Θέατρο/Είδαμε: "Αλεπούδες" από την Ομάδα Νάμα @ Θέατρο Επί Κολωνώ!

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Θέατρο Επί Κολωνώ

Αλεπούδες

Φαντασία και πραγματικότητα. Λογική και ιδεοληψία.
Πόσο στερεή είναι η ζωή μας και σε τι βαθμό μένει ανεπηρέαστη από φόβους που, ίσως, τελικά να μην είναι υπαρκτοί;

Η θεατρική συγγραφέας, Dawn King, πρόσφατα βραβευμένη με τον τίτλο του «Περισσότερα Υποσχόμενου Θεατρικού Συγγραφέα» στα Off West End Awards 2012, γράφει τις «Αλεπούδες», μια σκοτεινή και συνάμα φωτεινή αλληγορία της σημερινής σύγχρονης κοινωνίας, διερευνώντας την επικράτηση του άλογου μέρους της ψυχής στο λογικό και τις επακόλουθες δραματικές συνέπειες της. Ήταν το 2008, όταν η King συνέλαβε την ιδέα για τις «Αλεπούδες», oύσα σ’ ένα καταφύγιο γραφής, σε μια βρετανική επαρχία. Το γαλήνιο, φωτεινό πρωινό της αγγλικής υπαίθρου σε αντιστοιχία με το σκοτεινό και γεμάτο μυστήριο βράδυ, πυροδότησε τη σκέψη της με φυσικό απότοκο το έργο «Αλεπούδες», το οποίο τρία χρόνια μετά, πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Νέων Συγγραφέων της εταιρείας Papatango.

Δεν ξέρω, εάν η ομάδα «NAMA» στηρίχτηκε τόσο στην αστραπιαία αναγνώριση του έργου από τη βρετανική θεατρική σκηνή, όσο στη δύναμη αυτής της παραβολής και στον ευθύβολο κοινωνικό προσανατολισμό της, ο οποίος έρχεται και ακουμπά, θα έλεγε κανείς μοιραία, το σημερινό κόσμο που μας περιβάλει. Η ζωή του Σαμιουέλ και της Ιουδίθ, ενός ζευγαριού, που ζει στην ύπαιθρο, έρχεται να αναστατωθεί όχι μόνο από την απώλεια του παιδιού τους, την οικονομική δυσπραγία της χώρας και την κακή σοδιά, αλλά και από την εμφάνιση ενός ειδικά εκπαιδευμένου «ανιχνευτή», του Ουίλιαμ Μπλόρ, ο οποίος καλείται να εξολοθρεύσει με τις γνώσεις του τον υπαίτιο όλων των δεινών, τα πλάσματα «…που απειλούν τον ανθρώπινο πολιτισμό», τις αλεπούδες. Παρ’ όλο που η πραγματικότητα θέλει τις αλεπούδες να εκλείπουν απ’ την περιοχή, η «κεντρική εξουσία» κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πείσει το λαό της, πως όχι μόνο δεν έχουν εξαφανιστεί, αλλά είναι εκεί, έτοιμες ακόμα και να στερήσουν ό, τι πιο πολύτιμο έχει μια οικογένεια, το ίδιο τους το παιδί.

Αυτός ο «φανταστικός εχθρός» έρχεται σε μια ακαθόριστα χρονικά εποχή, γεγονός που υποδεικνύει τη διαχρονικότητα του φαινομένου, να φωλιάζει στον ανθρώπινο νου κάθε λογής φόβο, προκατάληψη, ανησυχία, επιθυμία, δοξασία και ευθύνη, κάνοντάς τον μέτοχο μιας πραγματικότητας πλαστής, καθηλώνοντας τις δυνάμεις και τη σκέψη των ηρώων.

Η θεατρική ομάδα «Νάμα», ιδρυθείσα από την Ελένη Σκότη, σκηνοθέτιδα του έργου και το σκηνογράφο Γιώργο Χατζηνικολάου, επίσης σκηνογράφο της παράστασης, επιχειρεί και φέτος με τις «Αλεπούδες» να δώσει απάντηση σε σύγχρονα, κοινωνικά ζητήματα, με ανανεωμένο και ρεαλιστικό τρόπο. Η παράσταση κινείται στο ύφος του έργου, μεταξύ δηλαδή του συμβολισμού και της αλληγορίας, του φωτός και του σκότους, της αλήθειας και του ψέματος, οδηγώντας σ’ ένα αξιοπρεπές σκηνικό αποτέλεσμα, με πειστικές ερμηνείες και σκηνοθετική καθαρότητα. Θα ξεχωρίσω το Δημήτρη Λάλο, ηθοποιό με γκάμα και πλούσια σκηνική παρουσία, αλλά και την Ιωάννα Παπά, η οποία για άλλη μια φορά αποδίδει ένα φρέσκο, αγνό, με μέτρο και ισορροπία, σκηνικό εκτόπισμα, πάντοτε στηριγμένο σε μια αισθαντική υποκριτική τεχνική. Ο Χάρης Χιώτης και η Ιωάννα Κολλιοπούλου, έρχονται να ολοκληρώσουν με τις ικανότητες τους το ήδη υποκριτικά πετυχημένο στοίχημα της παράστασης, αν και δεν αποφεύγουν σε ορισμένες περιπτώσεις τυχόν μικρές υπερβάσεις του εκφραστικού μέτρου, χωρίς αυτό να καθιστά ανορθόδοξο το αποτέλεσμα. Η Ελένη Σκώτη δίνει μια αμιγώς ρεαλιστική σκηνοθεσία, με μέτρο και εμβάθυνση στα νοήματα του κειμένου, κάτι στο οποίο συνεπικουρούν τα λιτά σκηνικά του Γιώργου Χατζηνικολάου και οι υποβλητικοί φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου.

Εν ολίγοις, μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τη φετινή θεατρική σεζόν, με αγνές προθέσεις, από άξιους και παλαίμαχους συντελεστές στηριγμένη σε βαθιές αλήθειες για την πραγματικότητα ή τη… φαντασία που μας περιβάλλει!

 

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.


 Αλεπούδες της Dawn King
από την Ομάδα Νάμα
σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη
στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ
απο Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η Ομάδα Νάμα επιλέγει φέτος να παρουσιάσει ένα σύγχρονο βρετανικό κείμενο της συγγραφέας Dawn King με τίτλο Αλεπούδες (αγγλικός τίτλος: Foxfinder) στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι Αλεπούδες, είναι μια καθηλωτική και συνταρακτική παραβολή της Dawn King, μια σκοτεινά κωμική διερεύνηση της πίστης, της επιθυμίας και της ευθύνης που διαδραματίζεται σε ένα κόσμο τόσο ξένο όσο και οικείο.

Το έργο βραβεύτηκε το 2011 με το πρώτο βραβείο Papatango στο διαγωνισμό νέων συγγραφέων σε συνεργασία με το θέατρο Finborough στο οποίο πρωτοπαίχτηκε το 2011.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική: Στέλιος Γιαννουλάκης
Φωτογραφίες: Δημήτρης Στουπάκης
Βοηθός σκηνογράφου: Γιώργος Θεοδοσίου

ΔΙΑΝΟΜΗ
Σαμουήλ: Δημήτρης Λάλος
Ιουδίθ: Ιωάννα Παππά
Ουίλιαμ: Χάρης Χιώτης
Σάρα: Ιωάννα Κολλιοπούλου   Περισσότερα...

video

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα