Συνέντευξη: Εκμέκ «Στα live μιλάει η αλήθεια της μουσικής»!

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

ΕΚΜΕΚ

Στα live μιλάει η αλήθεια της μουσικής


ΕΚΜΕΚ, αληθινοί, βαθιά εσωτερικοί και τόσο ιδιαίτεροι με μπόλικη δόση τρέλας... Καταφτάνουν με φόρα από τη συμπρωτεύουσα στα άδυτα των αθηναϊκών δρόμων και κυκλοφορούν ανάμεσά μας και συγκεκριμένα στα ραδιόφωνα, που τόσο πολύ έχουν αγαπηθεί από αυτά και κατ' επέκταση στα σπίτια μας. Εισέρχονται αβίαστα, με έναν αέρα καλλιτεχνικό και στροβιλίζονται στη μουσική τους δίνη. Εμάς μας παρέσυραν από την πρώτη κιόλας στιγμή, από το πρώτο κιόλας άλμπουμ, "Γλυκαίνει και δεν παχαίνει" το 2011, συνέχισαν δυνατά με το δεύτερο τους άλμπουμ ο «Φυγάς» το 2014 και τώρα ετοιμάζουν πράγματα όμορφα πολύ και άκρως δημιουργικά. Ένα νέο τραγούδι, ζωντανές εμφανίσεις και όχι μόνο. Ο Άλκης Κανίδης, ο τραγουδιστής τους, μας "ανοίγεται" σε ό, τι αφορά στα επόμενα τους βήματα, απαντάει σε όλα και δεν αφήνει ούτε ένα ερωτηματικό... Γνωρίστε και απολαύστε τους υπεύθυνα!



M.C: Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες με μπόλικη τρέλα, ρετρό ακούσματα, αγάπη για το Μεξικό και τη λάτιν μουσική. Να υποθέσω και με μια ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά; To «ΕΚΜΕΚ» πως προέκυψε σαν ονομασία;

Α.Κ.
: Όπως είπες η Θεσσαλονίκη έχει πολύ καλή σχέση με τα ταψιά και τα γλυκίσματα. Πρέπει όμως να σου πω πως το όνομα προέκυψε μάλλον πεζά. Μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ήτανε και μας άρεσε. Δεν υπάρχει κάμια τρομερή ιστορία απο πίσω.

M.C: Πότε δημιουργήθηκε το σχήμα των ΕΚΜΕΚ και ποιο το έναυσμα σας σε μια εποχή κρίσης και στο καλλιτεχνικό αν μη τι άλλο στερέωμα; Δε σας άγχωσε αυτή η κατάσταση;

Α.Κ.: Όλους τους ζορίζει αυτή η κατάσταση. Είναι ανθρώπινο. Εμείς ξεκινήσαμε ακριβώς πριν σκάσει η κρίση. Μπορεί να πει κανείς πως μας έκοψε με το καλημέρα. Οι δυσκολίες όμως σε κάνουνε να καταλάβεις καλύτερα ποιος είσαι και το τι θέλεις. Μπορεί να ήτανε και ευλογία αυτό το timingγια εμάς. Μας έκανε να σκεφτούμε και να αισθανθούμε πολύ περισσότερα πράγματα απ' ότι αν έρχονταν όλα ομαλά και εύκολα.

M.C: To 2011, κυκλοφόρησε το πρώτο σας άλμπουμ με τίτλο «Γλυκαίνει και δεν παχαίνει», το οποίο κέρδισε με τη μια το ραδιόφωνο, αλλά και το μουσικό αυτί του ελληνικού κοινού, ενώ το 2014 κυκλοφόρησε ο «Φυγάς» το δεύτερό σας άλμπουμ, με τραγούδια όπως το ομώνυμο, το «Μέσα μου καίει μια φωτιά» το «Θα γίνω αέρας». Ικανοποιημένοι συνολικά απο την παρουσία σας στην δισκογραφία;

Α.Κ.: Ναι πολύ. Ο πρώτος δίσκος άνοιξε πόρτες στα ραδιόφωνα και στα αυτιά του κοινού. Αυτό μας έδωσε χαρά και δύναμη. Ο «Φυγάς» στην συνέχεια ήταν μια άλλη υπόθεση. Ήταν πολύ διαφορετικός δίσκος απο τον πρώτο. Λίγο πιο εσωτερικός και πιο βαθύς νομίζω. Ήταν ένας δίσκος για την τόλμη και το θάρρος του να λες «όχι».

M.C: Και τώρα κυκλοφορεί το «Πουλί ξενιτεμένο» το τελευταίο σας single. Mιλήστε μας λίγο γι' αυτό...

Α.Κ.: Είναι ένα τραγούδι για την απόσταση και τον πόνο που αυτή φέρνει, καθώς και για την λαχτάρα της επιστροφής. Μουσικά ίσως έχει κάτι καθαρότερα ελληνικό στο ύφος του, παρ' όλα αυτά θέλω να πιστεύω πως ο δεσμός με ότι έχουμε κάνει στο παρελθόν είναι εμφανής.


M.C: Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης σας κατά κύριο λόγο, όταν γράφετε μουσική;

Α.Κ.: Δεν μπορώ να σου απαντήσω πολύ καλά γιατί δεν μου αρέσει να αναλύω την έμπνευση. Είμαι πολύ αναλυτικός και αναλύω συνέχεια αυτά που βλέπω, αλλά την έμπνευση θέλω να την αφήνω στην ησυχία της. Να κάνει μόνη της ότι νομίζει. Παρ' όλα αυτά μάλλον έχει να κάνει με την κατάσταση και την γενικότερη διάθεση που βρίσκεσαι μια περίοδο. Οτιδήποτε με γεμίσει με αρκετό συναίσθημα για να κινητοποιηθώ απο την απραξία μου συνήθως καταλήγει να γίνει ένα τραγούδι.

M.C: Τι θεωρείτε πως είναι αυτό το οποίο σας διαφοροποιεί από άλλες μπάντες, που κι εκείνες εξίσου «ποντάρουν» αρκετά στις διασκευές παλαιών ελληνικών τραγουδιών;

Α.Κ.: Πρέπει να σου πω πως οι διασκευές δεν είναι το δικό μας στοίχημα. Στην πραγματικότητα έχουμε διασκευάσει δισκογραφικά ένα τραγούδι όλο κι όλο. Το «Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω». Εξακολουθούμε βέβαια να παίζουμε ένα σημαντικό αριθμό τραγουδιών άλλων καλλιτεχνών στις εμφανίσεις μας. Και το κάνουμε με αγάπη και σεβασμό. Παρ' όλα αυτά αυτό που μας νοιάζει είναι μέσα απο όλη αυτή την διαδικασία να γνωριστεί το κοινό με την δική μας μουσική. Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα.

M.C: Θεωρείστε μια από τις σημαντικότερες έντεχνες προτάσεις στη δισκογραφία. Που αποδίδετε αυτούς τους τόσο κολακευτικούς χαρακτηρισμούς;

Α.Κ.: Δεν ξέρω. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε πάντα όσο καλύτεροι μπορούμε. Κάθε δίσκο να τον κάνουμε λίγο καλύτερο απο τον προηγούμενο, κάθε ζωντανό πρόγραμμα να το ανεβάζουμε ένα σκαλί. Μάλλον αποδίδει κάποιους καρπούς τελικώς αυτή η προσπάθεια.

M.C: Ζωντανές εμφανίσεις με δικά σας τραγούδια αλλά και ιδιαίτερες και ετερόκλητες διασκευές. Ένα μουσικό «ανακάτεμα», το οποίο να υποθέσω έχει αντίκτυπο στο κοινό; Πως το ενσυναισθάνεστε;

Α.Κ.: Το live είναι ένα σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής μας ταυτότητας. Βλέπουμε απο κάτω μάτια που ζωντανεύουν εκείνη την ώρα. Εκείνη την ώρα, που μιλάει η αλήθεια της μουσικής η επικοινωνία είναι διαφορετική. Πιο ελεύθερη, πιο ειλικρινής.

M.C: Και μιας και μιλάμε για live... την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου φήμες λένε πως θα σας συναντήσουμε στον Σταυρό του Νότου. Δε θα σας ρωτήσω τι θα μας παρουσιάσετε, γιατί αυτό θα το δούμε. Θα σας ρωτήσω όμως για ποιο λόγο αν ήσασταν εσείς το κοινό θα πηγαίνατε να απολαύσετε τους ΕΚΜΕΚ;

Α.Κ.: Αν μου άρεσε να βλέπω κάτι αληθινό επάνω στην σκηνή και αν ήθελα να αφεθώ την ώρα του live να γίνω ότι πραγματικά νοιώθω θα πήγαινα σε μια τέτοια συναυλία.

M.C: Η Τετάρτη λοιπόν κοντοζυγώνει. Πως αισθάνεστε για αυτό και τι περιμένετε;

Α.Κ.: Είμαστε έτοιμοι, γεμάτοι ενέργεια. Και μας έχει λείψει και η Αθήνα. Περιμένουμε να συμβεί κάτι όμορφο την ώρα του live αλλά θα ήθελα να προλάβουμε να τριγυρίσουμε και λίγο πρίν και μετά.

M.C: Τέλος, θα ήθελα να μας δώσετε ένα στίχο δικό σας που νιώθετε ότι σας χαρακτηρίζει πλήρως και θα κλείσουμε με αυτό...

Α.Κ.:«Λένε πως είμαι ένας τρελλός
μ' έχουν οι γείτονες για λέρα
Γιατί είναι κάστρα σταθερά
κι εγώ ένα φύλλο στον αέρα».

Θα τα πούμε την Τετάρτη στον Σταυρό του Νότου.
Καλή επιτυχία!

 

info: Οι ΕΚΜΕΚ live στον Σταυρό του Νότου-Club (Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος) την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015.

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα