Παραστάσεις

Θέατρο/Είδαμε: «Armadale» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη στο Rex Theater!

28

Rex Theater

«Armadale» του Wilkie Collins

 

 “Δεν θα προσποιηθώ ότι ξέρω τί παιχνίδι μπορεί να παίζεις, αλλά, παρ’ όλα αυτά, θα τολμήσω μια προφητεία: θα το κερδίσεις!” Αρμαντέιλ

 

Ένα σκοτεινό όνειρο που καταγράφεται σε ένα κομμάτι χαρτί και ορίζεται ως όραμα ή προφητεία. Λέξη προς λέξη επικυρώνεται με υπογραφή και κάθε τόσο επιβεβαιώνει τα καχύποπτα βήματα εξέλιξης στη ζωή των Αρμαντέιλ. Είναι όλα προδιαγεγραμμένα άραγε; Δύο άνθρωποι με το ίδιο όνομα. Δύο ζωές μοιραία συνδεδεμένες. Μια γυναικεία σκιά παραμονεύει και περιπλέκεται ανάμεσα τους. Το παρελθόν στοιχειώνει κι όσο κι αν προσπαθείς να αλλάξεις το πεπρωμένο, εγκλωβίζεσαι. Οι γονείς έπραξαν και έθεσαν τα παιδιά ως υπόλογους. Και να πώς η μοίρα ξαφνικά σκεπάζει στο Θορπ Αμπρούζ!

Ο Wilkie Collins, μάγος της πλοκής και του μυστηρίου άφησε ιστορία στη βικτωριανή λογοτεχνία και τώρα δίνει το χέρι του στο Θέατρο. Για δεύτερη χρονιά το Armadale βγαίνει από τις σελίδες του και ζωντανεύει ξανά τους υπέροχους χαρακτήρες του. Εικονοπλάστης ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης. Σκηνοθέτης της παράστασης που φέτος αποκτά σάρκα στη σκηνή του Rex.

Το Armadale, επιτυχώς μεταφρασμένο από την Σάντυ Παπαϊωάννου, διασκευάστηκε από τους τρείς βασικούς άξονες των χαρακτήρων (Μαρία Κίτσου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Λάζαρος Βαρτάνης). Πιθανή απόδειξη της αφοσίωσης και της μελέτης τους πάνω στις γραμμές του Collins. Πώς θα μπορούσε ένα βιβλίο που ξεπερνά τις 1200 σελίδες να αποδοθεί στο θεατρικό σανίδι χωρίς να λεηλατηθεί; Οι ίδιοι οι συντελεστές, θαυμαστές του έργου, σεβάστηκαν κάθε στοιχείο του και κατάφεραν μέσα σε 4 ώρες να ξετυλίξουν ένα αριστουργηματικό μυστήριο. Έτσι ακριβώς, το ίδιο μοναδικά όπως μας το μεταφέρει ο Collins έτσι και οι θεατές γνωρίζουμε τους ήρωες από την σχέση που έχουν με τα γεγονότα χωρίς καμία άλλη σύσταση. Καμία αναμενόμενη εξέλιξη! Για την ακρίβεια, ό, τι πιθανολογείς να συμβεί, δεν συμβαίνει ποτέ! Η αφηγηματική όψη παραμένει μέχρι το τέλος. Ο κάθε ήρωας παρουσιάζεται στη σκηνή και υιοθετεί τις λέξεις του συγγραφέα τοποθετώντας το ανάλογο συναίσθημα, ενώ δευτερόλεπτα μετά δίνει πνοή ξανά στον ήρωα. Ένα έξυπνο παιχνίδι που σε κρατάει σε επαφή με την καθαρή ανάγνωση αφήνοντας σου λίγο χώρο για την φαντασία. Ένα βήμα πιο πίσω για να δεις πιο καθαρά την εικόνα.

Οι ηθοποιοί, τραπουλόχαρτα που μοιράζονται και ξαναμοιράζονται με άλλη σειρά στους χαρακτήρες της πλοκής. Εγχείρημα δύσκολο που φέρεται εις πέρας άξια από όλους όσοι συμμετέχουν και εν τέλει πλαισιώνουν την βασική τριάδα της ιστορίας. Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, ως Οζίας Μίντγουιντερ και κρυφός Άλαν Αρμαντέιλ παλεύει με το πεπρωμένο και δηλώνει την απόλυτη αδερφική αγάπη ως όπλο ανατροπής της μοίρας. Αγάπη προς τον πλουσιότερο μα καλοκάγαθο Αλαν Αρμαντέιλ τον οποίο υποδύεται ο Λάζαρος Βαρτάνης με την ενέργεια της κίνησης και τη ζωντάνια που αποπνέει η αθωότητα. Ο άσσος φυλάσσεται για το τέλος, όπου πλέον η υποψία της μοχθηρής γυναίκας αποκαλύπτεται αργά και βασανιστικά (σκηνοθετική επιλογή που μεγαλώνει την αγωνία) για να αποθεώσει με τους μονολόγους της το έργο.

Η Μαρία Κίτσου ως Λυντία Γκουίλτ αναπτύσσει μια θεατρική προσωπικότητα που ξεπερνάει τις προσδοκίες μας. Οι μαγευτικές εκφραστικές αλλαγές του προσώπου της εντείνουν το δίπολο της ηρωίδας ανάμεσα στον δόλο και την αγάπη. Ανάμεσα στο φθόνο και την λύπηση. Λατρεύεις και τις δύο πλευρές όσο πιο έντονα τις βιώνει η ίδια, κυρίως στα κομμάτια που χάνεται μέσα στις σκέψεις της. Τα τρία αυτά σημειακά πρόσωπα ενώνονται με άλλα τρία.

