Γιάννης Κότσιρας - Μουσική της παράστασης "ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ" / Νέο άλμπουμ!

Γιάννης Κότσιρας
«Μουσική της παράστασης "ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ»

 

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ αφιέρωσε την φετινή θεατρική του δραστηριότητα στην πρωτοπόρο Ελληνίδα λογοτέχνιδα ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ, παρουσιάζοντας το ομώνυμο έργο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης Μοντζολή.

Την Πηνελόπη Δέλτα ενσαρκώνει η Τζένη Καλλέργη, τον πατέρα της Εμμανουήλ Μπενάκη ο Ντίνος Καρύδης, το φλογερό έρωτα της ζωής της Ίωνα Δραγούμη ο Θεόφιλος Βανδώρος και την πιστή της Μαριάνθη η Ράσιμη Τσόπελα.

Η Πηνελόπη Δέλτα αποτελεί μια εμβληματική παρουσία ανάμεσα στις πρωτοπόρες γυναικείες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα. Κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη, αγαπημένη αδελφή του Αντώνη Μπενάκη (Τρελλαντώνη) και πιστή φίλη του Ελευθέριου Βενιζέλου, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την ταραγμένη περίοδο των πρώτων δεκαετιών του 20ουαιώνα.

Καθιερώθηκε στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας για το εμπνευσμένο λογοτεχνικό και εκπαιδευτικό της έργο και τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών το 1930.

Η σκηνοθέτης της παράστασης καθώς και ο συνεργάτης της βοηθός σκηνοθέτη Μιχαήλ Γιαννικάκης , πήραν την πρωτοβουλία να προτείνουν στον Γιάννη Κότσιρα να γράψει πρωτότυπη μουσική για την παράσταση.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης ,όπως εξομολογείται ο ίδιος στη πρόταση αυτή τρόμαξε ,ήταν πρώτη φορά που αντιμετώπιζε τέτοια γοητευτική πρόκληση… Η επιμονή όμως των συντελεστών, το κείμενο και η πραγματική συγκίνηση που ένιωσε όταν παρακολούθησε την πρώτη πρόβα από τους πρωταγωνιστές ηθοποιούς, τον όπλισαν με τόλμη και αποφασιστικότητα.

Δούλεψε πολύ, εμπιστεύτηκε το συναίσθημα του, επιστράτευσε τη μουσικότητα του και στην ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος ζήτησε τη βοήθεια σημαντικών φίλων μουσικών, καθώς και του στιχουργού Οδυσσέα Ιωάννου, που προσέφερε τους στίχους για το μοναδικό τραγούδι της παράστασης που ερμηνεύει η εξαίρετη Ρίτα Αντωνοπούλου αλλά και ο ίδιος.

Το αποτέλεσμα της συνθετικής αυτής ιστορίας ήταν απόλυτα επιτυχημένο, η μουσική υπηρέτησε απόλυτα το κείμενο , αποτυπώνοντας τις εποχές και τις προσωπικότητες των ηρώων της και έδειξε πως ο νεοεισαχθείς στον χώρο του θεάτρου Γιάννης Κότσιρας γνωρίζει τι σημαίνει θεατρική μουσική ως ατμόσφαιρα.

Γιάννης Κότσιρας - Μουσική της παράστασης "ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ"

Εταιρεία: ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ
Κυκλοφορία:
 Απρίλιος 2015

Tracklist   

01.ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ
02.ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΝΟΥΝ
03.ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ - Ρίτα Αντωνοπούλου
04.ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ
05.ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ
06.ΧΡΟΝΟΣ
07.ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
08.ΨΑΘΙΝΟ ΚΑΠΕΛΟ - Γιάννης Κότσιρας
09.ΚΑΙ ΑΝ
10.ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
11.ΓΙΑΤΙ
12.ΨΑΘΙΝΟ ΚΑΠΕΛΟ - Ρίτα Αντωνοπούλου
13.ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ (Σόλο ακορντεόν)
14.ΣΙΩΠΗ
15.ΜΗ Μ’ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΩΡΑ
16.ΚΑΤΙ ΛΥΠΗΡΟ
17.ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ
18.ΨΑΘΙΝΟ ΚΑΠΕΛΟ (Ορχηστρικό)
19.ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ (Φινάλε)

video

Έξυπνη αναζήτηση Μουσικής:

Γράψε τον τίτλο ή τον καλλιτέχνη και βρες το τραγούδι που θέλεις:


Tip: Γράψε μία λέξη κλειδί ή το επίθετο του καλλιτέχνη