×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 792

Είδαμε: "Ο Γκάτσος που αγάπησα" με τους Μ. Μητσιά & Κ. Καραμπέτη στο Ηρώδειο!

Πληροφορίες

Οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου ντυμένοι τις μελωδίες των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Λουκιανού Κηλαηδόνη και Ηλία Ανδριόπουλου, πλημμύρισαν το κατάμεστο Ηρώδειο το βράδυ της Παρασκευής μέσα από τις φωνές του Μανώλη Μητσιά και της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη στο αφιέρωμα: «Ο Γκάτσος που αγάπησα».

«Τ’ αστέρι του βοριά
θα φέρει η ξαστεριά
μα πριν φανεί μέσα από το πέλαγο πανί
θα γίνω κύμα και φωτιά
να σ’ αγκαλιάσω ξενιτιά»

Ένα - δυο τραγούδια για να ζεσταθούν οι φωνές και η ατμόσφαιρα, να φύγει το άγχος και η αμηχανία και να μπουν οι καλλιτέχνες, με το σεβασμό που αντιμετωπίζουν τα πάντα στην πορεία τους, στο έργο του Γκάτσου.
«Νιώθω τυχερός που ερμήνευσα ένα μεγάλο ποιητή, ένα μοναδικό τεχνίτη του στίχου. Ο Γκάτσος άνοιξε την πόρτα για να μπω σε ένα ονειρικό κόσμο που ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα γίνει πραγματικότητα», θα πει ο Μανώλης Μητσιάς στην έναρξη της βραδιάς μεταφέροντας μέσα από τα λόγια του τη βαθιά ευγνωμοσύνη του στον ποιητή που γνώρισε ήδη από τις αρχές της πορείας του και που με τον τρόπο του ήταν πάντα δίπλα του.

Λιτός στην παρουσία του, σχεδόν στατικός. Μονάχα τα χέρια του άνοιγε κάθε τόσο σαν αγκαλιά να ταξιδέψει τη φωνή του πιο μακριά. Φωνή ικανή να σε μεταφέρει σε όλους τους σταθμούς αυτής της μουσικής διαδρομής, συγκινώντας συχνά, καθώς η ευαισθησία της προσθέτει μια ραγισματιά στους άψογους και με τέχνη καμωμένους στίχους του Γκάτσου.

«Πώς να κρατήσω το φως που βασιλεύει

πώς να λυγίσω τα βουνά;
Είναι αργά αργά αργά αργά
τ’ όνειρο να χτίσουμε ξανά.
Ποιους ταξιδιώτες ποιας νύχτας να ρωτήσω
για να μου πούνε αν σε είδαν πουθενά;»

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σε διπλό ρόλο, αν και εξαρχής δήλωσε με ταπεινότητα ότι θα ερνημεύσει τα τραγούδια "απλά ως ηθοποιός". Ανέλαβε τις απαγγελίες μικρών κείμενων από ανθρώπους του πνεύματος, που επιμελήθηκε η Αγαθή Δημητρούκα, αλλά και στίχων, καταφέρνοντας μέσα σε λίγες γραμμές με το υποκριτικό της ταλέντο να αλλάζει τη διάθεση των θεατών. Σε ότι αφορά στα τραγούδια που ερμήνευσε, έδειξε να νιώθει πιο σίγουρη όπου μπόρεσε να επιστρατεύσει τη θεατρική της δεινότητα και συχνά φάνηκε στο αποτέλεσμα.

Εξάλλου, οι εξαιρετικές ενορχηστρώσεις του Αχιλλέα Γουάστωρ που βρισκόταν στο πιάνο, μαζί με τους Ηρακλή Ζάκκα στο μπουζούκι και το μαντολίνο και τον Σταύρο Καβαλιεράτο στο μπάσο, είχαν κύριο μέλημα τους να φτάσουν ολοκάθαροι οι στίχοι του Γκάτσου στα αυτιά μας.

«Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια
εσύ φοράς τα αρχαία σου στολίδια
και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς.»