Είδαμε: Μίλτος Πασχαλίδης στο Θέατρο Βράχων "Η ουσία της αγάπης"!

Πληροφορίες

Είναι όμορφο να μετράς την ουσία της αγάπης παρέα με αγαπημένους φίλους και μουσικές που αναμοχλεύουν συναισθήματα και προκαλούν ανατριχίλα. Της αγάπης την ουσία, τη μετρήσαμε στην ηχηρή παρουσία του κοινού που γέμισε την Τετάρτη 7 Ιουνίου το επιβλητικό Θέατρο βράχων στο Βύρωνα, στην καθιερωμένη αποχαιρετιστήρια συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη στους φίλους του στην Αθήνα. Στη συνέχεια ο τραγουδοποιός αναχωρεί για επαρχία, όπου θα δώσει συναυλίες όλο το καλοκαίρι.

Ένα πρόγραμμα πλήρες από τραγούδια πολύ-αγαπημένα από τη μουσική πορεία του αλλά και νέα, ανέγγιχτα από το χρόνο που γυρεύουν μια γωνίτσα στην καρδιά μας, από την τελευταία του δουλειά με τίτλο «Περσείδες» όπως το «Ένας φόβος- γιορτή». Ο τραγουδιστής μας μίλησε για τη συνεργασία του με τη νεαρή Νίκη Γρανά, για την οποία μας ζήτησε το πιο τρυφερό και ζεστό χειροκρότημα, ώστε να ερμηνεύσει το μοναδικό τραγούδι από το νέο δίσκο του που δεν έγραψε τους στίχους μόνος του, αλλά με τη βοήθεια της καλής του φίλης, Ανθής, την «Ομίχλη»: Απ’ τη ζωή που δεν τη ζω/μέχρι αυτή που λαχταρώ/ Ένα τσιγάρο δρόμος. Η ίδια ερμήνευσε μοναδικά και το θρυλικό «Εσύ εκεί» του Μάνου Ξυδούς, αφιερωμένο στη μνήμη του. Η συνέχεια, ξεσηκωτική, με το κοινό να χορεύει ξέφρενα τον «Τρελό»: αν δε φαντάζεσαι φωτιές, με κάρβουνα μην παίζεις.

Μια από τις όμορφες εκπλήξεις ήταν η παρουσία του Θάνου Μικρούτσικου στο κοινό, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή και μας χάρισε στο πιάνο ένα από τα δυνατά του ζεϊμπέκικα, τον «Τυμβωρύχο» από το δίσκο «Στου αιώνα την παράγκα» (1996) που δόνησε σκηνή και εξέδρες, με τη φωνή του Μίλτου. Ο κ. Μικρούτσικος χαρακτήρισε το Μίλτο δικό του άνθρωπο και μάλιστα σαν το πιο σημαντικό τραγουδοποιό της γενιάς του και μας παρότρυνε να τον αγαπάμε. Στη «προσωπική» σύζυγο μάλιστα του πρώτου, ο Μίλτος αφιέρωσε τον «Ακροβάτη», τραγούδι από την εποχή που συμμετείχε στους Χαΐνηδες.

Άλλη μία όμορφη έκπληξη ήταν η κόρη του Μίλτου, η 7χρονη Ευγενία, που ο ίδιος ανέβασε στη σκηνή για να ερμηνεύσει με γλυκύτητα στίχους από το «Δυο λόγια απλά». Ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς στη συνέχεια ο ερμηνευτής θυμήθηκε τον εκλιπόντα αγαπημένο φίλο του Θοδωρή Παυλάκο και μετά από 23 χρόνια τραγούδησε το δικό του «Σαν τραγουδάκι» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως τότε, με μια κιθάρα και μια φωνή.

Στη συνέχεια, μας ομολόγησε μια «ατασθαλία» που σκέφτηκε να κάνει αμέσως μόλις άκουσε τους υπερ ταλαντούχους String Demons,τους γνωστούς και ως Δαίμονες των εγχόρδων, τον Κωνσταντίνο Μπουντούνη στο βιολοντσέλο και τη Λυδία Μπουντούνη στο βιολί, και ερμήνευσε το «Dustinthewind» των Kansasυπό τον ήχο έξοχων συγχορδιών. Οι «βυθισμένες άγκυρες» κινήθηκαν στο ίδιο εκρηκτικό μοτίβο, ξεσηκώνοντας μέχρι και τους ...βράχους μαζί με τα «τραγούδια μια σταλιά» που απογείωσαν το κέφι και τα «Ξημερώματα» σε μουσική Λάκη Παπαδόπουλου και στίχους Άκη Δασκαλόπουλου.

Ένα ψιλόβροχο άρχισε να πέφτει κι ο Μίλτος μας είπε ένα ιδιαίτερο κομμάτι, στο οποίο ο ίδιος χρωστάει την πνευματική του ισορροπία, όπως εξομολογήθηκε, είναι το τρυφερό «Ελιοματούσα». Και όσο δυνάμωνε η βροχή, δυνάμωναν και οι ρυθμοί και το χειροκρότημα. «Μέχρι το τέλος του ’17, θα βγουν ανέκδοτα τραγούδια του Τόκα σε στίχους Άλκη Αλκαίου» δήλωσε και αμέσως ακούστηκαν οι «Ξερολιθιές» όπου καταχειροκροτήθηκαν.

Αγαπημένοι φίλοι του πήραν τη σκυτάλη, όπως η ταλαντούχα Μιρέλα Πάχου και ο Δημήτρης Μπάσης, που είπαν πολύ όμορφα κομμάτια. Στο φινάλε κανείς δε φάνηκε να θέλει να φύγει, παρά την έντονη βροχή που πεισματικά δυνάμωνε και συνέχισαν να ακούγονται τα κομμάτια «κάθε που χαράζει την τρώει το μαράζι», όπως και τον «Ερωτόκριτο» από τις «Περσείδες» και φυσικά το τραγούδι που έχει στιγματίσει τον Πασχαλίδη και δεν είναι άλλο από το «Σ’ τα είπα όλα». Θα έλεγε κανείς πως ο δακρυσμένος καιρός έδενε απόλυτα με τα πιο στενάχωρα τραγούδια και το σκηνικό είχε αποκτήσει μια άδολη θεατρικότητα που έκανε την ατμόσφαιρα σχεδόν ειδυλλιακή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ορχήστρα ήταν πολύ δεμένη και οι μουσικοί εξαιρετικοί, απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχημένη έκβαση της μοναδικής αυτής συναυλίας:

Νίκη Γρανά - πιάνο, ακορντεόν, Ηλίας Δουμάνης - τύμπανα, Δημήτρης Μουτάφης - μπάσο, Θύμιος Παπαδόπουλος - πνευστά, Πάρις Περυσινάκης - λύρα, μαντολίνο, Δημήτρης Σινογιάννης - ηλ. κιθάρα
Πασχάλης Κολέντσης - ηχοληψία, Μανώλης Μπράτσης – φωτισμοί

Ο Μίλτος Πασχαλίδης στο Βεάκειο Θέατρο την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017.. Περισσότερες πληροφορίες κλικ εδώ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: