Συνέντευξη: Στάθης Δράκος & Joanna Drigo «Ωραίοι και διαφορετικοί»!

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Στάθης Δράκος & Joanna Drigo

«Ωραίοι και διαφορετικοί»!...

 

Ιδιαίτεροι και οι δύο, εντάσσονται στη σύγχρονη εναλλακτική μουσική σκηνή. H Joanna Drigo, το κορίτσι με το περίεργο όνομα και τα ξεχωριστό καλλιτεχνικό στυλ συναντά το Στάθη Δράκο, το αγόρι των Minor Project, με την ιδιαίτερη αισθητική και τη νοσταλγική διάθεση. 

Ερχόμενοι από φαινομενικά διαφορετικές μουσικές εκβολές αλλά ορμώμενοι από την ίδια ανάγκη, αυτή για όμορφη μουσική, που ξεκινάει από το «θέλω» τους και ψάχνει να βρει το «θέλω» του ακροατή, οι δυο τους ενώνουν δυνάμεις και αγάπη και ανεβαίνουν στη σκηνή του Σταυρού του Νότου για μία εμφάνιση, στις 30 Μαρτίου.

 

M.C: Και οι δυο τραγουδάτε και γράφετε μουσική. Πώς θα ορίζατε τη σχέση σας με τη μουσική;

JD: Η μουσική καλύπτει πολλές ανάγκες από την στιγμή που μπήκε στην ζωή μου. Ακόμα και όταν περνάω από ένα σκοτεινό δρομάκι, συνήθως τραγουδάω για να μην φοβάμαι. Το να γράφεις τραγούδια είναι μια απόπειρα αποσυμπίεσης των συναισθημάτων και των προβληματισμών που έχεις την εκάστοτε εποχή. Επίσης η μουσική είναι γλώσσα επικοινωνίας, σε φέρνει κοντά με τους ανθρώπους και σε ενώνει με αυτούς.

SD: Η δική μου σχέση με τη μουσική αλλάζει μέρα με τη μέρα. Τη μία φορά μπορεί να νιώθω πως η σύνθεση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Ανάγκη βασική, όπως αυτή του φαγητού ή του ύπνου. Άλλες φορές, απλά νιώθω πολύ τυχερός που το επάγγελμα που επέλεξα να κάνω στη ζωή μου, ίσως και να είναι και το πιο ωραίο επάγγελμα στον κόσμο. Όπως και να 'χει δεν θα το άλλαζα με τίποτα.

M.C: Ποιοί έλληνες καλλιτέχνες θα λέγατε, ότι υπήρξαν για εσάς μια σημαντική επιρροή και ένας λόγος ώστε να αφοσιωθείτε σε αυτήν;

JD: Πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες με επηρέασαν στην ζωή μου, είτε εκούσια είτε ακούσια. Από τον Σαββόπουλο, που κάθε φορά που τον ακούω ανακαλύπτω όλο και περισσότερα επίπεδα στα τραγούδια που γράφει, μέχρι τους λαϊκούς τροβαδούρους της κάθε εποχής που μπορεί να μην αγόρασα τον δίσκο τους, αλλά δεν μπόρεσα να μην επηρεαστώ βαθύτατα και από αυτούς. Και όσο περνούν τα χρόνια νομίζω ότι ανοίγω πιο πολύ τους ορίζοντες μου με μουσικές που παλιά απέρριπτα, στριμωγμένη στις ταμπέλες που τόσο μας αρέσει να βάζουμε και να ταλαιπωρούμε τη ζωή μας.

SD: Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον καλλιτέχνη τον οποίο έχω ως πρότυπο, ή κάποιον που άκουσα και είπα «αυτό θέλω να κάνω και εγώ στη ζωή μου». Ωστόσο, υπάρχουν πολλές φορές που ακούω κάποια νέα μελωδία που έγραψα και βρίσκω μέσα της πολλά στοιχεία των μουσικών εκείνων που με «μεγάλωσαν». Ακούω μέσα στα τραγούδια μου στοιχεία από παλιές μουσικές του Σαββόπουλου, του Χατζιδάκι ή του Ξαρχάκου, και δεδομένου του ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταφέρει να μπουν μέσα μου, όσο δεν έχει μπει η οικογένεια ή οι καλύτεροι μου φίλοι, θεωρώ πως δεν είναι τυχαίο.

M.C: Θα λέγαμε πως εσύ, Joanna, κινείσαι περισσότερο προς τη rock-pop, ενώ από την άλλη εσύ, Στάθη, μας έχεις συνηθίσει περισσότερο στην indie-folk. Παρ' όλα αυτά θα εμφανιστείτε μαζί στο Club του Σταυρού του Νότου.

