Το musicity.gr επιλέγει το τραγούδι της εβδομάδας: Μάγδα Βαρούχα - Όνειρα

Πληροφορίες

Μάγδα Βαρούχα

Όνειρα

 

Οι ηλιαχτίδες παίζουν στη λευκή κουρτίνα και στα βλέφαρα σου. Ανοίγεις τα μάτια και όλα γύρω μοιάζουν διαφορετικά. Ανασηκώνεσαι και ψάχνεις τη μητέρα σου, εχθές ήταν που σε φίλησε για καληνύχτα. Σηκώνεσαι και ψάχνεις τους ενοίκους του σπιτιού... κλείνουν οι πόρτες πίσω σου... κανείς. Η κάρδια σου χτυπά δυνατά που καλύπτει τους ήχους των γυμνών σου ποδιών.

Τρέχεις στο μπάνιο να πλύνεις το πρόσωπο σου... Κοιτάς στον καθρέφτη τα μάτια σου· μόνο αυτά αναγνωρίζεις. Οι αλλοιώσεις πάνω στο είδωλο από τον καιρό δημιουργούν μια μορφή... περνά μπροστά σου, από μέσα σου και νιώθεις τον αέρα της ύπαρξης της, χάνεται στα δωμάτια ... την ακολουθεί. Οι σφυγμοί σου ακολουθούν τον ρυθμό των βημάτων σου καθώς τρέχεις να βρεις τη μορφή μέσα στα δωμάτια. Η αναζήτηση κρατά ώρα...

Καταβεβλημένη γυρνάς στο δωμάτιο σου. Τίποτα δεν είναι γνώριμο ... μόνο το νυχτικό εκείνο που σου φόρεσε η μητέρα ένα βράδυ πριν, λευκό κεντημένο έχει και εκείνο μεγαλώσει μαζί σου. Ανοίγεις τα συρτάρια... ένα άλμπουμ, ένα ημερολόγιο... Τα άδεια τους φύλλα έχουν γεμίσει... το περασμένο βράδυ ο πατέρας στα είχε δωρίσει να φυλάς εικόνες και σκέψεις...

Στις φωτογραφίες ένα μικρό κορίτσι κοιτά λευκές χάντρες στις αχτίνες του Ήλιου... στις σελίδες του ημερολογίου όνειρα καταγεγραμμένα, σε άλλες οι γραμματοσειρές αλλοιωμένες από δάκρυα. Τα κλείνεις. Μένεις ακίνητη καθώς η μορφή έχει σταματήσει στο παράθυρο και κρυφοκοιτά από την κουρτίνα.

Έχουν πλέον περάσει χρόνια από τότε που ονειρευόσουν τη ζωή, χειμώνες που κλεινόσουν στη θαλπωρή του δωματίου και καλοκαιριά που έπνιγες την θλίψη σε γαλάζια φουλάρια θάλασσας. Χιλιάδες συζητήσεις κάτω από φεγγάρια και συναντήσεις σε καφέ υπό τη μαρτυρία του Ήλιου, χιλιόμετρα εκδρομών και άπειρες ευχές σε αστέρια που κάποιος άλλος πρόλαβε, συμβουλές και βλέμματα υποτίμησης καθώς τα χρόνια περνούσαν, καθώς το κουτσό με την κιμωλία έχανε την ισχύ στο δρόμο έξω από το σπίτι και έμεινες με την πέτρα στο χέρι, αναζητώντας το επόμενο συμπαίκτη.

Όλα αυτά πέρασαν και έμεινες μόνη με την αναζήτηση της μορφής που ποτέ δεν είδες καθαρά. Πάντα πίσω από την κουρτίνα σε κοιτά αλλά δεν είχες ποτέ τη δύναμη να τη φωνάξεις. Ήξερες πως δεν ήταν αυτό που ήθελες πραγματικά, αν ήταν θα γνώριζες τα χαρακτηριστικά της. Μα εκείνος ο ένας ο διαφορετικός έμενε εκεί να κλέβει όνειρα, ευχές, αγάπες που πέρασαν και που εσύ δεν τους επέτρεψες να τον διώξουν. Αυτή η μορφή ήταν πάντα το καλύτερο, μα χωρίς να ξέρεις ούτε το χρώμα των ματιών. Μια γκρίζα φιγούρα πίσω από σκέψεις υπαγορευμένες από κατεστημένα που τώρα είναι απόντα. Σου φόρεσαν την κάπα του ιδανικού και την σέρνεις μέσα στα δωμάτια των χρόνων, μένεις εκτός του σπιτιού της ζωής σου καίγοντας τους επόμενους χειμώνες στο τζάκι του τα «Όνειρα» σου.

Η Μάγδα Βαρούχα, η νεράιδα με τα σκουρόχρωμα μαλλιά και με φωνή αέρινη, δίνει πνοή στη μουσική και τους στίχους του Άρη Κλεισούρα, σαν παλιά γνώριμη δανείζει την φωνή της στον εσωτερικό εαυτό μας και μας μιλά για τα πραγματικά «Όνειρα»... σε ένα τραγούδι που μένει στο νου και σου μαθαίνει να τα κυνηγάς.

 

Μάγδα Βαρούχα - Όνειρα

Στίχοι: Άρης Κλεισούρας

Μουσική: Άρης Κλεισούρας

               

Στίχοι: 

Όνειρα, όνειρα και λευκά σεντόνια
πέρναγαν κι έφευγαν κι έφυγαν τα χρόνια

Πέρναγαν κι έφευγαν κι έφυγαν τα χρόνια,
όνειρα, όνειρα και λευκά σεντόνια

Ποιός μου πήρε την χαρά μου,
ποιός μου πήρε τα φτερά
και δεν είναι πια κοντά μου,
ούτε πια δεν μου μιλά

Σαν τον κλέφτη η ματιά του
μ' εκλεβε και γέλαγα
και πνιγόμουν στα φιλια του,
στα βαθιά του πέλαγα

Ποιός μου πήρε τη χαρά μου

Όνειρα, όνειρα κάτι γκρι Δευτέρες
πέρναγαν κι έφευγαν κι έφυγαν οι μέρες

Πέρναγαν κι έφευγαν κι έφυγαν οι μέρες
όνειρα, όνειρα κάτι γκρι Δευτέρες

Ποιός μου πήρε την χαρά μου
ποιός μου πήρε τα φτερά
και δεν ειναι πια κοντα μου,
ουτε πια δεν μου μιλά

Σαν τον κλέφτη η ματιά του
μ' έκλεβε και γέλαγα
και πνιγόμουν στα φιλια του,
στα βαθιά του πέλαγα

Ποιός μου πήρε την χαρά μου
ποιός μου πήρε τα φτερά
και δεν είναι πια κοντά μου,
ούτε πια δεν μου μιλά

Σαν τον κλέφτη η ματιά του
μ' έκλεβε και γέλαγα
και πνιγόμουν στα φιλιά του,
στα βαθιά του πέλαγα

Ποιός μου πήρε τη χαρά μου

Έξυπνη αναζήτηση Μουσικής:

Γράψε τον τίτλο ή τον καλλιτέχνη και βρες το τραγούδι που θέλεις:


Tip: Γράψε μία λέξη κλειδί ή το επίθετο του καλλιτέχνη