«Παι-ζωντας με τις λέξεις» με το Σταύρο Σιόλα!

Πληροφορίες

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

Σταύρος Σιόλας

Παι-ζωντας με τις λέξεις

 

Τον ιδιαίτερο καλλιτέχνη Σταύρο Σιόλα γνωρίσαμε πριν 10 ακριβώς χρόνια μέσα από το Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Μας συστήθηκε με ένα συγκλονιστικά εύθραυστο κομμάτι που μουσικά και στιχουργικά ξεχώρισε, το «της Άρνης το νερό», για το οποίο και βραβεύτηκε. Το μουσικό του ταξίδι συνεχίστηκε το 2010 με το δίσκο «Στα μισά της νύχτας» σε συνεργασία με τον Πόλυ Κυριάκου κι έπειτα το 2013 με το άλμπουμ «Διόδια» ο οποίος περιέχει μοναδικά κομμάτια κι εξαιρετικές συνεργασίες (ντουέτα με τις Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιώτα Νέγκα και Ελένη Τσαλιγοπούλου).

Απαιτείται ψυχή και τάλαντο και για να αγγίξεις αντίστοιχα την ψυχή του κοινού σου κι ως φαίνεται ο Σταύρος Σιόλας έχει καταφέρει με τη σπουδή της φωνής και του ανθρώπου μέσω της τριβής του με την υποκριτική, να φτάσει ως τα μύχια της ψυχής μας. Κι έχει μακρύ δρόμο να διανύσει ακόμα.

 

«Παίζουμε;» τον ρώτησα.
«Τι εννοείς;» μου απάντησε όλο απορία.
«Παί- ζουμε με τις λέξεις;»
«Μα αυτό δεν κάνουμε πάντα;»
«Μόνο, που, αυτή τη φορά, θα υπάρχουν κανόνες...»
«Δηλαδή;»
«Οι κανόνες είναι πως... δεν υπάρχουν κανόνες. Για κάθε λέξη ή φράση που θα σου δίνω, θα μου δίνεις πίσω αυτό που έρχεται πρώτα στο μυαλό σου. Είτε είναι μια λέξη, είτε σελίδα ολόκληρη. Κι έτσι θα μιλήσουμε για τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη που συγκατοικούν μέσα σου, για τον τρόπο που βλέπεις την τέχνη και για την αφορμή που βρεθήκαμε.»
«Και θα λέμεμόνο αλήθεια;»
«Μόνο!»

 

 

Ο άνθρωπος

Μια όμορφη ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων είναι...:

Μια όμορφη ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων είναι ...όλα μου τα καλοκαίρια κι οι γιορτές στην Ελληνική ύπαιθρο με τις γιαγιάδες,τους παππούδες και τα παιδιά της γειτονιάς στους τόπους καταγωγής των γονεων μου. Μιλαω για τη Θράκη και τη Μακεδονια.

'Διόδια' που υπερέβη η ψυχή μου ...:

'Διόδια' που υπερέβη η ψυχή μου ...ΔΙΟΔΙΑ υπερβαίνει η ψυχή μας κάθε μέρα από την αρχή της πορεόας μας στον κόσμο ως το τέλος, πληρώνουμε αντίτιμο για την μετάβαση μας ,από έναν τόπο σε έναν άλλον, από μια κατάσταση σε μια άλλη, από έναν άνθρωπο σε έναν άλλον ελπίζωντας πως το καινούριο τοπίο θα μας αποζημιώσει. Άλλωτε συμβαίνει άλλωτε όχι. Αυτή είναι η νομοτέλεια της ζωής.

Εάν ήμουν τραγούδι θα ήμουν ...:

Εάν ήμουν τραγούδι θα ήμουν ...το 'Ερωτικό' των Ξυδάκη/Λαπαθιώτη:

 

Ο καλλιτέχνης

Το πιο δυνατό μουσικό ταξίδι μου ...:

Ένα live των portishead που τυχαία πέτυχα στην τηλεόραση χωρίς να ξέρω ποιό είναι με την Beth Gibonς να τραγουδάει με μπλουτζιν κι ένα τσιγάρο στο χέρι χωρίς ίχνος ακισμού.

Οι μουσικές μου διέπονται από ...:

Οι μουσικές μου διέπονται από ...ρομαντισμό,νοσταλγία και ανάταση.

Η πιο συγκινητική ερμηνεία ...:

Η αληθινή, αυτή που αποσπά ενα κομμάτι από τον πραγματικό μας εαυτό. 

Ερμηνεία τραγουδιών και ρόλων, εφικτός ο συνδυασμός των δύο ιδιοτήτων...:

Ο ορισμός της ερμηνείας είναι ένας είτε πρόκειται για τραγούδι είτε για θέατρο. Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει ρόλος και μονόλογος και ο ερμηνευτής χρησιμοποιεί τη φωνή,το σώμα και το συναίσθημα του για να αποδώσει μια κατάσταση και να τη μεταδώσει στο κοινό.

 

Μια «ματιά» στην τέχνη

Καλλιτεχνική έκφραση είναι κυρίως ...:

Καλλιτεχνική έκφραση είναι κυρίως ...όταν το μέσα μας βρίσκει διέξοδο ως ήχος, λόγος, εικόνα με φόρμα, δομή, μοτίβο και έμπνευση μέσα από την δημιουργική μας ικανότητα και την τεχνική.

Όμορφες μουσικές αθηναϊκές σκηνές ...:

Κρεμλίνο

«Η τέχνη απαιτεί απομόνωση, ή ανάγκη, ή πάθος.» - (Δουμάς) ...:

Ακριβώς, αλλά και απομόνωση μέσα σε πολλούς, ανάγκη μη ικανοποιητικά ικανοποιημένη, και πένθος για το πάθος που έσβησε.

 

Η αφορμή

Η Γεωργία Νταγάκη και ο Σταύρος Σιόλας και πάλι μαζί, αυτήν την φορά στο ολοκαίνουργιο Κρεμλίνο για δύο ξεχωριστές εμφανίσεις 8 και 22 του Οκτώβρη:

Δοκιμασμένη και ευτυχισμένη συνύπαρξη σ' ενα χώρο που μας αρέσει με μια μπλαντα που μας αρέσει.

Περισσότερες πληροφορίες για το live του Σταυρου Σιόλα και της Γεωργίας Νταγάκη στο Κρεμκλίνο θα βρείτε... εδώ

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα