Το musicity.gr επιλέγει το τραγούδι της εβδομάδας - Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Δύσκολη Σιωπή!

Πληροφορίες

Κάθε νέο τραγούδι είναι μία γέννα. Πηγή έμπνευσης, συναισθημάτων, έκφρασης και επαφής. Η ομάδα του musicity.gr κάθε εβδομάδα επιλέγει και εμπνέεται από ένα τραγούδι για το οποίο γράφεται μία νέα ιστορία. Διαβάστε την ακούγοντας το τραγούδι της εβδομάδας.

 

Νόμιζα πως ήξερα την διαδρομή. Στεκόμουν δίπλα σου. Θυμάμαι μέσα στο αμάξι να μη μιλά κανείς και το ραδιόφωνο και αυτό κλειστό. Μόνο οι σταγόνες της βροχής μετρούν τα δευτερόλεπτα και δίνουν το ρυθμό στην καρδιά μου. Ναι,εκείνη την στιγμή ήθελα πολύ ένα σου φιλί, μια αγκαλιά.

Δεν με κοιτάς. Έχεις το βλέμμα κολλημένο στο τζαμί, οδηγείς μα δεν ξέρω που. Δεν θυμάμαι αν είναι το πρώτο ή το τελευταίο μας ταξίδι, είναι όμως δικό μας και όσο κι αν αλλάξουν τα γεγονότα και οι εποχές θα είναι πάντα εκείνο το σημάδι στο χρόνο σου και στο δικό μου που θα δηλώνει την διαδρομή μας. Σαν την υδάτινη γραμμή στο τζάμι του αυτοκίνητου την ώρα που ο υαλοκαθαριστήρας μας σκουπίζει τα δάκρυα.

Θέλεις να κατέβεις μα δεν ξέρεις αν είναι η σωστή στιγμή. Δεν θέλεις να μεγαλώσεις άλλο , δεν θέλεις να χάσεις τη δύναμη σου και ξαφνικά: τίποτα. Μένεις εκεί με τα χέρια στο τιμόνι και το πέλμα στο φρένο. Γυρνάς και μοιάζει όλη η βροχή να με πνίγει μέσα στο βλέμμα σου. Δεν μου μιλάς.

Δεν μπορώ να ακούσω την αναπνοή σου και τελειώνει η δική μου. Ανοίγεις το παράθυρο και όλες οι στάλες λιώνουν την πόρτα σου. Προσπαθείς με το χέρι να σβήσεις τα σημάδια τους,το στίγμα που ο υγρός αέρας γεμίζει τους πνεύμονες.

Κατεβαίνεις χωρίς να πεις κουβέντα, τα πόδια σου βουλιάζουν στη λάσπη του εδώ, μα εγώ περπάτησα πιο μπροστά. Στην επόμενη στροφή έχει ήλιο, έλα κοντά. Δεν μιλάς, δεν δίνεις κανένα σημάδι, ξέρεις όσα εγώ δεν φαντάστηκα και είναι όλα γραμμένα με το μαύρο μελάνι της κόρης του ματιού σου. Αν βουτήξω σε αυτή τη λακκούβα θα χαθώ μαζί σου. Ασυναίσθητα σφίγγω το ένα μου χέρι δυνατά μες το άλλο, σα να θέλω να με κρατήσω εδώ, σε αυτή την επόμενη στροφή.

Σε κάθε σου βήμα βουλιάζεις ακόμα περισσότερο, αλλά δεν μου μιλάς. Πέρασε ώρα, ίσως χρόνια. Δυο, τρία και το νερό φτάνει στα χείλια σου. Έχω μείνει στην άκρη του λάκκου με απλωμένο το χέρι μου, να σε τραβήξω. Δεν μιλάς ούτε τώρα. Η επιφάνεια του νερού κόβει το στόμα σου στην μέση και τότε, μόνο τότε αναβλύζουν τα πικρά εκείνα λόγια που στο «εκεί» έμοιαζαν με δηλητήριο, ενώ στο «εδώ» πια ακούγονται νέκταρ.

Σε άφησα, λίγο πριν το αντίο. Σε ήθελα, όπως σε είχα γνωρίσει. Με βρεγμένους ώμους, αλλά δυνατό. Τίναξα τα μαλλιά μου και προχώρησα. Ξεστόμισες κάτι από «Α» σαν να ήθελες να ξαναγράψεις το αλφάβητο της πιο δύσκολης γραφής- Σιωπή.

«Πριν απ’το αντίο σ’ ήθελα πολύ» Μια σκέψη που μπορεί να ακούγεται παράλογη αλλά δένει τόσο με την διάθεση όσων ξέρουν πως όλα πριν χαθούν γίνονται έντονα. Όπως έντονη είναι και η δυναμική της Ελεονόρας Ζουγανέλη σε όλες τις μουσικές της επιλογές. Αυτή τη φορά λέει αντίο στο χειμώνα και τη βροχή και λίγο πριν το ξεκίνημα της καλοκαιρινής της περιοδείας γεμίζει τις συχνότητες με ένα νέο τραγούδι, σε μουσική του Σταύρου Σιόλα και στίχους του Φίλιππου Γράψα. Αντίο με μια «δύσκολη σιωπή» έως την επόμενη μπόρα που θα καθορίσει το συναίσθημα, εκείνο που μας κάνει να μένουμε κολλημένοι σε λάσπες από τα πολλά λόγια άλλων.

Στίχοι: Φίλιππος Γράψας

Μουσική: Σταύρος Σιόλας

 

Στίχοι:

Μας πρόλαβε αλύπητη βροχή
Μ’ αγγίζεις και δε νιώθεις ενοχή
Τα μάτια σου κι αυτά μια καταιγίδα
Δε μοιάζουν με ζωή ούτε μ’ ελπίδα

Δύσκολη σιωπή, δύσκολο φιλί
Πριν απ’ το αντίο σ’ ήθελα πολύ
Πριν απ’ το αντίο
Πια δεν ωφελεί
Σ’ ήθελα πολύ
Σ’ ήθελα πολύ
Πριν απ’ το αντίο
Σ’ ήθελα πολύ
Πριν απ’ το αντίο
Πια δεν ωφελεί
Δύσκολη σιωπή
Δύσκολο φιλί

Πατάς μέσα στις λίμνες της βροχής
Βουλιάζεις σ’ ένα τέλος εποχής
Και δεν κάνω άλλες ερωτήσεις
Φοβάμαι τις δικές σου απαντήσεις
Δύσκολη σιωπή, δύσκολο φιλί
Πριν απ’ το αντίο σ’ ήθελα πολύ
Πριν απ’ το αντίο
Πια δεν ωφελεί

Σ’ ήθελα πολύ
Σ’ ήθελα πολύ
Πριν απ’ το αντίο
Σ’ ήθελα πολύ
Πριν απ’ το αντίο
Πια δεν ωφελεί
Δύσκολη σιωπή
Δύσκολο φιλί

Έξυπνη αναζήτηση Μουσικής:

Γράψε τον τίτλο ή τον καλλιτέχνη και βρες το τραγούδι που θέλεις:


Tip: Γράψε μία λέξη κλειδί ή το επίθετο του καλλιτέχνη