Είδαμε: Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στην Τεχνόπολη. «Δάσκαλε, μη βαρεθείς ποτέ για την Ελλάδα…»!

Πληροφορίες

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στην Τεχνόπολη

Δάσκαλε, μη βαρεθείς ποτέ για την Ελλάδα...

 

Είδε κάνεις το φεγγάρι αυτής της νύχτας; Όχι εκείνο στον ουρανό που κρυφοκοιτούσε μέσα από την ελαφριά συννεφιά, έτοιμο να κατέβει από την καμινάδα του παλιού εργοστασίου. Εκείνο στο πρόσωπο του κύριου Μάνου Ελευθερίου. Το χαμόγελο του να απολαμβάνει τους στίχους του μαζί με νέους και παλιούς συνεργάτες παρέα με τον κόσμο που τον τίμησε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το βράδυ της Κυριακής, 11 Σεπτεμβρίου.

Ένα ταξίδι στο χρόνο, στο συναίσθημα, στη μουσική, στο λόγο. «Το τρένο φεύγει στις 8:00» ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη και μας προσκαλεί σε αυτό το ταξίδι. Σε λίγο η σκηνή γεμίζει με όλους τους καλλιτέχνες και ξεκινούν τις μουσικές διαδρομές... «Άλλος για Χίο τράβηξε».

Ένα ημερολόγιο μέσα από τη ζωή του ιδίου. Σελίδες από σημειώματα ενός ανήσυχου νέου που αναζητούσε την απόδραση μέσα από τους στίχους. «Η σούστα πήγαινε μπροστά» ερμηνεύει ο Απόστολος Ρίζος και τον ακολουθεί σε αυτή την «Ατέλειωτη εκδρομή» ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης. Η καθημερινότητα έχει πια χαθεί στη μουσική και τα λόγια των ερμηνευτών μοιάζουν ευχές σε πεφταστέρια στα μάτια του κοινού, που εστιασμένο στην σκηνή αναζητά τον επόμενο προορισμό του ταξιδιού.

Φωνές - άνεμοι ερμηνευτών και τραγουδοποιών που εμπιστεύεται ο Μάνος Ελευθέριου στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και νεότεροι ανάλογα ταλαντούχοι, γυρίζουν τις σελίδες του ημερολογίου... Ελισάβετ Καρατζόλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Κορίνα Λεγάκη, χαρούμενοι, συγκινημένοι και πάντα να ευχαριστούν τον πολυτάλαντο άντρα -στιχουργό, ποιητή, πεζογράφο, λαογράφο– και εκείνος να χαμογελά χωρίς έπαρση, όταν ο Γιώργος Μεράντζας τον αποκαλεί ακόμα ημιέφηβο και τον ευχαριστεί με τη σειρά του.

Ο μουσικός καλλιτεχνικός υπεύθυνος της συναυλίας, ο Γιώργος Ανδρέου που ενορχηστρώνοντας και παίζοντας πιάνο επί σκηνής καθοδήγησε με σεβασμό την συναυλία προς τιμή του δασκάλου, ερμήνευσε την «Μπαλάντζα του Οδοιπόρου» για να ακολουθήσουν ο Γιάννης Καύτρας, η Ηρώ Σαΐα, ο Μπάμπης Στόκας, όπου καθένας τους είχε να εξομολογηθεί μια στιγμή με τον δάσκαλο Μάνο και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την εμπιστοσύνη. Ο Μίλτος Πασχαλίδης με τη σειρά του αποκάλυψε την αστεία απάντηση του μεγάλου δημιουργού στο τηλέφωνο όταν του απαντά «Γεια σου δάσκαλε», καθώς και πως την επιμέλεια των βιβλίων του την είχε αναλάβει ο ίδιος ο Ελευθέριου χωρίς να του επιτρέψει να το αναφέρει ποτέ. Ο γενναιόδωρος καλλιτέχνης συνέχισε να μοιράζεται μαζί με το κοινό εξομολογήσεις και ερμηνείες από τον Χρηστό Θηβαίο και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που τόνιζαν την τεραστία τιμή να ερμηνεύουν τραγούδια του, ενώ «Τα λόγια και τα χρόνια» είναι λίγα να εκφράσουν την πορεία και τις αναμνήσεις τους μαζί του.

Νέες δημιουργίες αλλά και παλαιότερες, με πρώτες εκτελέσεις αλλά και συνθέσεις των ίδιων των ερμηνευτών κύλησε η συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου να απευθύνεται στον ίδιο «είσαι πηγή έμπνευσης, είναι σημαντικό να υπάρχεις και να γραφείς όμορφα ποιήματα». Ενώ η μουσική διαδρομή ολοκληρώθηκε με την παρουσία του Γιώργου Νταλάρα και την έκκληση του προς τον στιχουργό να μη βαρεθεί ποτέ... για την Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο της και με την σειρά του, τον ευχαριστεί για όσα έχει κάνει.

Το ταξίδι στην πορεία του Μάνου Ελευθερίου που με τόση αγάπη χάραξαν όλοι οι καλλιτέχνες, δεν θα μπορούσε πάρα να περιγραφεί με «Μαλαματένια Λόγια» ερμηνευμένα από όλους σε μια αγκαλιά.

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.