×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 792

Είδαμε: Σταυρός του Νότου @ Τεχνόπολη! "20 χρόνια γεμάτα μουσική" 3η Μέρα!

Πληροφορίες

20 Χρόνια Σταυρός του Νότου @ Τεχνόπολη

Τρίτη Μέρα

 

Η γιορτή του Σταυρού του Νότου έκανε το «Κάθε μέρα Τεχνόπολη» πράξη για όσους παρακολούθησαν όλο το τριήμερο των 20 χρόνων του, με τις νύχτες να είναι τόσο γεμάτες τραγούδι, πρόσωπα και εικόνες που στον απόηχο τους σε κάνουν να είσαι ακόμα σε εγρήγορση και με μια προσμονή για τα live που ξεκινούν στις σκηνές του.

Αυτές οι πολύ – συναυλίες, κατά τα πολύ – εργαλεία, λειτουργούν και χρησιμεύουν με διάφορους τρόπους. Γνωρίζεις ίσως επάνω στη σκηνή καλλιτέχνες που μπορεί να μην έχεις παρακολουθήσει, ακούς ίσως ένα νέο τραγούδι που σου άρεσε, θυμάσαι ίσως μια μουσική από τα παλιά που σου είχε χαραχτεί, μπορεί ακόμα να σου δημιουργήσουν μια περιέργεια, να σου ξυπνήσουν μια νοσταλγική διάθεση. Σου δίνουν ίσως και μια αίσθηση για το που κινείται ο κόσμος στις μουσικές επιλογές του, διαφορετικές καμιά φορά από αυτές που έχεις στο μυαλό σου και με εκπλήξεις που δεν σου φανερώνει το ραδιόφωνο σου.


Ο Σταυρός του Νότου συγκέντρωσε στην γιορτή του έναν μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών που μέσα στα χρόνια φιλοξένησε, στήριξε και τον στήριξαν, κι ένα μεγάλο μέρος από τους θαμώνες του που πέρασαν από τις σκηνές του και έκανε και κάτι ακόμα, αφού τα έσοδα των 3 συναυλιών του διατίθενται προς ενίσχυση της προσπάθειας σημαντικών φορέων.

Το να προσπαθήσεις να θυμηθείς ποιος ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που είδες στον Σταυρό του Νότου – όπως ρωτούσε ο Σταυρός καλώντας μας στην 3ήμερη γιορτή του - ήταν τελικά μια κάποια δοκιμασία... που ενδεχομένως άλλους να τους οδήγησε σε απαντήσεις και άλλους όχι. Χαζεύοντας τις αφίσες των καλλιτεχνών από τα προγράμματα της μουσικής σκηνής μέσα στα χρόνια με κάποια νοσταλγία, απογοητεύτηκα που δεν κατάφερα να ξεκλειδώσω αυτό το κουτάκι του μυαλού, αλλά η 3η συναυλία είχε ήδη ξεκινήσει.

Η παρουσίαση μοιράστηκε ανάμεσα στον Θανάση Αλευρά και τον Χριστόφορο Ζαραλίκο που έκανε την εμφάνιση του κάπου στα μισά της βραδιάς επιστρατεύοντας το χιούμορ. «Βράδυ βράδυ σε θυμάμαι, νύχτα νύχτα σ' αγαπώ...» και Σαββέρια Μαργιολά και έπειτα η Ευτυχία Μητρίτσα, ο Βαγγέλης Καζαντζής, ο Παρασκευάς Θεοδωράκης με τον «Σταύρο» και ο Αλέξανδρος Μίχος με το «Ο λύκος» θα είναι εκείνοι που θα κάνουν την αρχή της βραδιάς με τις φωνές τους. Ο Απόστολος Βαλαρούτσος θα συνοδεύσει και θα καλωσορίσει την Φωτεινή Βελεσιώτου στην σκηνή που θα μας χαρίσει «Τα διόδια» και τις «Μέλισσες». Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης θα ακολουθήσει με τα «Προς το ζην» και το «Ποτάμι Μαύρο», πριν η Μαρία Παπαγεωργίου μαζί με το «Πουλάκι» και το «Ξημερώνει» μοιραστεί και τις εφηβικές σκέψεις από το παρελθόν και μας ευχηθεί με την ψυχή της να βρούμε τον δικό μας «Σταυρό του Νότου» που θα εκπληρώσει τα παιδικά μας όνειρα.

Οι Όναρ θα μας θυμήσουν τα «Χάρτινα Φανάρια» και το «Αν μ' αγαπάς» και Εκείνος & Εκείνος θα μας τραγουδήσουν τι συμβαίνει στα «Χειμωνιάτικα μπαρ» ρίχνοντας λίγα «Χρώματα» στη νύχτα. Η Σοφία Παπάζογλου με τον «Ποταμό» της θα ευχηθεί ακόμα «Να' χα δυο ζωές», ενώ η Λιζέτα Καλημέρη θα μας μιλήσει τραγουδιστά για τους «Λαθροκυνηγούς» και την κρυφή μοίρα. «Το φεγγαράκι πρόβαλε» από το νέο άλμπουμ του Παντελή Θαλασσινού που θα μας συντροφεύσει ακόμα γλυκά με το «Ανάθεμα σε», πριν ο Δημήτρης Μυστακίδης παίξει τα ρεμπέτικα αλλιώς στην κιθάρα του. Η Ματούλα Ζαμάνη με την διαπεραστική φωνή της μας λέει το «Πριν» και ραπάρει με την «Μπανιστηρτζού», ενώ η Μελίνα Κανά θα βάλει και πάλι τα «Μεταξωτά» και θα μιλήσει για εμάς στ΄ απάτητα βουνά πριν ο Λεωνίδας Μπαλάφας κάνει τον απολογισμό του στη «Ζυγαριά».

Κάπου εδώ η βραδιά αρχίζει να μετατρέπεται σε ένα κρητικό γλέντι με τους Γιώργο και Νίκο Στρατάκη στην σκηνή, ροκ παρέμβαση από τα Υπόγεια Ρεύματα με «Ασημένια Σφήκα» και «Which side are you on» και η Κρήτη βαστά γερά με Χαΐνηδες με τον «Ακροβάτη» και την «Τίγρη». Ο Μάνος Πυροβολάκης θα αναρωτηθεί «Τι μας ενώνει» και η Μελίνα Ασλανίδου θα ανέβει στη σκηνή να μας πει για «Ένα χειμωνιάτικο πρωί» και «Το λάθος». Ένα τραγούδι επηρεασμένο από το μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης στην σκηνή της Τεχνόπολης, αφού ο Ορφέας Περίδης παίζει στην κιθάρα του το «Αχ, να σε δω». Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος θα τραγουδήσει για το Σταυρό του Νότου σε ρυθμούς Bella Ciao διαφορετικά, πριν η Γιώτα Νέγκα μας τραγουδήσει το δίκιο της. Ο Γιώργος Ανδρέου κάθεται στο πιάνο να μας πει «Άγιος ο Έρωτας» και συνοδεύει την Κορίνα Λεγάκη στο «Να μ' αγαπάς» και στο «Γράμμα στον κύριο Νίκο Γκάτσο».

Ο Δημήτρης Ζερβουρδάκης στέλνει κι αυτός το δικό του «Γράμμα σε έναν ποιητή», ανάβει ...ένα τσιγάρο σέρτικο βαρύ και μας λέει για «Τ' ανείπωτα». Απαλλαγμένοι σχεδόν από μουσικά όργανα έρχονται για να κλείσουν την βραδιά – μαραθώνιο... ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παίζει στην κιθάρα του τον «Προσκυνητή», «Όνειρο ήτανε», «Ο τιμονιέρης και ο Γιάννης Χαρούλης στην λύρα του «Της λήθης το πηγάδι», «Τριανταφυλλάκι», «Τι λάθος κάνω». Οι καλλιτέχνες της βραδιάς βγαίνουν μαζί στην σκηνή και η συναυλία, αλλά και η γιορτή του Σταυρού του Νότου για τα 20 χρόνια του, ολοκληρώνεται με την «Μικρή Πατρίδα» και την καρδιά να κάνει τα δικά της μακρινά ταξίδια.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

 

1) Κάντε κλικ σε μία φωτογραφία 2) Πατήστε το "Play" για να τις δείτε σε μορφή Slideshow ή τα βελάκια πάνω, δεξιά και αριστερά για χειροκίνητη προβολή. 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.