×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 792

Είδαμε: Αφιέρωμα στο Νικόλα Άσιμο @ Σταυρός του Νότου Club "Στο Φαλιμέντο Του Κόσμου"!

Πληροφορίες

Αφιέρωμα στο Νικόλα Άσιμο @ Σταυρός του Νότου Club

Στο Φαλιμέντο του κόσμου

 

Ένας ιδιόρρυθμος τύπος με μακριά μαλλιά και μούσια και ρούχα χίπικα, με κουδούνες, ξεκινά να μιλά «ακαταλαβίστικα» μέσα στο πλήθος. Δύσκολο να διακρίνεις τη διάθεση του. Είναι θυμωμένος; Είναι τρελός; Είναι προσηλωμένος σε κάποια ιδέα; Είναι ρομαντικός; Είναι αλούτερος; Είναι γνωστός ή άσημος; Όχι άσημος, όπως ο επιθετικός προσδιορισμός, αλλά Άσιμος, του εαυτού του ο μόνος προσδιορισμός. Νικόλας Άσιμος.

Η πρώτη «γνωριμία»  σου αφήνει αυτή ακριβώς την αίσθηση. Σε ξενίζει. Σε τρομάζει. Σου δημιουργεί ερωτηματικά. Αμηχανία, υπερβολή ή ευφυής σκηνοθετική οδηγία; Γιατί κάπως έτσι δε θα ήταν μια «γνωριμία» με τον Νικόλα Άσιμο; Μας σκέφτομαι ανυποψίαστους και βυθισμένους στον μικρόκοσμό μας, με μάτια γεμάτα απορία αν κάποτε πέφταμε πάνω στον «Έτσι». Η συνέχεια, ακόμα και έτσι να μην είναι, θα με οδηγήσει στην τρίτη επιλογή ως απάντηση στο ερώτημα. Θα «παγιδέψει» λεπτό με το λεπτό εκείνους οι οποίοι αφέθηκαν έστω για λίγες ώρες στον παράξενο κόσμο του με ψυχή και σώμα. Το μεν με ερμηνείες, εικόνες, νότες, στίχους και κροκ αποσπάσματα, το δε με ανύπαρκτους ψίθυρους, μάτια στρογγυλά, προσηλωμένα και πότε πότε βουρκωμένα.

«Τρεχάτε, τρεχάτε, τρεχάτε! Εμέ το θηρίο να δείτε, υπήρξα αλήτης και χίπις και χίπις και ο τρομοκράτης ο πρώην, ο πιο φοβερός καραγκιόζης των δρόμων και έγκλειστος ψυχιατρείων. Μα έγινα τώρα καλός ...»

Κουδούνες, ταμπούρλα, ταψιά, μια αιώρα, ένα γραφείο, ακόμα και μια σκάλα για να ανέβει ο Νικόλας συνθέτουν το σκηνικό που στήθηκε στο Club του Σταυρού του Νότου για το αφιέρωμα αυτό και χρησιμοποιούνται κατάλληλα για να ζωντανέψουν αποσπασματικές εικόνες από εκείνον και πρακτικές του, όπως οι αυτοσχέδιες παραστάσεις στο δρόμο.

Ένα αφιέρωμα που έχει δοκιμαστεί και παλιότερα, στημένο με σεβασμό και αρκετή δουλειά που φαίνεται από το πώς τα αποσπάσματα από το βιβλίο «Αναζητώντας Κροκανθρώπους» δένουν με τις μουσικές του Άσιμου σαν ιστορία αφηγηματική και πως σιγά σιγά ολοκληρώνεται κατ’ αυτό τον τρόπο το παζλ της ζωής του. Όσο.

Με εικόνες του στο βίντεο και τους ταιριαστούς στο εγχείρημα, Βαγγέλη Καζαντζή, Δημήτρη Χατζηδημητρίου, Διονύση Μακρή και Κατερίνα Μακαβού επί σκηνής για το μουσικό μέρος, η παράσταση ξεκινά. Θα παραμείνουν διακριτικοί βοηθώντας με τον τρόπο αυτό να προωθηθεί η ουσία του αφιερώματος,  χωρίς αυτό να σημαίνει πως στερούνται κάτι οι στιγμές που περιβάλλονται από τη ζεστή χροιά της Κατερίνας Μακαβού, ή της απαραίτητης ενέργειας για να συμμετέχουν και στο υποκριτικό κομμάτι υποστηρικτικά.

Ο Λεωνίδας Κακούρης αναλαμβάνει το απαιτητικό και επικίνδυνο για ολισθήματα – αν ήταν αλλού κι αν ήταν αλλιώς – ρόλο του Νικόλα Άσιμου. Είναι εκείνος όμως σε όλη τη διάρκεια, σε όλα τα βλέμματα, καταφέρνει επί σκηνής ή και κάτω από αυτή να αναμοχλεύσει σκέψεις και συναισθήματα, έχοντας σημαντικό όπλο τη βαθιά φωνή του και την αυτοσυγκέντρωση του. 

Οι στιγμές που θα πιάσει την κιθάρα για να τραγουδήσει μόνος, λιγοστές. Σαν καίριες παρεμβάσεις. Κρύβουν μια μαγεία. Ιδιαίτερα έχοντας πια περάσει στα ξημερώματα της 17ης Μαρτίου…

«Ωϊμέ, τ' άλογο μου σέλωσα / δεν πατάω στη γη /κι έχω αποξενωθεί.
Τρέχω σαν τον άνεμο / ποιός θα το πίστευε πως αναβαπτίζονται / στ' ονειρεματάκι μου.»

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

 

1) Κάντε κλικ σε μία φωτογραφία 2) Πατήστε το "Play" για να τις δείτε σε μορφή Slideshow ή τα βελάκια πάνω, δεξιά και αριστερά για χειροκίνητη προβολή. 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.