Το musicity.gr επιλέγει το τραγούδι της εβδομάδας: Ελευθερία Πάτση - Δεν έχω λόγια!

Πληροφορίες

Ένα τραγούδι ταξίδι στη ζωή, στη στιγμή, στην πόλη, στην ένωση και το χωρισμό. Ένα τραγούδι που αντηχεί με γκράφιτι στους τοίχους και σε φυλλάδια που ο άνεμος σκορπίζει το βράδυ, μη τύχει και μαρτυρήσουν τα δάκρυα των έντονων συναισθημάτων στην αυγή. Μόνο η φωνή της Ελευθερίας Πάτση καταδεικνύει την αληθινή φόρτιση που η Μυρτώ Κοντοβά κρύβει σε κάθε στίχο της. Η σύνθεση του Βαγγέλη Τούντα σας οδηγεί, μπορείτε να αφεθείτε. Θα το ακούσετε πολλές πολλές φορές για βρείτε τη δύναμη, να μαρτυρήσετε και εσείς το σενάριο μιας αγάπης που εισιτήριο είχε μονό το δικό σας. Απολαύστε το, κάθε τέλος σας ανήκει.

Τίτλος: Ελευθερία Πάτση - Δεν έχω λόγια

Στίχοι: Μυρτώ Κοντοβά

Μουσική: Βαγγέλης Τούντας

Κάθε νέο τραγούδι είναι μία γέννα. Πηγή έμπνευσης, συναισθημάτων, έκφρασης και επαφής. Η ομάδα του musicity.gr κάθε εβδομάδα επιλέγει και εμπνέεται από ένα τραγούδι για το οποίο γράφεται μία νέα ιστορία. Διαβάστε την ακούγοντας το τραγούδι της εβδομάδας.

Τα ακουστικά στα αφτιά μου έχουν στο repeat το τραγούδι εκείνης της στιγμής. Δεν συνηθίζω να θυμάμαι ονόματα, στίχους, μουσικές. Αλλά αυτό έμεινε στο μουρμουρητό μου το βράδυ λίγο πριν κοιμηθώ.

Ταξίδι με το τρένο. Θέση στο παράθυρο, να αποτυπώνω τις στιγμές σα σε ταινία και να τις ξεκολλά ο αέρας σαν αφίσες με πρωταγωνιστές στον τοίχο του κοντινού σινεμά. Σε κάθε σταθμό αφήνω σκέψεις. Έτσι για ενέχυρο επιστροφής. Θα έχω μια νέα βαλίτσα να τις στριμώξω, όταν πια έχω περπατήσει τους δικούς σου δρόμους. Έρχομαι.

Ξημέρωμα Πέμπτης. Όλοι βρίσκονται σε καθημερινούς ρυθμούς. Στην Τσιμισκή το ζεστό κουλούρι θα με βοηθήσει να αφήσω σημάδια, για την επιστροφή, από τα ίδια σημεία. Το ξενοδοχείο κρύο και το δωμάτιο μονό, εδώ και καιρό.
Σε αυτή την πόλη οι συναντήσεις είναι σίγουρες. Φτάνει μια βόλτα αργά το απόγευμα μέχρι το ξημέρωμα. Δεν υπάρχουν μπερδέματα. Οι οδοί είναι ευθείες και η θάλασσα πάντα στην άκρη της διαδρομής όλων.

Το βράδυ το παλτό κρύβει το στόμα μου, το κασκόλ μου μοιάζει με κρεμάλα και τα πόδια μου τα μόνα που μπορούν να αρθρώσουν βούληση. Μοιάζει αυτή η νύχτα με εκείνη που σε γνώρισα και είμαι πια σίγουρη πως θα ξανασυμβεί.

Είναι εκείνη η σχισμή της μνήμης που μπερδεύει το μυαλό, ακριβώς τη στιγμή που όλα χρειάζεται να ειπωθούν, σαν μια παραγγελία ενός πότου με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Αλλά οι συνέπειες μοιάζουν να σε κρατούν σιωπηλό. Σιωπηλό και τόσο συγκρατημένο και ευθυγραμμισμένο στη λογική. Πίνω την τελευταία γουλιά, σε κοιτώ και φεύγω από το μαγαζί. Δεν έχω λόγια και αυτό φτάνει για να με διώξει. Ακολουθώ την Εγνατία. Τα αυτοκίνητα έχουν την ίδια ταχύτητα στις μεγαλουπόλεις και αν κοιτάς μόνο τα φώτα τους νιώθεις πως είσαι σε μια άλλη, από αυτή που τα κομμάτια από το σουσάμι γράφουν ιστορίες ερώτων τα πρωινά στις γωνίες των πωλητών. Ένα αγόρι προσπαθεί απελπισμένα να μάθει που βρίσκεται η κοπέλα του, μιλώντας στο κινητό. Θα θελα να ήσουν εσύ.

Ανηφορίζω στην Εθνική Άμυνας και χάνομαι στις παραλλήλους. Έχω πια χάσει το δρόμο για το ξενοδοχείο και χαζεύω τις αφίσες σε κολώνες . Μια κοπέλα στην είσοδο πολυκατοικίας κλαίει στο κινητό αρνούμενη να απαντήσει που βρίσκεται. Κάποιες ταινίες παίζονται τα βράδια στην άκρη του ματιού μας και τελειώνουν κλείνοντας τα στη επόμενη ριπή του ανέμου. Κρυφτήκαν στην επόμενη γωνία και προσπάθησα να ακούσω τη φωνή μέσα από την κρύα ανάσα μου. Την τελευταία σου φράση πριν καταλάβω πως η βαλίτσα μου θα μείνει κενή. «Δεν έχω λόγια» να την γεμίσω από ταξίδια μου, μαζί σου. Μόνο σιωπή και ήχους από ξένους που όμως δεν μιλούν. Καμιά φορά κουλουριάζονται στριμώχνονται και αυτοί στην βαλίτσα, αλλά δραπετεύουν σε άλλες πόλεις.

 

Στίχοι:

Στα μέρη που όλο σε τρακάρω
μ' ένα ποτό κι ένα τσιγάρο
πες μου τι έχουμε να πούμε
τώρα που δε σε δικαιούμαι.

Τώρα ο αέρας που φυσάει
παίρνει τους όρκους μας και πάει
κι εσύ στου χρόνου το βαγόνι
λόγια ζητάς που γίναν σκόνη.

Δεν έχω λόγια
πάνω που είπα "νίκησα"
έπεσα και χτύπησα
μου κόπηκαν τα πόδια
σ' ένα τοίχο στήθηκα
κρύωνα και κρύφτηκα
βαθιά στη στεναχώρια
ένα αμάξι πέρασε
η Αθήνα γέρασε
κι εγώ δεν έχω λόγια.

Τις νύχτες πάνω που χαράζει
πες μου αλήθεια τι σε νοιάζει
αν μες στους παραλογισμούς μου
σε λογαριάζω στους νεκρούς μου;

Έξυπνη αναζήτηση Μουσικής:

Γράψε τον τίτλο ή τον καλλιτέχνη και βρες το τραγούδι που θέλεις:


Tip: Γράψε μία λέξη κλειδί ή το επίθετο του καλλιτέχνη