Είδαμε: Γιώργος Νταλάρας & Μίλτος Πασχαλίδης στο Θέατρο Βράχων "Μια βραδιά γεμάτη από Μάνο Ελευθερίου" [Φωτογραφίες & videos]

Πληροφορίες

Παρακολουθήσαμε την αφιερωματική συναυλία προς τιμήν του σπουδαίου ποιητή, από τους Γιώργο Νταλάρα, Μίλτο Πασχαλίδη και Ασπασία Στρατηγού, στο Θέατρο Βράχων και ακόμη... σιγοτραγουδάμε.

Οταν γνωρίζεις πως ένα καλλιτεχνικό γεγονός το έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Νταλάρας, μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη, ξέρεις πως φεύγοντας... ακόμη θα τραγουδάς. Οπως σιγοτραγούδησε το κοινό αποχωρώντας ενθουσιασμένο από το ασφυκτικά γεμάτο Θέατρο Βράχων, έχοντας ακούσει μερικές μόνο από τις πολλές κι ανεκτίμητες μελωδίες, υπό τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου...

 

Του μεγάλου απόντα, που κατέχει διαχρονικά μια θέση στην αρδιά όλων και που, όμως, δεν μπορεί, από κάπου θα ξέκλεβε ματιές και θα καμάρωνε.

Την παρέα των ερμηνευτών συμπλήρωνε ιδανικά η Ασπασία Στρατηγού.

Το άλμπουμ εικόνων, αναμνήσεων και στιγμών που συνέθεσε και άφησε ως παρακαταθήκη και βαθιά κληρονομιά ο Μάνος Ελευθερίου αποτυπώθηκε επί σκηνής για περίπου δύο ώρες, με μια γκάμα τουλάχιστον 30 τραγουδιών (ακόμη και λιγότερο παιγμένων) από τα εκατοντάδες που έχουν δημιουργηθεί και μελοποιηθεί, από τους στίχους του εμβληματικού πεζογράφου.

  

Οπως προστάζει και το όνομά του, η βραδιά άνοιξε με το «ελεύθεροι κι ωραίοι», συνεχίστηκε με τις θύμησες από την Χίο και την Μυτιλήνη, με την αγαπημένη Σύρο του Μάνου Ελευθερίου, πάντα στο επίκεντρο.

Το καλοκαιρινό κυκλαδίτικο αεράκι φαίνεται πως προσέφερε τότε, στα χρόνια της υπομονής, στον ποιητή, την ώθηση, για να ξεπροβάλλει από τον νου του η καλλιτεχνική αύρα, με την οποία -ακολούθως- θα έφερνε στο φως όλα αυτά τα διαμάντια για το ελληνικό πεντάγραμμο.

Πηγή έμπνευσης για τον Μάνο Ελευθερίου μπορούσε απλά να είναι μια Κιβωτός, ένα ταξίδι σκέψης από την Πρέβεζα, τα Γιάννενα, το Κιλκίς, το Μεσολόγγι, τον Πόντο και την Ερμούπολη, ως και πολύ πιο απλά, ένα τρένο, με μια αέναη εναλλαγή και προσαρμογή συναισθημάτων.

Με ρυθμό λαϊκό, πιο έντεχνο, το ζεϊμπέκικο να δίνει σκυτάλη στο τσιφτετέλι, σε μια αρμονική σύνδεση στίχου-μουσικής, το ενδιαφέρον του κόσμου παρέμεινε αμείωτο. Θαρρείς πως θέλαν όλοι να ψελλίσουν, να σιγοντάρουν, να ξεσηκωθούν και να χορέψουν, νιώθοντας ένα με ό,τι άγγιζε την ψυχή τους, μουσικά.

   

Ο Γιώργος Νταλάρας κρατούσε μαεστρικά την «μπαγκέτα» της βραδιάς, καθοδηγώντας, μόνο με ένα άγγιγμα της κιθάρας, με ένα νεύμα, μόνο με μια νότα που ξεστόμιζε, όλο το σχήμα, όλη την ορχήστρα.

Ο ίδιος, όπως και ο Μίλτος Πασχαλίδης, με συνοδοιπόρους τους θεατές, ανέφεραν και στιγμές που έζησαν μαζί με τον Μάνο Ελευθερίου, σε ένα μαγικό ταξίδι με έναν... σβηστό φάρο, μια μαρκίζα, εν μέσω μιας καταιγίδας. Λέξεις, όλες τους βγαλμένες από τα ενδότερα των στίχων του Μάνου Ελευθερίου, ο οποίος δεν δίσταζε, όπως μας εξιστόρησε ο Μίλτος Πασχαλίδης, εφόσον κάτι δεν του άρεσε από τους τόνους γραφής του, ακόμη και να πετάξει κόπο μηνών και πάμπολλων σελίδων, προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό για εκείνον αποτέλεσμα, σε αυτό που προσδοκούσε να αφήσει για τις επόμενες γενιές.

  

Για τον δημιουργό-σύμβολο, ένα δέντρο μυστικό του παραδείσου, ένα βουνό, ιστορίες για τον Περαία και τον Αλή Πασά, ένας ναύτης που βγήκε στην στεριά, από απλές φράσεις σε μια κόλλα χαρτί, μετεξελίχθηκαν σε κομμάτια-σταθμοί για τους αμέτρητους καλλιτέχνες που τα εκτέλεσαν, παράλληλα και τους συνθέτες. Από Μίκη Θεοδωράκη και Θάνο Μικρούτσικο, μέχρι Σταύρο Ξαρχάκο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιάννη Σπανό, Σταύρο Κουγιουμτζή και Χρήστο Νικολόπουλο.

Μέρος των δημιουργιών τους έντυσε ονειρεμένα την μετακαλοκαιρινή βραδιά στον Βύρωνα. Η μελαγχολική νοσταλγία έδινε την θέση της στην περισσυλογή, στον ενθουσιασμό, στην παραμυθένια αναζήτηση ενός Αμλετ και σε κάποιον που... δεν είναι άλλος.

Ολα αυτά, μέχρι το τελικό χειροκρότημα, την παρουσίαση των συντελεστών, μια στάση στων Αγγέλων τα μπουζούκια και την βαθιά υπόκλιση που συνόδευαν οι ήχοι μοναχά δυο λέξεων: Μαλαματένια λόγια...

Έπαιξαν οι μουσικοί:

Γιώργος Παπαχριστούδης-πιάνο
Γιώργος Μάτσικας και Βασίλης Κορακάκης-μπουζούκι
Χρήστος Ζέρβας-κιθάρα
Θανάσης Σοφράς-μπάσο
Μάνος Γρυσμπολάκης-ακορντεόν
Αντώνης Καλιούρης πνευστά
Στράτος Σαμνιώτης- κρουστά
Δημήτρης Γκαβαρδίνας-τύμπανα

Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Νταλάρας, Γιώργος Παπαχριστούδης
Σχεδιασμός ήχου- ηχοληψία: Αντώνης Ζαχόπουλος, Βαγγέλης Κουλούρης
Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος

Πληροφορίες:

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου
Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης
Στο Θέατρο Πέτρας
Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Περισσότερες πληροφορίες & διαγωνισμός για προσκλήσεις...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

1) Κάντε κλικ σε μία φωτογραφία 2) Πατήστε το "Play" για να τις δείτε σε μορφή Slideshow ή τα βελάκια πάνω, δεξιά και αριστερά για χειροκίνητη προβολή. 
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.