Συνέντευξη: Ρένα Μόρφη (Imam Baildi): «Ρετρό δίαυλος συναισθημάτων»

Πληροφορίες

Ρένα Μόρφη

Ρετρό δίαυλος συναισθημάτων

Το όνομα της και μόνο σου ξυπνά μνήμες λαϊκής τραγουδίστριας του ’50. Η Ρένα Μόρφη είναι ρετρό, αλλά με τον δικό της τρόπο. Στεγάζει στην ψυχή της το παλιό, φορώντας του όμως ρούχα καινούργια. Η μοναδική γυναικεία παρουσία στο ανδροκρατούμενο συγκρότημα των Imam Baildi, ζει μαζί τους την επιτυχία της «παρέας», τραγουδώντας «πειραγμένα» Λίντα, Χιώτη, Τσιτσάνη και Βέμπο. Μεγαλωμένη στον Βόλο, θυμάται τον εαυτό της να τραγουδά από μικρή, ανεβασμένη στο τραπέζι, τραγούδια που της γεννούσαν τον πόθο να νιώσει αυτό το απροσδιόριστο - ηδονικό «κάτι». Αυτό το «κάτι» που επιδιώκει και σήμερα να μεταδίδει, ως ερμηνεύτρια, στο κοινό των Imam Baildi.

Στις 14 Ιουλίου θα ανέβει μαζί τους στη σκηνή του Θεάτρου Βράχων, ελπίζοντας να ζήσει έναν ξεσηκωμό. «Θυμάμαι στη συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, πέρσι, όταν βγήκα στη σκηνή και είδα όλον αυτόν τον κόσμο από κάτω, είπα μέσα μου, δεν μπορεί αυτό να τελειώσει σε δυο ώρες. Κάπως έτσι θέλω να νιώσω και στο Βράχων», λέει καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως αυτή η τραγουδίστρια, αν μη τι άλλο, ξέρει να διεκδικεί και να μεταδίδει το δικαίωμα της απόλαυσης.

 

M.C: Ζεις τραγουδώντας. Ποιος δρόμος σε οδήγησε σ’ αυτό το μοτίβο ζωής;

Ρ.Μ: Από μικρή ήθελα να ασχοληθώ με κάτι καλλιτεχνικό, είχα έντονα μέσα μου την ανάγκη της έκφρασης. Με θυμάμαι αρκετά εκδηλωτική ως παιδί, τραγουδούσα όπου στεκόμουν, ήμουν ο «ρεζίλης» της παρέας. Φωνητικη ειχα ηδη αρχισει απ το λυκειο πριν κατεβω στην Αθηνα για σπουδες στο Ιστορικο του Καποδιστριακου. Στη σκηνή βρέθηκα εντελώς τυχαία, ούτε εγώ κατάλαβα πώς ακριβώς. Έγιναν όλα γρήγορα και αβίαστα.

M.C: Ο Φοίβος Δεληβοριάς ήταν ουσιαστικά ο άνθρωπος που σε ανέδειξε;

Ρ.Μ: Με τον Φοίβο γνωριζόμαστε από πολύ παλιά, είναι φίλος μου και τον εκτιμώ πολύ. Αυτό βέβαια δεν λειτούργησε επουδενί σαν «μέσο». Θυμάμαι πως πήγαινα σε κάθε του οντισιόν και κάθε φορά δεν με επέλεγε. «Δεν είσαι έτοιμη ακόμα», μου έλεγε. Ήταν αρκετά σκληρός και αυστηρός μαζί μου. Όταν επιτέλους συνεργαστήκαμε ήταν σαν ένα μεγάλο δώρο για μένα, γιατί έμαθα πολλά δίπλα του. Μόλις τελείωσε η συνεργασία μου μαζί του, με πήραν τηλέφωνο οι Imam Baildi. Έψαχναν μια κοπέλα τραγουδίστρια για να τους πλαισιώσει. Με πήραν Τετάρτη και την Παρασκευή βρέθηκα μαζί τους στη σκηνή. Όπως καταλαβαίνεις, δεν το σκέφτηκα και πολύ. Οι Imam ήρθαν τόσο τυχαία στην ζωή μου, όσο και η μουσική. Έτσι έγινε η ένωση, η οποία κρατά αισίως τέσσερα χρόνια.

M.C: Σαν παρατηρητής κι όχι σαν μέλος του συγκροτήματος, τι είναι αυτό που ξεχωρίζεις στους Imam Baildi;

Ρ.Μ: Έχουν μια καθαρότητα, είναι αυθεντικοί και κινούνται με ευγένεια. Για μένα αυτό είναι άκρως σημαντικό. Προσεγγίζουν το καθετί με τρομερή αξιοπρέπεια και σύνεση, μ’ έναν τρόπο υγιή. Μπορώ να δω 8 διαφορετικές προσωπικότητες, φαινομενικά αταίριαστες, δεμένες όμως σαν οικογένεια.

M.C: Τι ακούσματα σε συνοδεύουν από την παιδική σου ηλικία;

Ρ.Μ: Αντιφατικά. Σκέψου ότι ξεκίνησα να ακούω Χατζιδάκι και κατέληξα στον Ζαγοραίο. Νομίζω πως αγαπώ πολύ το λαϊκό τραγούδι, εκεί μέσα κρύβονται αμύθητοι θησαυροί, τους οποίους χαίρομαι που με την μουσική των Imam ανακαλύπτουμε ξανά από την αρχή. Με γοητεύει η Λίντα, ο Ζαμπέτας, η Λύδια και μου αρέσει η νέα φόρμα που φέρνει η μουσική μας.

M.C: Όταν προσεγγίζεις κάτι ήδη επιτυχημένο, δεν έχεις την αγωνία του αν θα καταφέρεις να αφήσεις το δικό σου στίγμα;

Ρ.Μ: Για μένα είναι περισσότερο πρόκληση. Με προκαλεί να καταφέρω, ερμηνευτικά, να προσεγγίζω ένα τραγούδι μύθο. Το στίγμα σου το αφήνεις μόνο και μόνο απ’ την προσπάθεια να το δεις διαφορετικά. Η επιτυχία φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη μουσική μας οι παλαιότεροι και οι νεότεροι. Οι πρώτοι το δέχονται χωρίς κριτική, σαν κάτι φρέσκο που τους ικανοποιεί το ίδιο με το πρωτότυπο, ενώ οι δεύτεροι γνωρίζουν για πρώτη φορά τραγούδια που σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα άκουγαν ποτέ. Μάλιστα, αυτό τους παρακινεί να ακούσουν και την πρώτη εκτέλεση. Υπάρχει ένα μαγαζί στο Μοναστηράκι που λειτουργεί σαν after και παίζει ρεμπέτικα, το οποίο μαζεύει πολύ νεολαία. Αυτό δείχνει μια τάση και για μένα είναι πολύ συγκινητικό. Επομένως, δεν θα έλεγα πως υπάρχει αγωνία ως προς το αποτέλεσμα. Μόνο χαρά για δημιουργία.

M.C: Τελικά, το καινούργιο αρέσκεται στο να αγαπά το παλιό ή το αντίθετο;

Ρ.Μ: Κατά μία έννοια συμβαίνουν και τα δύο. Εμείς αγαπάμε το παλιό, το νοσταλγούμε, αλλά κι αυτό νομίζω με τη σειρά του θέλει το καινούργιο για να λάμψει ακόμα περισσότερο. Τη Λίντα, ας πούμε, δεν την ενοχλεί καθόλου αυτό που κάνουμε. Ίσα ίσα, μας λέει πως αν ζούσε ο Χιώτης, θα γούσταρε πολύ και θα μας έδινε ιδέες. Κι αυτό επειδή δεν πιστεύω πως ανανεώνουμε ή συστήνουμε ξανά τα τραγούδια. Όλες μας οι διασκευές έχουν να κάνουν με τραγούδια διαχρονικά. Δεν επεμβαίνουμε με σκοπό να τα κάνουμε δικά μας, αλλά για να αποδείξουμε, ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό, πόσο αθάνατα είναι.

M.C: Πώς νιώθεις τον εαυτό σου πάνω στη σκηνή;

Ρ.Μ: Σαν δίαυλο επικοινωνίας ενός κοινού αισθήματος.  Η μουσική είναι ο αντικατοπτρισμός των συναισθημάτων του κόσμου. Κάθε φορά που βλέπω στο πρόσωπο κάποιου την ευχαρίστηση ή τη συγκίνηση, αισθάνομαι δικαιωμένη. Για μένα ο τραγουδιστής είναι ένα μέσο έκφρασης. Δεν θεωρώ πως υπάρχει αυτό που πολλοί λένε «μεγάλος τραγουδιστής». Για μένα «μεγάλος» είναι αυτός που έζησε μια ιστορία ζωής και αφήνεται στη μουσική για να τον οδηγήσει απ’ τη μνήμη στη λύτρωση και χαίρομαι που το μέσο για κάτι τόσο όμορφο μπορώ να είμαι εγώ, κάθε φορά που ανεβαίνω πάνω σε μία σκηνή.

M.C: Θα μπορούσες να φανταστείς τον εαυτό σου εκτός των Imam Baildi;

Ρ.Μ: Δεν είμαι άνθρωπος που έχει μεγάλες φιλοδοξίες, ούτε θα σου πω ότι σκέφτομαι μακροπρόθεσμα. Πάω με τις συγκυρίες κι αυτό με κάνει ειλικρινά ευτυχισμένη. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου εκτός των Imam, όχι μόνο γιατί σκέφτομαι το «τώρα» και όχι το «μετά», αλλά και γιατί, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να υπήρχε σοβαρός καλλιτεχνικός ή ανθρώπινος λόγος.

M.C: Ως η μόνη γυναίκα στο συγκρότημα διατηρείς τις ισορροπίες;

Ρ.Μ: Η αλήθεια είναι πως οι ισορροπίες μας διαταράσσονται εύκολα γιατί είμαστε όλοι εκρηκτικές προσωπικότητες. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο το ότι είμαι η μόνη γυναικεία παρουσία στο συγκρότημα. Νιώθω μια παραπάνω φροντίδα, μια προστασία αλλά δε σου κρύβω ότι πολλές φορές γίνομαι και εγω αγορι στη παρέα. Οι περιοδείες μας έχουν δέσει αρκετά γιατί εκ των πραγμάτων ζούμε όλη μέρα μαζί.

M.C: Οι οποίες περιοδείες, ειδικά στο εξωτερικό, χαίρουν μεγάλης ανταπόκρισης…

Ρ.Μ: Η αλήθεια είναι πως το κοινό του εξωτερικού, Έλληνες και ξένοι, μας υποδέχονται με μια θερμή αγκαλιά κάθε φορά. Προσωπικά αισθάνομαι μία ανάγκη του κόσμου να νιώσει αυτό το «κάτι» που θα τον κάνει να ξεσηκωθεί και χαίρομαι κάθε φορά που το πετυχαίνουμε.

M.C: Αυτό το «κάτι» είναι στόχος και για την επικείμενη συναυλία στο Θέατρο Βράχων;

Ρ.Μ: Προφανώς. Οι καλοκαιρινές συναυλίες έχουν κάτι το μοναδικό, κάτι το απροσδιόριστο. Το καταλαβαίνεις μόνο όταν το έχεις ζήσει. Δεν θα ξεχάσω την συναυλία μας στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, όταν βγήκα στη σκηνή και αντίκρισα όλον αυτόν τον κόσμο. Είπα μέσα μου «Τι κρίμα όλο αυτό να διαρκέσει μόνο δύο ώρες». Δεν ήθελα να τελειώσει. Κάπως έτσι θέλω να νιώσω και στο Θέατρο Βράχων.

M.C: Την ημέρα της συναυλίας θα κυκλοφορήσει και το τρίτο σας προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Imam Baildi - ΙΙΙ» το οποίο για πρώτη φορά περιέχει πέρα από διασκευές και δικά σας τραγούδια…

Ρ.Μ: Ακριβώς. Είναι μεγάλη χαρά για μας αυτό το νέο άλμπουμ γιατί μας δίνει τη δυνατότητα, κυρίως στα παιδιά, να δείξουν πως δεν περιορίζονται στις διασκευές αλλά η δημιουργία τους υπάρχει και εξελίσσεται με τρόπο αμιγώς προσωπικό. Το καινούργιο CD θα περιέχει δυο ολοκαίνουργια τραγούδια, δια χειρός Imam Baildi, αλλά φυσικά και διασκευές που αγαπάμε πολύ να κάνουμε.

M.C: Τι το ιδιαίτερο θα έχει η συναυλία στο Θέατρο Βράχων;

Ρ.Μ: Την ιδιαιτερότητα που ούτως ή άλλως μας διακρίνει, η οποία σε κάθε ζωντανή εμφάνιση βρίσκει και διαφορετικές μορφές έκφρασης. Το εντυπωσιακό για μένα θα είναι η σκηνική μας συνύπαρξη με τον Γιώργο Μαζωνάκη την Γλυκερία και τον Εισβολέα.

 

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη