Το musicity.gr επιλέγει το τραγούδι της εβδομάδας!

Πληροφορίες

  • Τραγούδι: Η νέα βαρβαρότητα
  • Μουσική: Παύλος Παυλίδης & Β Movies
  • Στίχοι: Παύλος Παυλίδης

Δεν χρειάζονται συστάσεις για αυτούς που χάραξαν στο χρόνο την πορεία των σκέψεων μιας νεολαίας που πότε δεν μεγαλώνει. Είναι πάντα εκεί να σπάνε τη σιωπή της υποτονικότητας μιας καθημερινότητας που ρουφά το μυαλό του καθενός μας με την νέα της αμφίεση. «Η νέα βαρβαρότητα» είναι εδώ. Μα ακριβώς δίπλα της είναι και εκείνοι που την ξορκίζουν όπως έκαναν πάντα με στίχους που υπονομεύουν την ψεύτικη ομορφιά και φωνή που χαράζει την μνήμη από την πρώτη στιγμή. Είναι η συνάντηση από Γιορτή Σε Γιορτή που σε κάνει να θέλεις να σταματήσεις το χρόνο. Είναι ο Παύλος Παυλίδης, οι Β-Movies και ο Γιάννης Αγγελάκας που μπορούν και επαναφέρουν τους ρυθμούς της καρδίας σε επίπεδα που ζεις την αλήθεια.

Τίτλος: Η νέα βαρβαρότητα

Στίχοι: Παυλός Παυλίδης

Μουσική: Παύλος Παυλίδης & B-movies

Κάθε νέο τραγούδι είναι μία γέννα. Πηγή έμπνευσης, συναισθημάτων, έκφρασης και επαφής. Η ομάδα του musicity.gr κάθε εβδομάδα επιλέγει και εμπνέεται από ένα τραγούδι για το οποίο γράφεται μία νέα ιστορία. Διαβάστε την ακούγοντας το τραγούδι της εβδομάδας.

Φαίνονται μόνο τα μάτια του μέσα στο δωμάτιο. Σπάνια άναβε το φως, συνήθιζε να γράφει μόνο με το φως από το καντήλι. Του άρεσε να βλέπει τη στάθμη να λιγοστεύει στο ποτήρι και οι ήχοι όταν η φλόγα πάλευε να μείνει ζωντανή τη στιγμή που το λαδί τέλειωνε. Το ίχνος του καπνού από το καμένο φυτίλι του έδινε την ρότα για όλες τις σκέψεις. Λάτρευε τη σκιά του μολυβιού του πάνω στο χαρτί . Έμοιαζαν όσα έγραφε κρυφά και είχαν το βάρος όλων όσων κάνεις δεν ήθελε να δει.

Δεχόταν σπάνια φίλους στο σπίτι. Έβγαινε μόνο τα βράδια και σε μικρές σκοτεινές συνοικίες. Παρακολουθούσε τη ζωή από την ταράτσα. Η τηλεόραση ήταν πάντα κλειστή και στον υπολογιστή η ενημέρωση φιλτραρισμένη μέσα από τα γυαλιστερά του μάτια.

Είχε δημιουργήσει μια ολόκληρη επανάσταση κάτω από την μύτη των εξεχόντων αρχόντων, τόσο καλά χαραγμένη σε φλέβες και σε υπονόμους που ήξερες πότε την πλησιάζεις όταν περπατάς στα σοκάκια των επαναστατημένων γειτονιών.

Ήξεραν ποιος ήταν στην δική τους γαλέρα όταν συναντιόνταν, από τη φωτιά στα μάτια τους. Δεν μιλούσαν όλα τα έλεγαν οι σκιές που δεν φαίνονταν. Άσκιοι ανέσα σε όλους όσους αφήνουν το αποτύπωμα στο καθαρό φως. Βία και ωμότητα βρωμίζει το λευκό χαρτί την ώρα που προσπαθείς να την απαρνηθείς με εξομολογήσεις μελάνης και γραφίτη.

Πρόσεχε την μέρα ποιοι είναι εκείνοι που πια δεν έχουν υπόσταση μόρια και κρύβονται μέσα από κενά βλέμματα ανησυχίας και αλληλεγγύης για την πορεία μιας παρέας πάνω στον πλανήτη που λέγεται κοινωνία.

Ανδρείκελα και μαριονέτες σαν εκείνη που βάζει το κόκκινο κραγιόν της , τη βέρα στο δεξί και τρέχει πανικόβλητη να βρει ποιος θα μετρήσει το μπόι της διπλά στον κύριο με το καπελάκι και το λόγιο μούσι. Μασκαράδες σε μια καλή τάξη που μόνο βρώμα αναβλύζει το στόμα τους. Ο χρυσός που έχουν στα χέρια δεν είναι κανενός, εκείνος όμως που τα βράδια καίγεται στη φλόγα ενός καντηλιού είναι όλων.
Σηκώνεται από το γραφείο τσαλακώνει το χαρτί και βγαίνει στη νύχτα. Τώρα κάνεις δεν θα μπορεί να δει πως η σκιά του στο φεγγάρι δεν υπάρχει.

 

Στίχοι:

θα ταξιδέψουμε λοιπόν μια μέρα μακριά
θα μείνουν άδεια τα κλουβιά που χτίσατε
και οι παγίδες που μας στήσατε
θα διαλυθούν με τον καιρό από του χρόνου τη σκουριά
δε θα μας φτάνουν πια εδώ οι σφαίρες σας
είμαστε άγνωστα πολύχρωμα πουλιά

η νέα βαρβαρότητα φοράει μανικετόκουμπα
χρυσάφι αγορασμένο απ’ τη Λειψία
κουμπώνει το σακάκι της
και μπρος στο καθρεφτάκι της
προβάρει την καινούργια πανοπλία

η νέα βαρβαρότητα από την αρχαιότητα
παλιά γαλέρα με καινούργιους σκλάβους
γυρίζει τη σελίδα αλλάζει πια ενότητα
χορεύει και κυκλοφορεί με μπράβους

θα ταξιδέψουμε λοιπόν μια μέρα μακριά
θα μείνουν άδεια τα κλουβιά που χτίσατε
και οι παγίδες που μας στήσατε
θα διαλυθούν με τον καιρό από του χρόνου τη σκουριά
δε θα μας φτάνουν πια εδώ οι σφαίρες σας
είμαστε άγνωστα πολύχρωμα πουλιά

η νέα βαρβαρότητα ελέγχει την ποιότητα
μπορείς να κοιμηθείς ήσυχα τώρα
και τρίβοντας τα χέρια της γυαλίζει τα αστέρια της
κατέφθασαν οι μάγοι με τα δώρα

η νέα βαρβαρότητα με αβάσταχτη ελαφρότητα
ακούμπησε στο έδαφος τα βάρη
και μέσα απ’ το αερόστατο με στόχο τους αιθέρες
γελάει και μας δείχνει το φεγγάρι

η νέα βαρβαρότητα με πόση σοβαρότητα
σκλάβα μιας άρρωστης κυρίας
μοιράζει τα υπάρχοντα του εκλιπόντος άρχοντα
δακρύζει σε γκαλά φιλανθρωπίας

η νέα βαρβαρότητα μαγκιά και χυδαιότητα
γελάει τρανταχτά μεσ’ στο πορνείο
έχει προτεραιότητα με χάρη και απλότητα
φοράει το καινούργιο προσωπείο

 

 

 

Έξυπνη αναζήτηση Μουσικής:

Γράψε τον τίτλο ή τον καλλιτέχνη και βρες το τραγούδι που θέλεις:


Tip: Γράψε μία λέξη κλειδί ή το επίθετο του καλλιτέχνη