμπληρώνουν οι γνωστοί και πολύ αγαπητοί στο ελληνικό κοινό Xavier Sabata (κόντρα τενόρος) και Juan Sancho (τενόρος) καθώς και η δική μας διακεκριμένη μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη.

Η παρουσία του Γιώργου Πέτρου στο πόντιουμ για άλλη μία φορά σε μία ιστορική στιγμή για την Καμεράτα δεν μπορεί παρά να υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της συναυλίας. Διευθυντής ορχήστρας με διεθνή ακτινοβολία, έχει κατορθώσει μέσα σε λίγα μόνο χρόνια να οδηγήσει την Καμεράτα (γνωστή στο εξωτερικό ως Armonia Atenea) στην κορυφή της διεθνούς μουσικής σκηνής.

Η παρουσίαση της όπερας «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Zingarelli αποτελεί σταθμό για την Καμεράτα αφού σηματοδοτεί την πρώτη της εμφάνιση στο περίφημο Salzburg Festival, του οποίου την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η περίφημη Ιταλίδα μέτζο σοπράνο Cecilia Bartoli. Η ίδια η Bartoli χαρακτήρισε την Καμεράτα ως «μια εξαιρετική ορχήστρα από την Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες του είδους».

Η όπερα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Zingarelli ήταν ένα από τα πλέον διάσημα έργα της εποχής του (πρώιμου) bel-canto, ενώ θεωρείται από τους ειδικούς ως το αριστούργημα του συνθέτη. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σκάλα του Μιλάνου το 1796 για να βρει την τελική του μορφή το 1809. Ακροβατώντας μουσικά ανάμεσα στον Mozart και τον Rossini, ο Zingarelli έγραψε μία όπερα σε τρεις πράξεις που χάραξε τη δική της ιστορία. Ο ρόλος του Ρωμαίου, από τους πιο απαιτητικούς στο είδος, γράφτηκε για τον Girolamo Crescentini, περίφημο castrato της εποχής, ενώ στη συνέχεια σφραγίστηκε από την ερμηνεία μιας γυναίκας, της ανεπανάληπτης Maria Malibran.
Ο ρόλος της Ιουλιέτας, μοναδικός σε εκφραστικότητα και λυρισμό, ανέδειξε μία από τις πλέον χαρακτηριστικές μέτζο σοπράνο στα τέλη του 19ου αιώνα, την Giuseppina Grassini.
Ειδικά για την παραγωγή αυτή, έγινε μια νέα έκδοση του έργου βασισμένη στα χειρόγραφα του συνθέτη και τις ιστορικές πήγες. Μάλιστα η πιο διάσημη άρια του έργου, η «ombra adorata aspetta» λέγεται ότι αποτελεί σύνθεση του πρωταγωνιστή,
G. Crescentini και όχι του Zingarelli.

Η συναυλία αυτή έρχεται να σφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο την λαμπρή πορεία της Καμεράτα στο εξωτερικό. Όλοι μιλούν για την διάσημη πλέον Ορχήστρα από την Ελλάδα. Ειδικά ο γερμανικός Τύπος της αφιερώνει διθυράμβους μετά τις πρόσφατες εμφανίσεις της στο φεστιβάλ Handel της Καρλσρούης. Και όχι μόνο ο γερμανικός.

H γνωστή εφημερίδα Νeue Zuerchner Zeitung της Ζυρίχης έγραψε: «Έτσι αντιμετωπίζει κανείς την Κρίση», σε μεγάλο άρθρο που αφιέρωσε στην Καμεράτα, ενώ η die Welt καταλήγει στην κριτική της με τη φράση: «Είναι μάταιο να πιστεύουμε ότι από το χρέος της Αθήνας θα μπορούσαν να αφαιρεθούν κάποια «peanuts» (κάποια «ψίχουλα» θα λέγαμε εμείς) προς τιμήν των διάσημων αυτών μουσικών της ορχήστρας. Θα άξιζαν όμως όλα τα χρήματα».

- Η χορωδία Armonia Atenea, που φέρει το αντίστοιχο διεθνές όνομα της Καμεράτα, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Γ. Πέτρου ως ένα πρότυπο φωνητικό σύνολο που πρόσκειται στην ορχήστρα και θα συμμετέχει στις παραγωγές της.
Την χορωδία Armonia Atenea έχουν ως τώρα διδάξει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος και ο Κωστής Κωνσταντάρας. Η χορωδία, που αποτελείται από νέους αλλά και έμπειρους σολίστ και χορωδούς, έχει συμμετάσχει στην παρουσίαση του ορατόριου «Μεσσίας», στην «Beethoven –mania», στην ηχογράφηση με άριες του Rossini με τον Franco Fagioli για την Deutsche Gramophone, στην παρουσίαση του «Requiem» του Μότσαρτ υπό την διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, πάντα με την Καμεράτα, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει την ορχήστρα στο φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα», όπερα σε τρεις πράξεις.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι σολίστ
Romeo: Franco Fagioli
Giulietta: Ann Hallenberg
Everardo: Bogdan Mihai
Gilberto: Xavier Sabata
Matilde: Ειρήνη Καράγιαννη
Tebaldo: Juan Sancho
Τους συνοδεύει η χορωδία: Armonia Atenea
Διδασκαλία χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Η Καμεράτα -Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε όργανα εποχής
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

 

 

 Πληροφορίες:

 Παράσταση: Δευτέρα 9 Μαΐου

 Ώρα έναρξης: 

 Τιμή εισιτηρίων: 35 ευρώ (Διακεκριμένη), 30 ευρώ (Α' Ζώνη), 22 ευρώ (Β'Ζώνη), 15 ευρώ  (Γ' Ζώνη), 12 ευρώ (ανω των 65), 10 ευρώ (φοιτητικά)

 Προπώληση: megaron.gr

 Πληροφορίες για το κοινό: 210 72 82 333

 

 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήα

Τηλέφωνο: 210 72.82.333 / www.megaron.gr

  Χάρτης

 

Σχετικά Άρθρα:

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη