Είδαμε: "Γυναίκες" στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. "Το φως δεν υπάρχει χωρίς το σκοτάδι"!

Πληροφορίες

Γυναίκες στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Το φως δεν υπάρχει χωρίς το σκοτάδι

 

Η αυλαία σηκώνεται αργά και η Φωτεινή Βελεσιώτου, σαν σε βυζαντινό στασίδι, χρησιμοποιώντας ελάχιστα το μικρόφωνο που κρατά αρκετά μακριά απ' τα χείλη της, αρθρώνει τις πρώτες λέξεις από τον ύμνο του Ρεμπέτικου του Ξαρχάκου "Καίγομαι καίγομαι". Όταν τελειώσει καταχειροκροτούμενη, η Μυρτώ Αλικάκη και λίγο αργότερα η Αναστασία Μουτσάτσου θα κάνουν την εμφάνισή τους. Είναι οι «Γυναίκες». «Αγριολούλουδα της γης, της νύχτας ανεμώνες...». Αυτό που θα ακολουθήσει; Κάτι μοναδικό και απρόσμενο θα κρατήσει το κοινό του κατάμεστου Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου με την καρδιά σε λειτουργία.

Η Αναστασία Μουτσάτσου έγραψε ένα κείμενο σκληρό, αμείλικτο και τελικά τόσο λυτρωτικό σαν χάδι μητρικό. Και εμπιστεύτηκε το έργο της, που πάει την ίδια και την τέχνη της ένα βήμα παραπέρα, στην Ελένη Γκασούκα. Εκείνη που ήταν από τις πρώτες που μας υπενθύμισε ότι το δάκρυ δεν υπάρχει χωρίς το γέλιο, ο ρεαλισμός δεν υπάρχει χωρίς την φαντασία και το φως δεν υπάρχει χωρίς το σκοτάδι. Πήρε λοιπόν το κείμενο της Μουτσάτσου και το σκηνοθέτησε τόσο συντεταγμένα, με ευαισθησία διάχυτη και συναισθηματική ειλικρίνεια καταφανή.

Σαν η Αναστασία Μουτσάτσου να έβγαλε από μέσα της τα κομμάτια ενός υπέροχου παζλ συμπληρωμένου και η Ελένη Γκασούκα να το ολοκλήρωσε. Αυτό είναι οι «Γυναίκες». Μια κατάθεση, μιας αληθινής και υπέροχης ζωής. Μια γυναίκα μέσα από τις φωνές και τα κορμιά τριών ταλαντούχων καλλιτέχνιδων, με συνέπεια στην τέχνη τους και στους εαυτούς τους.

Από τη μία η Φωτεινή Βελεσιώτου, με την δωρικότητα, την φωνητική της λεβεντιά, την αμεσότητα και τον αυτοσαρκασμό της, από την άλλη η Αναστασία Μουτσάτσου με την τσαλακωμένα βελούδινη φωνή της και την εύθραυστη σκηνική της παρουσία και η Μυρτώ Αλικάκη. Πήρε πάνω της το φορτίο μιας ανάγλυφης αφήγησης και το έκανε με την αμεσότητα και την αλήθεια που μια γιαγιά διηγείται την ζωή της στα εγγόνια της. «Πέρασε» σε έναν χώρο εξωθεατρικό όλη τη δύναμη και την ουσία του κειμένου χρησιμοποιώντας όλα της τα μέσα. Το κορμί, τη φωνή και τη ψυχή της.

Μέσα λοιπόν από αυτήν την αφήγηση ξεπηδούσαν τόσο φυσικά και ανεπιτήδευτα μουσικές και στίχοι, τόσο αλλιώτικοι και διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά και τόσο μελετημένα ταιριαστοί. Ο Ξαρχάκος συναντά την Αφροδίτη Μάνου και οι Χειμερινοί Κολυμβητές τον Τσιτσάνη, με τέτοια φυσικότητα και τέτοια ροή, που όλα αυτά τα μουσικά μεγαθήρια είναι σαν το soundtrack αυτής της αφήγησης.

Μέσα από ένα υψηλής αισθητικής θέαμα, με κρυστάλλινο ήχο, με την όμορφη όψη από τη Μαρία Φιλίππου, τα εξαιρετικά φώτα από την Κατερίνα Μαραγκουδάκη και τα εμπνευσμένα video art των Λουκά Ζιάρα και Χρήστο Καλαϊτζόγλου οι «Γυναίκες» καταφέρνουν να μιλήσουν για την σημαντικότητα του ενός και μοναδικού πράγματος που ψάχνουμε σε όλη μας τη ζωή. Την αγάπη.

Ανέβηκαν πάνω στην σκηνή του Γυάλινου, χωρίς καμία διάθεση μελό και ψευτοσυναισθηματισμών. Δεν είχαν στόχο τα δάκρυα και τους αναστεναγμούς αλλά να μας θυμίσουν την ανάγκη για απελευθέρωση και αγάπη για τον εαυτό μας. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη μας ανοίγουν την καρδιά τους στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Αξίζουν σε βαθμό απόλυτο και επιτακτικό.

Info: 

Φωτεινή Βελεσιώτου - Μυρτώ Αλικάκη - Αναστασία Μουτσάτσου
"Γυναίκες"
Σε επιμέλεια Ελένης Γκασούκα
Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Έναρξη: Δευτέρα 31 Οκτωβρίου

Έναρξη 2ης σεζόν: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2017

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Προσεχώς

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

 

1) Κάντε κλικ σε μία φωτογραφία 2) Πατήστε το "Play" για να τις δείτε σε μορφή Slideshow ή τα βελάκια πάνω, δεξιά και αριστερά για χειροκίνητη προβολή. 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Ευρετήριο