Ο δεύτερος ομόκεντρος κύκλος αποτελείται από τον κ.Μπόσγουντ, την δεσποινίδα Μιλρόι και τον αιδεσιμότατο Μπροκ. Σκιαγραφημένοι χαρακτήρες που δίνουν τη θέση τους στον επόμενο κύκλο ηρώων. Ικανοί όλοι να προσδώσουν χαρακτηριστικά στους ήρωες τους όπως η στάση του σώματος ή η χροιά της φωνής. Ξεχωρίζουν οι στιγμές που ο Φάνης Παυλόπουλος παραδίνεται μετά φόβου και πάθους στις εντολές της Λυντίας Γκουίλτ, το ύφος του Χάρη Αττώνη που δίνει μια σουρεαλιστική πνοή στους χαρακτήρες. Η σύντομη εμφάνιση της Ελένης Κάκκαλου ως υστερικής και αποκρουστικής μητέρας Μιλρόι και φυσικά η απολαυστική καρικατουρίστικη Σύνθια Μπατσή στα γράμματα πλεκτάνης που εκφωνούσε ως κυρία Όλντερσο.

Σημείο συνάντησης τους ένα μικρόφωνο, αιωρούμενο στο χώρο αλλάζει χέρια αντιπροσωπεύοντας το χαρτί αλληλογραφίας. Σημαντική πινελιά οι ενδυμασίες από τις Ηλένια Δουλαδίρη και Hλέκτρα Λαμπριανίδου ως ακράδαντα στοιχεία μιας άλλοτε βικτωριανής εποχής με λεπτομέρειες υπερβολής που εξουσιάζουν τους χαρακτήρες. Ο φωτισμός λιγότερο τολμηρός και η μουσική αραιή αλλά απόλυτα ταιριαστή στο μυστηριώδες ύφος. Σκηνικά της φαντασίας και η κινησιολογία ακόλουθος του ρυθμού.

Το Armadale, πρωτοπόρο στα χρόνια του, αντανακλά τους χτύπους της εποχής του χωρίς όμως να αφήνει αδιάφορο το τώρα. Η κόντρα της ανθρώπινης βούλησης με την προδιαγεγραμμένη μοίρα θα μπορούσε τώρα να ερμηνευτεί ψυχογραφικά ως ο απεγκλωβισμός μας από τον κόσμο των προγόνων μας, η αποδοχή ίσως ότι μπορεί να είμαστε τόσο καλοί όσο και κακοί και η πάλη του φαινομενικά έξω κόσμου να μεταφέρεται στα βάθη της ψυχής μας. Σε αυτήν όμως την παράσταση δεν αγωνιάς για το τέλος, το μυστήριο λύθηκε κι ούτε σε νοιάζει η απάντηση, δεν δίνεις καν σημασία γιατί έχεις κερδίσει. Έχεις κερδίσει, όπως ακριβώς ορίστηκε εξ αρχής απ’ την τολμηρή προφητεία!

 

Συντελεστές
Μετάφραση: Σάντυ Παπαϊωάννου
Διασκευή: Μαρία Κίτσου – Κωνσταντίνος Ασπιώτης – Λάζαρος Βαρτάνης
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη – Hλέκτρα Λαμπριανίδου
Φωτισμοί – Video: Τάκης Λυκοτραφίτης
Boηθός σκηνοθέτης: Μαρία Κίτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Μπαλή – Κωνσταντίνος Καϊκής
Κατασκευή κοστουμιών: Δάφνη Τσακότα

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):
Κωνσταντίνος Ασπιώτης,Χάρης Αττώνης,Λάζαρος Βαρτάνης,Ελένη Κάκκαλου,Ζωή Καραβασίλη,Μαρία Κίτσου,Μάριος Μακρόπουλος,Σύνθια Μπατσή,Φάνης Παυλόπουλος

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: κάθε Δευτέρα στις 19:00
Τιμές εισιτηρίων: 15€
Διάρκεια: 4 ώρες με 2 διαλείμματα
Προπώληση: Viva.gr

Εθνικό Θέατρο Rex – Πανεπιστημίου 48, Κέντρο,Τηλέφωνο: τηλ. 211 8000080

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

 

1) Κάντε κλικ σε μία φωτογραφία 2) Πατήστε το “Play” για να τις δείτε σε μορφή Slideshow ή τα βελάκια πάνω, δεξιά και αριστερά για χειροκίνητη προβολή.

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Σχετικά Άρθρα

Άρθρα στο αρχείο

Μήδεια, του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Λέας Μαλένη | Καλοκαιρινή περιοδεία 2023

Μήδειατου Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Λέας ΜαλένηΚαλοκαιρινή περιοδεία 2023   Θεϊκή καταγωγή,...

Παραστάσεις

Είδαμε: “Ο κύκλος των χαμένων ποιητών” στο Θέατρο Βρετάνια

Στο λύκειο αρρένων “Γουέλτον” του Βερμόντ των Ηνωμένων Πολιτειών καταφθάνει ένας νέος...

Έντεχνα Τραγούδια

Μαρία Κίτσου & Δημήτρης Γκοτσόπουλος – Μέχρι Τ΄Αστέρια (από την τηλεοπτική σειρά Άγριες Μέλισσες) | Νέο τραγούδι

Η Μαρία Κίτσου και ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος, οι πρωταγωνιστές της σειράς «Άγριες...

Εθνικό Θέατρο Πρόγραμμα παραστάσεων
ΘέατραΧειμερινοί συναυλιακοί χώροι - Μουσικές Σκηνές

Εθνικό Θέατρο | Πρόγραμμα παραστάσεων 2024

Εθνικό Θέατρο Πρόγραμμα Παραστάσεων σεζόν 2023 2024 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Άρθρα στο αρχείο"Παι-ζωντας με...