JD: Να τες πάλι οι ταμπέλες... Μπορεί ίσως οι μουσικές μας να φαίνονται πως έχουν διαφορετικές επιρροές άλλα αυτά που μας ενώνουν στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα. Με την επιλογή των κατάλληλων μουσικών και με πολύ καλή διάθεση, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ωραίες ενορχηστρώσεις που έχουν μια κοινή χροιά και ταιριάζουν με την αισθητική και των δυο. Προσωπικά δεν ένιωσα ποτέ ότι κάνω κάτι διαφορετικό από τον Στάθη, γιατί πάντα επικεντρωνόμουν στα κοινά μας σημεία και στην όρεξη και αγάπη που έχουμε πάνω στο να γράφουμε τραγούδια.

SD: Μιλώντας τελείως προσωπικά, νομίζω πως είναι πολύ νωρίς για να έχω αφήσει οποιοδήποτε στίγμα στην ελληνική σκηνή. Θα περάσει καιρός. Ίσως και να μη γίνει ποτέ. Ωστόσο, ακόμα και αν καταφέρει κάποτε να γίνει, θα γίνει με πολλή προσπάθεια, πολύ πειραματισμό και φυσικά χωρίς να λέω όχι σε πράγματα τα οποία φαινομενικά να μην είναι το 100% αυτού που έχω δείξει μέχρι τώρα.To συγκεκριμένο πρόγραμμα ωστόσο, δεν είναι ούτε indie, ούτε folk. Είναι ένα πρόγραμμα τελείως διαφορετικό από ό, τι κάνουμε με τους Minor, το οποίο έχει δημιουργηθεί με πολλή αγάπη από εμάς τους δύο και μία ομάδα μουσικών που δεν θα άλλαζα με τίποτα. Μιλάω για τον Δ.Σιάμπο, τον Κ.Πατσιώτη, τον Αλ. Μπαλτά και τον Γ.Τσιατσούλη στο ακορντεόν.

M.C: Πώς προέκυψε η συνεργασία σας; Τί ήταν αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση να ενώσετε τις φωνές σας σε μια κοινή μουσική παράσταση;

JD: Είχα ένα concept στο μυαλό μου και πολλή όρεξη να παίξω και να συμπράξω με κάποιον που θα είχε την ίδια αισθητική και πολύ θετική σκέψη. Ο πρώτος που σκέφτηκα ήταν ο Στάθης. Είχαμε ξαναπαίξει σε κάποια κοινά φεστιβάλ και νομίζω ότι υπήρχε αμοιβαία συμπάθεια και εκτίμηση, πράγμα το οποίο δημιούργησε ένα πολύ αρμονικό και ενδιαφέρον αποτέλεσμα τελικά.

SD: Γνωριστήκαμε δύο καλοκαίρια πριν, στην καρδιά των Κυκλάδων, την Ερμούπολη. Εκεί είχαμε τη χαρά να παίξουμε σε έναν πολύ όμορφο χώρο και να τραγουδήσουμε μαζί με πολλούς άλλους καλλιτέχνες τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, αλλά και δικά μας. Ήταν όμορφα πολύ. Δεν είχαμε πει για το αν κάποια στιγμή στο μέλλον θα συνεργαστούμε, αλλά να που έγινε.

M.C: Στις 30 Μαρτίου τί θα ακούσουν όσοι βρεθούν στο live;

JD: Θα ακούσουν κυρίως τα δικά μας τραγούδια παιγμένα από έμπειρους μουσικούς με πολύ ωραία αισθητική, καθώς και πολύ προσεκτικά επιλεγμένες διασκευές, που ταιριάζουν με το ύφος αυτών που θέλουμε να πούμε στο πλαίσιο της παράστασης.

SD: Νομίζω πως η επιλογή των κομματιών έγινε με γνώμονα το τί αγαπάμε πραγματικά. Εγώ π.χ. όταν σκεφτόμουν την playlist, προσπάθησα να παγώσω τη σκέψη μου και να πω «τι θα ήθελες να τραγουδήσεις, αν δεν είχες κανέναν περιορισμό;». Ελληνόφωνα δικά μου τραγούδια, αλλά και μερικές επιλογές από τα αγαπημένα μου των Minor Project δε θα λείψουν.

M.C: Σκοπεύετε να συνεχίσετε τη συνεργασία σας;

JD: Σκοπεύουμε να κάνουμε κάποιες παραστάσεις ακόμα. Είναι πολύ ωραία η αίσθηση του live για μένα, την έχω επιθυμήσει και είναι επίσης υπέροχο όταν έχουν τελειώσει οι πρόβες και το άγχος του στησίματος ενός live, να παίξεις και να το απολαύσεις όσο περισσότερο μπορείς.

SD: Η αλήθεια είναι πως είναι ένα project το οποίο θα μπορούσε όντως να εξελιχθεί και να προχωρήσει, οπότε ναι. Πιστεύω θα συνεχιστεί.

 

info: Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015, Σταυρός του Νότου Club ( Αμβροσίου Φραντζή & Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος, Τηλ: 2109226975) Ώρα έναρξης: 22:00, Τιμές: 10€ με μπύρα ή κρασί

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα