Το musicity.gr επιλέγει το τραγούδι της εβδομάδας! Παυλίνα Βουλγαράκη - Φέρ' τα μου όλα πίσω!

Πληροφορίες

Παυλίνα Βουλγαράκη

Φερ' τα μου όλα πίσω

 

Με τη γροθιά σκουπίζει τα δάκρυα στο είδωλο, με τα νύχια σκίζει το στήθος να ακουστεί η ηχώ από την απουσία της καρδίας και ο καθρέφτης σπάει. Φυσά το μέσα της και την πετά στα αρχαία δράματα. Θυσίες και νίκες, θύματα και μνηστήρες και εκείνη στο βωμό. Σε ποιο θεό να ορκιστεί την επιστροφή των χαρισμένων και ποιανού των κεκτημένων.

Στέκεται στη άκρη του γκρεμού θαυμάζοντας τη δύναμη των δαχτύλων να κρατηθούν. Μετρά στιγμές στην άκρη του πελάγους με κύματα και σπάει κατάρτια στον ορίζοντα με άγνωστες σημαίες, κανένα με πειρατή που ανάμεσα στα δόντια έχει το ίχνος σώματος της.

Θέλει την κόκκινη μπογιά που έλιωνε στο χαρτί όταν παιδί ακόμα μάθαινε πως αυτό είναι το χρώμα της αγάπης. Μα τώρα ξέρει πως είναι του θυμού. Η γροθιά της χτύπα τη γη και ακούς τους ιθαγενείς νους να χορεύουν σε άλλη ζωή. Βροχή αναγέννησης ζητούν και θα την έχουν. Κλαίει. Πηγή στην πύλη του Κέρβερου περιμένει την κόρη που ονόμασε: κοινή ζωή. Άρνης κοιτάσματα στα μάτια, για να λουστεί στην Πανσέληνο το φοβισμένο πρόσωπο από το ουρλιαχτό μοναχικού λύκου.

Κοιτά το σώμα της στο βράχο της λογικής και μοιάζει με μαύρη στίξη, μέσα στο λευκό σύμπαν. Κουλουριάζει το κορμί και μοιάζει με τη σφαίρα του πλανήτη που εκείνη δημιούργησε και βάφτισε θεό. Τώρα ζητά το χώμα του πίσω, να φτιάξει και πάλι το κομμάτι από το πλευρό του κορμιού. Χρειάζεται να ξαναζήσει.

Κρατά στα χέρια τον πηλό και με ευλάβεια κοιτά τις ρίζες των ποδιών της. Στέκεται όρθια και πάλι στην άκρη του γκρεμού, μα τώρα έχει τη δύναμη καταστροφής και δημιουργίας μαζί. Τα γόνατα λυγίζουν, τα δάχτυλα των ποδιών της κάνουν ύστατη προσπάθεια να ριζωθούν μα οι μύες σαν σχοινιά κομμένα δίνουν την ώθηση στην ελευθερία.

Κανείς δεν σου παίρνει ότι πραγματικά σου ανήκει. Κανείς δεν επιστρέφει ότι δεν εκτίμησε. Όλα μένουν να αιωρούνται στον αέρα που αναπνέεις και γίνονται σύννεφα για να καρφωθούν με τη μορφή φτερών σε αυτούς που όταν γονατίζουν το κάνουν για να μπορέσουν να πάρουν ώθηση και να πετάξουν.

Με αυτή την ένταση στη φωνή και τη λάμψη στα μάτια η Παυλίνα Βουλγαράκη αποφάσισε να εκτινάξει την μουσική στις ρίζες της ψυχής μας. Δυναμική και αποφασισμένη χαράζει τη νέα της δουλειά σε μαχαίρι, έτοιμο να κόψει τη νόρμα παραγωγής μουσικής ευρείας κατανάλωσης. Μουσική και στίχοι δικοί της, μια μαντινάδα που αντηχεί στο σώμα της κρητικής λύρας και με συνοδεία την πνοή ενός θρύλου·του Ψαραντώνη, που εμπιστεύεται το νεανικό πάθος δημιουργίας, μας ψιθυρίζει τη δύναμη του καθενός να ζητά ό,τι του ανήκει. Άκου το ρυθμό και νιώσε τους παλμούς σου να αλλάζουν.

 

Παυλίνα Βουλγαράκη - Φερ' τα μου όλα πίσω

Στίχοι: Παυλίνα Βουλγαράκη

Μουσική: Παυλίνα Βουλγαράκη

               

Στίχοι: 

Κι αν είν' το βήμα μου αργό,
κι είναι τα μάτια μου δεμένα,
κι αν χνάρια αφήνω ματωμένα,
τώρα πια φεύγω απο 'δώ.

Κι αν κάποτε έπινα νερό
Στα χάδια σου τα δοξασμένα,
τώρα με γδέρνουν ένα-ένα
στεγνή καρδιά, κορμί ξερό.
Αυτά έχω και αποχωρώ.

Γιατί να σ'αγαπήσω;
Φέρ' τα μου όλα πίσω...
Φέρ' τα μου όλα πίσω,
Για να σε λησμονήσω!

Μετρούσα μόνη αντοχές
και ξαναζούσα μ' ένα βλέμμα.
Πάντα ζητούσα ένα ψέμα
να μου μπαλώνει τις πληγές.

Στης Γης των πιο ψηλών κορφών
τώρα θα τρέξω ν' ανασάνω.
Ανθρώπους άλλους να μη φτάνω.
Θα ΄χω το φως των ουρανών.
Οι ρίζες μου είναι αετών.

Γιατί να σ'αγαπήσω;
Φέρ' τα μου όλα πίσω...
Φέρ' τα μου όλα πίσω,
Για να σε λησμονήσω!

Άμα σε δω καμιά φορά,
μπορεί και να σε συγχωρήσω.
Τι θέλεις να καταλογίσω
σε μια αγέννητη καρδιά;
Τώρα όμως φεύγω μακριά.

Έξυπνη αναζήτηση Μουσικής:

Γράψε τον τίτλο ή τον καλλιτέχνη και βρες το τραγούδι που θέλεις:


Tip: Γράψε μία λέξη κλειδί ή το επίθετο του καλλιτέχνη