Το musicity.gr επιλέγει το τραγούδι της εβδομάδας: Πάνος Μουζουράκης - Αύγουστος!

Πληροφορίες

  • Τραγούδι: Πάνος Μουζουράκης
  • Μουσική: Μανώλης Φάμελλος
  • Στίχοι: Μανώλης Φάμελλος

Κάθε νέο τραγούδι είναι μία γέννα. Πηγή έμπνευσης, συναισθημάτων, έκφρασης και επαφής. Η ομάδα του musicity.gr κάθε εβδομάδα επιλέγει και εμπνέεται από ένα τραγούδι για το οποίο γράφεται μία νέα ιστορία. Διαβάστε την ακούγοντας το τραγούδι της εβδομάδας.

 

Διαβάζω τα mails που έχουν συσσωρευτεί μετά από τις διακοπές και κάνω μια «βουτιά» στη φωτογραφία που κόλλησα πριν λίγο στην άκρη της οθόνης. Κοιτώ τα χαμόγελα μας και βρίσκομαι μαγικά εκεί. Οι ομιλίες των συναδέλφων με επαναφέρουν. Μιλούν για την νέα εποχή, για τις αλλαγές που θέλουν να κάνουν, για το τέλος του καλοκαιριού.

Χαμογελώ πονηρά, κλείνω τα μάτια και «ξανακοιτώ».
Από παιδί ένιωθα πως ο Αύγουστος ξεκινά νέα εποχή. Δεν κλείνει την παλιά. Είναι ο ήλιος του που λάμπει και διώχνει κάθε φόβο που σε κρατά στο λιμάνι των σκέψεων και των αμφιβολιών. Μένεις εκεί ένα ολόκληρο χρόνο, μετράς και ξαναμετράς τα βότσαλα. Κάποια τα πετάς στη θάλασσα και χάνεσαι στους κύκλους που γράφουν στην επιφάνεια του νερού. Κάποια αλλά τα φυλάς στις τσέπες, να σου θυμίζει το βάρος τους όσα δεν έκανες. Και ξαφνικά έρχεται Αύγουστος! Όλα ξεκινούν στον μήνα αυτό.

Σε προετοιμάζουν να νιώσεις την χαρά σε όλο σου το κορμί και να την κουβαλήσεις στην ψυχή σου ένα ακόμα χρόνο. Όταν αρχίζει όλα αλλάζουν, απλά έχεις τόσο τυφλωθεί από την ένταση του Ήλιου του, που δεν μπορείς να καταλάβεις τις αλλαγές. Και πρέπει να είσαι έτοιμος με το που τελειώσει να βρεις αντί για βότσαλα στις τσέπες , αστέρια.

Είναι εκείνες οι βραδιές που μένεις μόνος στην παραλία. Τα σύννεφα έχουν χαθεί και τα σημάδια του γαλαξία είναι πιο εμφανή. Μια παρέα κρατά αναμμένη μια φωτιά χιλιόμετρα πιο κάτω, ίσα που ακούς τις φωνές τους. Το ανεπαίσθητο κυματάκι ακουμπά την στεγνή αμμουδιά, μια κίνηση να σου θυμίζει πως η θάλασσα είναι σαν την ψυχή δεν μένει ποτέ ακίνητη. Προσπαθεί να δροσίσει το αφυδατωμένο μυαλό και να δώσει ξανά ζωή στα όνειρα.

Είναι η στιγμή που βλέπεις τα αστέρια να βουτούν στο μαύρο σώμα της θάλασσας. Αλλάζουν και εκείνα μαζί σου. Ο μήνας τον αλλαγών. Εκείνες οι μέρες που όλα είναι φωτεινά και που ποτέ δεν τις μετράς. Κυλούν απλά όμορφα, όπως το νερό στο κορμί σου, αλλά αφήνουν την αλμύρα του να ζωγραφίζει στην επιδερμίδα τους νέους δρόμους, να ποτίζει το δέρμα για να έχει απόθεμα και να ξέρει πως όλα ξεκίνησαν νόστιμα και από εδώ και περά χρειάζεται αλάτι στην ζωή, σαν το μαγείρεμα.

Όταν φεύγει ο Αύγουστος τα αστέρια κολυμπούν στο νέο κόσμο που επέλεξαν να βυθιστούν, την εποχή που το φεγγάρι πλησιάζει πιο κοντά τη γη και οι αποστάσεις μικραίνουν. Όταν φεύγει ο Αύγουστος δεν τελειώνει το καλοκαίρι. Συνεχίζει μέσα σου την εποχή και εσύ βουτάς σε όσα αποφάσισες. Η θλίψη του επόμενου, του Σεπτέμβρη, δεν του ανήκει. Είναι του Αυγούστου, τότε όμως μπορείς να την ακούσεις. Όταν μένεις μόνος στην παραλία, χωρίς καμία φωτιά και τη στιγμή που το νέο σε ακουμπά σαν αεράκι της επόμενη εποχής.

«Η αγάπη υπάρχει μέσα στο καθετί» δεν χάνεται δεν τελειώνει απλά βυθίζεται εκεί που μπορεί να αναπνεύσει αισθήματα γεμάτα, ολόκληρα, ζωντανά.

Πολύ πριν τον ημερολογιακό Αύγουστο του 2017 μαγικές λέξεις του Μανώλη Φάμελλου ξεκίνησαν το ταξίδι τους, καθώς ο Πάνος Μουζουράκης τις ψιθύριζε και συνεχίζει να το κάνει, αποκαλύπτοντας το μυστικό του καλοκαιριού.

Ένας ερμηνευτής γεμάτος ενέργεια που ξέρει πώς να την μεταδίδει, αλλά και να απολαμβάνει τη μελαγχολία των στιγμών, χαμογελώντας. Ένας συνθέτης-στιχουργός που ξέρει να επιλεγεί το τραίνο των συλλάβων και των μουσικών κλειδιών για να σε ταξιδεύει. Τι καλύτερο από ένα τραγούδι που σε προετοιμάζει να αγαπήσεις χωρίς χρονικά περιθώρια αλλά και μέσα από ένα μήνα!

Απολαύστε το και τον Σεπτέμβρη «μέσα στου χρόνου το άγνωστο»!

Στίχοι: Μανώλης Φάμελλος

Μουσική: Μανώλης Φάμελλος

 

Στίχοι:

Τώρα που τα σύννεφα σκορπίσαν πια
Θέλεις να γυρίσουν μα είναι ήδη μακριά
Στο ταξίδι ρόδα που κυλά
Δε θέλω στα ίδια το μυαλό μου να κολλά
Κι αν για μάς τελειώνει μια εποχή
Δε λυπάμαι κάτι καινούριο θα ‘ρθει

Κι ούτε φοβάμαι αν μια αγάπη χαθεί
Γιατί αγάπη υπάρχει μέσα στο κάθε τι
Μέσα στου χρόνου το άγνωστο
Μια νύχτα από Αύγουστο μυρίζει

Κι ούτε φοβάμαι αν μια αγάπη χαθεί
Γιατί αγάπη υπάρχει μέσα στο κάθε τι
Μέσα στου χρόνου το άγνωστο
Μια νύχτα από Αύγουστο μυρίζει

Τώρα που τα σύννεφα σκορπίσαν πια
Βλέπω ως πέρα στον ορίζοντα μακριά
Κάτι στον αέρα μια αναλαμπή
Λέει πως η άνοιξη επιτέλους θα μπει
Κάτι που ίσως μοιάζει όνειρο άπιαστο
Εγώ από το άπιαστο μπορώ να πιαστώ

Και δε φοβάμαι αν μια αγάπη χαθεί
Γιατί αγάπη υπάρχει μέσα στο κάθε τι
Μέσα στου χρόνου το άγνωστο
Μια νύχτα από Αύγουστο μυρίζει

Και δε φοβάμαι αν μια αγάπη χαθεί
Γιατί αγάπη υπάρχει μέσα στο κάθε τι
Μέσα στου χρόνου το άγνωστο
Μια νύχτα από Αύγουστο μυρίζει

Η θάλασσα γυαλίζει
Σαν πόλη που φωτίζει
Στου δρόμου τη στροφή
Μια αγάπη υπάρχει μέσα στο κάθε τι

Ευρετήριο

Έξυπνη αναζήτηση Μουσικής:

Γράψε τον τίτλο ή τον καλλιτέχνη και βρες το τραγούδι που θέλεις:


Tip: Γράψε μία λέξη κλειδί ή το επίθετο του καλλιτέχνη